Neloše, hvala Peterlin!
Printable View
Neloše, hvala Peterlin!
ja u oblatnama radim figaro
http://www.coolinarika.com/recept/705753/
a meni treba ideja tj mišljenje -imam lješnjake a ekipa želi jaffa kuglice pa me zanima da li da u svaku kuglicu ubacim po lješnjak ili bolje da ih smrvim na komadiće pa u smjesu ubacim da dobijemo nešto slično kao čoksa s narančom i lješnjacima?
i sam da napomenem da nisam još ni počela i ne znam ni sama kako i kad ću stići
ja bi na tvom mjestu napravila stih probu sa jednim i drugim i odlucila.
Puno hvala svima na temi, mislim da sam listu napravila :)
samo hoću reći onima koji mogu doći do neprskanih limuna i naranči, meni su u ovo doba godine predivne tradicionalne dalmatinske torte, lani smo napravili 3.
Moja omiljena je Dubrovačka torta http://www.coolinarika.com/recept/763050/, a tik do nje Hvarska http://mari-the-gold.blogspot.com/20...la-starih.html
ne kužim ovaj figaro
radila sam ga prije jedno 20 godina i krivo pročitala pa u karamel ubacila sjeckane orahe :mrgreen:
kad je to počelo divljati povratka više nije bilo.
pužić je li ovo dobar recept?
cijela jaja, maslac i šećer se izrade mikserom, pa se stavi kuhati (u to dodaš sjeck. orahe) dok se ne zgusne.
ovo mi je fora "dok se ne zgusne"
ok, stigne li se to zgusnuti dok se otopi šećer?
ajde pomozite, ja bih to radila.
moze savjet/ideja s linkom :D za neke kekse/kolacice s orasima? imam domacih oraha pa da njih iskoristim za kolace.
i da nisu suhi, ne volimo suhe :D
i da nema grozdjica :D njih ne volim ja :D
ti bi kekse, a ne bi da su suhi :D
evo ti ovaj, ja sam ga radila prošle godine i genijalan mi je.
brži za formirati i izrezati nego zvjezdice s pekmezom ili ne daj Bože vanil kiflice.
davidove rolnice
vaniline me ubijaju godinama. prestrasno nesto. okusom su boznastvene, ali izgledom. jednom su mi se sve kiflice spojile u jednu masu u pecnici. rekla sam da ako cu ih raditi, radit cu ih modlicama u neke oblike. nema vise kiflica!
ovaj tvoj recept, pretpostavljam da moze i bez grozdjica :D
a rum ispari u pecnici, ne? :D
joj, nisam ni čitala recept, pa sam previdjela grožđice
ma kakvi, nisam stavljala ni jedno ni drugo jer ni ja ne volim, nego sam dodala malo domaćeg pekmeza od marelice jer sam ga morala potrošiti :aleks:
stavljaš u bazu (pofureni orasi) što god hoćeš!
jedino pazi da ti fil bude dovoljno čvrst jer će ti u protivnom curiti iz rolnica.
ja sam recimo zaboravila dodati prezle pa mi je malo pocurilo, ali ništa zato.
u nekoliko jufkica podijeliš to tijesto, svaku razvaljaš, premažeš filom, zarolaš i režeš tanjurićem ili nožem.
ma čas posla, vjeruj mi.
hahahaha, šuti, šta se meni sve izdogađa s tim kolačima :mrgreen:Citiraj:
jednom su mi se sve kiflice spojile u jednu masu u pecnici.
eee treba mi nesto sto je cas posla jer muz ima fobiju od bozicnih kolaca jer svake godine crkavam od umora, pa je ove reko da ne zeli kolace, da mu je to draze nego da gleda mene mrtvu umornu i zivcanu kako ili kasnim ili siszim jer mi ne uspjeva ili sam preko dana sva nikakva i da bi radje veceri proveo samnom uz casu vina i dobar film nego mene u kuhinji sa slomom zivaca.
i uvijek pretjeram pa onda te kolace moraju jesti do korizme :mrgreen:
L. je vec pitala kad planiram pocet raditi toblerone, nju samo to zanima :D
leonisa, palo mi je nešto jednostavno na pamet. Ne idu u to cvebe, brzo je gotovo i može stajati:
Citiraj:
Orah štangice
Tijesto:
7 dag margarina
3 žumanjka
12 dag šećera
To sve dobro miješati da pobijeli.
Dodati 9 dag brašna i malo (1/3 paketa) praška za pecivo i polako umiješati snijeg od 3 bjelanjka
Ispeći u namazanom i posipanom plehu (pravokutni manji, NE onaj veliki od pećnice, u taj ide dvostruka smjesa!!!)
Krema (zakuhati dok se tijesto peče):
10 žlica šećera
4 žlice vode
4 rebra čokolade za kuhanje
To otopiti na sasvim laganoj vatri.
Dodati 10 dag margarina, 15 dag mljevenih oraha i 1 čep ruma.
Na vruće tijesto iskrenuti vruću kremu i razmazati.
Posipati mljevenim orasima za dekoraciju.
kad mi netko kaze kako su to jednostavni kolaci zelim mu nabiti sve kiflice u guzicu :mrgreen:
imam traume od njih. uzas!
a i onih 4 komada koji u zdjelici zavrse u obliku kiflica uvijek puknu prije nego zavrse na stolu :D
a i vecina njih ne bude kiflica vec kifla :D
peterlin tnx!
nadam se da to u pecnici ne raste inace ce zavrsiti ko kiflice, kakve sam srece :mrgreen:
Raste kao i svako drugo biskvitno tijesto, ali ne jako, jer ide samo malo praška za pecivo. Tijesto nije jako debelo. To je gotovo za pol vure i zato je omiljeno kod mene doma. Radim to i s kokosom umjesto oraha i tada se zove "lažni čupavci". Jedina je razlika što za lažne čupavce ne odvajam bjelanjke nego derem sve zajedno, pa bi se tako sigurno moglo napraviti i s ovim.
Ok, spremna sam .
Keksici sa pekmezom, kiflice sa orasima, paprenjaci, isleri i rafaelo kuglice.
sve potrebno je u kuhinji i krecem ...
naisla sam na lazne cupavce na prvoj stranici pa cu baciti pogled. znaci, tanko cca? na koliko tanko ga razvaljam? i jel ide u pecnicu ko biskvit ili radim od tijesta oblike, tj. rezem ga?
Bravo!
Ja čekam sutra da opljačkam Lidl - imaju sniženje. Rekla mi je kolegica da margarin koji inače košta 3.99 kn bude po 2.99 kn od sutra. Ja toga ne trebam puno, ali trebam brašno i šećer, čokoladu, kakao u prahu i druge stvari koje su također na akciji: http://www.lidl.hr/cps/rde/SID-74302...rtkom-2760.htm
To ti je sve isti bućkuriš. Ništ ne valjaš, to tijesto se samo zamuti i izlije u pleh, zafrlji u pećnicu zagrijanu na 180 i peče dok ne uhvati rumenu koricu. Za to vrijeme ti zakuhaš kremu (sve sastojke zajedno u đuture) i kad je tijesto gotovo, izvadiš iz pećnice i odmah lijevaš kremu gore. Posipaš ako želiš i ostaviš da se ohladi.
Nema jednostavnije stvari. Debelo je (u mom plehu duljine 35 cm) oko 2cm, a krema oko 1 cm.
ja radim taj figaro, kod mene su to lila snite, godinama, i znalo mi je neuspjet :D
u jedan lonac, manji, ide 30 dag secera, a u drugi, dosta veci, tj. dublji, stavim jaja 3, izmutim, 1 marg.i 30 dag secera, to stavim na ful lagano. ubijam se s onim secerom dok se ne zgruda, pa rastopi u karamel, a da pritom ne izgori, u isto vrijeme ovu drugu smjesu tu i tamo promijesam i pred kraj dodam sjeckane orahe. kad se napravi karamel, umijesa se u smjesu od jaja, to se sve digne i brbucka, ja mijesam. izlijem na oblatnu, poklopim, opteretim i to je to.
a znalo mi je ili pol file iscurit ili mi se oblatna zalijepi za tacnu, i da, ide hrpa secera, ali i mi se, ko i norini, tucemo za njih :)
a od tih "cupavci" fora su mi naj renato kocke, ali ne mogu vise naci recept na coolinariki. dolje tijesto bjelanjci i kokos. gore krema od zumanjaka i cokolade. taj cas gotovo.
tua, na što se treba posebno obratiti pažnja?
recimo, bi li bilo dobro pričekati malo s izlijevanjem na oblatnu (neko vrijeme, ne znam koje, lupam, dok se maaalo hladne)
pa bi se možda spriječilo izlijevanje izvan oblatni?
evo opet gubim volju za figarom.
a koliko je to malo, da ti se ne stvrdne taj karamel?
najbolje mi uspije kad ih radim na brzaka i bez mozga i mozganja, ajd ti to zamuti, uspjet ce. a i ako nece, pojest ce se :D
sutra ću konzutirati tete koje to peku za svatove gotovo svakodnevno pa javim koji sistam je najbolji za Figaro.Nedamo se pokolebati AdioMare
može pomoć oko ovih princess puffića? sve kontam do onog dijela sa čokoladom...kojom čokoladom politi i kako? trebam li praviti poseban preljev? je l' se umaču ili baš preljevaju?
hvala :-)...
Evo imam kompletan popis:
Mak kiflice
Snowball cookies
Cimet zvjezdice
Dvostruki obilni čokoladni keksi
Speculaas keksići
Umočenci
Coco blanco
Još ću napraviti božićno drvce od keksiju, i kaže mi mama da ćemo raditi neke njene amaretto kekse, kaže da se radu dva dana... Kupila sam danas 5 pakiranja maslaca u konzuma, meggle, 250g za 10.99.
Imam svoje domaće bajame i orahe, dobila sam iz trogira fine nešpricane limune i naranče, napravila sam sinoć šarene mrvice za ukrašavanje, nabavila 10kg brašna za 25kn u Lidla, imam vanilin mahune sa ebay-a, još ću samo kupit malo čokolade,šećera i kaka-a i spremna sam.... Sutra krećem!!! Jedva čekam :heart::kuhar:
Još da me dite posluša i počne spavati, pa nebi mi bilo ravne :mrgreen:!!!
gotovi paprenjaci
danas cu dosta tih suhih jos napraviti, nadam se izmedju razvazanja djece. pecenje kolaca ove godine me podjseca na voznju slaloma. no za sad imam ukusne krancle i paprenjake.
Fingertips, što su to dvostruki obilni čokoladni keksi?
Joj moram se nadovezati na ovaj slalom, pun pogodak za opisati. :drama: Danas idu papaprenjaci, kupila sam nekakav kalup i jedva se čekam, ali zdravlje me pokosilo pa će moj slalom po nekom neravnom terenu nadam se uspješno završiti.
Pa ti si pitala neki recept za krašuljke i tome slično, pa sam ti ja dala recept od tih. Evo opet :)
80g maslaca - omekšalog
120g šećera
1jaje
1van.šećer
125gbrašna - piše za dizana tijesta, ali ako nemaš, stavi 1/2 žličice p.z.p
5gsuhog kvasca
50gzobenih pahuljica
115g gorkoslatke tamne čokolade, grubo sjeckane
115g bijele čokolade, grubo sjeckane
Zagrij pećnicu na 190stupnjeva. Mješaj šećer i maslac dok ne posvijetli i dok ne postane pjenasto.Dodaj jaje i šećere i miksaj. Dodaj prosijano brašno i kvasac i lagano promiješaj. Dodaj zobene i obje vrste čokolade i ravnomjerno izmješaj. Velikom žlicom stavljaj na padelu obloženu pek papirom s razmakom. Peci 12-15 minuta, ovisno kakva ti je pećnica, izvadi ih iz padele i hladi na rešetki.
Meni su super fini, radim ih često!!!
pužić gdje si kupila rozen kore!?
rozen kore u Bossi -lokalni trg. lanac
Figaro-isproban recept by teta svatovska slastičarka
25 dkg šeć, 6 žutanjaka, 1 margarin - u posudi mikserom izmutiti pa na pari miješati stalno dok ne vidiš da se šeć istopio
u drugoj posudi 25 dkg šeć propržiti na laganoj vatri do zlatno žute boje, oprezno da ne pretjeraš da se šeć ne karamelizira
sve zajedno spojiti i dodati orahe sjeckane 30 dkg i propržiti kratko da se sjedini!bolje kraće neg duže jer će onda poprimiti gorkasti okus.
ostavi par min 2-3 i pretresi na oblatnu koju si na krpu stavila.poklopi drugom oblatnom i prebaci drugi dio krpe preko pa uteg npr daska za rezanje ili neka tacna i 1 kg šeć na to!
eto filozofije.ja ću probat pa kud puklo da puklo
a70v fala!! super da ima i kod nas..
pužić, uz dvoje malaca, posao i fax mi je to malo too much, hvala!
e, pa kad si mi dala ovakav vjetar u leđa radit ću ga i ja!
još samo ovo
znači, istopim šećer u karamel, ali pazim da ne dobije pretamnu boju, to si htjela reći?Citiraj:
oprezno da ne pretjeraš da se šeć ne karamelizira
samo žumanjci idu po tom receptu, ne cijelo jaje?
(meni ne smeta, samo ne znam šta će marta reć :mrgreen:
da samo žumanjci tako kaže teta i da mislila sam da ne pretjeraš sa šećerom
klara i ja imam dvoje malaca i to jedno jako malo i trenutno trčim po institucijama i rješavam njen i svoj status i unatoč tome ne odustajem od plana pa maker u kanti završilo moram probat.
evo jaffa kuglice gotove (na kraju sam sjeckane lješnjake stavila u smjesu jer nemam vremena za štih probe..)fine su ispale i brzinske (sve u jednu zdjelu , mijesi rukama i udri)
sutra figaro i za kraju za vikend kancle tu mi treba najviše vremena.mađarica u pon to je čas posla.