Možda paradajz bio kiseli?
Printable View
Možda paradajz bio kiseli?
Kak si ga radila? Mozda prepekla luk? Ili paradajz...
Neš se prepeklo, ne znam što. Klasika, luk, mrkva, to sam pedantno miješala. Dodala meso. Kuhkalo se. Onda mislim da je malo zagorilo sutradan ujutro kad sam nastavila.
A jbm.
Pojelo se jer ipak nije bilo tako kritično, ali bolonjez mi je def prisjeo. Mislim da ga neću raditi mjesec dana.
Krafne 2.0
Sve po receptu osim što sam sad stavila isključivo žumanjke, po uputi profi pekara.
Prostoriju sam ugrijala koliko je moguće. Pekla sam pile pa je bilo fino toplo. Tijesto se uredno diglo.
Uzela sam umjesto običnog ulja ono neko novo obogaćeno D vitaminom, svjetlije je pa ne znam je li to utjecalo. Vatra i temperatura ulja je trebala bit ista ko prošli put. Svejedno su se slabije dizale kad bih ih spuštala u ulje. Mislim da je u ulju stvar. Jer je cijeli proces fino tekao do te točke.
Zeznula sam i čokoladnu glazuru. Uzela sam Lindt od 85% kakaa. Dodavala sam mu ulje i mlijeko da ga napravim tekućim. Ispalo je gorko i neukusno.
Ta čokolada je za jelo
Čokolade za kuhanje su mi još gore za bilo kaj za kolače.
Ta čokolada ima premalo šećera. Uzmi kuverturu, ali ne crnu (gorku) nego mliječnu - ovo: https://popusti.njuskalo.hr/akcija/k...par-200g-71794
Zna toga biti i u Lidlu prigodno, pred Božić, pa si obično nabavim više paketa. Ovo - savršena je: https://www.discounto.de/Angebot/BEL...milch-1804557/
Što se tiče ulja - da, čini mi se da ti je ulje bilo prehladno. Ulje za prženje krafni ne smije biti ni prevruće ni prehladno, a i dubina mora biti odgovarajuća. Daklem, kako procijeniti je li prava temperatura: uzmeš drvenu kuhaču i dršku uroniš u ulje. Moraju iz nje izlaziti sitni mjehurići. Izvadiš van i pogledaš je li dubina ok - mora biti oko 1-1,2 cm (mjera je moj mali prst, a na milimetre sam prešla sinovima objašnjavati).
Ako je ulje prevruće, krafne izgore i iznutra ostanu sirove, a ako je prehladno - uvuku previše masnoće koje se kasnije ne možeš riješiti.
Nisu meni fine čokolade za kuhanje, a ni kuvertura iz Lidla.
Dorina za kuhanje je zakon. Ukusna i slatka taman kako treba.
Meni je najfinija čokolada za kuhanje od proizvođača kojeg ne spominjemo i ponekad bojkotiramo
lindt 85% je dobra za dodat npr u čokoladne browniese da budu ekstra čokoladni, ne kao preljev nego u tijestu, koje naravno ima i šećera i drugih sastojaka da je razblaže, ali s njom dobiju onaj neki "duboki" okus
Zaledila sam očišćene, svježe lješnjake. Mogu li ih i nakon odleđivanja prepržiti i oljuštiti ili sam to trebala napraviti prije?
Prvi put čujem da se lješnjaci zalede. Zašto?
Svi suhi plodovi mogu stajati mjesecima.
I orasi i lješnjak i badem, pogotovo domaći koji nisu tretirani. Inače ih pojedu crvi ili užegnu.
Hoće li kesten bit dobar za pečenje ako je stajao tjedan dana u friđu?
Hoće! Ja po novom ih zarežem i namočim u vodi minim.pola sata i onda u pećnicu.
Lješnjake držim u škrinji i vadim i pržim po potrebi i fini budu.
Bili su jako crvljivi. Valjda 80%. Suhi i tako...
Sad
Čitala ha davno da neki u kesten pire stavljaju krumpir,s ti je meni definitivno veliki minus
Uostalom žuta je htjela peći
Ne krumpir nego grah :-)
https://ninakuhinja.wordpress.com/20...orta-od-graha/
Grah u kućnoj radinosti,krumpir u industrijskoj
Grah možda u kućnoj radinosti,krumpir u industrijskoj
Mada vidim i masu recepata s krumpirom i orasima ,lješnjacima koji glume kesten pire
U doba mojeg djetinjstva moja mama je svašta kuhala,tako da meni nije strana torta od bažulja
Probala sam kod mame crnu lidlovu čoksu i ujak je donio praline od edo slad ručna izrada. Vrlo fino oboje, ali krcato palminim uljem. Sjetila sam se da je i Nutela krcata palminim uljem. Valjda je to taj tajni ključ zašto je to tako fino, i masno. Zanima me postoji li neka čokolada s provjereno etički dobivenim palminim uljem. Jer mogla bih se udavit u tome, ali me grize savjest. Inače izbjegavam.
A ti ni baš palmino ulje, jesi sigurna?
Ma jesam. Gledala sam sastav. U svemu je palmino ulje što mi je fino. A tekstura mu je kao obični margarin. Osjeti se jako. Znala bih vjrv i da ne gledam sastav.
Ma pitala jel si sigurna da bi se TI htjela krcati tim uljem?
Evo, Lindt ne koristi palmino ulje za obične čokolade (bez file), samo za nadjeve - evo, uspjela sam naći sustainability report: https://www.lindt-spruengli.com/palmoil/
Ma ne lindt. Lidl. :)
Eh, to je drugi par cipela...Pogledat ću ambalažu, nisam čitala sitna slova.
Ne moraš. lidlova ima palminu, lindtova nema. Fina mi je i lindtova, ali ne može se usporediti s ovom koja ima palminu mast.
Nego, je li netko zamijenio maslac sa svinjskom masti u kuhinji i kak vam je to? Kod mame sam radila prvi put pitu od jabuka s tijestom na svinjskoj masti i okus je drugačiji, ali dobar. Ima punoću i kao da je zasitnije.
Je bolje je s mašću
Svinjska mast je jako dobra za prhka tijesta i suhe kolače (mislim da imam recept baš za pitu i za šape). Stavljam ju i kad razvlačim tijesto za štrudlu (u to stavljam rastopljenu).
Nisam tak dobra kuharica da bi samo tak zamijenila putar s masti. A i putar nekim kolačima daje poseban štih.