heheh baš tako sirius..
i kako je čokolada napisala:
kaže zuska:Citiraj:
Malo je ljudi spremno zrtvovati svoj komod i pruziti manjem djetetu rutinu, odnosno prilagoditi se. Pa će tako ono ubacivati kruške u kavu ako je prisiljeno mirno kafenisati svaki dan, a ispade umorne djece koji su vec davno trebali spavati dok bi roditelji šetali s društvom gledam sad ljeti svaki dan. I ne mogu se ne sjetiti kako su mi se smijali kad sam lijegala s 3 godišnjakinjom u 20h. Jer joj je to bila nasušna potreba i osigurač mirnog sutrašnjeg dana.
ima ovjde još lijepih komentara ali mi se ne da tražit. Poanta je u tome da se treba dati, potruditi, shvatiti svoje dijete-nije ga dovoljno samo voljeti. Svako je dijete individua za sebe i ne možeš dvoje djece odgajati na isti način.. tko kaže da je svoje klince odgajao potpuno isto-laže jer svako traži individualan pristup. Sa nekim je teže, sa nekim lakše..teško je pogotovo kad krenu prema pubertetu jer tu više nemamo utjecaj samo mi kao obitelj-ogroman utjecaj imaju i prijatelji i društvo u kojem se nađe no ako je tu između roditelja i djeteta odnos loš-jaz će se još više produbiti. Zato je bitno da dijete zna da ga se sluša i čuje jer mnogo puta oni se ne znaju verbalno izraziti i bitna je ta "nevidljiva spona" i osjećaj djeteta da ima u vas potpuno povjerenje.Citiraj:
Roditelji koji nemaju pojma što napraviti sa neposlušnim djetetom - govoriš o posljedici. Djeca se ne rađaju poslušna i neposlušna, već znatiželjna, više ili manje temperamentna itd. Roditelji se povezuju s djetetom, dobivaju njegovo povjerenje, odgajaju, vode... To se sigurno ne radi batinama.
U šumi literature o odgoju djece i ovog glasnog vikanja o odgoju bez batina izgubi se pravi smisao svega toga pa se mladim i neiskusnim roditeljima odgoj bez batina svede na odgoj "sve je dopušteno" i dobivaju male egoiste kojima ništa nije važno niti bitno doli oni sami-i nije to unatrag par godina...ima već staslaih generacija koje su tako odgajane. Mnogi se pitaju zašto u današnje vrijeme ima tako puno razvoda nakon praktički prve svađe- pa eto upravo iz tog razloga, jer su se dva egoista našla u braku i nema kompromisa niti volje da se potrude oko onoga drugog(čast izuzecima). No to je sad već sasvim druga tema....
Htjela sam reći da se premalo promovira odgovorno roditeljstvo, previše je postalo važno reći"ja svoje dijete nikad ne tučem" jer je to postalo sinonim dobrog roditela i tu se gubi smisao svega skupa po meni. Jer da li je zaista loš roditelj onaj koji izgubljen u balansiranju između stresnog posla i obitelji ponekad izgubi živce pa podvikne i lupi djete po guzi i da li je zaista loš roditelj koji nikad nije udario svoje dijete ali opet izgubljen u balansiranju između posla, obaveza i obitelji tom dijetetu prečesto popusti radi mira u kući?