Ja sam gledala jednu, "Pacijent doktora Freuda", još u srednjoj školi (sjećam se, glumio je pokojni Zoran Pokupec).
I točno se sjećam svog osjećaja pritom - bilo me sram kako netko može napisati nešto tako glupo.
Printable View
glede Mire Gavrana - potaknuta vasim kritikama na ovom topicu, ljetos sam procitala "Svasta u mojoj glavi" - nije me se nesto dojmila. Ali ne mogu reci da je grozna (uzimajuci u obzir da je za uzrast 3. razreda oš).
Uglavnom, nisam se osjetila ponukana posuditi nesto iz njegovog opusa za odrasle
Iskreno?
Pojma nemam. :/
Ono sto obradjuju redovito je Odiseja (bas danas to ima), iz toga pise testove, ima ispitivanja, itd.
Lektiru ne znam da li uopce imaju organiziranu onakvu kakva je u HR. I to mi je malo krivo. I sretna sam jer moja cita svejedno - znam da JAKO PUNO djece, koja su inace super u skoli, uopce ne cita.
Od prvog do 5. razreda su imali nastavnicu s kojom su isli u biblioteku podizati knjige na tjednoj bazi, no svatko je mogao procitati bilo sto.
Ona je samo vodila popis tko je sto podigao i na kraju su usmeno trebali ispricati da li im se knjiga dopala ili ne.
Biblioteka je bila mjesovita, od Roalda Dahla, Kiplinga, itd., pa do jednostavnih slikovnica.
Vodila se rjecima da ih ne zeli obvezivati, pa da djeca zamrze knjigu.
Takodjer se knjiga mogla vratiti i neprocitana, ali je ucenik morao obrazloziti zasto mu se nije dopala.
To je bio sistem nizih razreda.
Sada, u visim razredima (6-7-8) iskreno receno, ne znam uopce kako je. Imam samo ovaj popis. Pitat cu na informacijama (imamo ih u prosincu) kako je sve to organizirano.
Knjiga iz antologije je organizirana dosta dobro, dosad su obradili basne i bajke - za sto npr. nije bilo potrebno da se procita cijela knjiga/zbirka (E. je svejedno procitala Ezopa), ali sad ce krenuti obradjivati tematski, slijedi "avantura" - pa mislim da ce im ipak biti zadano da procitaju barem nesto s popisa. Mislim, ne mozes dozivjeti Otok s blagom ili Robinsona Crusoe kako treba ako procitas samo isjecak, to bi bila velika steta.
Sve u svemu, zasad sam vise nego zadovoljna da E. cita puno van skole. Kad bi se ravnala ovim "mozes, ali ne moras", ne znam bas kako bi bilo. :/
A s obzirom na to da sam jako zadovoljna profesoricom talijanskog (ovom iz visih razreda), nadam se da ce ona "narediti" ipak nekakav ozbiljniji pristup.
Naša lektira po mjesecima:
IBM: Priče iz davnine
A.Gardaš: Duh u močvari
H.Kovačević: jedna od 5 ponuđenih "Tajni..." (ribljeg oka, mačje šape, tužnog psa, zlatnog zuba, graditelja straha)
E.Kastner Emil i detektivi ili TOnček i Točkica ili Blizanke ili Leteći razred
M:Lovrak: Družba P.K.
Z.Pongrašić: MAma je kriva za sve
Izborna lektira (Pulić Ključić oko vrata ili Šesto Bum Tomica 1 ili 2
Mihoković Kumrić tko vjeruje u rode još ili Hitrec Eko, Eko)
hahaha, predobro :lol:
edit: komentar na baku iz šume striborove
genijalan odgovor, genijalan!! :lol:
nisam još čula da je itko tako dobro povezao bajku i zbilju, hahahaha
Parafrazirala sam, sad sam išla gledati, piše 'vako: Jako me iznenadilo što se baka nije hjela vratiti u mladost jer se sve starije žene žele pomladiti.
Izvrsno! :mrgreen:
Ako se Gavran obračunavao s punicom, je li se IBM obračunavala s nevistom?
Moja je u 2.r čitala Gavrana (NE za lektiru) - Zaljubljen do ušiju i Kako je tata osvojio mamu i njoj su bile super te knjige. I sve od Sanje Polak (Paulina P.). I sve Gregove dnevnike.
Ovo ljeto je pročitala pola serijala 5 prijatelja, sad je 3.r., trenutno čita Pipi i za lektiru Čarobnjak iz Oza.
Prožvakala Gardaša "Duh u močvari", sad čita Kušana "Uzbuna na Zelenom vrhu".
Moj se gotovo tri mjeseca telio s "Gospodarem prstenova" i napokon ga je završio.
Čudno mi je bilo, jer on inače brzo čita, pogotovo kad mu je nešto zanimljivo (Hobita je ljetos sredio u tjedan dana). Ne znam je li u ovom slučaju knjiga bila ipak preteška za njega, ili je sporom čitanju kumovao mobitel i igranje igrica raznih :mrgreen:
Bilo kako bilo, nadala sam se da će nakon Tolkiena uzeti nešto drugo, kraće i lakše, da promijeni fokus, a on jutros počeo čitati "Povratak kralja" :-o
Kaže da mu je baš sad postalo zanimljivo. Živi bili pa vidjeli koliko će mu trajati čitanje :mrgreen:
Kako to misliš ?? Povratak kralja je treći dio Gospodara prstenova!
Ja sam mislila da je već pročitao sva tri dijela!
je, i ja sam shvatila tako
znači pročitao je prstenovu družinu?
Ma vidiš da se tanja ne kuži u knjige!
GREGOV DNEVNIK 5: SUMORNA STVARNOST - ulov s Interlibera
Da, prije nego sto je pocela Moby Dicka, procitala je:
- G.McCaughrean: Jason i Zlatni veo (kao dopunu za lekcije iz epike, grcki mitovi koje trenutno obradjuju)
- Roald Dahl: Matilda (ako me sjecanje ne vara, Matildu je procitala prije dvije godine, ali...)
Vidim da ima ljubitelja fantastike, moja P. je u toj dobi gutala Eragona
http://www.algoritam.hr/?m=0&p=proiz...zi=Paolini&q=i
izašle su tri knjige na hrvatskom, zadnju smo nabavili u srpskom prijevodu.
E je za zadacu iz talijanskog preko vikenda pogledala 2 DVD-a:
- Avanture male Chihiro (ona kaze da je dobar, ja sam pogledala malo i mjestimicno mi je super, a mjestimicno bzvz)
- Cast Away (preporuka iz udzbenika antologije na temu avantura)
A prosli vikend smo na TV-u ulovili No Reservations, to joj je preporuka iz udzbenika antologije na temu 'obiteljski odnosi', pa smo pogledali.
I dalje cita Moby Dicka, s tim povremenim pauzama i izletima u te "tematske" DVD-ove.
moja se sada uhvatila harry pottera
u 5 dana pročitala je prve dvije knjige i 1/3 treće
vodimo rat jer je kraj polugodišta i ima testove i u školi i u gš
morat ću joj sakriti knjige
:lool: aleks, tako je i moja, sad je na sestoj knjizi. Ok, ona ide u nize razrede pa joj nije tako bas zahtjevno kao tvojoj v, ali svejedno :)
Zaboravi se.
moju se jako dojmio Ember, grad svjetla. Nije se dala odlijepiti i još mi je malo malo prepričavala što se dešava.
A prije toga je pročitala i Evoluciju Calpurnije Tate i ta joj je bila odlična.
Uvijek sam tvrdila da moj T. nema problema s koncentracijom, ali sad više nisam sigurna.
U zadnje vrijeme je započeo čitati nekoliko knjiga i, ako su mu se i sviđale, nije ih dovršio, nego mu pažnju privuče druga pa nastavlja s njom.
Tako je krenuo s Dickensovom Božićnom pričom, pročitao 94 stranice (od 154) pa nastavio s Malim lordom, započeo je i Dvije kule (od LOTR), knjigu ET; a čita još i Heidi za lektiru.
Uz to zna otvoriti i neku knjigu otprije pročitanu s police i čituljiti po koji dio.
Za prethodnu lektiru je imao Duh u močvari i onda je poželio čitati još knjiga s Mironom i ekipom pa ih je i pročitao (ima cijeli serijal s istim likovima).
Što ja mogu napraviti s ovim njegovim rasipanjem pažnje na više knjiga?
A lektiru pročita do kraja?
Je li čije dijete čitalo one 3 teen knjige Zorana Pongrašića? Mama je kriva za sve, Gumi-gumi...jesu li čemu? U zadnje vrijeme promašujem s izborom ponuđenog.:roll:
Moj je čitao samo "Zašto ne volim bajke" istog autora, zgodno, ali ništa posebno. Mamu koja je kriva za sve imaju za lektiru u sljedećem polugodištu.
aleks, isprazni sandučić s privatnim porukama :)
Ooo...našla sam i tvoj mail. Ne moraš čistiti sandučić :P
Kad sam već tu, da dam i doprinos temi ;)
Moja Lea je trenutno oduševljena Gregovim dnevnicima.
Čita redovito i lektire, ali Junake Pavlove ulice nikak nije mogla probaviti. A meni je to bila jedna od najdražih knjiga u to doba.
Ako posudjuje knjige u knjiznici, probaj ga ograniciti na broj podignutih knjiga.
Ili se probajte dogovoriti o nekom roku u kojemu 'treba' procitati knjigu do kraja, pa ti ju prepricati, npr.
Kod nas je slicno, ali zbog razloga sto je dosta toga sto cita vezano za, odnosno produbljuje skolsko gradivo;
npr. trenutacno je ovako: Odiseja (jednom tjedno) + nesto sto je preporucena lektira iz antologije (trenutno Moby Dick, dnevno 2 poglavlja) + knjiga povezana sa skolskim gradivom iz povijesti, neobvezna ali dopunjuje gradivo (jedna od onih knjizica Srednji vijek - uglavnom ju cita nakon ili pred lekciju iz povijesti, vise kao prirucnik nego bas citanje) + knjiga na engleskom za Cambridge KET lekcije (u ovom trenutku, skraceno izdanje Dickensove Bozicne price - a imamo i hrvatsku punu verziju s kojom se (rijetko, doduse) pomaze - to cita jednom tjedno pred nastavu naprednog engleskog, i rekla je da ce ju sad kad pocnu praznici zavrsiti) + nesto za vlastiti gust (trenutno J. Patterson, How I Survived Snakes, Bullies and Broccoli Hill - to ulovi kad stigne).
Za praznike zeli citati na hrvatskom, i rekla je da joj pripremim Otok s blagom, Robinson Crusoe, Tarzan ili Tri musketira, pa da ce izmedju njih izabrati jednu.
Vidjet cemo.
Jucer smo imali informacije iz njemackog, prof. je rekla da ju vrbuje za Goethe-Institut lekcije/pripreme za certifikat slijedece godine ("napredni njemacki", ne mogu ga upisati jer su ga tek poceli uciti, a upisuju ga samo ucenici koji imaju iz njemackog 4 ili 5 na kraju prve godine ucenja), pa smo pricale o nabavi slikovnica i laganijeg stiva na njemackom.
Tako da se toga, htio - ne htio, stvarno skupi.
Mene koji put sve to nervira (ja se uvijek pokusavam ograniciti na jednu knjigu, ponekad mi se desi da citam dvije paralelno ali tri bas i ne :mrgreen:), no znam da ona jednostavno, zbog skolskog rasporeda i produbljivanja gradiva, vrlo cesto ne moze drukcije i da je jedini nacin ovakvo zongliranje.
Bitno je da sve te knjige zavrsi citati.
Ljetni praznici su sasvim druga prica, onda cita jednu po jednu. :mrgreen:
Na tvom mjestu, ja bih ga pustila na miru, ako lektiru (dakle, ono što mora) pročita do kraja.
Znači, nije da ne može izdržati do kraja knjige, nego mu se sviđa "šarati".
Prema Danielu Pennacu, jedno od "10 prava čitatelja" je "pravo da pabirčimo" - tj. da je sasvim ok čitati jednu knjigu, pa uzeti drugu, pročitati malo od nje, pa se vratiti na prvu, i tako, skakutati.
Ja cijeli život čitam po 2 ili čak 3 knjige paralelno i ne bih rekla da mi je to otegotna okolnost pri čitanju, baš suprotno :mrgreen: