Ovo je super savijet. Moj sirup je izdrzao 12 mjeseci bez kvarenja - nasla sam zaboravljene lanjske staklenke i sirup je kao da je jucer kuhan.
Ne omatam boce krpom i ne razbiju se.
Printable View
Mi upravo pijemo zadnju flašu od prošle godine, a tokom tjedna ćemo raditi novi (ako bude sunčano-puno je bolji sok ako se bazga bere za suhog vremena).
upravo sam nabrala bazgu :)
jedino sad kemijam sa bocama jer ih nemam bas puno, pa cu dio u tegle od krastavaca, a dio u boce od "jegera"
Ja radim po prvi puta liker od cvjetova bazge; po ovom receptu:
http://www.coolinarika.com/recept/li...uevarin-liker/
Cvjetovi se upravo namaču;)
Evo da javim: liker skuhan. Prvi su dojmovi odlični :-D
Količinu šećera sam malo smanjila i koristila sam vodku....
mene uvijek najviše muči koliko staviti limunske kiseline na litru vode (i kg šećera - ili manje, kako tko već stavlja). čini mi se da se najčešće stavlja 20 gr limunske kiseline po 1 L vode. ima li tko kakvih iskustva? staviti više ili manje? govorim za varijantu gdje se ne stavlja limun.
moji cvjetovi ove godine svašta prošli....u nedjelju ujutro ih pobrala i ostavila u plastičnoj vreći, u ponedjeljak potopila, ocijedila tek u srijedu navečer, šećer i limunska četvrtak navečer(maloprije)...sve mi nekako polako ide...i ispao je super!!! kod mene se ne broje cvjetovi. uzmem lonac od 25 litara, hrpa cvijetova koliko stane da voda ne curi van. izađe me oko 16 l , na to sam stavila 8 kg šećera i 150 limunske. ove godine sam prvi put zagrijala sok da se šećer brže rastopi, inače bi i tu potrošila 1 dan :)
mislim da sam dobila oko 20 l soka, još mi nije u bocama pa ne znam
willow_tree, što ih ne treba isti dan potopiti?
cure, moja svekrva već godinama radi sokove, pekmeze i zimnice na isti način i nikad se ništa nije pokvarilo
sok zagrije na 80 stupnjeva (pasterizira, a ima toplomjer s kojim provjerava temperaturu soka), kad se zagrije, smanji plamen i sok se grije 20 minuta (na toj temperaturi, ne prokuha)
zatim nalijeva vrući sok u čiste boce (ne treba ih zagrijavati), i to nalijeva do vrha boce (malo nožem skine pjenu koja se pojavi na vrhu), dobro zatvori poklopcem (jako zategne, koliko god ide) i sad slijedi ono najvažnije - boce stavlja na limenu podlogu dok se ne začuje krckanje (što znači da se boca vakumirala - lim odvlači toplinu prema dolje i stvori vakum)
ovako pripravljeni sokovi vam se sasvim sigurno neće kvariti, nakon otvaranja sok držite u frižideru
jos je jednostavnije,ja to radim obavezno (!!), koristim boce s originalnim metalnim cepom, ako se radi o kuhanom soku ili dzemu, ulijem vruce i okrenem bocu naglavacke. nema greske, moze stajati vise godina bez da se napravi i korica
Jučer fruštukali američke palačinke s bazginim cvijećem. Potrijebio sam cvijeće u smjesu i pekao ih na putru :mljac:
Bazga se nikako ne kuva, time se gubi vitamin C.
Pravi odnos šećer:voda je jedan na prema jedan, ako pravite sirup na razblaživanje.
Na litar vode ide od 20-25 krupnih cvetova. Većih od vaše šake. Veličine šake odraslog muškarca. Zapravo, njih je i najbolje slati u branje bazge zbog komaraca, a i visine, najbolji cvetovi rastu uvek gore :P
Obavezno vodite računa da ne berete gradsku bazgu, zato što ćete imati sok od smoga.
Još jedna stvar, bazga se bere po najvećem suncu, kada je najtoplije, zato što tada ima najviše mleča, a ne bere se nikako posle kiše.
Recept za sok od bazge možete naći ovde. Ja spremam isto ovako.
kasno marko na kosovo stiže :-)
stavila sam 10 gr
mogla sam i više da zakiseli
jer ja sam stavila šećera po receptu pa mi je dosta slatko
nadam se da će sa stajanjem biti bolje
i mislim da će biti ukusnije sa nekoliko kockica leda i kojom fetom limuna
To je standardni konzervans koji se dodaje u zimnicu, ima ga u svakom jelu koje kupujete u prodavnici. Ja lično volim da sačekam najmanje nedelju dana pre upotrebe sa konzervansom, a ostavim jednu flasu do dve, da se pijucka. Obicno nam posle toga bazga pomalo dosadi, pa uspe da dočeka zimu. Ne baš uvek, ali ako se napravi petnaest flaša, onda uspe :roll:
ja ne ljubim tu limunsku kiselinu i stavljam sok od limuna....odokativno...od 1-2 kg...
i kasnije dodajem još limuna u sam sok...jer mi fali malo...
ali tako mi je puno draži :)
ja ponekad radim i bez limunske i bez ičega sličnog
Podižem malo.. :joggler:
Kolko točno komada limuna sravite na cc 50-cvijetova?
Oni koji ne stave limunsku kis.
Danas smo nabrali hrpu bazge i neznam po kojem rec. da složim sirup.. :-/
50 cvjetova odležati u 4l vode, 24 sata, procijediti kroz gazu.
Sutradan dodati 2kg šećera, 6dkg limunske kiseline, 1 limun, malo narančine korice. Nakon dva dana procijediti. I to je to.
Izađe oko 5 litara, ja nekidan radila.
Napravila sam i liker.
Gdje si su Vodicama ubrala bazgu? :fige:
Evo namočila sam 70 cvijetova u 6 l vode,tolko mi je bilo taman da pokrije cvijetove,i to bi bilo tu negdje kaj ti veliš fingertips.
Sutra dodam šečer i limun...
Znači,ti ne stavljaš zagrijati na peč,nakon ova dva dana sipaš u boce?
e da, Kanjani su u okolicii Drniša, a tamo ima baš puno bazge!
imam preko 50 cvjetova u 5l vode
pripremila 5kg secera
mislila stavit 10dkg limunske kiseline, ali me frka jer sam prosle godine pretjerala sa limunskom pa ne bih htjela i ove
što je već vrijeme bazge?
Evo i ja radim sirup od bazge. Zaputila sam se jućer na svoje "zaboravljano" imanje u Lonji i nabrala preko 100 cvjetova. Zaista neobično kako je bazga ljekovita biljka (osim lišća), a tako brzo raste i svugdje je ima. Čak sam putem do Lonje vidjela prava stabla bazge. A što se tiče recepata, ima ih hrpa, pa sam odlučila izvagati cvjetove i dozirati prema toma (javim rezultat), umjesto limunske staviti askorbinsku kiselinu (C vitamin), bio šećer od trske (da li je netko pokušavao sladiti sa stevijom?) i sok od limuna. Muči me taj šećer, jer ga izbjegavamo u napicima...
Evo mi smo u pravljenu soka
40 cvjetova u 4l vode - odstoji 24 h
Procijediti na gazu, dodati 3kg secera, 7 limuna samljevenih skupa s koricom na masinu za meso, 4dkg konzervansa - opet ostaviti 24 h, povremeno mijesati da se secer sto bolje otopi.
Opet procijediti na gazu, dodati 1/2 konzervansa i naliti u boce.
Mi pravimo 4-5 tura i zadovoljni smo.
I ja sam jučer napravila jednu turu soka, ne previše - ispalo je 4 litre, to nam je dosta. Djeca će to posrkati, a mm i ja se suzdržavamo i zbog šećera i zbog kiseline (ja koristim limunsku, u prahu + dodam jedan svježi za miris, ali procijeđeni, da mi trunje ne izaziva kvarenje soka).
Imam rješenje za šećer - to radim za svekrvu: osušim cvjetove bazge (nanizano na konac) za čaj. Ne smije biti puno stabljika, što manje. Kad se dobro osuši, spremi se u papirnatu vrećicu ili u staklenku. Zimi se pofuri vrućom vodom. Okus je isti, a umjesto šećera doda se žličica meda i super.
Baš ima različitih omjera,svatko stavi drukčije šečera na količinu vode. :-|