hvalaa![]()
Cure, gdje ste kupovale tetra pelene? Gledala sam u dm-u i bilo je samo dvobojnih-bijele i zelene, 6 kom u paketu oko 80 kn..i neke kaliko 10 kom 130 kn..htjela bi uzeti bar 20 kom ali koje? Kakve su te kaliko?Znate li ima li gdje jeftinijih? U adaxu sam vidjela neke po 50 i nesto kuna 10 kom ali uzasno tanke..
Meni su te kaliko super. Imaju skroz fino tkanje, ne izledaju kao gaza poput standardnih tetra pelena.
Sto sve treba za novorodence?
HRPA ZIVACA
salim se...puno ljubavi treba
Kod nas je sve uzasno skupo i precjenjeno,predlazem kupovati preko interneta iz drugih zemalja jer je povoljnije cak i s postarinom
ako imate nekoga tko se vozika u BiH nek tamo uzme. tetra pelene,trokutici i sl. je upola jeftinije a virujen i ostale stvarcice.
aaaaa sorry....opće nisam gledala.... ja to automatski pišem gdje sam ja kupila...
da, ima konzum...dm, muller, čak ih je jedno vrijeme bilo za naći i u Kik-u (neznam da li imate u zadru, ali u biogradu ima Kik)
U Kiku su po 2 pakirane, čini mi se, 20 kn.. Vidiš, u Mulleru nisam još gledalau svakom slučaju hvala ti
![]()
Nancho, ja sam kupila i tetra i kaliko, ionako trebaš dosta toga na početku, tetra sam više koristila za brisanja i takve stvari, a kaliko bih joj uvijek stavila pod glavicu radi bljuckanja i za ležanje općenito jer su glatke i fine![]()
Aha! Hvala, sad sam pametnijakupit cu i jedne i druge
![]()
Trebam pomoc!![]()
Uskoro ulazim u deveti mjesec, prvo nam je dijete i sad treba spremiti sve stvari, a ja ne znam sto i koliko mi toga treba.
I gdje da uzmem sve to.
Tetra pelene, benkice, trokutice, kozmetiku, bocice...
I sto je meni samoj potrebno tih prvih dana osim grudnjaka za dojenje i jastucica?
Puno hvala!!!!!!![]()
Evo iz mog iskustva, definitivno sam bila previše toga nabavila
Prva stvar koja mi je bila nepotrebna je grudnjak za dojenje, više mi je odgovarao običan rastezljiv topić, a grudnjak sam nabavila 2 mjeseca nakon poroda da ga imam kad dojim vani.
Potrebno ti je puno paketa uložaka, meni su vir80 bili super, obavezno moraju biti od vate.. Pa trebaš za u bolnici jednokratne rastezljive gaće, koje su najjeftinije u dm-u, ima ih 5 kom u paketu. Uzmi si 2 paketa. Ja sam odma u startu kupila i purelan jer sam očekivala da će mi beba oštetiti bradavice dok ne naučimo dojiti.
Ako misliš dojiti, ne trebaju ti nikakve bočice za bebuja nemam ni jednu, osim jedne koja je došla uz izdajalicu pa eventualno ako se treba izdojit (iako je bebu bolje hraniti na žličicu ili čašicu, čitaj malo o dojenju ako još nisi) ..
Tetre nismo koristili za ništa, dovoljna nam je jedna koju nosimo kad idemo pedijatru pa ga u nju zamotamo i važemo..
Benkica sam imala preko 30 i nikad ni jednu nisam obukla, više su nam pasali bodiji, u njemu sam bila sigurna da su mu leđa skroz pokrita. Kad kupuješ odjeću, gledaj da se rasteže dio oko rukica da ti je lakše ugurati bebinu rukicu, imaju jako male prstiće i treba pazit da ih ne potrgamo
Benkica/bodija ti treba ovisno o tome kolko često pereš veš, računaj da svaki dan moraš stavit čisti (recimo na večer stavljaš novi), a ako se pobljucka ili kakač ode van pelene mjenjaš i češče.. Nama je desetak bilo dosta.. Štramplica isto toliko, njih ako nije pobljuckana možeš imati i 2 dana.. Gledaj da uzmeš štramplice sa zatvorenom nogom, puno je praktičnije nego stavljat čarape koje znaju ispast ..
Kozmetika-ništa! Ne kupaš bebu sa šamponom jer joj narušavaš prirodni sloj kože, ne mažeš baby uljima koje kupiš u ducanu. Možeš kupiti prirodno bademovo ili neko drugo prirodno ulje pa time namažeš malo pregibe ili nakon kupanja malo po bebi tek tolko..
E da, i nikako ne kupuj najmanju broj odjece jer ti je uvijek prakticnije imat malo vece, lakse obuc, i duze traje,, male bebe jako brzo rastu, neke stvari mozda nikad ni ne stignes obuc.. Dakle sa odjecom ne pretjerivat, i ne kupuj one najmanje stvari, nego malo vece od tih najmanjiha uzmi odma i mali vece od tih, jer ces se taman oporavit od poroda i shvatit da ste tad skoro sve prerasli
![]()
Evo i mog iskustva.
Ja sam rodila lani polovicom 6. mjeseca tako da sam blizu tvom terminu po godišnjem dobu.
1. Za tebe u bolnici: jednokratne mrežaste bokserice 1 paket, a ponesi i običnih pamučnih gaćica kojih ti nije žao ako ih moraš baciti (ja sam kupila povoljne od domaćeg proizvođača) jer ne pašu svima mrežaste.
Chicco ulošci su pamučni, veliki i superupijajući (pola paketa u torbi, pola paketa mi je mm donio (30 kom u pakiranju)) + neki invisible noćni koje i inače koristiš da ti ne procuri na spavaćici/piđamu.
Meni je pasao steznik za trbuh (Lidl), jer mi je lijepo stegao razvučenu maternicu i nije me ništa bolilo ni smetalo, ali tu su mišljenja podijeljena.
Piđame ili spavačice koje ti dozvoljavaju da su ti cice na izvolte bez da su ti leđa gola (ja sam kupila majice za dojenje u HM i donje dijelove piđame). Grudnjak za dojenje ti nije nužan za bolnicu (ali ti neki treba kad nadođe mlijeko i grudi otežaju), ali je itekako koristan za učestalo dojenje koje je prvih tjedana UČESTALO. Kupi Multi mam komprese za bradavice, štite osjetljive bradavice od trenja sa odjećom, omekšavaju ih pa je početno dojenje lakše i bezbolno .
Obavezno, ako već nisi, pogledaj serijal Mliječna staza na Youtubeu u kojem je dojenje obrađeno od a-ž.
2. Beba će ti ljeti biti najviše u bodijima i/ili onim romperima kratkih rukava (ne znam jel curka ili dečkić) i čarapicama po potrebi.
Štramplice ti ne trebaju.
Ja benkice i bodi benkice nisam koristila. Koristila sam par bodija dugih rukava za prvi mjesec i 15-tak bodija kratkih rukava za cijelo ljeto.
Za prvih mjesec dana će ti trebati par tutica (odjelca) dugih rukava, pamučnih, ne predebelih (uvijek radije oblači slojevito).
Nama su super bile one hlačice sa stopalima u prijelaznom razdoblju izmedu tutica i samog bodija te za ljetna jutra i večeri.
Za prva 3 mjeseca (ljeto) biraj odjeću koja se lako oblači i skida (jer ćeš to raditi često), a šminkersku robicu planiraj za jesen kad beba bude veća, prođu vrućine i uhodate se.
Kozmetika za bebu ne treba. Trebaju ti samo sterilne komprese i Octanisept ili alkohol za pupak i par kapi maslinovog ulja za u vodu za kupanje.
Bočice ti ne trebaju, a ni dude bar za prvih 6 tjedana dok uhodate dojenje.
Tetra pelena ti treba kad ti ili netko drugi stavljaš bebu na rame (imaju tanku osjetljivu kožu pa da ne dolaze u dodir sa ev omekšivačem na robi, znojem...), za ispod glavice u košari kolica...
Za pitanje gdje- za robicu ti preporučujem Nextdirect.com, imaju lijepu robicu, bodije od finog mekog pamuka, ok cijene, ne naplaćuju dostavu.
Da, pod štramplice nisam mislila na štrample, nego na to jednodjelno odjelce
A tetre su dosta grube za bebu (doduše ja sam imala starije, možda su ove danas mekše) , ja sam za podrigivanje sašila desetak gazica i s njima ga brišem
Kakve ti to tetre imas?
Moje su skroz njezne, jako puno ih koristim, imam ih 30-tak
Plus one obrubljene gazice, koje su zapravo isti materijal, isto 39-tak komada
Meni je to jedan od potrebnijih artikala za novorodjence, sva 3 puta
Bocice nikad kupovala
I moje su nježne, a ako se ne peglaju još i nježnije![]()
Cure, moze koji friski savjet za zimsku bebu?Prvi mi je bio u 11mj, tako ce biti i ovo trece...vidim dosta se toga promjenilo
Jos smo na li-la dal bi uopce uzimali krevetic, do kada beba moze u kosari onoj od kolica spavati?Pola toga mi nije jasno...moji su bili u onoj gracovoj autosjedalici i imali obicna gracova kolica, autosjedalica je isla na kolica mislim 4mj...i kuci bi u njoj lezali, nikada mi nitko nije rekao da ne smiju i nikada nikakvih problema nisu imali, niti s kicmom ni kukovima.
Sada su mi u ducanu rekli da beba ne smije vise od 2h biti?Meni se svida ona konstrukcija od maxi-cosi sto ide sjedalica na njih(to bi uzeli u varijanti ako bi uzeli krevetic) o kojem isto razmisljam da bih onaj manji jer ce tako i tako biti po krevetu s nama...a da ne pricam da nemam pojma koliko benkica, bodija, pelena treba :zaboravna:
Buduci da je velika razlika sve iznova prikupljam...
Apsu i maca papucarica PUNO VAM HVALA!!!!!
Bas ste mi pomogle.
Sad cu napraviti popis i sljedeci tjedan nakon pregleda krecem u nabavku.![]()
Jos samo da i ja koji dobar savjet dobijemAjmo zimske mame
![]()
za zimske mame kao što sam i sama bila od neprocjenjive važnost mi je bio ergo baby carrier, ili već neka druga nosiljka, marama i sl. kad snijeg zapadne,zatrpaju nogostupe ili kiša lije, sa kolicima nije baš jednostavno. a ovako, maloga u skafanderić, i naprtiš ga na sebe i vozi van u šetnju. a kad ipak koristiš kolica super dođe ona zimska vreća, koja je namijenjena kao kad beba sjedi da su joj noge unutra, ali mi smo je koristili od početka tako da je cijeli bio unutra, samo glavica vani, i tako u košaru i van. netrebaš dekice, jakne, skafandere i sl. kad dođeš unutra samo bebeka otkopčaš i izvadiš. to su mi bile najkorisnije stvari preko zime.
Slažem se, nosiljka je zimi super!
Ja nisam koristila tu zimsku vreću, nego košaru koja je bila baš podfutrana, pa sam znala i na balkon s njim u košari (ako je bilo baš vjetrovito i nije bilo za šetnju) i to je bilo super.
To su vec dobri savjeti..a niste se bojale da opadnete s bebom po zimi?Ja sam dosta slampava
Vec vidim da cemo na kraju kupiti normalan krevetic...a fakat imamo malo prostora.Kakvo je stanje s putnim kreveticima?Jel moze beba spavati u tome?
ako jos nemas kosaru gledaj da kupis vecu. mislim da je moja 75cm dugacka. tako da je moj stao u nju do 6 mj. starosti.
vjerujem da beba moze spavati u putnom kreveticu ako ima normalan madrac. samo ne znam koliko je prakticno stalno se saginjati da dizes i spustas bebu.
slažem se za ovo vezano uz putni krevetić,dosta je nizak i po tome nepraktičan a nije opet toliko ni manji od običnog kindija.mi isto nemamo baš puno prosstora ali navikneš se da ti je spavaća soba kao buksa gdje se moraš provlačiti između kreveta,ormara i sl.ali služi svrsi. Mada moj uopće ne spava u kindiju nego sa nama pa on služi za prebacivanje robe i plišance!
A što se tiče sklizanja po zimi,bez brige,opreznost automatski dođe.a ja sam sebi bila nabavila prave buce za hodanje po snijegu da sam još sigurnija! Ma to će ti sve dolaziti samo od sebe na pamet kako vrijeme bude prolazilo i okolnosti se mijenjale!
Ma ima sada putnih kojima mozes podici madrac...mali je imao krevetic s pomicnim stranicama i podesivom visinom, to mi je bilo zgodno prvih mjeseci.Iako je zbog pomicnih brzo naucio bjezati iz kreveticaMala je imala obican s podesivom visinom, koji je sada kod kume ali nije ga previse prakticirala...dojili smo i vecinom je bila kod mene u krevetu.Najgore mi da kupim i onda ako nije u upotrebi nemrem ga lako skloniti.
Kaj se nosiljka tice, kada je mala bila, marame su meni bile nedostupne, imala sam jednu za novorodence, neznam kako se to zove, onako kao torba izgleda, teta posudila...i to mi je bilo zgodno za prvi mjesec, kasnije ona obicna od koje su mi leda otpadala.Oboje su bili velike bebe.Sada vidim da su nosiljke dosta leđa frendly i to mi je drago.To sto kazes dobre buce i nema straha.
Meni je putni preniski i ovak mi kičma otpada, a stranica od kreveta je spuštena. Moj bogme spava nutra, mm i ja smo ljudine i nema ekstra mjesta u našem krevetu.
Nasla sam manji krevetic 45x95 cm, do 20kg mislim da ce nam to savrseno odgovarati![]()
ja sam imala toliku zipkicu, malo manju zapravo (40*80), super mi je bila jer nije zauzimala puno mjesta.
nezgodno je jedino što to brzo postane usko.
a, što se tiče ostalih potreba bebe, benkice ti ne trebaju, bar je meni to bilo beskorisno.
najpraktičnije mi je bilo body+hlačice (one s visokim strukom od hm-a ili trenirkica), po potrebi preko vestica na kopčanje.
odjelca iz jednog komada mi nisu baš bila zgodna za presvlačenje.
rekla bi da ti treba 10-12 bodija i oko 6 hlačica, 2-3 vestice, oko 4-5 pidžamica za noćno spavanje. ovo sve u jednom broju (preporučam 62).
već imaš dvoje djece, vjerojatno će i treće biti slične veličine kad se rodi pa znaš koju veličinu su nosili. moji su svo troje broj 56 preskočili.
meni je vreća za spavanje bila nezamjenjiva. neki kažu da im nije trebala.
fancy roba (traperice košulje i sl.) ti ne trebaju u broju manjem od 68-74. nemaš to gdje ni kad obući bebi. samo bezveze preraste.
Posljednje uređivanje od gita75 : 06.05.2014. at 11:26
Ovo je zaista konkretno, hvala
Ja nemam apsolutno nista od ovo dvoje, a brojeva se slabo sjecam, pikam po slikamaVidim svasta su nesto imali
Sjecam se da sam se svega rijesila bas na rodinoj rasprodaji![]()
Meni je žao što mi nitko nije rekao (a sama nisam bila u stanju zaključiti) da mi ne trebaju sve veličine dječje robice. Recimo, moja cura je prvih možda mjesec, mjesec i pol nosila 50-56. Onda je samo prošišala kroz 62.
U 68 se zadržala nešto malo duže (možda dva mjeseca).
S 4 mjeseca počela je nositi 74-80 i još uvijek ih nosi. S tim da su joj sad ponovno dobre neke stvari u vel. 68.
Također, puno robice koju ima u veličinama 74 (6-9 mj.), 80 (9-12 mj.) i 86 (12-18 mj.) izgleda naprosto JEDNAKO. Jasno da se razlikuju brojevi različitih proizvođača, ali čak dva različita broja od iste firme izgledaju poprilično jednako.
Moja je curka užasno brzo rasla prvih par mjeseci pa sam računala da će s godinu dana sigurno nositi 86, ako ne i više (i sukladno tome kupila odjeću). Međutim, njen rast se naprosto usporio i tako ona sa 16 mjeseci još uvijek poprilično dobro stane u 80. Suknjice su joj čak i velike.
Da zaključim: da sad ponovno kupujem odjeću za bebe, neke veličine bih preskočila. Na primjer, broj 62 i 74 uopće ne bih kupovala. Dijete može to neko vrijeme biti u malo većoj odjeći dok ne naraste dovoljno do 68, odn. 80. Također, ne bih prosljeđivala dalje, odn. vraćala posuđeno čim preraste neki komad jer, kako im se mijenja konstitucija, tako neke stvari mogu ponovno obući. Tako sam se bila zeznula pa sam posudila štramplice, pamučne kapice i trenirkice, misleći da ih je prerasla, a onda je došla jesen i meni su isti ti komadi falili za obući joj.
Moje dijete definitivno ima puno (možda i previše) robice, ali meni tako odgovara jer njezino rublje perem odvojeno i ipak je potrebno dosta da se napuni perilica. Pogotovo zato što odvajam na 40 i 60 stupnjeva. OK, njeno još nisam počela odvajati po bojama.![]()
Eh, kad ne možeš unaprijed znati koje bi veličine mogla preskočiti![]()
mishekicati si sve brojeve kupila odjednom
ja sam 50/56 i 62, al prva s rodila jako mala pa smo bili u potrazi i za manjim brojevima
Meni su Zarini brojevi najtočniji i najkonkretniji, stvarno prate rast djeteta i ako piše na etiketi da je veličina npr. 3-6 mjeseci, onda se bez straha može kupiti bebi te dobi. Npr. HM brojevi su mi totalno nezgrapni, široki i veliki, rijetko kad sam tamo pogodila broj, a njihovi bodići, odijelca i pidžamice za te prve dane cjenovno ne odskaču puno od Zarinih. Okaidi veličine su redovito premale u praksi. S ostalim markama nemam puno iskustva.
Ma nisam, ali sam kupovala unaprijed, uglavnom na burzi, kad je bila dobra prilika.Onda sam si računala koliko brzo raste pa sam predviđala brojeve za zimu i kupovala na sniženjima superjeftinu robu. Kad ono, šipak. Mislim, nosila je ona sve to, ali mogla je proći i s manje stvari. I za trenutnu joj situaciju zbilja ništa više ne trebam kupiti, ali me svrbe prsti pa svako malo pregledavam albume.
Minijaturne brojeve (za nedonoščad) ima i KIK, a i Carter's. Međutim, nisam vidjela da Carter's toga ima kod nas, nego samo na e-bayu. Vrlo često bude jako jeftino. Minus je što kod nas treba dugo čekati da ta roba stigne pa valjda onda i nedonoščad to preraste. Jedino kad bi netko toga naručio onako za zalihu pa prosljeđivao ljudima kojima treba. Naravno, bez provizije.![]()
Ali ne moraš ni znati. Kažem, 74 i 80 se, koliko ja vidim, zbilja minimalno razlikuju. Dakle, ako može u 74, može i u 80. Jedino ako nekome baš smetaju podfrknuti rukavi.
Moja cura je vitkaMislim, zbilja je - natprosječne visine, a prosječne mase. Zato su joj i dalje dobre hlačice koje je odavno trebala prerasti. Neke su joj mrvicu kratke, ali ionako dolazi ljeto (nadam se da dolazi
).
Posljednje uređivanje od mishekica : 14.05.2014. at 22:43
Šteta je uopće kupovati veličinu 50-56. Moja sića je to nakon mj dana prerastao. Moraš imati koji komad za npr. kod doktora ili ako idete vani čisto da nije preveliko,a ove veće komade nositi po kući. Malo zavrniti rukavić i gotovo. Najvažnije da je čisto i uredno. Vel 62 se može kombinirati od početka pa nekada i do 4-5mj ovisno o bebi. I mislim da ni netreba previše unaprijed kupovati jer nikad neznaš kojim će tempom beba rasti. Tko može i ima gdje,najbolje je takve stvari posuditi od nekoga. Ja imam par prijateljica od istoga mišljenja pa se vrtimo u krug s robicom. Posteljinu npr.uopće nisam kupovala. Pronašla sam povoljno plahtu za 1osobu (90x200) u lijepim bojicama i iskrojila iz toga 2male plahte i jastučnicu. Trošak 30kn. Ali to sam ja,nisam u filmu tih plahtica,a mislim da mi ni bebića to puno ne opterećuje![]()
Moj kad se rodio je bio 51cm. Imala sam 56 najmanji i to mi je trajalo neko vrijeme. Tako da mislim da ne možeš znati unaprijed. Pogotovo jer je moj konstantno bljuckao pa sam ga presvlačila 5 puta dnevno. Ne možeš oblačiti veći broj jer mu onda ramena vire van pa mu je hladno.
Pokušala sam poslije probati preskakati brojeve, ali sam svaki put zaključila da mi ipak treba svaki broj jer ima razlike. Ne možeš kupiti 74 pa 86 jer je to razlika 12cm. Možda ovisi i o vrsti robice koju koristiš, ali meni je trebao svaki broj.
Istina je da se ti brojevi razlikuju kod različitih proizvođača, ja sam se držala jednog (i tko me god pitao da bi kupio neku robicu, poslala sam ih tamo i rekla broj) i nisam nikad progriješila (C&A). Par puta sam dobila neke komade robe od Leptirića, to je bilo isti broj, a različita duljina, širina... baš su mi bili katastrofa. Sjećam se da je bodić bio dugačak, a rukavi preuski (nikad obukla).
Meni su i 50 i 56 duuuugo trajali s prvom
S druge dvije isto jedno vrijeme
62 im je bio puno prevelik, a ja to ne volim, jer imam traume od prve cure (sve joj je bilo turbo preveliko, a brojeva nigdje za kupiti)
Isto nismo preskakali brojeve
Al ovisi kad ti je beba rodjena, recimo, po ljeti ne trebas bas dugih hlaca u majica, uglavnom su bodici dosta
meni broj 56 recimo nije ni trebao, ajde sa srednjom sam ga koristila neko kratko vrijeme.
sva djeca su mi se rodila dugačka i jako su brzo rasli.
a bodići su mi bili najdraži oni na okrugli vratni izrez s kopčanjem na dva drukera.
bodići na preklop (oko vrata) su mi uvijek bili nesigurni, u pranju su se znali čudno rastegnut pa neke nismo ni nosili jer su bebama ispadala ramena van iako su brojem odgovarali.
mi isto nismo preskakali brojeve, i mislim da je to jako teško unaprijed predvidit, tako da bih ja ipak išla radije u nabavku svih brojeva polovno i jeftinije.
imam jedno pitanje koje nije toliko "što mi treba za bebicu" koliko "što mi treba nakon poroda?". Koristim već godinama platnene šivane uloške, i zanima me jesu li oni ok za poslije poroda, trebam li nabavljati VIReve? Ima netko iskustva?
ja sam za poslije poroda imala one ogromne od chicca. ima ih sad u konzumu i dmu. ti su mi bili fantasticni!
i mrezaste jednokratne gacice, ne sjecam se koja marka neko narancasto pakiranje, u konzumu. te su bas lijepo drzale ulozak na mjestu.
poslije sam presla na vir, ali sam jednokratne gacice nosila sigurno mjesec dana.
mislim da platneni ulosci ne mogu drzati te kolicine, pa ih treba mijenjati non-stop.
Ovisi koliko ćeš krvariti.
Ja sam npr. velike Chiccove koristila jedva 3 dana i to više eto, jer sam ih kupila, a onda prešla na uobičajene.
Ne znam koliko će ti platneni biti dobri za u bolnici, tako da ipak razmisli da kupiš (po meni Chicco) za bolnicu, a kad dođeš kući probaj platnene.