i Google Meet je pao... i Classroom... Nastava ranije završila. Djeci smiješno, meni baš i nije
Printable View
i Google Meet je pao... i Classroom... Nastava ranije završila. Djeci smiješno, meni baš i nije
A bicikl? Nije li on bio obožavatelj bicikla?
Moj stariji se sad rijetko vozi, ali je jučer bio na pješačkoj turi (5 km, praćenje pomoću aplikacije). Ja sam jutros htjela prigovarati mlađem da nije ništa fizički radio preko vikenda (obično ode na Sljeme, ali ove subote nije), ali sam ugledala kacigu i rukavice ostavljene u hodniku... Eto, bio je na biciklističkoj turi (obično se odveze po nasipu do Jaruna i natrag, isto uz praćenje pomoću aplikacije za tjelesnu kulturu), a ja nisam ni znala za to. Popodne smo mm i ja otišli k njegovoj mami i nije nas bilo doma.
Kad smo već kod tjelesne kulture - ugodno me iznenadio prof. tjelesnog iz naše stare osnovne škole:
https://www.roditelji.hr/skola/na-tr...obisli-zemlju/
Sjećam ga se kad je tek počeo raditi. Vodio je tjelesnu kulturu za boravkaše i program "Vikendom u sportske dvorane". Sad je uspio učenike motivirati da se kreću unatoč nepovoljnim okolnostima. Svaka čast!
Moja srednjoškolka od danas prvi put online od početka škole. Nastava danas bila ujutro u realnom vremenu. Zadovoljna.
Jest, ali sad od školskih obaveza u dvije škole i učenja koje graniči s manijom (to je posebna priča i nema veze s online školom, ili ima marginalno), na bicikl ne stiže, a i dan je prekratak, rano se smrkava. Kad bi se zadovoljio vožnjom do Jaruna ili po nasipu, stigao bi se makar malo proluftati, ali njegovi su apetiti veći. Kad se odmara od školskih zadataka, na ekranu mu je karta Zagreba s ucrtanim turama koje je odvozio i koje planira odvoziti. Tako da znam čime će se baviti za vrijeme praznika :mrgreen:
Iako su online, ovaj tjedan pišu dva testa, stvarno me zanima kako će to izgledati. Ok, jedno od toga je esej iz hrvatskog za kojeg je tako i tako svejedno gdje ga pišu - ne mogu ga prepisati sve i da hoće.
Moja srednjoskolka je od redovnih 7 sati danas imala 3.
Od toga dva zoom sata i jedan samo materijale za vjezbat dobili. Eto, ne znan sta rec. Plus sta se radi o maturantici.
Sve mi se cini da ce bit isto ko na proljece, 0 bodova...
Zg županija osnovne idu online
https://www.zagrebacka-zupanija.hr/v...-skolama-kojim
meni je kcer petasica, od petka popodne razred u si, prvi put
evo danas im je nastava popodne, od 14 je u sobi na zoom pozivima
sve funkcionira...
Ovu se galeriju slika isplati pogledati - u kakvim uvjetima djeca uče na daljinu u zemlji u kojoj samo petina kućanstava ima internet: https://www.theguardian.com/artandde...he-philippines
Kod moje petašice nažalost slična situacija kao i na proljeće: samo dva profesora se javljaju u živo i objašnjavaju gradivo, sve ostalo je priča: pročitaj - prepiši - riješi. :roll:
moj osmaš ima sve sate u realnom vremenu, samo što neki traju 10-15 min. prof im kaže što ima i odjavi se.
srećom takvi su u manjini
a neki ni nakon više mjeseci koje su imali na raspolaganju da rezviju i osmisle svoja on line predavanja, nisu savladali ni osnovne postavke teamsa.
Meni bi ovo još i bilo shvatljivo za stariju gardu profesora, ljude pred mirovinu, da se možda ne snalaze najbolje...
Ali moja ima par njih koji su s faksa stigli ili rade u školi tek par godina. Domet u online nastavi im je napisati obavijest koje strane pročitati u udžb. i što riješiti u radnoj.
Evo na kraju tjedna mogu reći da je moj imao online nastavu preko zooma uživo sve sate osim glazbenog
I čak kaže da mu je bolje nego u školi, u smislu da lakše prati nastavnike. Pretpostavljam da je to zato što su jako brbljav i živahan razred i inače puno koncentracije i vremena se raspe na to, ovako su djeca muteana i samo čuješ učitelja
Jeidno ne razumijem onu priču da bi se testovi pisali u školi, kako točno su zamislili da to funkcionira, 8:00-8:45 imaš matematiku od kuće, a u 8:50 bi se trebao nacrtat u školi na testu iz prirode?
I dalje se nadam da će do testova već bit u klupama
Što se tiče ove galerije s Filipina, to je upravo razlog zašto je Unicef globalno dao preporuke vladama da online nastava bude last resort
Kod moje se dogovarali kad će biti test u školi kad su imali online prije,ali nažalost dosta testova nisu. pisali
Idući tjedan bi trebala imati neke odgođene
Moj ima svu nastavu preko Zooma, u realnom vremenu, tako da u "školi" provede istu količinu vremena kao što bi proveo u pravoj školi uživo.
Ali sad se javlja tehnički problem, preslab WiFi signal za toliko video-nastave, tako da mu se Zoom često smrzava, ili mu puca veza, i to je izvor kronične frustracije, naročito u popodnevnim satima.
Ima dva pojačivača signala strateški raspoređena po stanu, nisu baš od pomoći.
Ovako je i kod mojeg gimnazijalca. Kod njega je 99% nastave preko zooma, ali imamo problem sa slabim signalom. Takodjer smo postavili pojačivač, ali i uz to, i dalje ima problema.
U nas isti problem. Signal je dovoljno jak samo u dnevnoj, u sobi mu puca veza non stop.
A u dnevnoj smo svi, kuha se ručak...
Slijedeći tjedan je popodne kad je mali u vrtiću pa će bit bolje.
Nadam se da neće potrajat ovo sve skupa.
Ma ni pojačivači nisu rješenje ,mi ih imamo 2-3 na strateškim mjestima
Dost često zovemo i operatera jer ponekad i kod njih je problem
Ma imamo pojačivač, nema neke pomoći. Sobe idu na L, preblesavo nešto i jednostavno je signal jedva na 2 crtice.
Ja se još uvijek naivno nadam da će brzo nazad u škole, bar osnovne.
Prije 4 tjedna smo u gradu imali 160 novooboljelih dnevno i nastavu u školi, sad imamo 20 i online.
Da ne govorim da on uopće nema osjećaj da su praznici gotovi. Kad se vrate pa ih zaspu s testovima, bit će veselja.
Apeliram ja na njega da se skoncentrira i da sad ovih zadnjih 4 mjeseca ne usere šanse za srednju, ali vidim da je glava u balunu lagano.
Napravio projekciju bodova za srednju, najbolju i najgoru varijantu i kaže da nema frke, samo cool mamice. :raspa:
Kod nas nema problema s wi fijem, a frendici u istoj zgrad veliki problem.imamo razlicite operatere.
Sto se tice on line nastave, ovo sada je nebo-zemlja u odnosu na proljece, mojoj kcerki je nastava zaista dobra, imaju zoomove, sve je u realnom vremenu.
Doduse i apelirali smo kod ravnatelja da bude u realnom vremenu.
Zasad je bez primjedbi.
Meni je tip iz A1 rekao da pojačivač treba biti u prostoriji u kojoj je i router. E sada, jel to točno ili ne, ne znam.
Možda to ima veze o položenosti stana,kod mene je glavna stvar u dnevnom,a klinci su na drugom dijelu
Kod nas problemi su periodički,ne stalno
Pojačivači su bliže klincima
Mi smo nabavili nešto što je jako dobro rješenje, mreža preko postojećih strujnih instalacija: https://www.links.hr/hr/powerline-ad...xlan-053515032
Pročitala sam na fb da se piše o sličnom uređaju, ali koji se kabelom spoji na računalo. Ovaj daje wi fi, i imamo ga na cijelom zadnjem katu. Dva su uređaja, jedan se spoji na router i u struju, drugi u struju tamo gdje želiš mrežu. Trebaju oba uređaja bit na istoj fazi, imali smo dreće da nam se to potrefilo da jest, inače bi trebalo preraspoređivat potrošače po fazama.
Njih dvoje na teamsu, mi dolje na tv ili bilo šta, sve radi.
mi imamo pojačivač kod stolnog računala i još jedan na pola puta do soba .. (nema ni 10m između ta dva).
zadnjih mjesec dana stalno prekida wifi... nekoliko puta su tehničari dolazili, mijenjali su i ruter 2x...
prije je radilo, sad me izluđuje... posebno ako imam ispite onda se spajam preko mobitela, ali to brzo pojede gige ...
Kod nas je drugačiji omjer,ali je izneđu
Ja radim online plus dvoje školaraca i pomoći nema. Dođe mi da svojim rukama i lopatom iskopan tih desetak kilometara do t comovih instalacija. Ovo možda spada u temu prednosti života u gradu
Mi imamo Terracom, djecje sobe su skroz na drugom kraju stana, router u boravku, nemamo pojacivac, sve fercera za 5.
A nije mali stan, tako da mislim da je i do operatera dosta.
Susjedi na Bnetu imaju problem, isti stan,ista zgrada.
Terrakom
Ja imam godinama ovo od vertex ali nažalost gornji i donji kat očito nisu na istom strujnom krugu pa ništa bas spektakularno, kuća nije cijela pokrivena.
Sent from my iPhone using Tapatalk
I mi smo već godinu dana na terapiju,i nama se zna desiti gubljenje signala.znači nije ni do terakoma:mrgreen:
Na kvalitetu wifi utječe jako puno toga i nije lako uvijek ga složiti.
Prvo je pitanje kakav vam je centrali router, obično ovisi od telekoma do telekoma, a i isti telekomi nemaju iste routere, ovisno o tome kad ste ga dobili.
Drugo je pitanje kakav vam je stan/kuća, koliko imate AB zidova između vas i routera (više je lošije, manje je bolje)
Treće pitanje je koliko vaših susjeda ima wifi i da li rade na istim frekvencijama - ako je tako onda si međusobno "upadaj" i ometaju se (slično kao nekad oni stari bežični telefoni, ako ih se sjećate)
Četvrto je koji vam standard koriste uređaji na kojima radite - ništa vam ne vrijedi brzina koju imate od telekoma ili kvaliteta routera ako vam je uređaj na nekom prastarom wifi standardu (b/g/n) - trebate bar ac a idealno ax
Osim što router podržava ili ne određene standarde, podržavaju i neki max broj uređaja simultano spojenih - u kući u kojoj svatko ima smartfon + poneki tablet + poneki laptop + roombe i sl. uređaji + alexe i sl zvučnici + PS + ... - ukupan broj uređaja na wifi vrlo često prelazi maksimalni broj podržanih uređaja na routeru.
Znači, treabali bi
- provjeriti koje standarde podržava vaš router i koliko uređaja istovremeno (to možete pronaći na netu preko modela uređaja)
- provjeriti da pojačivač signala koji ste uzeli je za dovoljno visok standard + bilo bi dobro da ima jasnu indikaciju kvalitete i standarda signala + većina ima i svoj mali web na koji se možete spojiti i pogledati kako dobro radi
- probajte na mobitel instalirati neki program za analizu jačine i kanala i dostupnih standarda pa provjerite situaciju po stanu. često i promjena lokacije routera za 1m značajno mijenja jačinu signala na pojedinim mjestima
- naš pojačivač je najbolje radio kao extender tj kad je bio kablom spojen u router
- provjeriti na kojem su vam standardu uređaji - npr ako je neki stari laptop možda mu kupiti wifi "dongle" da bude na bržem standardu
- ako imate jako puno tuđih wifi mreža provjerite da je router na "auto" ili se poigrajte sa frekvencijama
- ako vam je apsolutno bitno da imate 100% stabilnu i brzu vezu na računalu - onda bojim se nema nego spojiti se žicom, ili staviti neki stvarno kvalitetni ekstender blizu njega
Ovo je kod nas bio glavni problem, WiFi mreže susjeda sa svih strana. Plus položaj routera u odnosu na sobu u kojoj se odvija online nastava. Prisutnost drugih uređaja na našoj WiFi mreži nije igrala bitnu ulogu, provjerili smo i to.
(sad me ovo podsjetilo na film "Parazit", gdje se cijela obitelj kači na susjedov WiFi i ljute se na njega kad promijeni lozinku :mrgreen:)
Jučer smo nabavili onaj adapter s vertexinog linka i mislim da će to biti rješenje svih problema :-D signal je sad i u udaljenim dijelovima stana odličan. Prethodno smo provjerili da oba dijela uređaja budu na istoj fazi. Pravu sliku vidjet ćemo sljedeći tjedan, kad nastava i zoomovi opet krenu, ali računam da će sad sve biti ok. Isplatilo se potegnuti tu temu ovdje, uvijek se nađe netko tko više zna :-)
Zanimljivo je da se problem intenzivirao u zadnjih mjesec-dva, očito je opterećenje na mrežu generalno sve veće. Koliko god je online nastava preko zooma puno bolje rješenje nego ono od prošlog proljeća (šalji zadatke), ipak i to rješenje stvara nove probleme. Usprkos riješenom signalu, ja se ipak nadam da će ih što prije vratiti u škole.
vi koji ste u naseljima sa zgradama vjerojatno imate i optiku
kod nas među kuće im se ne isplati provlačiti tolike kablove
Ja radim spojena žicom i nama nije problem WiFi već kvaliteta signala, iliti problem optike ispod zemlje. Ovdje nema pomoći.