Super za Zet :klap:
Printable View
Super za Zet :klap:
Najvaznija zivotna lekcija koju sam naucila u protekle dvije godine - ne razbijaj glavu oko onoga sto ne mozes promijeniti, radi na onome sto mozes mijenjati.
Danas biram biti nasmijana. Prosetati po suncu u prirodi. Pomoci kome god mogu pomoci, na koji god nacin mogu pomoci. Uzeti jednu vrecu brasna, a drugu ostaviti susjedu. Otici na misu, pomoliti se. Pogledati dobar film. Sjesti s djecom i muzem i smijati se. Suociti se s teskocama na koje manje mogu utjecati, prihvatiti to i razmisliti sto jos mogu uciniti da to promijenim.
Ne mogu zaustaviti Putina da baci tu nuklearnu bombu, ali mogu zivjeti najbolje sto mogu dok se to ne dogodi - ako se dogodi.
Imam strahove. Ne bojim se toliko smrti, koliko se bojim neimastine i patnje. Razmisljam o tome, ali nastojim ne robovati tim strahovima. Nastojim zadrzati nadu i vjeru u bolje sutra.
Ako je potrebno, treba potraziti i strucnu pomoc - mislim da su rijetki ljudi kojima u danasnjim vremenima to ne treba.
Rehab, čitaš mi misli :heart:
Rehab prekrasno napisano :heart:
Ovako nekako i ja, doduše primijetim i da sam "otupila" na vijesti, tj one nemaju na mene niti približno onakav efekt kakav su imale prvih nekoliko dana, baš nekako navikneš se na to novo normalno
Kad gledam te žene iz Ukrajine, kojima su tamo muževi, braća i očevi, i svaki dan provjeravaš jesu li živi, a opet ne sjede i očajavaju, nego dapače, samo me pitaju neke proaktivne stvari: gdje mogu učiti hrvatski, gdje da kupim ovo, kako da djeca krenu u školu, kako da krenu u vrtić, tražim posao.. baš me podsjeti da unatoč strahovima i scenarijima budućnosti, treba ipak postavit sebi jednostavno pitanje: padaju li danas bombe po mom mjestu?
Ono što ustvari nikako ne razumijem su te pomame za namirnicama, još to brašno u Srbiji mi je donekle bilo jasno, ali zašto sad odjednom ulje? Od svih stvari, recimo više bih razumjela konzerve, kako sada ne hoardaju toaletni papir (nije valjda ostalo od 2020.?), ta moda u hoardanju mi je zanimljiva. Iako stvarno nisam uživo vidjela nigdje takva natrpana kolica niti ispražnjene police, ali evo baka je javila da u njihovom malom gradu NEMA UOPĆE ulja, pa joj je tata kupio par litara (ne 100, nego ono, 5)
Ukrajina je najveći proizvođač suncokretovog ulja, koliko sam shvatila, da li u svetu ili bar u Evropi. Suncokret im je i nacionalni cvet, opet ako sam ja dobro pohvatala.
Očekuje se, jel, da žetva suncokreta i pšenice kod njih podbaci, tj. i ako u vreme žetve bude normalan prinos i budu mogli da požanju, teško da će industrija i izvoz teći normalno.
Pa se očekuje nestašica suncokretovog ulja, navodno nema dovoljno rezervi. Tako bar naši mediji analiziraju, meni ekonomija nije jača strana. I imam litru ulja u špajzu. Kupiću svinjsku mast... Nema ni brašna ni ulja po rafovima, tj. ima otkako su "korigovali cene" toga i hleba.
Ali da, biram isto kao i ostali. Ne brinem i uživam dan po dan.
Ionako ne postoji ništa posebno što mogu da uradim osim da se posvetim dobrobiti sebe i porodice.
A valjda će vizionari i negdje drugdje posijat suncokrete :)
Ukrajina je bila zitnica Europe. Ljude motivira strah i nagon za prezivljavanjem. I moj prvi nagon je bio da osiguram vecu kolicinu ulja, ali sam se sjetila da doma imam vlastito maslinovo ulje, kao i svinjsku mast. Tek onda sam pocela razmisljati na visoj razini - o sebicnosti mahnitog prikupljanja, empatiji prema onima koji trenutno nisu mozda u stanju kupiti vece kolicine ulja i slicno. Strah je nevjerojatan pokretac kaosa i nereda svake vrste.
To mahnito kupovanje samo diže cijenu proizvodima. Bezveze. Samo se nadam da oni koji su ga kupovali po 50 l nisu to činili kako bi ga poslije skupo preprodavali...
Mislim da nije problem u malim količinama zasijanih površina, nego u manjku pogona za preradu.
Tako je... Od naše industrije nije baš puno ostalo.
Ja ne kuzim tu opsesiju suncokretovim uljem, trošimo valjda litru svaka tri mjeseca i kostala 10 ili 30kn visemanje mi je isto.
Od tisuću stvari koje me muče oko rata u Ukrajini cijena litre ulja mi je najmanji problem. Vise me muci ako ćemo sebičnog ona brojka na totemu pokraj benzinske jer toga trebam par desetaka litara bar 2x mjesečno.
A najviše od svega me muci sto se osjećam tjeskobno koliko smo blizu tog užasa I osjećaj da je samo puka sreća što nismo mi ti po kojima padaju granate i da li je prekasno oseliti u Australiju...
ima, ali sjeme se nabavlja iz inozemstva
nemamo sjeme za sve kulture (kod nas je najveća proizvodnja sjemena kukuruza i pšenice tj. strne žitarice)
evo članci s info:
https://www.agroklub.com/ratarstvo/s...lje-124/64381/
https://www.rtl.hr/zivotistil/vrt-i-...trne-zitarice/
Malo mi puno ali
https://www.24sata.hr/news/u-dobru-i...-parova-824440
Kaj mi je bizarno gledati seriju sa Zelenskim gdje su ga odabrali za predsjednika. Kakav užas. Serija je dobra, on je solidan, ali da je znao kako će se morati obraćati cijelom svijetu u posve suprotnom okružju, tko zna što bi tada izabrao, ... iako, moglo se očekivati da će Ukrajina imati sukobe. To je bila tempirana bomba.
Rat za ratom. Mislite li da će se nešto od ovog preliti i na naša područja? Meni ovo sve izgleda kao uvertira u nešto.
Od kraja 2. svjetskog rata navodno je samo 26 dana bilo bez ikakvih sukoba u svijetu. Tako da... iz šire perspektive, rat se čini kao redovno stanje, a mir je iznimka.
Ovo sam doslovce prvo našla: https://lidermedia.hr/poslovna-scena...-drugih-141369
Što se tiče naših područja - možda će veći problem biti navala migranata iz ratnih zona, ali sve je to ista vreća. Nema spasa - živimo dan po dan i nadamo se najboljem.
Ne znam, nadam se da neće.
Kao i kad je počeo rat u Ukrajini, i evo sada u Izraelu, baš na semaforu dok sam išla na posao, vozim se i mislim si koji divan dan, ta tamo negdje padaju bombe. Tužna sam.
Ovih dana ovo što se događa u Izraelu, i sva ta dječica koja su poginula na obje strane. Pretužno.
Ne mogu shvatiti besmislenost rata i makljaža u ime neke vjere....ne mogu.
Ja se toplo nadam da nije uvertira, ali ne izgleda najbolje. Interesantno je gledati reakcije na ovaj krvavi napad koje dolaze od dobrog dijela muslimanskog stanovnistva diljem Europe, interesantno je da je BLM pokret dao podrsku Hamasu. Mislim da je dosao trenutak da se Europa resetira i da dobro razmotri svoje politike.
Zaboravila sam dodati i Zeljka Komsica koji je samo na papiru predstavnik Hrvata u BiH, koji je izraelsku veleposlanicu nazvao budalom (!!). Znamo tko je dao potporu i njemu i nekontroliranom priljevu imigranata.
Jao vidjela sam izjavu Komšića, kakva bruka i sramota...strašno...
EU će ovih dana izaći sa služb. stavom.
Vidim njemački kancelar se već vrlo jasno izrazio.
Pratim tu temu jer mi je vezana uz posao, inače su mi portali aj aj aj...
Ja sam poznata kao woke ljevičarka, stoga neću kvariti istomišljeničku idilu.
U moje ime neka onda kaže koju izraelski novinar Gideon Levy https://lupiga.com/hiperlink/izraels...Vlchnt8dlZQx3M
Nije ni slično.
Ali ti i ja smo na suprotnim krajevima političkog spektra, pa nema smisla da dublje ulazimo u polemiku :)
Samo da pojasnim - nikad neću opravdavati Hamas ili bilo koju terorističku organizaciju, bez obzira na sve, samo mi je poprilično jasno kako se baš na tom području vrlo lako stvorila.
Ali zvuci kao opravdanje. Ili, kako drugacije protumaciti taj tekst? I jos ne razumijem kako Palestinci mogu, a Hrvati ne mogu.
Postoje misljenja i mislim da smo svi jedinstvenog misljenja da su ratovi uzasni, da je stradanje ljudi uzasno i da ne zelimo nova krvoprolica.
Postoje i cinjenice koje su vaznije od bilo cijeg misljenja, a to su da je Palestina do sada odbila svaki, ali bas svaki ponudjeni mirovni ugovor i pokusaj rjesenja situacije. Da su Palestinci izabrali Hamas i da sada zive pod Hamasovom cizmom i torturom, daleko vecom nego sto je Izraelova. Da je Hamas izveo uzasno krvoprolice, ne birajuci vojne ciljeve Izraela, nego napadom na neduzne civile. Da je Hamas jasno dao do znanja da im cilj nije samo Izrael, nego cijela judeokrscanska civilizacija. Da je bivsi sef Hamasa jucer pozvao cijeli islamski svijet u dzihad. Da diljem Europe radikalni muslimani slave ovo krvoprolice i Hamas. Da su sinoc oni koji su se do jucer nazivali gradjanskom opcijom u BiH (a dobar dio politicke elite iz susjedstva im je vjerovao) prosli u koloni autima kroz Sarajevo vijoreci palestinske zastave i slaveci Hamas.
Ne mislim da Europa treba krenuti nozem i puskom, ali smatram da treba dobro pretresti i resetirati svoje politike. Ne mislim da Izrael treba ostati kaznjen za svoja nedjela. Smatram da radikalnom islamu nema mjesta u Europi (niti bilo gdje na svijetu, ali zivim u Europi pa isticem Europu). Ako mislite da sam radikalna u svojim stavovima, pogledajte kako zive ljudi u radikalnim islamskim sustavima i zapitajte se zelite li to sebi i svojoj djeci.
Meni ovaj Hamasov napad na civile, obitelji s djecom, a ne na vojsku je nešto što mi ne izlazi iz glave. I ne, nema opravdanja za to, a u nastavku rečenice da se nastavi u tonu ALI....
Svijet ode u neku stvar.... tuga, jad i čemer...jadni svi ti ljudi tamo s obje strane
I ne, nikad ne bih poželjela đivjet u nijednom radikalnom sustavu.
Tako je. Treba imati u vidu da ni svi Palestinci ni svi Izraelci ne misle isto... Službena politika je često svjetlosnim godinama daleko od stavova (množina) običnih građana. (To bi se moglo poopćiti.)
Uostalom, imaju i Izraelci svoje probleme s ispreplitanjem vjere i države https://pescanik.net/i-moja-osecanja-su-povredjena/ (autor je isti novinar Haaretz-a čiji je prevedeni tekst linkala Svimbalo s portala Lupiga). S druge strane, ne može se reći da je bilo baš neočekivano (možda nama, ali ne i ljudima koji tamo žive). Evo primjera https://pescanik.net/pobuna-maturanata-u-izraelu/
Mene ovdje najviše smeta osjećaj nemoći...
U EU s jedne strane nas tlače sa zelenim planom do 2050. godine (već sam o tome pisala) a s druge strane, u Ukrajini je rat u kojem ne samo da stradavaju ljudi i imovina, nego nepovratno zagađuje okoliš gore od bilo kakve industrije. Osim toga, nije to jedino. Osim Ukrajine i Izraela sad bih mogla nabrojiti još desetak takvih (idem unatrag, odnosno kako mi pada na pamet - Armenija i Azerbajdžan, Tajvan, Jemen, Iran, u Africi Etiopija (rog Afrike) i Kongo, Afganistan... ) Nema kraja.
U knjizi Erike Fatland "High" ona opisuje razne genocide u tom dijelu svijeta (Ujguri na zapadu Kine, Kašmir itd... ne znam iz glave, a nije ni bitno).
Što zaključiti osim onog što znamo bez ikakve analize: na kraju uvijek nadrapa sirotinja.
Upravo o tome i pisem. Hamas nije obicna teroristicka organizacija koja se bori za povratak teritorija. Oni napadaju civile, koriste civile kao zivi stit i odbijaju predati izraelske taoce iako je Izrael zatvorio dotok elektricne energije i vode stanovnicima Gaze dok ih ne predaju. Pricaju o dzihadu diljem svijeta. Ako itko misli da se oni bore za neki plemeniti cilj - varaju se. Oni koji su pali na tu pricu, izabrali su ih na izborima prije 17 godina i od tada zive tako kako zive.