flower, mozes li da mi das neki link na knjigu ili clanak?Citiraj:
flower prvotno napisa
to me bas zanima...
Printable View
flower, mozes li da mi das neki link na knjigu ili clanak?Citiraj:
flower prvotno napisa
to me bas zanima...
Pinky :naklon:
tnx
ne mozga, to je samo skup stanica, nego određenog karaktera tj. osobeCitiraj:
flower prvotno napisa
mozak (tj način na koji rade njegovi centri) određuje karakter.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
nije tako jednostavnoCitiraj:
melange prvotno napisa
osoba je više od skupa stanica, to je ona koja upravlja sa svim tim
... otišli bi u preveliku filozofiju sada .. drž mo se teme
e nek me je netko primjetio :lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ja odgovaram na pitanja, a nikakav feedback...
:mrgreen:
naravno da smo više od skupa stanica.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ali od tih stanica sve polazi.
mislim da se u biti slažemo, ali nećemo u ot :)
:? totalno ste me , sto bi se u bosni reklo, rashavjestili :/
ja konzumiram fruktozu - 1 do 2 zlicice dnevno u kavu- poekad u home made keks ili kolac max 2 zlice...i mene kao ovisnicu o slatkom je ta fruktoza skinula sa secera, i donedavno kad pojedem nesto sa scerom osjecam taj negativni ucinak secera ( zadnjih dana sam se malo opustila pa jedem sve sto nisam 6 mjeseci ali neko rece sve je to u glavi i tu se u potpunosti slazem) ..i sad mi nije jasno je li ta fruktoza odradila svoj posao kako sam ja mislila ili sam se ja ufurala... :? huh...odoh prespavati pa pogledati dokumentarac. za veceas mi je previse informacija
anchie, ako hoces procitat nesto o tome kako secer utjece na imuni i endokrini sistem (a ja godinama imam problem s oba sistema, iako ih za sada dobro drzim pod kontrolom), tada trebas nabaviti knjigu "Lick the sugar habit" od Nancy Apleton (nisam sigurna da sam tocno zapamtila prezime). Ona je lijecnik i nutricionista i prilicno pitko opisuje utjecaj secera na tjelesne sisteme. Sto se mene tice, iako sam procitala knjigu, i dalje jedem proizvode koji sadrze secer. Dokle, ne znam. Moj moto je da secer koji ubacis, moras na zdrav nacin i potrosit.
mc grubi kad kazes na karakter nisam sigurna na sto toscno mislis...ono sto je dokazano je da nije do osobnosti ili licnosti (ako na to mislis pod karakter) koje jesu psiholoske kategorije, vec bas je dokazano na razini biokemijske osnove mozga, funkcioniranja stanica, prijenosa neurona. oni u bazi odrdjuju podrazljivost mozga i sl. stvari koje onda u zbroju mozemo nazvati temperamentom.
Ja lako mogu da poverujem u teoriju o kojoj govori flower. Ja sam recimo psiholoski veoma "jaka", mogu da odolim bilo cemu i uradim bilo sta, u veliko vecini slucajeva se lako odlucujem na resavanje problema, psiholoski nisam depresivan tip, ali slatko - volim.
Ne navucem se, ne jedem kolicine, ali tacno se prepoznajem u tom slucaju.
Slicno mi je bilo i dok nisam shvatila da imam hashimoto - povremeno bih bila bezvoljna, ali tacno sam osecala da to nije "moja priroda", niti da postoji psiholoski uzrok, nego neka "hemija" koja radi sve to..
Uz sve, ja ne verujem u potpuno izbacivanje svega, jer treba ziveti u ovom svetu, i suceljavati se svakodnevno s nekim stvarima. Narocito kao roditelj sam protiv potpune zabrane bilo koje hrane, jer mislim da su deca premala da shvate srz takve zabrane, i da im na taj nacin mogu pruziti samo traume, manje ili vece.
Ta cuvena, divna umerenost...
evo mene malo potkovane s podatcima:
ajmo o tom sirupu. prvo nije istina da je jeftiniji od secera/saharoze, naprotiv skuplji je, ali ima jednu veliku prednost a to je da je u tekucem stanju, te je lakse hendlati s njim. nema otapanja i slicnih peripetija. onaj s 90% fruktoze je jako jako viskozan te se jako rijetko i koristi u prehrambenoj industirij. u picima u HR ima ga u coca coli, a nema u pepsi coli :roll: , mada je meni draza coca cola, mozda bas radi fruktoze :mrgreen: . cesto se koristi u tzv. sirupima ili ti ga u sokovima za razrjedivanje.
joj jos sam si dala truda istraziti ispitati ljude kojima vjerujem i sad mi je samo ovo ostalo u glavi. dakle nije nikakva urota prehrambene industrije da radi jeftinoce koristi sirup, vec cisto radi jednostavnosti.
i ne ne radim u prehrambenoj industriji, ne ne pripadam nikakvom lobiju, ne ne branim nikoga i ne nisam se istrazivala na netu vec direktno kod ljudi koji nemaju interesa stititi niti secerni niti prehrambeni lobi :mrgreen:
odakle ti podaci o cijeni HCFS u SAD-u i saharoze ?
apsolutno se slažemCitiraj:
kli_kli prvotno napisa
i tu mi i nastaje stres
jer reklame guraju mom djetetu šečerom opterečene slatkiše (između crtanih) u um, guraju, nagovaraju
kaže mi da voli Danonino, a nikad ga nije probala!
ja joj to ne želim kupovati , izbjegavam ... premala da razumi ..
da nema reklama, ne bih niti ja imala taj stres, taj problem : kupiti ili zabraniti
ako se alkohol ne smije reklamirati (zabranila bih ja i pive da se reklamiraju), ne smije se duhan reklamirati ... e pa trebalo bi zabraniti reklamiranje slatkiša tj. proizvoda sa određenim % šečera (nebitna vrsta) u sebi , neka stručnjaci (koji sad šute) odrede za jetru siguran limit
jer ako ćemo na pravo izbora i osobnoj odgovornosti onda bi trebalo legalizirati baš sve droge i preuzeti kontrolu nad crnim tržištem tih opijata
ljepo si kupiš heroin i na pakovanju stoje upustva i nuspojave (pitajte svog lječnika ili ljekarnika)
mi ne gledamo tv, srecom.
mi gledamo tv
Verovatno ce nekad u buducnosti da zabrane i reklamiranje izrazito nezdrave hrane. Ljudima je pre 50-ak godina bilo prilicno neobicna ideja da ce za tih 50 godina da bude zabranjeno pusenje na javnim mestima, reklamiranje cigareta.. itd.
ovo su podaci za hrvatsku ili za SAD?Citiraj:
spajalica prvotno napisa
za HR u SAD ne znam nikoga tko radi u industriji.
onda nema dokaza da on laže kad kaže da u SAD je cijena HFCS niža od kristalnog šečera
ipak oni proizvode pun kufer kukuruza, zar ne?
Naravno da nisam rekla da on laze, vec sam se referirala na davorovo da je HFCS jeftiniji. to mozda i je istina u SAD ali kod nas nije. a iskreno ja volim nasu hranu i kupujem dosta nasih proizvoda. a ako je skuplja kod nas skuplja je i u nasoj regiji sta ne?
ali da se ne vrtimo oko toga, mislim da je to zanimljiv podatak pa ga podjelih s vama na ovoj temi, koja je i mene potakla da se malo raspitam.
hvala na info , kako nisi napisala o kojoj zemlji se radi, ispalo je da je Lusrtig lagao .. kužiš?
nema veze
možda je ta skuplja cijena razlog zašto se HCFS još ne stavlja u sve i svašta kod nas
ja se nadam da taj 'napredak' neće doći još kod nas
moj frend je radio u McD , kod nas, i rekao je da stavljaju šečer u pripremu mesa
iskreno pitanje: šta če ti šečer u mesu? moraš dodati još soli, inače će biti bljutav, sol će prikriti šečer, dakle nije pitanje okusa jer nečeš osjetiti slatkoću
zašto stavljaju šečer u meso?
pa da brže ogladniš = opet kupuješ
HFCS je u Americi puno jeftiniji od obicnog secera zbog silnih subvencija koje dobivaju farmeri za uzgoj kukuruza. Dakle, sve sto nastaje od i iz kukuruza izuzetno je jeftino i gura se na sve strane.
Kukuruz postaje HFCS, njime se hrani sva stoka i perad, proizvodi se etanol (sto je dodatno subvencionirano)... Subvencije im jednostavno dozvoljavaju eksperimentiranje i smisljanje novih kemikalija koje se mogu dobiti iz kukuruza, ili bogtepitajcega za sto se kukuruz moze koristiti.
Da ne pametujem previse i nabrajam onako iz glave, tu je jedna od stranica na kojoj su nabrojeni nacini iskoristavanja kukuruza, a i proizvodi u kojima se on nalazi, u bilo kojem obliku. Od skroz simpaticnih i cool stvarcica, nama su super kukuruzne 'plasticne' vrecice, lako biorazgradive i plasticne zdjelice, opet od kukuruza, koje se isto tako relativno lako rijesiti (u usporedbi s drugima). Zdjelice koristimo vrlo rijetko, ali zato vrecice sluze za odlaganje komposta, u situacijama kad drugacije ne moze (recimo kad se komposter smrzne na -30C).
Sam po sebi, HFCS stvarno nije toliko stetan tj. neznatno je losiji od 'obicnog' secera. Problem je samo u tome sto ga se u prevelikim kolicinama gura gdje mu nije mjesto (bas kao sto ne bi trebalo biti ni seceru).
ovo mi baš i nije najjasnije, jer koliko ja znam mcdonalds dobiva gotove smrznute hambiće iz pik-a (čini mi se)?!Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
jedino ako im u pik-u ne miješaju šećer u meso u što čisto sumnjam.
i zašto država subvencionira stvaranje HFCS koji indiretkno povećava pretilost a time i trošak održavanja zdravlja pretilih?
http://www.javno.com/hr-zivot/deblji...o-sad-u_268466
u ostalim je 20%, 25% ...Citiraj:
Mississippi, siromašna savezna država na jugu SAD-a, godine 2008. imala je najvišu stopu debljine i pretjerane težine među djecom od 10 do 17 godina s 44,4 posto ukupna stanovništva u toj životnoj dobi.
to im je stvaran problem
300 000 ljudi u SAD-u umiru od posljedica pretilosti
http://www.lifestyle-centar.com/flas...rne_tezine.swf
17% zagrepčana je pretilo, trend porasta % pretilosti u djece (RH) je u porastu
i SAD je nekoć imao taj mali %, nekoć su i oni bili tu di smo mi sada ... da li ćemo i mi krenuti tim stopama?
zar PIK ne bi treba raditi po njihovom receptu, znaš: licencaCitiraj:
Tashunica prvotno napisa
sto se debljine tice ja znam zasto sam deblja nego sto bi trebala biti.
nije do secera i fruktoze, jer ne potrosim doma niti pola kila secera smedjeg) godisnje...
ne pravim kolace, ne secerim cajeve, ne pijem kave doma...
ne jedem puno, kruh konzumiram u kolicini jedne snite (fete) dnevno, jedem dosta povrca, pijem puno vode...
ali - i to je NAJBITNIJE ali, ne micem se. ne mrdam sobom. maksimalna putanja mi je od fotelje do kauca. setam se po gradu, ali je grad minijaturnih dimenzija...
jedne godine sam isla na tae bo 2x mjesecno, 2 mjeseca samo... nakon 6 mjeseci od prestanka (toliko je trebalo mom tijelu da reagira) sam se ocijedila 12 kg....
dakle, ok je ova rasprava o izbjegavanju secera zbog prevencije nekakvih bolescina, jacanja imuniteta itd, ali ako zelite smrsati, smanjite porcije i skacite. nema druge, koliko god mi pricali o tome...
nije ovo tema kako smršaviti
ovo je tema: fruktoza - štetna za jetru
Fruktoza je JEDNAKO losa za jetru kao i bilo koji drugi secer.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Osim fruktoze, kristalnog bijelog secera, smedjeg secera, umjetnih zasladjivaca, jetri steti alkohol u prevelikim kolicinama, masnoce bilo kakve vrste, lijekovi... STO GOD da stavis u sebe, ama bas bilo sto, u kolicinama prevelikim za tvoje tijelo, odrazit ce se na rad jetre, bubrega, a bome i bilo kojeg drugog organa.
Ogroman broj tableta koje se ili prepisuju pretilima, ili ih pretili uzimaju na svoju ruku u nadi da ce neradom i pilulama skinuti kile stetniji su za jetru od fruktoze koja bi se u tijelo unosila lopatom.
postoji ograničenje na reklamiranje alkohola
isto tako postoji ograničenje na reklamiranje ljekova
... duhana ...
pa neka se uvede i ograničenje na reklamiranje šečera
i transmasnih kiselina (ma kako ih zvali)
pa ti si 2 posta iznad moga pisala o pretilosti u hr u usa :? :?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
povezano sa čitaom temom o fruktozi
o tome i priča Lustig na onom linku
jes li pogledala?
:naklon:Citiraj:
Kaae prvotno napisa
na svim ljekovima postoji upozorenje o maksimalnom dopuštenom dnevnom unosu i o nuspojavama
piše li to na itijednom šečeru?
nisam a ni necu, u jednom od prethodnih postova sam objasnila zasto... ne zelim se opterecivati, ukratkoCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ne piše. Ni na alkoholu ne piše. Ni na mnogim drugim namirnicama ne piše. ALI trebalo bi. No nije dosta da to piše u jednoj rečenici. OVaj topic je pravi pokazatelj toga da ljudi malo o tome znaju (i ja, manje od većine ovdje) i rado bih doznala neke OBJEKTIVNE informacije koje su točne, a ne marketinški obojene ovom ili onom bojom.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ne pise ni na przenim krumpirima, čipsu...Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ne piše i aj mislim da ne bi trebalo pisatiCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
ne piše ni na soli da je štetna, pa svi znamo da je štetna
mislim da stvarno pretjerujete s tim što bi moralo pisati
baš me zanima, kad bi na šeĆeru pisalo da je štetan, bi li se i dalje mlatile mađarice i bajadere? :?
bismo li mogli odoljeti?
Pise na kristal fruktozi.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ma mislim u šta se ovo pretvorilo :roll:
što bi značilo meni ili tebi da i piše na nekom proizvodu o štetnosti šećera ili ne znam čega, imamo dovoljno godina u dupetu da znamo i bez toga razlučiti da li nešto valja ili ne.
a za dijete ionako ti odgovaraš i odlučuješ hoćeš li mu dati nešto ili ne, a ako ti smetaju reklame, a brate ugasi tv.