Nismo ni mi bas malecki :)On visinom a ja sirinom:lol:
Printable View
Nasla sam manji krevetic 45x95 cm, do 20kg mislim da ce nam to savrseno odgovarati:-D
ja sam imala toliku zipkicu, malo manju zapravo (40*80), super mi je bila jer nije zauzimala puno mjesta.
nezgodno je jedino što to brzo postane usko.
a, što se tiče ostalih potreba bebe, benkice ti ne trebaju, bar je meni to bilo beskorisno.
najpraktičnije mi je bilo body+hlačice (one s visokim strukom od hm-a ili trenirkica), po potrebi preko vestica na kopčanje.
odjelca iz jednog komada mi nisu baš bila zgodna za presvlačenje.
rekla bi da ti treba 10-12 bodija i oko 6 hlačica, 2-3 vestice, oko 4-5 pidžamica za noćno spavanje. ovo sve u jednom broju (preporučam 62).
već imaš dvoje djece, vjerojatno će i treće biti slične veličine kad se rodi pa znaš koju veličinu su nosili. moji su svo troje broj 56 preskočili.
meni je vreća za spavanje bila nezamjenjiva. neki kažu da im nije trebala.
fancy roba (traperice košulje i sl.) ti ne trebaju u broju manjem od 68-74. nemaš to gdje ni kad obući bebi. samo bezveze preraste.
Ovo je zaista konkretno, hvala :heart:
Ja nemam apsolutno nista od ovo dvoje, a brojeva se slabo sjecam, pikam po slikama:)Vidim svasta su nesto imali :lol:
Sjecam se da sam se svega rijesila bas na rodinoj rasprodaji :)
Meni je žao što mi nitko nije rekao (a sama nisam bila u stanju zaključiti :lool:) da mi ne trebaju sve veličine dječje robice. Recimo, moja cura je prvih možda mjesec, mjesec i pol nosila 50-56. Onda je samo prošišala kroz 62.
U 68 se zadržala nešto malo duže (možda dva mjeseca).
S 4 mjeseca počela je nositi 74-80 i još uvijek ih nosi. S tim da su joj sad ponovno dobre neke stvari u vel. 68. :lool:
Također, puno robice koju ima u veličinama 74 (6-9 mj.), 80 (9-12 mj.) i 86 (12-18 mj.) izgleda naprosto JEDNAKO. Jasno da se razlikuju brojevi različitih proizvođača, ali čak dva različita broja od iste firme izgledaju poprilično jednako.
Moja je curka užasno brzo rasla prvih par mjeseci pa sam računala da će s godinu dana sigurno nositi 86, ako ne i više (i sukladno tome kupila odjeću). Međutim, njen rast se naprosto usporio i tako ona sa 16 mjeseci još uvijek poprilično dobro stane u 80. Suknjice su joj čak i velike. :)
Da zaključim: da sad ponovno kupujem odjeću za bebe, neke veličine bih preskočila. Na primjer, broj 62 i 74 uopće ne bih kupovala. Dijete može to neko vrijeme biti u malo većoj odjeći dok ne naraste dovoljno do 68, odn. 80. Također, ne bih prosljeđivala dalje, odn. vraćala posuđeno čim preraste neki komad jer, kako im se mijenja konstitucija, tako neke stvari mogu ponovno obući. Tako sam se bila zeznula pa sam posudila štramplice, pamučne kapice i trenirkice, misleći da ih je prerasla, a onda je došla jesen i meni su isti ti komadi falili za obući joj. :(
Moje dijete definitivno ima puno (možda i previše) robice, ali meni tako odgovara jer njezino rublje perem odvojeno i ipak je potrebno dosta da se napuni perilica. Pogotovo zato što odvajam na 40 i 60 stupnjeva. OK, njeno još nisam počela odvajati po bojama. :lool:
Eh, kad ne možeš unaprijed znati koje bi veličine mogla preskočiti :)
mishekica :lol: ti si sve brojeve kupila odjednom
ja sam 50/56 i 62, al prva s rodila jako mala pa smo bili u potrazi i za manjim brojevima
Meni su Zarini brojevi najtočniji i najkonkretniji, stvarno prate rast djeteta i ako piše na etiketi da je veličina npr. 3-6 mjeseci, onda se bez straha može kupiti bebi te dobi. Npr. HM brojevi su mi totalno nezgrapni, široki i veliki, rijetko kad sam tamo pogodila broj, a njihovi bodići, odijelca i pidžamice za te prve dane cjenovno ne odskaču puno od Zarinih. Okaidi veličine su redovito premale u praksi. S ostalim markama nemam puno iskustva.
Ma nisam, ali sam kupovala unaprijed, uglavnom na burzi, kad je bila dobra prilika. :) Onda sam si računala koliko brzo raste pa sam predviđala brojeve za zimu i kupovala na sniženjima superjeftinu robu. Kad ono, šipak. Mislim, nosila je ona sve to, ali mogla je proći i s manje stvari. I za trenutnu joj situaciju zbilja ništa više ne trebam kupiti, ali me svrbe prsti pa svako malo pregledavam albume. :oops:
Minijaturne brojeve (za nedonoščad) ima i KIK, a i Carter's. Međutim, nisam vidjela da Carter's toga ima kod nas, nego samo na e-bayu. Vrlo često bude jako jeftino. Minus je što kod nas treba dugo čekati da ta roba stigne pa valjda onda i nedonoščad to preraste. Jedino kad bi netko toga naručio onako za zalihu pa prosljeđivao ljudima kojima treba. Naravno, bez provizije. :starac:
Ali ne moraš ni znati. Kažem, 74 i 80 se, koliko ja vidim, zbilja minimalno razlikuju. Dakle, ako može u 74, može i u 80. Jedino ako nekome baš smetaju podfrknuti rukavi. :)
Moja cura je vitka :lool: Mislim, zbilja je - natprosječne visine, a prosječne mase. Zato su joj i dalje dobre hlačice koje je odavno trebala prerasti. Neke su joj mrvicu kratke, ali ionako dolazi ljeto (nadam se da dolazi :)).
Šteta je uopće kupovati veličinu 50-56. Moja sića je to nakon mj dana prerastao. Moraš imati koji komad za npr. kod doktora ili ako idete vani čisto da nije preveliko,a ove veće komade nositi po kući. Malo zavrniti rukavić i gotovo. Najvažnije da je čisto i uredno. Vel 62 se može kombinirati od početka pa nekada i do 4-5mj ovisno o bebi. I mislim da ni netreba previše unaprijed kupovati jer nikad neznaš kojim će tempom beba rasti. Tko može i ima gdje,najbolje je takve stvari posuditi od nekoga. Ja imam par prijateljica od istoga mišljenja pa se vrtimo u krug s robicom. Posteljinu npr.uopće nisam kupovala. Pronašla sam povoljno plahtu za 1osobu (90x200) u lijepim bojicama i iskrojila iz toga 2male plahte i jastučnicu. Trošak 30kn. Ali to sam ja,nisam u filmu tih plahtica,a mislim da mi ni bebića to puno ne opterećuje :mrgreen:
Moj kad se rodio je bio 51cm. Imala sam 56 najmanji i to mi je trajalo neko vrijeme. Tako da mislim da ne možeš znati unaprijed. Pogotovo jer je moj konstantno bljuckao pa sam ga presvlačila 5 puta dnevno. Ne možeš oblačiti veći broj jer mu onda ramena vire van pa mu je hladno.
Pokušala sam poslije probati preskakati brojeve, ali sam svaki put zaključila da mi ipak treba svaki broj jer ima razlike. Ne možeš kupiti 74 pa 86 jer je to razlika 12cm. Možda ovisi i o vrsti robice koju koristiš, ali meni je trebao svaki broj.
Istina je da se ti brojevi razlikuju kod različitih proizvođača, ja sam se držala jednog (i tko me god pitao da bi kupio neku robicu, poslala sam ih tamo i rekla broj) i nisam nikad progriješila (C&A). Par puta sam dobila neke komade robe od Leptirića, to je bilo isti broj, a različita duljina, širina... baš su mi bili katastrofa. Sjećam se da je bodić bio dugačak, a rukavi preuski (nikad obukla).
Meni su i 50 i 56 duuuugo trajali s prvom
S druge dvije isto jedno vrijeme
62 im je bio puno prevelik, a ja to ne volim, jer imam traume od prve cure (sve joj je bilo turbo preveliko, a brojeva nigdje za kupiti)
Isto nismo preskakali brojeve
Al ovisi kad ti je beba rodjena, recimo, po ljeti ne trebas bas dugih hlaca u majica, uglavnom su bodici dosta
meni broj 56 recimo nije ni trebao, ajde sa srednjom sam ga koristila neko kratko vrijeme.
sva djeca su mi se rodila dugačka i jako su brzo rasli.
a bodići su mi bili najdraži oni na okrugli vratni izrez s kopčanjem na dva drukera.
bodići na preklop (oko vrata) su mi uvijek bili nesigurni, u pranju su se znali čudno rastegnut pa neke nismo ni nosili jer su bebama ispadala ramena van iako su brojem odgovarali.
mi isto nismo preskakali brojeve, i mislim da je to jako teško unaprijed predvidit, tako da bih ja ipak išla radije u nabavku svih brojeva polovno i jeftinije.
imam jedno pitanje koje nije toliko "što mi treba za bebicu" koliko "što mi treba nakon poroda?". Koristim već godinama platnene šivane uloške, i zanima me jesu li oni ok za poslije poroda, trebam li nabavljati VIReve? Ima netko iskustva?
ja sam za poslije poroda imala one ogromne od chicca. ima ih sad u konzumu i dmu. ti su mi bili fantasticni!
i mrezaste jednokratne gacice, ne sjecam se koja marka neko narancasto pakiranje, u konzumu. te su bas lijepo drzale ulozak na mjestu.
poslije sam presla na vir, ali sam jednokratne gacice nosila sigurno mjesec dana.
mislim da platneni ulosci ne mogu drzati te kolicine, pa ih treba mijenjati non-stop.
Ovisi koliko ćeš krvariti.
Ja sam npr. velike Chiccove koristila jedva 3 dana i to više eto, jer sam ih kupila, a onda prešla na uobičajene.
Ne znam koliko će ti platneni biti dobri za u bolnici, tako da ipak razmisli da kupiš (po meni Chicco) za bolnicu, a kad dođeš kući probaj platnene.
mishekica, ne kuzim bas kako
ne mogu joj biti dobre duge hlace koje su dugacke 68 i 86 cm
nije tu nikakva fiktivna razlika - razlika je u duljini nogavica
moja najstarija nosi sad 116, a mladja 104 i nema sanse da starijoj obucem hlace od mladje
osim ako ne zelim da izgleda ko da doma ima poplavu
ne znam, jedino ako si mislila da ove 68 nosi sad kao kratke hlace, 74 kao trifrtaljke, a 86 kao duge
ostalo si ne mogu pojmiti
mislim, mojoj najmladjoj su sad o 62 prekratke, al neke modele cu joj ostaviti pa ce ih nositi ko trifrtaljke
al ih kao duge ne moze nositi ni sad, a pogotovo ne za tri mjeseca
Moj je jučer nosio dvodijelnu tuticu 68,jutros donji dio tutice 86(malo je donji dio širi,ali su nogavice sužene i može proći:mrgreen: danas jeans 74 i nogavice treba zavrnuti a dečko je visok cca74cm :?: Mislim da ni ti brojevi nisu uvijek realni
A da, nisu brojevi bas unificirani, na zalost
Al i dalje ne kuzim kako i 68 i 86 mogu biti dobre duge hlace istovremeno
Mogu biti razlicite vrste hlaca, al ovo drugo niti s jednom nisam uspjela izvesti
Carmina, pobogu, sto ga toliko presvlacis :mrgreen:
Edit: aha, nije sve u istom danu :-)
Ma ono šta ja želim reći je da je idealno ako se stvori krug ljudi gdje se može razmjenjivati robica. Moji sitni bodići a i druga odjeća mi je uglavnom poklonjena,što od većih rođaka,što za babine itd. Nakon šta su mojih dvoje to iznosili robica ide dalje,a većina robe do godine fana u principu ni nebude iznošena,bude kao novo i stvarno je šteta da samo jedno dijete bude u robici. Da ne govorim o uštedi. Meni je također bilo draže imati više komada istih veličina da se netrebam opterećivati jeli se osušilo itd. Ali mislim da je glupo pretjerivati. Moji bodići 62 nisu bili preveliki bebi ni kad se tek rodio jer he izrez na vratu sa drukerima,jedino malo rukavići,ali to me nije brinulo. Opet,nismo svi isti :mrgreen:
@ Ginger
Ti valjda razumiješ da je 74 cm visina djeteta, a ne hlača? :)
Otkad nema pelenu, u struku su joj sve jednako dobre.
I da, podjednake su dužine. To pokušavam reći cijelo vrijeme, ali me, po običaju, nitko ne doživljava.
Filmar trenirka 9 mj. identične dužine kao Osh Kosh 18 mj. IDENTIČNE. I obje su joj dobre.
Naravno, ima i nekih koje su joj mrvicu kraće, neke su joj mrvicu duže pa ih potfrknem (ako imaju onu gumu u oko gležnja kao H&M, još bolje), ali u struku su sve identične (još pogotovo ako imaju regulaciju u struku - to se može nositi jako dugo).
Kao što sam već rekla, ona istu odjeću nosi otkad je bila 4 mjeseca. Samo više neke bodije ne može obući (mada bi i to mogla da malo isforsiram, ali ima dovoljno robe pa ne treba).
Uostalom, pisale su cure o istom tom na topiku o antirecesijskim mjerama. Tad se nitko tome nije čudio. :coffee:
Moj P.je nosio redom sve brojeve,nismo preskkali,i u svakom od brojeva je bio podjednako..
Sad je na 74..za ljeto sam mu pripremila 80..
I drfinitivno ti brojevi ovise o proizvodacu..
H&M je stvarno velik..majicu 68 sad nosi i jos mu je malko velika..
Alo njihovi donji dijelovi trenirki su po mjeri..
Dok u C&A donji dijelovi su mom P.siroki u struku..
I zanimljivo,jos uvijek nosi body Carters za 3 mj.a sad ima 10..
Da, brojevi ovise o proizvođaču, ali nisu ni sve bebe jednako građene, pobogu.
mishekica, naravno da znam da je to visina djeteta, ipak ih imam troje pa sam u tom periodu nesto i naucila :-)
i zato mi i nije jasno
i znam da je razlika medju proizvodjacima, al ja osobno nikad nisam naisla na hlace 68 koje bi pasale jednogodisnjem djetetu (kao duge hlace)- ocito ne kupujemo od istih, bar djelomico
pa pitam, jel...
moje dvije starije su razlicito gradjene, al visina je visina
mogu joj biti presiroke, preuske, al svejedno u duzini nece pasati
majice smo mogli rastegnuti kroz neko razdoblje, al hlace ne
ja recimo ne volim kad im je nesto preveliko (traumice nakon rodjenja prve kojoj je sve bilo preveliko) pa mozda i zato
Ja se moram sloziti s mishekicom.nije bas sva garderoba takva ali i moji su jako puno stvari nosili godinama.npr znala sam kupiti djetetu kada je imao 6,7 mj marks&spencer bodije velicinu 9-12 i to mi je nosio od tada pa do skoro 18 mj.znaci skoro godinu dana.isto tako dio trenirki i pamucnih bermuda dvije sezone.prvo s pelenom pa kad pelenu skine opet stane.evo sada sam mu izvukla neke proslogodisnje benetton majice kratkih rukava.nosio ih je proslo ljeto . bile su mu loker ali ne prevelike.a ove ce mu posluziti bar jos mjesec ,dva.u ovih godinu dana se je samo izduzio.i sada su mu malo krace ali ne prekratke.
A cura mi je ljetne haljine isto dugo znala nositi.prve godine je haljina.dogodine tunika i ajmo.
Sada mi sin ima 33 mj.visok je negdje 95 cm i ima garderobe u ormaru od 86-102 velicine.mozda ima i kratkih hlaca 74 velicine u koje stane to još nisam izvadila da probamo
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk
Isteklo mi je vrijeme za edit:(
A koliko se sjecam i kada su bili bebe imali smo tih stvari sto su trajale i trajale...
I meni nije smetalo potfrknuti rukave.vise mi je islo na zivce stalno preslagivati ormar da maknem sta je malo.
Moja je cura Carters bodiće vel. mislim 18mj nosila od 1g do 2ipo.
O nekim haljinicama ni neću,prvo su bile haljinice,pa tunika,pa kraća tunika. Neki su krojevi stvarno iskoristivi,a i do građe djeteta puno ovisi. Neki idu više u širinu,neki u dužinu :mrgreen: Moja je cura bila buca,pa je trebalo malo veći broj nego bi inače uzeli,onda su kilice stale a nastavila je u visinu. Tako da se puno robice koristilo duže vrijeme. :raspa:
Ma moje isto nose kratke hlace, bermude i haljinice godinama
Majice kratkih rukava isto duugo traju
Al duge hlace ne
Ovo je odlična ideja, sličnu je u mom slučaju u djelo provela sveki. Imala je hrpu posteljine u odličnom stanju koja joj ne treba, samo joj je bezveze stajalo u ormarima.
Robicu sam sigurno preskočila neke brojeve. Nisam nikad kupovala unapred, osim nekog minimuma da ga dočeka na povratku iz rodilišta. Kako mu nešto zatreba, kupim malo veće. Kupujem samo kad mu treba, a i dobije dosta toga.
Na stvarima koje njemu zbilja ništa ne znače škrtarim. Da je pamuk i da je čisto, to mi je jedino bitno.
Gle naš primjer... Nosila je trenirkice 68 kad je bila 4 mjeseca. Bile su joj dobre u struku, ali dugačke. Kako tad još nije pokušavala hodati :mrgreen: to nije bilo bitno. Vrlo brzo ih je prerasla, odn. postale su joj uske u struku. Ja sam ih posudila frendici i kad mi ih je ona vratila, ponovno joj probam i skuzim da ih može obući. Tad se već naveliko ustajala na noge pa je bilo bitno da joj se ne vuku po podu, da se ne zapliće. Sad su joj mrvicu kratke (do gležnja) pa ih nosi samo po doma. Nisu baš za javnost :) ali doma ionako nosi tajice i razne caprice.
Dok su joj tajice još malo dugačke, naberem ih oko gležnja. Meni to zbilja nije problem. I stvarno mi je za nju puno opasnije da ima preduge, nego prekratke hlače.
A mogla bih napisati i disertaciju o krojevima, duljinama, veličinama odjeće svih brendova koje sam kupovala (a bilo ih je). :lool: Možda bismo mogli otvoriti novu temu da razmijenimo iskustva po tom pitanju. Ja, recimo, imam svašta za reći na tu temu. :)
A i ona faza kad se skine pelena pa se vrate u manji broj ;-)
Pa da, to sam i napisala negdje tamo gore. :)
da ali isto si napisala da to može samo u kućnim uvjetima, što definitivno nije ok, može i za van , napose u ljeto.