neće, neće...
ali i ovo je mjesto da se objasni onima koji puše gradonačelnikovu demagogiju
odnekud se treba krenuti
Printable View
neće, neće...
ali i ovo je mjesto da se objasni onima koji puše gradonačelnikovu demagogiju
odnekud se treba krenuti
zanima me kakvo je vaše stajalište nakon odbora za kontrolu - da li ćete plaćati po starome ili?
Preporučujem onda organiziranje i uzvraćanje bandićevim plaćenicima koji po portalima masovno komentiraju i ostavljaju dojam "glasa naroda"...
Nazalost, u krivu si. Vidjeh po parkicima, djecjim rodjendanima i slicno - to stvarno jest glas naroda.
Padobranski ulet...
dobili smo nove uplatnice (suzdržat ću se od komentara), no zašto su obje na isti iznos? zar ne bi trebala imati popust na drugo?
Ili to ne vrijedi za nas "bogate"? :roll:
Naravno, kad je masa ljudi naivna i dovoljno labilna da stav i mišljenje dobiju tek kad ga pročitaju na netu... :)
(ovo je odgovor Teti Eti)
Pa činjenica je da netko tko ima auto nije socijalni slučaj, socijalni slučajevi su posebna kategorija. TO što bi ja oduzela djecu onima koji puše marlboro light i plaču na TVu da su nezaposleni je druga priča.
Stvar je u tome da se drugima u novčanik i život ne može zaviriti, pogotovo ne u RH di je sve mimo reda i zakona.
Stvar je u tome da smo ja i mm u široj rodbini "najbogatiji"-a imamo daleko najmanje. Mi zapravo nemamo ništa osim legalne plaće.
Stvar je u tome da nekome pomažu roditelji, a netko pomaže roditeljima.
Da neki ljudi nisu JELI-al doslovno-da završe studije i postanu "bogati građani"-a drugi su se potucali po faksu do 30godina i nasljedili javnobilježnički ured.
I nitko od nas nema PRAVO analizirati niti jedan od ovih života, niti je netko mjerodavan reći tko ima, a tko nema-tko je bogat i tko je svoje zaslužio. Osim što možemo za 200 hrvatskih poduzetnika reći da su lopovi.
Stvar je u tome da je oni koji imaju veću plaću, daju svoj obol. Oni koji imaju nekretnine i ino-daju ništa.
STvar je u tome da grad Zagreb ima NOVACA ko go....-da nema nebi gradio fontanu, da ju studenti gledaju s prozora umjesto da uče.
Ima novaca jer su ih namaknuli ljudi koji RADE, nisu kumovi i stričevi ni Horvatinčići.
Ali Bandić ima mota, daš ljudima pinku i zaborave sve, od Horvatinčića, do njegovog razvoda, ma što zaborave, razvedu se i oni za besplatan vrtić.
Sve dok netko nekog ne pogazi brodom i dok svi ne shvate da su prodali principe za HM ili za 100kn manji vrtić.
Fascinira me to kako ljudi ne vide širu sliku, nego samo uživaju kao prasad u tome da će netko "uzeti" ljudima koji ZARAĐUJU. Ne kradu, zarađuju.
Ah, pokusala sam objasniti. Ali cini mi se da nije islo. Svako svoje dvoriste gleda, i boli ga za siru sliku.
taj ne-popust za drugo dijete je očito neka greška u programu. ziher.
sigurna sam da će vam prepraviti uplatnice ako odete do računovodstva.
edit: eto, i Cubana se slaže ;)
Je, vidjela sam kako to računaju. I, uopće se ne čudim greškama.
i meni je to jsano, ja sam zvala vrtic, ali teta u racunovodstvu se vraca sutra s GO, ovi moji postovi gore su vise cinizam.
naime ni meni ne pada napamet da mi, s obzirom da je o akontaciji rijec, dodje krajem godine racun, nisam bas voljna stedjeti u kasicu za vrtic.
Što se tiče istih uplatnica za dvoje djece. Kad je Iva krenula u vrtić, neko vrijeme su mi za Janka i dalje slali 100% iznos na uplatnici. Dok to konačono netko nije ispravio. Vjerujem da tako i ovo. Treba njima gurnuti pod nos da ispravi, mada, ako ćete plaćati po skupštini, ionak vam je svejedno, plaćate kao i do sada.
A kaj se tiče ovoga za auto...Ma kužim ja sve to, ne treba mi crtati, ali ponekad auto i nije luksuz. I ovisi koji auto se vozi i koliko auta se vozi.
Davno je auto bio luksuz. Osim kao što sam već rekla ako netko plaća nula kuna, a ima BMW-a novije serije i takoto! I još pogotovo ako je tako puta 2....:mrgreen:
evo, imam ja dva jako dobra auta.
oba službena.
takva je politika firme.
i vjerujte da nemaju nikakve veze sa stanjem u našim novčanicima.
dakle, nema pravila i gotovo.
nije bas tako
clanak 17 kaze izmedju ostalog:
- drugo dijete iste obitelji u redovitom programu - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete u redovitom programu iz obitelji s troje i više malodobne djece - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovitom programu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete iz obitelji s troje i više malodobne djece - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
a do sad je bilo 25%.
za ovo si trebala traziti povrat svog novca, znam takvih slucajeva.
i da dodam na svoj gore napisani post, a sto freja i ostali stalno govore, je da ljudi nemaju pojma kakav je skupstinski model :(
Pa po tome i mi imamo dva auta (smao kaj niti jedna nije ekstra..ali jedna je na firmu od MM-a, koji djeli s kolegom..Ali...pa nebumo valjda i to sad uzimali u obzir. Osim ako ne misliš da te netko cijeni po tome kak se pojaviš na cesti...
Hm, da...to me podsjetilo na jedan slučaj s Ivom u vrtiću...Teta je jednom prokomentirala kako Iva ima svaki drugi dan drugu jaknicu (a sve neke markirane) i aludirala na to kao kako mi imamo valjda puuuno love kad ja nju tak dobro oblačim. A teta pojma recimo nema da je sve to rabljeno, s rasprodaja i da sam za te njene 3 jaknice dala manje nego što netko da za jednu novu....
da, to mi je nevjerojatno da se čak i skupštinski zastupnici izražavaju sa "plaćajte kao i do sada" ili "plaćajte po starom"
kad starog više nema
jer do sada je popust za drugo bio 25%, a od sada je 50%
i uostalom, popust su uvijek zaračunavali na uplatnici za prvo dijete i koje sad na kraju plaća manje ako idem obračunavati sama (jer za sedmi još uvijek imam jasličara)
isto nije točno ni što govore da je cijena jaslica 200 kn
cijena od 200 kn se plaća za dijete mlađe od 3 godine
za onaj mjesec u kojem dijete navršava 3 godine bez obzira što je još uvijek u jaslicama (djeca rođena nakon 31.08. ostaju još godinu dana u jaslicama jer po vrtićima ima manje mjesta), već plaća vrtićku cijenu
meni taj podatak uopće nije relevantan
moj je prešao u vrtić s 2,5 jer je bio najmlađi u grupi i plaćali smo još pola godine 200kn
seka će obrnuto, jer je najstarija u grupi
baš zato je relevantan, jer po onome što govore, odmah bi morala plaćati vrtićku cijenu, a nisi, nego tek kad je dijete nevršilo 3 godine
ko što vrijedi za one koji s 4 godine tek kreću u vrtić, očito vrijedi i obrnuto, ali tako bi onda trebalo i reći
jer masa jasličarskih roditelja se nemalo iznenadi kad dobiju uplatnicu na 400 kn, a dijete je još dobro debelo u jaslicama
Nazalost, potpuno smo se mimoisli u razmisljanjima, stavili ste mi u usta nesto sto niti sam rekla, niti sam mislila reci. Ali, kao sto kazete, bit ce da ja ne vidim 'the big picture', a svi koji neprekidno nabrajaju pojedinacne slucajeve tipa 'u mom parkicu jedna mama kaze', u 'mojoj grupi dolaze s limuzinom, a primaju doplatak', 'ovaj je ovo, a onaj ono' i sl. - vide veliku sliku. Pa ce meni koja ne vidim objasniti. I ne gledaju tudje novcanike. Nikako.
Ali ja ne vidim tu razliku između vrtića i jaslica, u čemu je razlika?!
Samo u sufinanciranju.
Znači po novom skupštinskom vrtić i jaslice su 400 kn? Pa ako imaš vrtićarca i jasličara plaćaš 400+200, a ako imaš recimo dva jasličara plaćaš isto toliko, 400+200?
Prije je bilo 25%, ali na vrtićarca, a na jasličara 50%. Pa sam ja recimo do sada plaćala 300+200 (jer sam na Janu dobila 25%), a mogli su isto tako staviti 50% na Maru pa bilo 400+100.
Moram priznati da se zbilja nisam dovoljno upoznala sa skupštinskim modelom. :oops:
Inače, danas sam donijela i tu HZZO potvrdu, pa teta u računovodstvu napravila obračun. Da bi ironija bila veća, sada nam ispada jeftinije za 50 kn (300+150). :roll: Za koju odluku onda kažu da je na snazi, ona od prije prije(400 vrtić, 200 jaslice) ili skupštinska (400 oba, ako sam dobro shvatila)?
E jesam smotana, ni sama ne znam kaj sam pitala, i kaj me muči. Žarko sam željela danas ići na ono kakosevećzove u 18h, ali imam hitan posjet zubaru. :-(
evo da se i ja ukljucim sa svjezim informacijama iz vrtica - jucer, na roditeljskom sastanku ravnateljica je rekla da ce se placati prema bandicevom modelu jer je grad nadlezan za vrtice, a ne skupstina te da donesemo dokumente (mi kojima klinci tek krecu u jaslice) kako bi nam odredili cijenu prema dohodovnom cenzusu. takodjer, napomenula je da ima 100 neupisane djece u vrtic u stilu ako vi necete ima tko hoce.<BR>moram priznati da sam sokirana objasnjenjem, tom prijetnjom o 100 neupisane djece i cinjenicom da usprkos svemu oni i dalje idu prema bandicevom modelu jer oni odgovoraju njemu.<BR><BR>
ajmo onda jos jednom naljepiti skupstinski model sufinanciranja i naplate
Članak 17.
Iznos sudjelovanja roditelja djece s prebivalištem na području Grada Zagreba u ekonomskoj cijeni redovitih programa je:
- za redoviti 10-satni program:
a) 200,00 kn za djecu do navršene treće godine života,
b) 400,00 kn za djecu od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu;
- za redoviti poludnevni program s prehranom 300,00 kn i
- za redoviti poludnevni program bez prehrane 200,00 kn.
Olakšice u plaćanju redovitog programa imaju roditelji djece s prebivalištem na području Grada Zagreba za:
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (100% i 90%) - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (80% do 60%) - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (50% i manje) - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete iste obitelji u redovitom programu - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete u redovitom programu iz obitelji s troje i više malodobne djece - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovitom programu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete iz obitelji s troje i više malodobne djece - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete samohranog roditelja - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete za koje se koristi doplatak za djecu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete čija se obitelj koristi pravom na stalnu novčanu pomoć u sustavu socijalne skrbi - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa.
Mjesečni iznos uplate roditelja za ostvarivanje redovitoga petodnevnog programa je fiksan i ne ovisi o broju dana boravka djeteta u predškolskoj ustanovi.
Iznimno, za mjesec u kojem je dijete boravilo u predškolskoj ustanovi do najviše 5 dana, a izostanak je unaprijed najavljen ili kasnije opravdan, roditelj plaća 40% iznosa sudjelovanja u cijeni programa.
Za boravak djece u predškolskoj ustanovi subotom ili duže od redovitog programa roditelj plaća po satu djetetova boravka iznos koji se utvrđuje godišnjim programom javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi.
Evo je opet skupštinska
ponavljanje je majka znanja (ili mudrosti :D), iako već gubi smisao jer će za par stranica opet netko reći da nije upućen
Članak 17.
Iznos sudjelovanja roditelja djece s prebivalištem na području Grada Zagreba u ekonomskoj cijeni redovitih programa je:
- za redoviti 10-satni program:
a) 200,00 kn za djecu do navršene treće godine života,
b) 400,00 kn za djecu od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu;
- za redoviti poludnevni program s prehranom 300,00 kn i
- za redoviti poludnevni program bez prehrane 200,00 kn.
Olakšice u plaćanju redovitog programa imaju roditelji djece s prebivalištem na području Grada Zagreba za:
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (100% i 90%) - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (80% do 60%) - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (50% i manje) - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete samohranog roditelja - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete za koje se koristi doplatak za djecu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete čija se obitelj koristi pravom na stalnu novčanu pomoć u sustavu socijalne skrbi - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa.
Mjesečni iznos uplate roditelja za ostvarivanje redovitoga petodnevnog programa je fiksan i ne ovisi o broju dana boravka djeteta u predškolskoj ustanovi.
Iznimno, za mjesec u kojem je dijete boravilo u predškolskoj ustanovi do najviše 5 dana, a izostanak je unaprijed najavljen ili kasnije opravdan, roditelj plaća 40% iznosa sudjelovanja u cijeni programa.
Za boravak djece u predškolskoj ustanovi subotom ili duže od redovitog programa roditelj plaća po satu djetetova boravka iznos koji se utvrđuje godišnjim programom javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi.
Javljam vam se po prvi put, unaprijed se ispričavam za pravopisne greške.
Iz razgovora sa svojim kolegom odvjetnikom, zaključio sam da akontacija znači u pravilu isto što i račun ako se na kraju potvrdi.
Imamo tri mogućnosti:
-prva je da ne platimo nikakav iznos i da vjerovatno dobijemo ispis dijeteta iz vrtića.
-druga mogućnost (tu mi on savjetuje) je da platimo iznos akontacije (preplatimo stvarnu vrijednost usluge) i naknadno (nisam shvatio kada, jer su sve odluke donesene) putem šprance potražujemo povratak preplaćenih sredstava ili uračunavanje istih u slijedeće rate
-treća opcija (ja ću je primjenjivati) je da plaćamo prema odluci koja je pravovaljana(skupštinska) iznos (po bandićevom iznos akontacije) te da sačekamo riješenje o dospijeću dugovanja (sumnjam da će se usuditi poslati -bandić) te se žaliti na isto.
Što se tiče ove treće opcije i prijetnji lovrića (namjerno malim slovima) da će dijecu ispisati iz vrtića po Zakonu o obveznim odnosima dužan je obajestiti drugu stranu o kršenju članak ugovora(dugovanje i sl.-sumnjam da će se usuditi poslati) te u zakonskom roku ponuditi ispunjnje istih. Ali tada ostavlja mogućnosta žalbe i tužbe na nepostojeću odluku.
Ugovor imam skeniran za apricot ali pošto sam novi valjda nemam pristup privatnim porukama.
ovo sto je sofie napisala uopće me ne čudi; sličan nastup i kod nas u vrtiću. kako sam već ranije napisala, to me uopće ne brine, plaćat ću prema odluci skupštine, a sukladno ugovoru.
možda da još netko zalijepi? :mrgreen::-P
Jel ima neki valjan razlog zbog kojeg skupština nije bila u mogućnosti tiskati uplatnice? Zašto uplatnice šalje netko tko nije vlasnik vrtića?
jaslice nemaju veze s cijenom, vec djete do 3 godine placa 200 kn, bilo to djete u jaslickoj ili vrtickoj grupi.
sad ce ti jana placati 200 kn, a mara do trece godine 200, a kasnije 400. (dakle ovisno koliko ti mara trenutno ima godina, palcas ili 400 ili 500 kn)
ako ti je mara 200 kn onda ti je po skupstinskom modelu 400 kn sto je jos 50 kn manje od bandicevog modela. a 100 manje od dosadasnjeg.
nadam se da sam ti malo razjasnila razliku izmedju bandicevog i skupstinskog modela na tvom primjeru.
apri, ima veze s novčanikom.
auto je potreban! onaj kome firma nije dala auto na korištenje mora ga sam kupiti.
firma je mogla odlučit i drugačije, pa umjesto auta radniku dati veću plaću.
ali onda bi on morao platiti veći vrtić.
no poanta nije u tome, nego u ograničavanju slobode da sa svojom netom plaćom radimo što želimo na vlastitu odgovornost.
nek naplate jednom taj porez i ostave nas na miru!
javne usluge bi svi trebali plaćati isto osim socijalno ugroženih