Ja sam za ovo sto predlaze Ivarica: u subotu na Trg, a u srijedu pred poglavarstvo.
Novinari ce nas popratiti sigurno, samo neka nas se skupi sto vise!
Printable View
Ja sam za ovo sto predlaze Ivarica: u subotu na Trg, a u srijedu pred poglavarstvo.
Novinari ce nas popratiti sigurno, samo neka nas se skupi sto vise!
rossa, svjesna sam toga, samo kažem da mi je u ovom trenutku licemjerno istupati.
Kao i kod svake slične mjere definitivno puše oni sa niskim ali i srednjim plaćama,
dok je onima sa visokim zapravo svejedno koliko plaćaju
Upravo tako. Jučer sam dugo razmišljala da li da se javim. Ali:
a) spadam u kategoriju "bogatih" pa će ispasti da uvijek negoduju oni koji najviše imaju i neće me se uzeti za ozbiljno
b) zato što sam previše ogorčena na cijelu situaciju i na način na koji se misli provesti ta raspodjela, gdje će biti varanja i laganja na svakom koraku, sve popraćeno plavim kovertama i inim pomoćnim sredstvima
c) imam previše loših iskustava s novinarskim izvrtanjem izjava pa će napisati samo moje prihode i to da mislim da nije fer, a izostavit će sve ono što navedem kao argumente zašto mislim da nije fer i to da zapravo nisam protiv određenog povećanja cijene vrtića.
Kad bi mi netko garantirao da će napisati/prikazati sve što ću reći, još bih se i javila, a kako to nikad nije slučaj - neću. Dovoljno se i bez toga manipulira mnome i mojom djecom (i mojom poreznom karticom).
subota, 20. 11.2010.
10 sati
Trg bana J. Jelačića
Mi dolazimo....
znam da nam je svima potrebno ventiliranje, ali možemo li barem dio vremena i energije utrošiti da pošaljemo mail svim prijateljima i poznatima, da dođu u subotu, da pokažu kako im je stalo i da nećemo dopustiti da nam stadioni, javni zahodi i šoping centri kroje kućni budžet i sudbinu?
Dolazimo svi!
Ok, Kojachica možda se ti zbog muževih visokih primanja ne smatraš pozvanom buniti se.
Ali ovo je stvar principa! Vidjeli smo kako to izgleda kada se uzimajući u obzir primanja razreže krizni porez u ime boljeg sutra.
Pa jel došlo to bolje sutra? Nije! I neće na taj način.
Ovo je samo još jedan vid takvog harača.
Nek prođe ovaj, doći će i treći. I četvrti... I tako u beskraj.
Ovo nije način na koji bi se trebao krpati proračun, gradski, državni, nije bitno.
A naš zadatak bi trebao biti da jasno i glasno kažemo da to vidimo i da ne želimo više pristati na to.
Ja 99% neću doći, ali da bar malo budem korisna
Da se ne bi opet novinari izvukli nešto tipa "Bogati se bune jer ne plaćaju vrtić/jaslice 400/200 kn" možda ne bi bilo loše formulirati nekoliko teza koje su problematične u ovom prijedlogu. Mislim da bi nekoliko posve jasnih teza privukle veći broj roditelja.
Nemam vremena sad iščitavati opet sve pa izvlačiti ali recimo
- Velika razlika u iznosu od 1200-2000.
- obaveza plaćanja vrtića za cijeli mjesec pa makar dijete išlo 1 dan (a ostatak provelo doma s tetom čuvalicom koju su roditelji isto platitili jer ne mogu mjesecima biti na bolovanju svakih 2 tjedna)
- Nepostojanje (nisam sigurna, ali nisam našla) mogućnosti ponovnog izračuna cijene tijekom godine zbog velike promjene u prihodima
- ukupna imovina, a ne samo plaća
Ma znam ja to babyboys, ali generalno su najčešće (ne uvijek naravno) financijski u prednosti obitelji s dva zaposlena roditelja. A kao djeca oba zaposlena roditelja će i ta djeca imati prednost pri samom upisu u vrtić i to je i dosad bilo. Samo sam objašnjavala vezano na ovo što je icyoh tvrdila, kako će biti nemoguće dokazati da su se primala djeca koja će više plaćati pa da je tako rađena diskriminacija jer će odgovor gradskog ureda za većinu djece koja će puno plaćati biti da su primljena jer im OBA roditelja rade.Citiraj:
oba zaposlena roditelja su i ona koja rade za 3000- 4000 kn svaki.
Uostalom to nije toliko važno, problem je što se ovako nešto provodi:
1. prije nego se na 100 drugih mjesta začepe rupe u gradskom proračunu
2. što se uvodi preko noći
3. što su kriteriji i način provođenja u startu postavljeni tako da omogućavaju ogromnu sivu zonu
4. što se opet lomi najviše preko tzv. srednje klase koja se već godinama bori da ostane srednja a ne padne u siromaštvo
5. što još uvijek nije jasno kako će to pomoći rješenju problema ogromnog broja neupisane djece u vrtićima čiji bi roditelji htjeli raditi, a ne rade jer im (najčešće ženi) kad plati čuvanje djeteta ostane 500 ili 1000 kuna plaće, a za to većina neće ići svako jutro na posao osim onih kojima nažalost i taj iznos treba za golu egzistenciju.
za prosvjed je važno imati "bučalice" (fućkaljke, trumpete, okarine, zvečke, one iritantne dječje sviralice, bubnjeve)...
ima li tko voljan doma raditi transparente?
OK, zaboravimo o oba zaposlena roditelja jer brkamo kruške i jabuke- govorim o mogućim situacijama da će "prednost" pri upisu imati dijete oba zaposlena roditelja koji će plaćati 2000kn nego dijete oba zaposlena roditelja koji će plaćati 200kn.
A to se jednostavno da provjeriti (tj. trebalo bi se jednostavno dati provjeriti ako npr. sud naloži vrtićima da objave % primljene djece s oba zaposlena roditelja po svim "socijalnim" kategorijama).
Jer sam spremna kladiti se da nijedno dijete s oba zaposlena roditelja koji će plaćati 2000kn neće ostati neupisano.
Jel sada jasnije? :-)
Bok cure, nemam vremena iščitavati sve i molim tko zna da mi odgovori:
- novčana pomoć za djecu je smanjena, ja sam dobila 1. ratu od 6 za iznos 66000 kn za treće dijete, hoće to meni biti smanjeno iduće godine (ili ukinuto) ili se to odnosi samo na nove bebe? Hvala!
U vezi prosvjeda, ak se izorganiziram doma dolazim obavezno s ekipom!
Sve je meni jasno Icyoh, ali te ćeš podatke dobiti- nikad!
Mi govorimo o gradskom uredu koji još uvijek "ne zna" koliko je djece ostalo neupisano ove godine u Zagrebu jer je to kao komplicirano izračunati. Pa su izračunali novinari.
A da ne spominjem zakonsku zaštitu podataka, jedino bi inspekcija mogla dobiti uvid u tako nešto, a da je Bandiću inspekcija problem davno on ne bi bio tu gdje je.
Moj zaključak je bio da se zaboravi Ustavni sud, protiv ovog se može samo prevencijom i dizanjem buke u javnosti odmah i sad. Ako to izglasaju- piši kući propalo. Bar do slijedećih izbora, a to je na gradskom nivou još jako daleko...
Pa ne znam.
Iz iskustva iz RL s više strana - kad god je u vrtić išao netko pravne struke tko je izrecitirao da ima pravo na blabla (zaboravila sam, a imam negdje) žalba je uvijek pozitivno riješena (osobno znam 8 takvih slučajeva).
A ne znam jel itko ikada uložio tužbu ustavnom sudu vezano uz transparentnost upisa u vrtiće?
U biti, lupam na pamet, nisam pravnik nego ekonomist.
No zar nije Roda uložila tužbu za MPO zakon?
Pa može li i za vrtiće? Ne mislim samo na Rodu nego i inače nekoga.
To bi bio jasan primjer diskriminacije prema imovini koju je netko naveo iz Ustava, apsolutno.
Ali dok su god kriteriji za primanje u vrtić tako brojni i površni, a nema nekog jasnog sustava bodovanja tih kriterija, rang lista itd. nema šanse da to dokažemo. Jer će npr. ispast da ovi bogatiji zaposleni roditelji nemaju baku u istom gradu, a ovi drugi imaju. A i takve se stvari pitaju na intervjuu u vrtiću. I još uvijek nitko ne zna koliko bodova nosi baka, koliko primanja, a koliko zaposlenost.
Dolazim na prosvjed i lijepim to na fb.
A Bandicu proalze razno razne nebuloze, tako da me ne bi cudilo da i ovo prodje (kao na primjer parkiranje u Sigetu do 22h, sve dane u tjednu). Mora se dici super velika halabuka, ili ce on reci da su gradjani tako sami trazili!!!
Jesam dobro preletila preko članka da će SDP podržati bandića? A sad više ne znam gdje sam to vidjela.
Dolazimo!
CURE BRAVO!
Napokon da smo se ko nacija pokrenuli, a ne samo slijegati ramenima i pričati a kaj ja tu mogu.
subota, 20. 11.2010.
10 sati
Trg bana J. Jelačića
http://www.business.hr/hr/Naslovnica...j-zivotni-stil
To je izjava predsjednika Odbora za financije Zagrebačke skupštine Igora Rađenovića.
Vjerujem da je tako. I mislim da je razlog tome što su oni tamo svjesni koliko se mulja pa kad dođe netko potkovan i glasan, daju mu što je tražio samo da "ne talasa dalje".Citiraj:
Iz iskustva iz RL s više strana - kad god je u vrtić išao netko pravne struke tko je izrecitirao da ima pravo na blabla (zaboravila sam, a imam negdje) žalba je uvijek pozitivno riješena (osobno znam 8 takvih slučajeva).
Nije, ali netransparentnost bi već bila u igri za ustavnu tužbu. Ne sama po sebi, ali u sklopu tužbe za zaštitu ustavnih prava. Ali postoje neki preduvjeti. Da ne parafraziram:Citiraj:
A ne znam jel itko ikada uložio tužbu ustavnom sudu vezano uz transparentnost upisa u vrtiće?
To je iz Ustavnog zakon o US.Citiraj:
Članak 62.
(1) Svatko može podnijeti Ustavnom sudu ustavnu tužbu ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti, tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili pravne osobe s javnim ovlastima, kojim je odlučeno o njegovim pravima i obvezama ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela, povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna sloboda zajamčena Ustavom, odnosno Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu (u daljnjem tekstu: ustavno pravo).
(2) Ako je zbog povrede ustavnih prava dopušten drugi pravni put, ustavna tužba može se podnijeti tek nakon što je taj pravni put iscrpljen.
(3) U stvarima u kojima je dopušten upravni spor, odnosno revizija u parničnom ili izvanparničnom postupku, pravni put je iscrpljen nakon što je odlučeno i o tim pravnim sredstvima.
Članak 63.
(1) Ustavni sud će pokrenuti postupak po ustavnoj tužbi i prije no što je iscrpljen pravni put, u slučaju kad o pravima i obvezama stranke ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela nije u razumnom roku odlučio sud ili u slučaju kad se osporenim pojedinačnim aktom grubo vrijeđaju ustavna prava, a potpuno je razvidno da bi nepokretanjem ustavnosudskog postupka za podnositelja ustavne tužbe mogle nastati teške i nepopravljive posljedice.
I bilo bi primjenjivo samo za one koji bi mogli dokazati da uz identične uvjete navedene u natječaju njihovo dijete nije primljeno, ali je nauštrb njega primljeno "isto" takvo dijete čiji roditelji će plaćati više.
I mame školaraca koji pohađaju produženi boravak nek nam se priključe.
Jer po tome mogu komotno ispisati djecu iz vrtića i boravka i dati otkaz jer skoro cijela plaća bi mi otišla na podmirivanje navedenih troškova.
U žurbi sam...dajte vi koji ste stavili na FB i šaljete mailom kopirajte tu neki tekst da se poslužimo.
Ako ne odem preko granice dolazim!!!
Svaka čast cure!
Dolazimo!
skrati si ovo kako ti paše
PR još nije gotov
Udruga RODA poziva sve građanke i građane grada Zagreba i okolice da nam se pridruže u mirnom prosvjedu u subotu 20. studenog 2010. u 10 sati na Trgu Bana Jelačića.
Iznenađeni jučerašnjom objavom Gradske skupštine o izglasavanju novog Pravilnika o subvencioniranju vrtića, tražimo da nas se uključi u raspravu o tom modelu subvencioniranja vrtića, produženog boravka u osnovnim školama te gubitkom ili smanjenjem osnovnih prava koja se izravno odnose na djecu i njihove roditelje
Ionako pogođeni krizom, lošim standardom, a visokim izdvajanjima iz plaće u obliku prireza, smatramo predložene mjere još jednim negativnim utjecajem ne samo na obiteljski budžet već i samo dostojanstvo i moral građana i obitelji ovoga grada.
Pravilnikom se predlaže cijeli niz problematičnih rješenja, a najvažnije je da se nauštrb obitelji s djecom želi popraviti očajno stanje gradskog proračuna za koje te obitelji nisu krive, a ponajmanje njihova djeca. Novi će Pravilnik najviše štete donijeti upravo onim zaposlenim roditeljima koji ionako već kroz prirez najviše izdvajaju za gradsku blagajnu. Većina „bogatih“ građana prema Pravilniku daleko je od bogatstva, a mnoge će „bogate“ obitelji ovo povećanje cijena dovesti u kategoriju onih koji jedva preživljavaju mjesec.
apri, možda bi umjesto "o izglasavanju novog Pravilnika" trebalo staviti "o prijedlogu novog Pravilnika" ili tako nekako
Ovako zvuči kao da je već izglasan, a činjenica je da nije.
iskreno se nadam da ću se uspjeti izorganizirati.
Zašto se nigdje ne spominju naknade za novorođenčad? Mislim da je i to jako bitno..