žene, je li kasno da ponovo posijem bundevu (turkinju, onu narančastu, veliku)?
nije još niknula
Printable View
žene, je li kasno da ponovo posijem bundevu (turkinju, onu narančastu, veliku)?
nije još niknula
oprosti što upadam ovako s neba....hoću samo provjerit: zar protiv buhača nije pripravak od biljke buhač? (koji je inače turbo skup?...moj muž se muči s tim..čak je i posadio buhač - ne znam ima li tko kakva iskustva jel taj posađeni buhač isto pomaže?
dakle - može i kopriva protiv buha-buhača? -
zhang, hvala
naklijati znači da ju ostavim da nabubri u vodi ili smočenoj vati ili čist' da ubacim u čašicu sa zemljom i često zalijevam?
ja ti imam klijaliste pa sve to radim u njemu..ali mozes uzeti jednu staklenku (od krastavaca) u nju stavis sjemenke, gore umjesto cepa stagis gazu ucvrsenu gumicom. kroz tu gazu ispires sjemenke 2-3 puta dnevno. dobro bi bilo da su u jednom sloju pa mozes i poleci staklenku.
nisam nikada naklijavala na vati, zapravo mislim da bi efekt bi isti kao i kod staklenke.
tako brze proklija nego u zemlji.
kada pusti klicu, presadis u zemlju...
a ako ti usfali bundva, posaljem ti ja koju na jesen. posadila sam ih na jedno 100m2. njiva je bila preorana, pa sam pobacala sjemenke. eno sam ovaj vikend vidjela da su ponicale...jedino se nadam da ih nece divlje svinje sve smazati, da ce nesto i nama ostati :)
ajme zahng, moja cijela bašča 90 kvadrata!
divlje svinje!? stvarno, iza sedam mora, iza sedam gora
mogu samo reći, blago tebi!
i hvala za savjet :heart:
tamo je grunt, ja sam blize civilizaciji :)
nadam se da cemo i mi jednog dana tamo..
i meni je vrt manji. ova njiva s bundevama je rezultat niza slucajnosti pa sam odlucila iskoristiti da ne zaraste u korov..
ha ha, a već sam te zamišljala kao onu ekipu iz Midsommera :-) (ne mislim na Barnabyja, nego na one stare engleske obitelji s lijepim, ladanjskim kućama i hrpom zemlje), eto, baš sam blesava :-D
nisi puno fulala. ima kuca i hrpa zemlje, i stala, i kameni mlin, ali treba to sve jos urediti. nije jos za zivot, ali polako... :)
Trenutno mi je najveći posao koji radim u vrtu jedenje trešanja sa stabla. Ummmm, koji divan posao!
upumoć, šta kad blitva od prošle godine ode u cvat? jel to jestivo ili nije?kako napraviti sjeme i kad ga se može sijati?
ja danas sadim paradajz, brijem da nisam puno zakasnila...:mrgreen:
nisi, moj supervizor isto nekidan posadio još nekoliko komada paradajzića.
Ja još nisam ni svu papriku posadila, samo red babure
jučer samo još malo rukole posijala, možda bude nešto.
a supervizor zna, baka koliko sam upućena? prema tome, ja se ne sekiram. uostalom kod nas je mraz bio sve do nekidan.
tako je. I kod nas je bilo mraza, mi smo mjenjale ove što je mraz "ofurio".
Al sam se danas nakosila i namalčirala i navukla vode...uf.
No moram priznat da kad su klinci dobri i kad na miru radim u bašći da mi je to pravi odmor, baš s guštom obrađujem vrt(još mi je to nekako nejasno:-))
Nego koliko često gnojite tekućim gnojivima?
Ja sam za sada napravila gnojivo od koprive i sad malo tražim čime bi još mogla ojačati biljku, nabasala sam na špricanje paradajza mlijekom ali nije mi jasno kada se biljka šprica.
Preslice, gavez, luk..od čega pravite gnojivo?
Trebam jedan savijet od iskusnih vrtlarica.
Na paradajzima i tikvicama su smeđe mrljice, mislim da su to gljivice, tikvice koje su se zametnule već trule.
Ponavljaju se već treću godinu. Prvu su bile jedva primjetne. Drugu su mi skoro uništile paradajze. A sad su se pojavile čim su posađeni.
Prskala sam s plavom galicom ali nisam sigurna da će to biti dovoljno.
Hvala :)
evo i mene malo ovdje...
ja danas ubrala prvu turu blitve i salate iz našeg vrta...baš sam bila happy:zaljubljen:
paradajzi i grašak cvjetaju..blitva i salata za pobrati,čak i matovilac je izašao ko lud,i bome je već veliki,a mislila sam da neće ništa od tog biti jer sam kasno skužila da se ne sije u ovo doba
krastavci su mi li-la..a tako se drže i paprike i 2 patlidžana :roll:
ugl..lijepo je vidjet vrt bujan i u zelenilu....:heart:
sutra mi mm odlazi na 4 mjeseca :-(,pa ću onda u ponedjeljak malo pokopati i opljeviti vrt da se nečim pokušam opustiti i zabaviti...
apropo paradajza..oni cvjetaju,ali neki mi ne izgledaju skroz zdravi...malo su mi žutkasti i onako "krhki" ako me kužite:oops: sad dal da ih pustim ili kako da im pomognem...
to mi je jedna vrsta samo takva..ona visoka,a da druga niža je super...
To sam i ja htjela pitati za gnojivo.
Ja sam dosada jednom zalila koprivom, no nakon toga je pala kiša pa se vjerojatno i ispralo.
Sad čekam da prođu ove najvljivane kiše pa ću onda ponoviti.
Za mlijeko sam čitala u knjizi Bio vrt, mislim da je omjer 1:6 (jedan mlijeka, 6 vode).
Tražila sam Agrovit u Pevecu i BAumaxu, nemaju. MOrat ću još nazvati poljoprivredne apoteke (u nekima nemaju), ako ne, naručiti preko neta.
Daisy@, i ja imam dvije vrste pradajza. TAj krhki je, mislim, volovsko srce. I meni je taj manji čvršči, no drži se.
Dobro bi im došlo koprivino gnojivo.
Nadam se da ću ovaj tjedan postaviti kolce uz paradajz.
MOram posaditi i još kupusa, kelja i korabice jer oni koje sam sadila sam usadila preduboko, jadničci, srce sam im prekrila zemljom. Već je bila večer i kasno, a ja radila na brzinu.
Moram presaditi i salatu, još malo paprike, paradajza gdje ima mjesta, posijati ciklu, možda malo repe.
U sjetvenom kalendaru sam vidjela da se blitva može presaditi, a ja svoju pregusto sijala. Jeste ju presađivale kada?
ja presađivala ciklu i mislim da je to manje više isto, kad ima jedno 4-6 listova samo treba za kišnog vremena i biti jako brz jer su osjetljive, odmah se objese, ali ipak se većina ulovila.
ja sam presadjivala spinat i uhvatio se. zalij zemlju gdje ces ih presaditi, dok ih vadis stavljaj ih u vodu i kada presadis, dobro zalij.
koliko treba mrkvi da nikne? jesam nestrpljiva ako čekam samo 10-15 dana?
kod nas je pala fina kiša, danas sam namjeravala ići prskati lisne uši otpšinom duhana...
to je jedino što mi je trenutno dostupno, jel neko probao?
Mrkvi treba duže da nikne, mjesec i više. Zato sam i odustala od nje. Zaboravim gdje je, a i mrkvice su minijaturne u mojoj kamenitoj zemlji.
radi, radiCitiraj:
danas sam namjeravala ići prskati lisne uši otpšinom duhana...
to je jedino što mi je trenutno dostupno, jel neko probao?
Gdje nabaviti duhan?
ja to za cigarete kayžem "duhan", smrvila sam 5 u posudu sa vodom,
procijedit ću pa ću uliti u prskalicu i tako primjenirti.
mrkva je znači spora, ma ja baš žarko želim mrkvu imati pa sam valjda nestrpljiva
jer ne daje još nikakvog znaka...
flopica, jel mozes reci neki omjer za tu otopinu? imam suho lisce od duhana (prosle godine mm sadio)
moj je omjer odokativan, našla sam negdje na netu, ne znam točno gdje :mrgreen:
pet cigareta, navodno su one s većim postotkom nikotina bolje
u 2 decilitra vode
danas idem prskati pa ću vidjeti što će biti od toga
a da vi sačekate, pa ako moje biljke prežive ...
Ha ha, tako i ja, zato sam si napravila plan bašče pa redovito upišem gdje što posijem.
Neka mrvkva posijana prije dva mjeseca nije niknula. E nju sam prekopala pa posijala novu, kasnu.
DAnas sam brala grašak i prilično se šokirala.
Još jučer je bio ok. Gledam ga i mislim si kako ću obrati dio za koji dan, a kad večeras, pogledam, a veći dio listova ŽUT kao i mahune. Zapravo, nisu požutjeli nego pobijelili. Pomislim, ajde, valjda od sunca, no kad sam pogledala malo bolje, na njima sam našla sitne, sitne žute crviće. Ma ne znam jesu li to uopće crvići, toliko je sitno, kao pola zrna maka. Ponašaju se kao crvići, gmižu, žuti su i grizu. Oni koji su mi ostali na ruci su me ugrizli.
Odmah sam pobrala što sam imala, još je toliko i ostalo. Što li će s tim graškom biti, nemam pojma.
Zalila sam ga večeras (do sada sam ga samo jednom zalila i stavljala malo drvenog pepela).
Ne znam SMIJEM LI uopće te okomine (mahune) staviti u kompost?
Ima i kod mene takvih crvica na grasku, ali malo pa ga neće stići uništiti prije nego dozrije. Ne znam sto tu pomaže.
danas sam otkrila da je kupus koji je mm posadio zapravo karfilol, dobra vijest je da imam mladog karfiola:-)
Posadila sam još malo karfiola, brokule, kelja, celera, korabice, sad ću i kupus morat .
Ja bi probala još jednu turu graška posijat. Jeste probale tako kasno sijat grašak, jel ima rezultata?
Sveki mi se žali da joj je plemenjača napala paradajz, i sad bi da joj kupimo nekakog "otrova"...jel postoji neki bio lijek?
Sika pika ja ne bi riskirala s tim crvićima u kompostu. No ja sam dosta neiskusna pa sam ziceraš u bašći.
jel ima neko savjet protiv mrava na jagodama, izjedose mi jagodu cim se zarumenila. help!
Za plemenjaču bi trebala pomoći modra galica, meni je lani pomogla za spasit paradajze, ali se ove godine vratila. I ja bih voljela naučiti više i tome.
Kod nas u primorju je prekasno za sijat grašak, ne znam za druge krajeve.
cokolina meni su mravi pobjegli iz kuće kad sam po kutovima posiupala sol, možda bi to pomoglo i na rubovima vrta??
Naše jagode jede nešto što sliči na male puževe golaće, nemam pojma što je to.
jedino što sam za mrave pročitala je da ih tjeraju lavanda i ružmarin pa sam ih posadila u jednoj ćoši
provjerit ću još