Apsu to ja sad radim svojem, drzim ga pod prsima. I tako zna ici i nogama i rukama,ali cini mi se da sam jos nema snage u torzu
Printable View
Apsu to ja sad radim svojem, drzim ga pod prsima. I tako zna ici i nogama i rukama,ali cini mi se da sam jos nema snage u torzu
Polako, vježbaj s njim na podu kad god ti se da.
Moj je propuzao tako da je svekar bio kod nas i 5 sati (ozbiljno,5 sati! ) se s njim na podu borio, po cijelom stanu ga je vodio na sve 4 i malac sutradan sam krenuo :-D
A kako nebi ostavila kičmu na podu, pod prsa mu mozes staviti rucnik ili krpu ili nesto, i lagano ga dizat na njoj i drzat da ima potporu dok sam ne ojaca dovoljno da krene sam.
Mi smo dobili dijagnozu. Tortikolis i distoni.
Sad slijedi terapija i pretrage. Tako da ću često visiti na ovoj temi.
Drage mame, molim va pomognite mi razrijesiti nedoumicu.
Prilikom prematanja se zna zažestiti i onda se sav napne i ispruzi i zategne nogice i stisne si mala muda :D i ne kuzim kako ga to ne boli, al nisu mala jajceka problem..
Sav se ukoci ko iglica i stisne.
Jesam ja luda i brinem se previse ili to bebe rade?
Jedva mu stavim pelenu, on se opcenito mrzi oblaciti, ali voli biti gol :)
Ima 6mj
Hvala :)
I moj se tako,sav se ukoči i izvije u nazad, ja mislim da se pokušava obraniti od odjeće :)
Hahahaahhahaha, da, moze biti :)
To je sad u zadnje vrijeme poceo, jos se i polu namrsti :D i onda ne mogu nista nego cekat da se odkoci :D
Čekaj,čekaj. Ima tek 6 mjeseci. Kad te sa 10 počne mlatit rukama i nogama i bježat ti dok ga oblačiš, onda će bit zabavno :)
to i moja radi nema šanse iti da joj stavim pelenu između bokova....pogotovo sad kad je i malo hladnije, malo se od hladnih ruku ukoci i maše glavom s nekom presmjesnom facom
S nogicama me vec mlati, prematalica mi visoka, a ja niza pa me taman po (.)(.) isprebija kad se nagnem :D
Da, to presvlacenje, od pocetka ga nije volio! :D
Drage moje,
prosli smo 6 mjeseci I jos uvijek ne puzemo.Pedijatrica nas je poslala na pregled u djecju bolnicu Kantrida I oni su nam preporucili hospitalizaciju na dva tjedna kako bi mogli bolje popratiti malenoga.E sad privatni dr.Batinic nam je rekao da bi bilo grijeh nas hospitalizirat jer je sve ok,jedino da ima nizi tonus kraljeznice ali da ce to naici.Neznam da li je tko bio na Kantridi I kakva su iskustva?Hvala puno
Cek, beba ima 6mj ili?
Beba je 6mjeseci i nesto dana/tjedana? Ja ne razumijem zar oni nemaju pametnijeg načina za trošenje novaca! Gnjave i bebu i mami i nepotrebno zabrinjavaju.
Pa ne ocekuje se pod redovno da beba od 6mj puze. Moj se tad tek naucio okrenuti trbuh/leda, a propuzao je s 8 mj
Hospitalizirati dijete samo zbog toga?!
hospitalizacija treba biti opcija jedino onda kada se problem ne moze rijesiti ambulantno ili u dnevnoj bolnici.
izlagati dijete nepotrebnoj traumi odvajanja, bolnickim infekcijama i potencijalnim infekcijama koje kruze unutar bolnice sve zbog( cini se malog) kasnjenja u motorici ?!
uopce mi nije jasno, ali svakako bih trazila druge opcije.
Moj jucer napunio 9 mj. pa ne puže...
Moj je propuzao sa 10!
Živo i zdravo dijete, kakva hospitalizacija!
Ne mora biti samo zbog ( ne)puzanja.
Ne znamo tocno na osnovu par postova sto je u pitanju.
ali bez obzira na sve , hospitalizacija mora biti zadnja opcija.
kad se potrose sve druge.
Pa kaze da je samo nizi tonus kraljeznice...
Ali nisam cula na 2tj bolnice da se samo poprati dijete radi dijela motorike
Ribica,javi se da nam razrijesis dvojbe :)
Jooj drage moje,ja se ispričavam što sam šturo napisala,mali mi je bio grintav pa sam skratila.
25.11, je napunio 6 mjeseci,išli smo na pregled kako bi se cijepili,medjutim kako nismo imali stolicu pedijatrica mu je gurnula prst u guzu te
ga je time jako rasplakala,nakon toga je htjela provjeriti njegove motoričke sposobnosti(dok on vrišti od plača),naravno nije htio ništa.
Naručila nas je na kontrolu za četri dana,tada je bio bolji ali ga je svejedno naručila na Kantridu kod doktora za fizikalnu medicine.
Doktor je na pregledu rekao da mu je tonus mišića snižen te za bilo kakvu daljnu dijagnozu on mora provesti sa njime više od pet minuta.
E sad navodno se ambulantno jako dugo čeka I tko zna kad bi stigli na red,stoga je on preporučio hospitalizaciju.Rečeno mi je da bi ja bila sa malim,imali bi vježbe svaki dan I pratilo bi se njegovo stanje.
S time da vidim da mi je na papiru napisao dijagnoza:distonija,nespecifirana.
Znači on sad ima 6 mjeseci I tri tjedna.Može se rotirati ali to radi rijetko,najčešće uz moj poticaj.Pokušava puzat al mu ne ide I to završava plačom.
Vidi se da je u predjelu kičme malo pogrbljen,što su I rekli da mu je niži tonus mišića te još nije spreman sjediti.
I primjetila sam da mi uvrće lijevu ručicu,ali kažu da je to okej.
Sve ostalo je uredno.
Teško mi je donjet odluku da ne idem u bolnicu,jer se bojim da ću ga onda stalno promatrat I pitat se dali je sve uredu,a s druge strane ne želim ga maltretirat sa hospitalizacijom,pogotovo zato što neznam kako cu dohranu organizirat jer se tamo ne može kuhati a I strah me da ne pokupimo kakav virus....
ja nisam strucna za ovo al sam šokirana reakcijom pedijatra, bez teksta sam...
draga moja moja se rotira sad s 8mj sjedenje i puzanje necu ni spominjat, sve je to individualno i sa 6mj rijetko koje djete sjedi
a hospitalizacija zbog vježbica da se mene pita nema šanse, prvo šok za dijete a zatim to je ipak bolnica
Čini se meni isto da je ona više u strahu jer je jako mlada I mi smo joj prve bebice.
Rekla sam joj da mi je privatnik pokazao vježbe koje ću raditi sa njime doma, s time da je izričito napomenuo da se to shvati ne kao vježbe već samo
način na koji ćemo provodit kvalitetnije vrijeme.Čak mi je rekao da je njegov sin jako kasno prohodao I da su ga svi pitali zašto ne vježba,a on je rekao da će njegov sin prohodat kad bude spreman I tako je I bilo.
Pokazala sam joj njegov nalaz I rekla mi je da sama odlučim,ali da je sad jedna mama bila u bolnici I da je bila zadovoljna,
vježbate I družite se sa drugim mamama,te da ne bi to trebala shvatit kao bauk.
Neznam dal da idem ili ne...stvarno neznam šta mi je činiti.Zato sam se nadala da je netko bio na hospitalizaciji pa da iz prve ruke znam kako je tamo.
Moj mali ima distoniju, hipo je od početka. Propuzao sa 10, posjeo se sam sa 11 mjeseci, tek neki dan.
Mi idemo na vježbice kod fizioterapeuta 2 puta mjesečno, i to je bilo dovoljno da ojača i napreduje.
Apsolutno mislim da je reakcija pedijatrice pretjerana. Umjesto bolnice, zamoli ju da ti da uputnicu za fizijatra i neuropedijatra, oni će ti puno bolje od nje znat reći što ti je dalje činiti. Vjerojatno će te poslati na vježbe na koje ćeš ići par puta mjesečno po 45min, a ne svaki dan :roll:
Možda samo mene bode u oči ovaj dio: kako nismo imali stolicu pedijatrica mu je gurnula prst u guzu te
ga je time jako rasplakala,nakon toga je htjela provjeriti njegove motoričke sposobnosti(dok on vrišti od plača)
meni je ovo jao, jao.
Natrag na temu, moj čupavi je u tjedan dana propuzao, sjeo samostalno i počeo se dizati na noge. Kad je napunio osam mjeseci.
Lijecnik fizijatar iz bolnice predlaze hospitalizaciju samo zato sto su ambulantni kapaciteti pretrpani!!
apsurd hrvatskog zdravstva. Kad se dijete izlaze stresu i riziku hospitalizacije samo i iskljucivo zbog toga sto ima premalo strucnog osoblja da odrade ono sto dijete treba u ambulantnoj obradi i ambulanti!
katastrofa!
dakle , oni zele hospitalizirati dijete ( i majku) samo zato sto su preotereceni , a ne zato sto djetetovo stanje to zahtjeva!
svasta bih jos mogla reci na to...
jos jednom, nema sanse da bih zbog toga dijete izlagala hospitalizaciji. Trebate pregled neuropedijatra ( da se iskljuci neuroloska podloga )i onda vjezbe sa fizioterapeutom. Vjezbe sa fizoiterapeutom ce trajati mjesecima ( najcesece dok dijete ne prohoda), jednom ili vise puta tjedno. U svakom slucaju mozete sve to pokusati obaviti u ambulanti , ili privatno. Ili se hospitalizirajte , ako vam se ovo dvoje ne cini izvedivo, ali ponavljam... Hospitalizacija je predlozena jer bolnica ne moze organizirati posao optimalno, nikako zbog stanja djeteta!
Sirius,hvala na savjetu.
U ponedjeljak cu zvati pedijatricu I vidjeti ak ce mi dat uputnicu za neuropedijatra.
Puno je apsurda u našem zdravstvu,trudim se vjerovat ljudima koji su školovani za zdravlje naše djece,al ipak je to jako teško.
Najradije bih otišla na selo I tamo odgajala svog sina..dalje od svih ovih neprirodnih utjecaja na njegovo odrastanje.
A pogotovo mi dodje slabo kad svugdje oko nas zvoni AD,kašice..i sve ostale bebi marke...imam osjecaj da trebam utovit prasca pred kolinje a ne bebuhttp://forum.roda.hr/images/smilies/sad.gif
hocu ti reci da lijecnik koji ga zeli hospitalizirati ne zeli njemu ili tebi lose.
ali je stanje u zdravstvu (prepunjeni ambulantni kapaciteti, premalo terapeuta...) dovelo do toga da se predlaze hospitalizacija za stvari koje se obavljaju ambulantno ili eventualno u dnevnoj bolnici.
preporuke za hospitalizaciju djece su jasne. Hospitalizacija uvijek i jedino ako se postupak ne moze obaviti ambulantno ili u dnevnoj bolnici.
nažalost, taj lijecnik vjerojatno ne vidi način da vam da skori termin na normalni temeljiti pregled (od pola sata) pa onda predlaze odjel ne bi li bili dostupni kad on u guzvi nade vremena. :-/
I meni se želudac dignuo na to, pa ja bih pobjegla od te pedice glavom bez obzira. Majko mila, pa to mi zvuči kao zlostavljanje djeteta :(
I iskreno, ne bih ga davala u bolnicu, ne znam po čemu bi stanje bilo tako kritično
Cekajte malo, sva djeca iz manjih gradova, bez mogucnosti fizikalne terapije na tjednoj bazi se hospitaliziraju, dva, tri puta godisnje, trebali smo i mi, al swo radije odabrali opciju da putujemo svaki tjedan jer nismo jako daleko, tako da je to nekima normalno
a nasi redovni pregledi kod fizijatra su trajali 10, 15 min, dakle ne pet, al ne ni nesto dugo
Na sreću nemam iskustva, ali baš mi je nekako zvučalo brutalno, istina, nemam pojma koliko je dana zatvor trajao da bi se odmah pribjeglo ovakvoj metodi i to od strane pedijatrice(ustvari me je najviše zasmetao onaj dio u zagradi), ali sigurna sam da ako je bilo par dana u pitanju postoje i druge metode.
Cure su bile stare dva mjeseca kad smo trebali biti 10 dana na goljaku, hipertonus
imate li opciju drugog misljenja i privatnih fizioterapeuta ako se u bolnici dugo ceka na termin
Pa to je i meni brr,odmah prst.
Ja se bojim toplomjer staviti u guzu kad mjerim temperaturu,a koliko je on uzi...
Dobro da sad znam da i to postoji
Moj još nije dobio toplomjer u guzu, tolko mi je to užasno!
Ja sam tako jednom-dvaput mjerila, al je bio nemiran da sam se bojala ozljede. Pa sam odustala i izmjerila mu pod rukom
Ontopic otkrio je sjedenje u w. Zapravo ne duplo, nego pola w :mrgreen: jednu nogu stavi iza,drugu ispruzi.
Cijeli dan ga ispravljam
Evo mene tacno tri godine kasnije sa jednakim problemom... Jedino sto curica ne pokazuje naznake ni da ce puzati vojnički, ali se odupire malkice vise od brata u ovoj dobi...
Sin je na kraju tek sa 10,5 mj poceo da se diže u četveronožni stav, odmah sutradan se posjeo i ustao uz kauč... Nismo uspjeli ničim da ga potaknemo dok sam nije odlučio...
Mozda nismo radili to na pravi način... Imate li kakvih prijedloga?
Meni su rekli da ruke vježbam tako da ga stavim potrbuške, i nešto ispod prsnog koša (fizijatrica je imala neku loptu, il valjak), ili njega preko moje noge i ispred njega igračke. Pa se onda pomalo drži na rukama, pridržava i igra