Prije prosle trudnoce radila sam serologiju u klinici Fran Mihaljevic. Je li moguce da su mi provjeravali i ospice ili je za to potreban poseban nalaz? Sjecam se da su ba nalazu bile vodene k., peta bolest, toxo, mononuk... i jos neke.
Printable View
Prije prosle trudnoce radila sam serologiju u klinici Fran Mihaljevic. Je li moguce da su mi provjeravali i ospice ili je za to potreban poseban nalaz? Sjecam se da su ba nalazu bile vodene k., peta bolest, toxo, mononuk... i jos neke.
Jesam li dobro shvatila, za osobu zarazenu ospicama iz Stona o kojoj javljaju mediji osobno znate da radi u pekari u kojoj kupujete kruh? Je li taj covjek bio na svom radnom mjestu unazad toliko dana koliko je mogao biti zarazan? :O
Vi ste vjerojatno radili TORCH, test koji bi se rutinski trebao raditi u trudnoci. On obuhvaca sljedece:
1. T oksoplazmoza
2. O stale infekcije – sifilis, hepatitis B, varicella zoster
3. R ubeola – virus koji izaziva bolest sličnu rubeoli (German measles)
4. C itomegalovirus ili CMV
5. H erpes simplex virus – uzročnik genitalnog herpesa.
Ospice se tim testom ne testiraju.
Dobar :lol:
Ajde genije podijeli s ekipom kojim medijem se šire ospice. Evo ljudi se već pribojaše kruha.
Uzgred, većina u Hrvatskoj je necijepljena ili djelomično cijepljena - i što sad?
Na tvoja plitka retorička pitanja odgovaram čim navedeš koji se to ljudi vec ponasaju kao da je to stvar izbora.
Moram napisati da ospice nisu tako opasna bolest. Zdravo dijete ih preboli u tjedan dana, ako ne dođe do komplikacija. A komplikacije mogu nastati kao i kod bilo koje bolesti.
Jako su zarazne, koliko se sjećam čak i na par metara. Dojenče je zaštićeno tokom prve godine maminim imunitetom, ako je ova cijepljena ili ih je preboljela.
Mislim da se trebaju brinuti kronično bolesne osobe. Postoje puno gore bolesti protiv kojih postoji cjepivo i treba se cjepiti. Panika zbog ospica nije potrebna. Uostalom, lako se cijepiti ako treba.
Davore, jel' se furas samo na avaxe, ili imas jos dvojbi? Ono, chemtrails, sungazing, varikina za unutrasnju upotrebu, Zemlja ravna ploca i to? Samo da steknem dojam, da bih mogla da srocim tebi razumljiv odgovor.
Mislim da Beti nije u pravu i da je dojence zasticeno samo ukoliko je majka preboljela ospice.
Beti je u pravu, jedino zaštita kraće traje i slabija je prema nekom istraživanju koje sam čitala.
Poslano sa mog SM-A520F koristeći Tapatalk
O čem pričate kojoj bolesti?
Evo i ja sam čitala istraživanja, kažu da bebama čije su mame cijepljenje zaštita traje kraće, a onim bebama čije su mame preboljele kozice nekih 9mj. Barem u tom istraživanju
Ospice!
Poslano sa mog SM-A520F koristeći Tapatalk
Po kojem mjerilu ospice nisu tako opasna bolest?
U Srbiji je npr. od 5400 zarazenih 33 % hospitalizirano, 558 ih je oboljelo od upale pluca, dvoje od upale mozga, a 15 ih je umrlo.
http://www.batut.org.rs/index.php?content=1629
Pitanje je koliko od njih ce npr. kroz 10-15 ili 20 godina kao posljedicu ospica dobiti SSPE... https://youtu.be/aB8kGwKZiq0
Sto se zaraznosti tice, ospice su iznimno zarazne, za ilustraciju evo primjera: ako je u liftu 10 nezaštićenih osoba i u lift uđe jedan zaraženi, do kraja voznje 9/10 će biti zaraženo, te svi koji uđu unutar 2h u taj isti lift mogu biti zaraženi.
Kad se epidemija ospica pojavi, onda bi za cijepljenje moglo biti vec kasno. Jer za stvaranje antitjela ipak treba odredjeno vrijeme, a moglo bi se kod nas desiti isto sto i u Srbiji, a to je da u kriticnom trenutku ne bude raspolozivog cjepiva za sve...
Eto ja preboljela koze i moja dojenja klinka ih dobila s točno godinu dana
Svi u kupe, jelena u spade!
Beti me je i prije znala iznenaditi konstruktivnim doprinosima. Tvrdokorna pro, ali s argumentima. Milina je s takvima raspravljati. Često se nešto i nauči.
Dugo mi je trebalo ukapirati zašto su pro frikovi toliko nabrijani, ali mi je svanulo: nisu cijepljeni. Igla u tuđem djetetu ne boli.
Eto s manje od četiri mjeseca kad je veliki imao koze mala ih nije pokupila
Kod nas (USA) se prva doza daje izmedju 12 i 15 mjeseci, a druga izmedju 4. i 6. godine zivota. U slucaju epidemije (imali smo prije tocno godinu dana, zbog lose procjepljenosti Somalijske populacije u Minneapolis/St. Paul metro podrucju), druga doza se moze dati ranije, prije navrsene cetvrte godine. Neki iz nase okoline su cijepili ranije, mi nismo. Udaljeni smo oko 80 milja od epicentra epidemije. Prema CDC-u, cjepivo ne sprjecava infekciju nakon sto je ostvaren kontakt s virusom.
Pa da, recimo dežurna je floskula da se dijete mora cijepiti zbog djece koja se ne mogu cijepiti. U zadnjih 14 godina otkad mi je ova tema interesantna nisam se sreo s niti jednom grupom djece za koju bi itko od pro frikova odobrio ne-cijepljenje. Znači lakše je naći jednoroga. Sa zlatnim sedlom. I frizurom na šljokice.
Za tebe i mene i sve 50+ koji smo sve te boleštine preležali sasvim je svejedno. Nisu zaštićene samo generacije roditelja koje su se cijepile.
Pa i ona mala umrla u Srbiji je "jednorog". Zbog druge bolesti nije smjela bit cijepljena. Zarazila se nakon sto su bili u istoj sobi u bolnici gdje je prije bio zarazeni (eto lift analogija valja)
X
I ne samo ona, još jedan dvogodišnjak koji je bio nedonošče :(.
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/tr...godina/jzgwydm
http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/...amo-dve-godine
Kako ne? Nek se ne cijepe svi za koje pedijatri kazu da je bolje da se ne cijepe. Znam da ima djece koja se nisu cijepila po preporuci pedijatra.
Meni fakat nije jasno zašto ne ignorirate Davora i njegove upise?
On samo trola bez veze, a ako čovjek vjeruje u jednoroga, tko smo mi da mu otvaramo oči?
On topic; ja se bojim za muža koji ima 70 godina i nikakav imunitet zbog metastaziranog karcinoma i ne znamo je li prebolio ili je cijepljen.
Isto tako brinem i za ujaka koji ima 60, radi s ljudima, srčani je bolesnik i ne znamo je li cijepljen ili je prebolio.
Budući su ospice visoko zarazna bolest s velikom smrtnošću kod odraslih ljudi slabog imuniteta,
oboje će otići u Mirogojsku napraviti titar antitijela i cijepiti se bude li potrebno.
Kći i ja smo cijepljene pa je to, nadam se, ok.
Evo zanimljive aplikacije koja prikazuje prostorno-vremensko sirenje epidemije ospica u Srbiji i po novom u regiji. Klizanjem od lijeve prema desnoj strani po pravcu ili klikom na gumb sa znakom > vrlo dobro se vidi kako se broj zarazenih munjevito povecava.
http://morbili.geonav.xyz/
Super ti je igrica :)
Srbija ima sličan program cijepljenja kao i Hrvatska i Slovenija u kojoj je isto krenulo.
Pitaj mujicu za mišljenje. Ono što tvrdim je da ne postoji niti jedno stanje za koje je jedan mujica ikada rekao da ne treba cijepiti. u 100,00% slučajeva je preporučio cijepljenje i pjenio se na takve pedijatre.
Kužim. Lakše je upirati na tuđu djecu nego otići na cijepljenje. Obrati pažnju na:
E, to je pravi pro duh.
Pojma nemam tko je Mujica... niti me Mujica zanima... Zanima me sto kaze pedijatar.
mujica? On ti je za pro frikove nešto kao Hilary za liberale.
Hm... očito dugo nije bio ovdje. Mislio sam da ću ga privući.
Mujica je, za razliku od Davora, uistinu stručnjak za cjepiva.
A ja ne "kužim" opasku. Moja deca su vakcinisana sa dve doze. MM i ja planiramo proveru titra i ev. revakcinaciju idućeg meseca, do sada smo procenjivali da nije pametno ni ići u laboratorije, budući da su upravo zdravstvene ustanove osnovni centri širenja zaraze u Srbiji.
Meni je svejedno, Davor ili neko drugi. Činjenice su nažalost činjenice, ne prate svi situaciju u Srbiji, a nema razloga da se činjenice ne znaju na vreme.
@ Marija, ali mi se čini da imamo podjednako kliničkog iskustva. Zbog toga bi za praktične savjete bilo bolje obratiti se Tešoviću. Za razliku od mujice on je liječio djecu oštećenu cjepivima i ukazivao je i na probleme.
Ipak znam da je mujici srce na mjestu i da ne bi odobrio npr. lobotomiju čak i da ju stave u program obaveznog cijepljenja u Elboniji. Za dio ekipe na forumu ... nisam siguran.
Fora, moji korijeni su iz Bačke. Nažalost većinom su pobijeni neposredno nakon WW2.
On topic - nismo u medijskoj izolaciji, ali postoji izraziti nedostatak interesa. Na primjer... (neka admini ne zamjere):
У ствари у Хрватској људи не гледају шта се уопће дешава у Србији. Судећи по реакцијама мог пријатеља у Сокобањи, супротно је тачно - људи у Србији су превише заинтересовани за догађаје у Хрватској. Дa у Дубровнику није било случаја, не би ни знали за епидемију.
Fora, moji koreni su iz Rusije, Slovenije i Mađarske, i ko zna odakle još.
Na sreću, nemam ništa sa ubijanjem ničijih predaka, a zdravo me nije briga da se izvinjavam za stvari za koje nikad nisam bila odgovorna.
Ja sam sa ovog foruma jako mnogo naučila.
I smatram da je primer epidemije u Srbiji isto vrlo edukativan.
Pa... odgovorni smo za svoju djecu i obitelji. To što se dogodilo nekad, ili negdje daleko (pun not intended) nam postane zanimljivo teka kad nam dođe u dvorište.
Meni je fora da ima netko iz Bačke jer se spremam (k'o gladan...) u Sombor tražiti rodoslovlja, jer navodno nešto imaju. Ispada da nisu baš sva spaljena nakon WW2, a nešto se čuva i u Budimpešti (samo ne daju mikrofilmove van). Ne mislim da si za išta odgovorna i ne pišem između redaka - što u izlogu, to i u dućanu.
On topic - nema mujice, nema edukacije.
Ima raznih udruženja potomaka ubijenih nakon WW2, ne znam koliko su ona od pomoći kao posrednici u traženju.
Ne znam puno o stanju u Somboru, moji su našli neke prilično stare podatke iz Sente u ckvenim knjigama, a sudeći i po tuđim iskustvima, puno toga je ipak sačuvano.
Ali da ne skrećem dalje sa teme.