Pokazuje rezultate 1 do 50 od 890

Tema: Što čitaju?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    BTW, za slucaj da vas zanima sto u Italiji u 1. media (6. razred) preporucuju za lektiru i gledanje na DVD-u (n.b. to je preporucena lektira, ne obvezna!), evo popisa.
    Predmet talijanski-antologija (2x tjedno), preporucene knjige za citanje:
    Jest da je 6. razred, ali Ammaniti u toj dobi i to još ta knjiga?
    Mislim, Ammaniti je izvrstan pisac, ali ta knjiga je mučna i odraslima, a kako djeca u dobi od 11-12 godina to percipiraju... ne znam baš

A Moby Dicka imaju cijelog, ili skraćenu verziju? Priznajem da ga nikad nisam uspjela pročitati do kraja, bio mi je dosadan

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    A Moby Dicka imaju cijelog, ili skraćenu verziju? Priznajem da ga nikad nisam uspjela pročitati do kraja, bio mi je dosadan
    Cijeli.

Ali kako rekoh, te je preporucena lektira, ne obvezna... Jako malo djece procita bilo sto s tog popisa (E. je, bez znanja sto je na popisu, neke stvari procitala i pogledala jos ranije). Mozda se neke stvari mogu pogledati i kao film (Ima i film "Ja se ne bojim" po Ammanitijevoj , npr. - kad je vec neobvezno, a ima dosta toga.... ).

Inace sam dobila dojam da je ovdje citanje optional, pa cak i ono sto bi po nastavnom planu moralo biti must...
    Npr., Odiseja je u nastavnom planu, i razred od E. ima 1x tjedno samo to - za zadacu kuci citaju svaki tjedan jedno poglavlje, i taj jedan sat obradjuju procitano, pisu sastavke, imaju ispitivanje i ocjenjivanje.
    U njenoj skoli ima jos 3 prva razreda - i u nijednom drugom razredu nisu jos to ni dotakli. Jest da je njena prof. talijanskog navodno najbolja "talijanka" na skoli, ali svejedno, ako je u planu, trebali bi svi to raditi, zar ne?
    Frendice u jednoj drugoj skoli takodjer kazu da nisu to ni zapoceli.

Kazem, neke stvari su mi jako dobre (npr. prof. talijanskog (+povijest + zemljopis, a od slijedece godine i fakultativni latinski) je zaista fantasticna, E. ju obozava i zaista smo zadovoljni kako napreduju), a poneke me bas cude.
    A najvise me cudi sto jedan razred nesto radi, a drugi ne.
    Profesori imaju veliku slobodu, i kod upisa u scuole medie se uglavnom prizeljkuju odredjeni profesori po kriterijima (ne)rada/upisa "njihove" djece u zeljene srednje skole, itd.
    Neke moje frendice su npr. odusevljene sto njihova djeca (ista skola) nemaju domacu zadacu, jer je njihova razrednica procijenila da su "umorni" i da se "trebaju posvetiti vanskolskim aktivnostima" (E. svakodnevno ima barem 10-ak stvari koje treba kuci napraviti). Ili sto redovito, kada je strajk - strajkaju (sekcija od E. nijednom, a bila su vec 4 strajka).
    A na kraju svejedno svi pisu istu identicnu drzavnu malu maturu - pa, tko je jamio, jamio....
    OK, oprostite na offtopicu, prestajem.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U petak su dobili komandu za citanje Mobyja Dicka.
    Kaze E. da joj se svidja kako je napisano, zadala si je da svaki dan procitao 2 poglavlja. Original verzija, naravno.

Skidam joj kapu, ja ga nisam mogla svariti do kraja. :shame-on-me:

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jest da je 6. razred, ali Ammaniti u toj dobi i to još ta knjiga?
    Mislim, Ammaniti je izvrstan pisac, ali ta knjiga je mučna i odraslima, a kako djeca u dobi od 11-12 godina to percipiraju... ne znam baš
    Preporuka je bila ili knjiga ili film "Ja se ne bojim" (film je rezirao Gabriele Salvatores), pa smo odabrali pogledati film.
    Atmosfera jest mucna, to mic-po-mic otkrivanje sto se Filippu stvarno dogodilo i zasto je tamo gdje jest. Fotografija je prekrasna, glumci su odlicni.

E. je film dozivjela dosta dobro: napeto ga je pratila, odahnula kad je Filippo spasen, a iz filma je izvukla pouku da nema gore zlocestoce od ljudske zlocestoce.
    Tipicno djecje, bilo joj je bitno znati da su i Michele i Filippo dobro, a teroristi uhvaceni.
    Oprostite na eventualnim spojlerima, knjigu nisam citala pa ne bih znala da li vjerno prati film, iako je scenarij napisao autor pa vjerujem da nema (vecih) odustupanja.

Vjerujem takodjer i da je knjiga, zbog atmosfere, mucnija od filma.
    Sve u svemu, drago mi je da smo ga pogledali.

Od novoprocitanog na njenu listu dodajem A. Dumas, "Grof Monte Cristo".

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Preporuka je bila ili knjiga ili film "Ja se ne bojim" (film je rezirao Gabriele Salvatores), pa smo odabrali pogledati film.
    Atmosfera jest mucna, to mic-po-mic otkrivanje sto se Filippu stvarno dogodilo i zasto je tamo gdje jest. Fotografija je prekrasna, glumci su odlicni.

E. je film dozivjela dosta dobro: napeto ga je pratila, odahnula kad je Filippo spasen, a iz filma je izvukla pouku da nema gore zlocestoce od ljudske zlocestoce.
    Tipicno djecje, bilo joj je bitno znati da su i Michele i Filippo dobro, a teroristi uhvaceni.
    Oprostite na eventualnim spojlerima, knjigu nisam citala pa ne bih znala da li vjerno prati film, iako je scenarij napisao autor pa vjerujem da nema (vecih) odustupanja.

Vjerujem takodjer i da je knjiga, zbog atmosfere, mucnija od filma.
    Sve u svemu, drago mi je da smo ga pogledali.
    Hm, davno sam čitala knjigu, ali iz ovog što si napisala čini mi se da su kraj na filmu prilično promijenili

Kod mog sina u razredu, dobili su kao "bonus lektiru" ovaj mjesec "Ključić oko vrata" Nikole Pulića (nije im obavezno da pročitaju, ali preporuka je).
    Ja sam tu knjigu dobila za 10. rođendan, sjećam se da sam je tada pročitala u jednom danu i da mi je bila super.
    A. je čita, počeo je s voljom, ali ubrzo je rekao da mu je knjiga dosadna, razvlači je nekako, dogurat će do kraja, ali vidim da nije nimalo oduševljen. Negdje na pola knjige pitao me: "Dobro, i što će se još dalje događati?"
    Ponovnim prelistavanjem knjige vidim da je u pravu - kompozicija je totalno nesuvisla, nema nikakve fabularne niti, nego se knjiga sastoji od nekoliko epizoda povezanih istim likovima i mjestom radnje, ali nisu pripovijesti, nije pravi roman - uglavnom, neodređeno. Zapleti su naivni, raspleti nelogični, sve u svemu, nije neki zgoditak. A još prije mjesec dana zaklela bih se kako je to dobra dječja knjiga. Eto kako se pogledi lako mogu izmijeniti, ako ostanemo samo na jednom (i to dječjem) čitanju

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, davno sam čitala knjigu, ali iz ovog što si napisala čini mi se da su kraj na filmu prilično promijenili
    Sad si me zaintrigirala pa sam nasla knjigu u pdf-u i procitala kraj - razlike su minimalne.

U film su dodali samo to da se Filippo, nakon sto mu je Michele pomogao pobjeci, vraca, usprkos tome sto se pojavio i Sergio (Michele je vec ranjen u nogu, ali ziv, otac ga drzi u narucju); Filippo i Michele si pruzaju ruku, policija nadlijece helikopterima, Sergio se predaje.

Knjiga zavrsava tako da je Filippo uz Micheleovu pomoc pobjegao, otac je Michelea ranio u nogu, drzi ga u narucju i trazi pomoc od policajaca iz helikoptera.
    Posljednje uređivanje od Elly : 16.03.2015. at 09:06

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •