Ja sam nekako indiferentna prema tim školskim uniformama. Svejedno mi je. Nisu ni loše, ni dobre. Al ovaj dopis koji ste dobili po školama U Zg je jednostavno sramotan.
Printable View
Ja sam nekako indiferentna prema tim školskim uniformama. Svejedno mi je. Nisu ni loše, ni dobre. Al ovaj dopis koji ste dobili po školama U Zg je jednostavno sramotan.
ja samo znam da bih morala imati barem 3-4 komada za svakoga, jer se moji dečki nikad nisu vratili čisti iz škole, a ne mogu prati tu majicu na dnevnoj bazi, jednostavno ne stignem.
Angie ako postanes roditelj doma (ono sto je ljetos postalo IN), mozes dobiti i placu od grada i jos prati majice svaki dan :mrgreen:
to mi je životna ambicija :mrgreen:
ovaj rodin teks je odlican.
ja isto nemam neko jasno formirano misljenje da ili ne uniforme opcenito gledano, ali mislm da je u ovoj situaciji to bas besmisleno.
Evo - nacelno :D Ja uniforme povezujem sa stalezom i slicnim aristokratskim piz...jama jedino kad pomislim na britanske elitne skole :D Nikada ne bih povezala skolsku uniformu s O.S. Trilj npr (da se ne uvrijede Triljani :D ). I nekako sam uvjerena da je ipak jeftinije i jednostavnije uloziti u skolsku uniformu, nego kupovati odjecu za skolu (moj je u vrtickim danima koristio istu odjecu za vrtic i po doma, sad ne) i raspravljati se prije skole hoce li nositi majicu na prugice ili na tockice :D Razdvajanje na temelju socijalne nejednakosti nista ne moze iskorijeniti, ali uvjerena sam da skolske uniforme ipak mogu tome znatno doprinijeti. Ali, kao sto vec napisah, to nikako nije prioritetni problem skolstva. Kuca se gradi iz temelja, a Bandic bi stavljao zavjese i ukrasne jastucnice prije nego je iskopao temelje.
Roda jako dobro zna o čemu piše, u Zagrebu itekako ima škola koje se smatraju prestižnima i elitnima, i u tom smislu bi uniforma takve škole zaista prije naglašavala status i socijalne razlike nego što bi ga ukidala.
Što se tiče jednostavnosti i jeftinoće nabave uniforme, u to isto ne vjerujem, posebno u današnje vrijeme kad postoji takva hrpa jeftinih dućana s odjećom, plus što djeca odjeću mogu i naslijediti.
Osim toga, djeci ionako i dalje treba kupovati odjeću, moje dijete recimo, a sigurna sam da i svako drugo, svaki dan u tjednu osim u školu ide i na neka druga mjesta za koja isto tako treba obačiti majice i hlače.
Tako da uniforma može samo poskupiti nabavu odjeće za dijete, a nikako ne pojeftiniti.
I ja sam došla pohvaliti Rodin tekst, s kojim se, btw, u potpunosti slažem :roda_u_duši: :mrgreen:
i tak pričam ja doma o toj temi
... i dojde mi klinka da potpišem slažem li se ili ne , ak da onda treba zaokružiti majca, košulja ili nešto dopisati
uglavnom nije mi to zvučalo kak je Lili rekla
Mislim da bi prije trebalo financirati ormariće po školama. Jutros sam nosila torbu u školu da se ne smoći jer je na kotačiće i leđa me još sada bole.
Ne znam kako će on sljedeće godine svaki dan po lošem vremenu nositi torbu.:( a više ne bude boravka.
Nama je g. SJ iz Borova, odgovoran za prodaju rekao da oni ne mogu izdavati račune za startasice (koje su nudili u toj akciji) u dućanima i da zbog tog razloga (blagajna) ne možemo ići direktno u dućan, isprobati i kupiti pojedinačno svatko sebi model i broj koji želi. mi smo predlagali njihov dućan koji je najbliži našem kvartu.
na moj upit kako je to bilo moguće u VG, rečeno nam je da je to omogućemo u VG jer da je vaš gradonačelnik donirao novac za startasice za vaše učenike, pa je njima u Borovu bilo "lako" izdati taj jedan račun za sve naručene startasice.
Uz sav naš trud imala sam osjećaj da ekipa u Borovu ko da ni ne želi prodati robu, naposljetku su nam rekli i da preko zime zatvaraju pogon pa nema proizvodnje nekoliko mjeseci i tako...bezvezarija. Šteta. Malo poslovnog duha bi im dobro došlo.
Da, nisam sigurna kako će to izgledati...šta će se točno dobiti, šta će se kupovati...
Ako se već uvode uniforme na nivou grada, onda bi trebalo uvesti iste u sve škole Grada Zagreba, a ne da se opet stvore razlike među školama.
Ako je uniforma samo neka majica (nadam se ne neka košljua koja se gužva), to smatram totalno bezveze...
Uglavnom dobili smo doma anketu, ja sam se potpisala i rekla curi da zaokruži šta želi, odlučila se za NE, protiv je uniformi.
ja zapravo ne kužim taj dio o elitnosti što se tiče osnovnih škola, djeca idu u školu u koju pripadaju po mjestu stanovanja
a nije mi jasan ni dio gdje uniforma naglašava status - sva djeca nose uniformu u školi, ne nose ju u slobodno vrijeme, na koji se to način naglašava elitnost? samo dok idu od kuće do škole pa su viđeni u "elitnoj" uniformi? što u hladnije vrijeme čak i nije problem, jer se ne vidi ispod slojeva odjeće
inače, smatram da je jednostavnije da ostane kako je sada
Ne nužno. Pogotovo to vrijedi za centar Zg, gdje nema pravila.
Ima škola koje se smatraju elitnima, ja još uvijek nisam pohvatala koje su to točno, mogu samo pretpostavljati.
Meni je cijela ideja bezveze, naročito popratni dopis, a neki dan sam se od srca nasmijala rečenici u nekom TV-prilogu gdje je rečeno da ta tema "nema veze s predstojećim lokalnim izborima" :roll:
meni je naprosto jednostavnije funkcionirati na način da klinke od hrpetine čistih majica u ormaru izvuku jednu i gotovo
a elitizam uniformi o kojoj roda govori i dalje ne shvaćam, djeca koja idu u različite škole nisu u doticaju jedni s drugima, pa koliko god te škole bile "elitne"
jedina škola za koju sam ja čula da je elitna je Kršnjavi. I tam uvijek vidim gomilu fensi automobila koji dovoze djecu ujutro u školu.
Naša nije fensi, al opet ima djece iz cijelog grada - i to fakat ne kužim, osim možda jednosmjenske nastave
Kako djeca ne bi bila u doticaju s djecom koja ne idu u njihovu školu?! Pa u doticaju su na gomili drugih mjesta.
blažena moja provincija u kojoj, ako ništa drugo, a bar nema elitnih osnovnih škola :D
ova koju sam ja spomenula je bila elitna i kada sam ja išla u OŠ (a to je bome bilo davno)- još tada su roditelji tam vozili djecu iz raznih dijelova grada.
Inače, moj junior misli da su elitne one koje imaju veliki izbor stranih jezika i idu na dobar maturalac i po mogućnost još koje putovanje tijekom šk.g.
Ako je neka škola elitna onda oznaka da dijete ide u tu školu - a uniforma je jako vidljiva oznaka - itekako može postati statusni simbol, što možda i nije neka silna opasnost, ali je svakako u direktnoj suprotnoti sa onim što dopis iz Grada pokušava reći, da bi uniforme doprinosile socijalnom izjednačavanju, i mislim da je to ono što Roda hoće reći. Tko kaže da se uniforme ne bi nosile recimo na razna školska natjecanja? Tko kaže da djeca ne bi lijepila slike sebe u školskim uniformama po socijalnim mrežama? Dakle da ponovim - nije to sad neki ogroman argumetn protiv uniforme (ima ih puno većih), ali Roda je u pravu kad kaže da u zemljama gdje su uniforme tradicionalne one prije svega služe označavanju pripadnosti školi, a jasno je da je pripadanje elitnoj školi - prestižno.
Ja ne znam ni za elitne vrtiće ni za elitne osnovne škole u Zagrebu, možda elitne srednje, ali za tu vrstu elite trebaju ocjene. :mrgreen:
Ovaj Rodin komentar je za čistu peticu, apsolutno se slažem sa svakim slovom.
Inače, nemam neko mišljenje o uniformama, ne bi imala ništa protiv da je to praksa kod nas kao u nekim drugim zemljama. Ali ovako, uvesti ih naprasno najednom, to mi je sasvim bezveze. Ispada da je odjednom sve ono u dječjim ormarima suvišno i bačen novac jer ionako najviše vremena provode u školi.
Slažem se. I meni su natjecanja pala na pamet, a o društvenim mrežama da ne govorim...
A prijedlog je koncipiran tako da je moguće da u istoj školi npr. a razred ima "uniformu", a b razred nema. Kojeg onda to smisla ima? U a razredu će "izjednačiti socijalne razlike", a u b razredu neće?
iako se slažem s gotovo svime napisanom u rodinom tekstu, argumenti o izjednačavanju razlika onih koji žele uvesti uniforme i rodini o isticanju elitnosti pojedinih uniformi su mi podjednako loši
ako tko želi isticati elitizam, naći će načina da to napravi, ne treba mu uniforma za to
Samo po sebi nije ni loše, sve dok oznake škole nemaju statusni simbol, a nema garancije da se to neće dogoditi ovakvim brzinskim uvođenjem uniformi. Opet, nije to najveće zlo, ali je, kao što je Mima napisala par postova ranije, u direktnoj suprotnosti s dopisom kojim se žele "smanjiti socijalne razlike među djecom".
odnosno, da skratim - čini mi se da je elitnost pojedinih škola više u glavama roditelja nego djece