Za odlazak na vlak to se planira unaprijed, znaci imas HZZP aplikaciju gdje ti tocno pise kad vlak dolazi ako kasni koliko...i karta se uzme on line za 1 min.
I da naravno trazi si blize ortodonta, olaksaj si sve sto mozes.
Printable View
Za odlazak na vlak to se planira unaprijed, znaci imas HZZP aplikaciju gdje ti tocno pise kad vlak dolazi ako kasni koliko...i karta se uzme on line za 1 min.
I da naravno trazi si blize ortodonta, olaksaj si sve sto mozes.
to nam je jučer prošao pred nosom jedan taman znam da idu cca svakih pola sata ali se ne poklapa s busom koji ide do tamo, klinka se vraćala s izleta pa sam i nju prvo čekala, kak god javni prijevoz je takav kakav je
A da, javni prijevoz nam je takav kakav je. Ja živim na relativno atraktivnoj lokaciji pa mi treba 1 km do tramvaja, a dnevno prođe doslovno 3 autobusa. Ako si invalid ili starija osoba, to je koma.
Zato ja i idem biciklom. Jako puno susjeda ide biciklima na posao. Samo što je meni najdalje što sam do posla išla biciklom bilo 6 km, više od toga ipak idem autom. Nekako mi je 5 km psihološka granica. Kad bi bila dobra biciklistička staza, onda ni 6 km nije problem. Ovako sam pretrčavala preko Držićeve, jer ne možeš prijeći kao pješak Držićevu po Slavonskoj, moraš skrenuti ili prema busnom ili prema Savici, a dalje prema istoku sve gore s biciklističkim stazama.
Uglavnom, već me strah trenutka kad neću moći biciklom.
Žuta poslušaj cure, sve doktore za klince si namjesti čim bliže doma.i za sebe koga možeš prebaciti, prebaci.
Ma hoću jasno jelena, samo dok nađem ortodonticu, med sestra zub mi na fon rekla da nemaju tu u okolici ortodonte
Nego, šta ovo znači
"Sjena srca u fiz. granicama, naglašenijeg aortopulmonalnog prozora."
Jel to uobičajeno da može ispast tako naglašenije il kaj?
Aortopulmonalni prozor nije normalan ni uobičajen, rješava se operativno.
a ovo je neš rengensko prvo kaj mi gugl izbacio isprepadala sam se onda je neka stranica posle pokazala da ima taj drugi u toku rengena isto tako to zovu, trebali su drugačije
Ne mjenjas specijaliste ( ortodonta, okulistu ili sto vec) . To nije nesto sto se nalazi u svakom kvartu i mjenja sezonski. Drzis se njih ako si zadovoljna. Mjenjas primarnu zdravstvenu zastitu ako ti je lokacija daleko. Iako mi nismo mjenjali ni to jer smo imali auto. Tako smo s pescenice imali pedijatra na kneziji, a kasnije na crnomercu opcu praksu na pescenici.
ja nemam auto a javni nije poudan. išli vlakovi ili ne što bih trebala kad smo naručeni u jesen ili zimu kad krene divlje vrijeme a busa nema po 40 minuta... nemoguće da su na cijeloj istočnoj strani grada tek dva ortodonta
Kako si ti ovo napisla, izgleda kao da nitko iz tvog kvarta ne ide nikuda van njega, nitko ne radi i ne kreće se baš nigdje. Prilagodi se busevima, eventualno vlaku. Imaš vozni red i prati ga, imaš aplikacije Zeta gdje vidiš kada ti dolazi tramvaj, bus - i da u večini slučajeva rade i pokazuju ispravno.
Još jednom bi napomenula da kćer ima frenicu u razredu koja živi u tvom kvartu i najnormalnije ide u školu (Maksimir), izlazi, druži se - sve javnim prijevozom.
Rijetko gdje bi ti bilo baš sve pod nosom. Svi mi moramo ići isto naokolo da bi obavili nešto. I ne, nemaju baš svi auto i ne vozikaju se svi uzduž i poprijeko po gradu.
Proučiš vozni red buseva (svih koje imaš u kvartu) i vlakova (tu je mogućnost kašnjenja puno veća) i prilagodiš svoj polazak/odlazak.
Ja sam prije bila u dijelu kvarta gdje ideš busom. Znala sam (znam i sada) kad bus vozi. Na stanicu dođeš u to vrijeme. Jer ako nisi tamo, bus ti ode. I nije ono nema buse jadna ja, već sorry miki, zakasnila si, čekaj sljedeći i drugi put kreni na vrijeme. Svi se mi moramo prilagoditi našim opcijama prijevoza, neće se prilagođavati on nama.
Sorry, možda sam ovo grubo napisla, ali cviljenje nad prijevozom ne pomaže. Tak je kak je! Prilagodi se! Druge ti nema.
Tefil nije da branim žutu al zadnjih godinu dana busevi zaista preskoče red vožnje. Ono uopće ne dodje a ne da kasni pa čekaš sljedeći koji je ko zna kad. Najvise ih ima u vrijeme polaska u skolu/na posao.
Al da zuta jesi se malo razlijenila...ja sam rekla nekoliko puta da su sada vlakovi puno pouzdaniji aplikacija HŽje zaista pouzdana. Ako ima kasnjenja pisat ce jel to 2min ili 7 min, al tebi je tesko prosetat se ili prevest se do stanice vlaka. S druge strane pricas kako ti fali fizicke aktivnosti, imunitet ti je u banani, a nikako da se pokrenes i krenes barem svaki dan nabijat korake.
Slažem se ja da busevi voze svakako...i preskaču vožnje i kasne, ali svi se prilagodimo tome. Nije da zbog toga ne idemo negdje gdje trebamo. Nije život stao zbog toga.
A jasno...moras obavit sta moras...
Ko sto djeca idu u skolu, mi na posao.
Ko te pita...kako hoces, imas doc svaki dan u oba smjera :mrgreen:
Pa sta bi trebala moja kcerka s ovakvim ZETovim prijevozom svaki dan se vozi na relaciji Špansko-Maksimir amo-tamo...i eno je žive :-) čak se ni ne žali.
E upravo tako. Moji imaju sreću da do škola nisu imali puno, ali bez obzira na to je bilo puno puta neki zastoj i išli su pješke. I ja (ne samo ja, već svi iz Dubrave) tako, ako idem tramvajem često imam nepredviđenu rekreaciju.
Ali odmakli smo jako od teme.
do vlaka je cca 30 min pješice i napominjem što bih trebala kad krene kišna sezona kad vjetar trga grane... da ulijenila sam se ko klinki mi je bilo normalno ići makar sjekire padale po 40 min doma pješke, valjda sam ostarjela
Nabaviti dobru kabanicu i cipele :)
Baš.
MM ide biciklom na posao. Ima kišno odijelo za bicikl i vozi. Nije da živimo u Amsterdamu pa da stalno kisa pada. Mislim da je MM 20tak godina stariji od žute. Moj bicikl je punoljetan, muzev ima barem 40 godina jer ga je kupio polovnog. Ne strepimo da nam ih ukradu, iako imamo skupe U-lockove.
Žuta, i ja mislim da se moras ubrzati i prilagoditi. Nemoj da ti mladost u stanu i dućanu prođe.
Da na bicikl ispod kabanice stavi i djecu? A i sumnjam da postoje dovoljno dobre biciklističke staze da bi se djeca sama mogla voziti do vlaka. Promet je takav kakav je i ako se može organizirati u blizini naravno da je to bolja opcija. Pa nije samo jedan ortodont u cijelom gradu koji zna raditi svoj posao. Možda baš blizu nje ima neki koji je izvrsan, samo ga treba otkriti. A tako i sa svim ostalim.
Vozim i skupljam djecu iz skole biciklom. To je svaki dan cca 18-20 km, ali imam tzv cargo bike s velikom kosarom naprijed u koju stane 4 djece i eventualno jedno jos na sjedalicu iza. Mnogi roditelji imaju obican bajk sa sjedalicom i s thule prikolicom iza. Ok dio trase mi je kroz park bez prometa, ali ostatak vozim po cesti bez biciklisticih traka. Ulozila sam u malo kvalitetniju kabanicu, a zimi nosim skijaske hlace iz decathlona preko tajica.
Da, vlak nije blizu
al onda se orijentiraj na bus. nije da baš SVAKI kasni po 40 minuta i nije da je svaki dan mećava i kijamet vani
pomiri se s tim da živiš tu gdje živiš (a nije da si baš u zadnjem selu na kraju grada gdje busevi voze 5x dnevno), da veza ponekad šteka, međutim nigdje nije idealno.
možda je ljudima koji žive u centru grada sve na 5 minuta pješice, al vjeruj mi da se i oni žale na neke druge stvari :mrgreen:
Napokon... da baš to, nit je neka sreća s troje njih po kaotičnim prometnicama posebno kad je vani ludo vrijeme. Prije dvije g idem s malim do centra na pregled za sluh, vrijeme je bilo promjenjivo jedan od onih dana kad se u 15 min iz sunčanog pretvori u neveru... bili smo mokri do kože, plus kak sam slaba ja se nakon pothlađenja redovno razbolim. Dosta mi je svega hoću si maksimalno olakšat život. Ako ću se kretat za zdravlje to je kad je suho i udobno. Prošla sam u životu kroz puno hodanja po kiši i snijegu duge kilometre i po mraku i u lošoj obući vrijeme je da se štedim...
Promet je u Zagrebu koma a ova tu linija redovno kasni i redovno preskaču redove. Baš u onom dijelu dana kad ti najviše treba, a to je kad svi idu na posao/u školu. Ne kažem da se ne mogu tome prilagoditi, ali bože moj ako nađem doktora bliže ne vidim potrebe za mazohizmom.
Jelena,
"Nemoj da ti mladost u stanu i dućanu prođe."
Umireem :lool:
Zuta, ja bih rekla da je jedno postedit se nekih stvari (i to je ok bit praktičan), a drugo ulijenit se i trazit izgovore.8-)
A daj Lili, pa kak možeš samohranoj majci s troje djece koji su u nižim razredima osnovne škole reći da se ulijenila i traži izgovore samo zato što si pokušava organizirati život tako da što manje koristi javni prijevoz? Ja bi rekla da su tvoji već veliki i da si zaboravila koliko posla i obaveza ima s manjom djecom. Pogotovo ako si sama u tome a bivši ne da ti ne pomaže nego ti još i pravi probleme.
Ne mislim da sam bila ostra nego mislim da zutu treba pogurat da pocne mislit o svom zdravlju. Lijenost je bila u tom kontekstu vodjenja racuna o sebi i svom zdravlju.
Zutu vec dugo poznajem s foruma i kad je trebala podrsku, itekako smo je davali.
S obzirom na trenutne okolnosti (ne prethodne) rekla hih da je u velikoj prednosti (sto se tice slobodnog vremena) u odnosu na mnoge ubračene i zaposlene majke i da itekako moze odvojit vrijeme da se fizicki pokrene, a ne da joj se (iako tijelo vec daje brojne znakove slabog imuniteta). No da sad ne skrecemo temu na neciji privatni zivot, nije u redu.
Vecina cura tu zna za objave na drugim temama i probleme s pokretanjem u smislu boljeg zdravlja tipa umjesto gomile serija i kokica, otic prosetat se i maknut iz kuće (posebno vikendom kad djece ni nema).
Mislim da je dobro biti iskren i direktan kad se nekome želi dobro.
Zuta je vec pokazala kakav je borac za svoju djecu, al sad polako moze odvajat i vrijeme za sebe :heart: (bio to radni dan prijepodne ili vikend, nebitno).
Žuta, ne mislim da te netko nagovara na mazohizam. Apsolutno si trebas olaksati sto mozes. Ali sloboda kretanja nije mazohizam, samo se trebas naviknuti. Ja se vec sad uzasavam godina kad necu moci na bicikl vise. Gledam starce na biciklima i nadam se da cu i ja moci voziti. Tako ti bude kad se naviknes.
Ne bih ni ja odande biciklom do centra, al do vlaka bih sigurno isla biciklom, kao i dobar dio Europljana. Pa nisu svi mazohisti. Jedino sto je njima infrastruktura sigurno bolja, a i naviknuti vozaci automobila.
sad sam se sejtila, bit će javni bicikli dostupni od jeseni (bit će stanice i u tvom kvartu i kod kolodvora za vlak)
To je lijepo, ali što bih trebala kad idem s djecom? Najmanja i ne zna voziti.
onda ćeš na bus
bicikl je samo ideja kad ideš sama
A gdje će za to vrijeme biti drugo dvoje djece? Meni je bicikl super u nekim situacijama, ali s djecom je donekle praktičan samo dok se mogu voziti u sjedalici. Zagrebačke biciklističke staze u većem dijelu grada uopće nisu prilagođene za djecu, preuske su, preblizu automobilskom prometu, ako su uz nogostup najčešće se moraš probijati pokraj pješaka a vrlo često se desi da se netko punom brzinom na električnom biciklu vozi u suprotnom smjeru.
Svi su preko 7 mogu bit i sami kratko, osim kaj riskiram da polome pola pokućstva. Do sad nisu...
Ionako teško dobiješ termine kod dr za sebe ili dijete u popodnevnim satima, tako da izvučeš samo jednog iz škole. A nije loše imati neki backup kod susjeda za iznimne situacije. Morala bi se povezati s drugim roditeljima i/ili susjedima.
Moj je dobio s 9 godina ključ oko vrata i to dobro funkcionira.
A trebala bih samo ono... malo škripi u praksi...