Citiraj:
malo mi je možda prestatična knjiga, iako ima lijepih misli. Filozofsko-poetičan roman, razmišljanja jednog oca za koje želi da ih njegov sin jednom pročita. Uglavnom, ide mi sporo, ali nije nezanimljivo.
Citiraj:
Završila sam Gilead. Nakon svega, mogu reći da je moja pogreška što nisam mogla čitati više u komadu, nego sve po par stranica, pa bih do sljedećeg čitanja već zaboravila o čemu se radilo, vraćala se par stranica unatrag (svaki put bih otkrila neku divnu misao pritom), tako da sam čitala djelo totalno rascjepkano i s pola mozga, a za njega bi baš trebala puna koncentracija (ok, možda je i pogreška autorice što djelo nije pisano tako zarazno da ga se čita u dahu).
S obzirom da je djelo dosta religiozno, ni to me nije vezalo, ali ne mogu reći da se nisam zamislila, i to puno puno puno puta. Nakon svega, preporuka. Uzmite samo u obzir da treba angažirati mozak, nije lako štivo. Možda čak jednom ponovim, ali baš trebam pogoditi trenutak za to.
Bojala sam se ove knjige, najviše zbog teologije, a i zato jer nisam bila sigurna koliko ću biti koncentrirana na knjigu u kojoj se ništa ne događa, nego netko samo piše o svojim razmišljanjima. No, ipak, ponešto događaja ima i čak se nakon uvodnog dijela stvori dojam da postoji neka tajna koju treba razriješiti. Mirnim tonom i tom slutnjom misterije knjiga me je podsjetila na Ishiguroa, ali u našeg Kazua tajne stvarno postoje, koje nas malo i protresu, a ono što se u ovom romanu otkrije, teško da je šokantno.