Pozdrav, kako sam ovo procitao, moram staviti naglasak na to da nigdje nikada i niti u bilo kojem obliku nisam naveo da imam toliki broj spermija da mogu imati dijete prirodnim putem. Jedina cinjenica je slijedeca: Nakon nekoliko spermiograma koji su svi bili apsolutna 0 (mislim da ih je bilo 4-5), nakon svih pregleda i terapije koju sam prosao, doslo je do toga da spermiogram varira od 50-5.0mil/mil spermija (nativno) pokretljivosti od 30% osrednja, do 60% jača., što sa medicinskog gledista nikako nije dovoljno da dijete mozes imati prirodnim putem. Spermiogram vise neradim, nekontroliram vec cca 1,5 godinu, a u tih 1, 5 godine smo isli na 3 pokusaja MPO i sva tri puta je doslo do oplodnje (znaci, spermija ima), svaki put je bio transfer od po 3 embrija, ali nazalost, beta je 0. Slijedece na cega sam se bazirao je pitanje biologa i postupka MPO i embrija a glasi:
Ako postoji uopće neka statistika u segmentu MPO, koliko je, nazovimo tako, poželjno da se embrij u tom nekom vremenskom roku (48-96 sata) do transfera podijeli na određeni broj blastocista (stadij), tj., kakve one "trebaju" tada biti da bi šansa za trudnoću bila izglednija?
Naime, ako je uspjeh veći kod prijenosa blastociste zašto to nije uvijek pravilo?! Ako se zna da određeni postotak embrija ostane u stadiju 4-8 stanica i ne razvija se dalje, da li to znači da je postupak unaprijed osuđen na neuspjeh samo mi to neznamo jer nismo čekali da vidimo hoće li doći do daljnje diobe, tj. blastociste ?!
Ja osobno mislim da to ovisi o mnogočemu. Prvo, o kvaliteti samog laboratorija u kojem se odvija oplodnja i rast embrija. O kvaliteti medija za uzgoj embrija. O samoj kvaliteti embrija (brzina diobe, izgled podijeljenih stanica, fragmentacija). O broju embrija (ako ih je 20, veće su šanse da će ih nekoliko uspješno doseći stadij blastociste).ali………..
ako čekamo i pratimo njezin razvoj možemo li prije transfera vidjeti da li postoji rizik da iako je jajna stanica oplođena ona neće doći u fazu blastociste koja ima veću šansu implantacije. Da li bi na taj način par bi bio upoznat s time da su se stanice prestale dijeliti? p.s: (da pokusam samoinicijativno terapiju ponoviti)
Odgovor na moje pitanje je bio slideći,pouzdan,bez okolišanja,iz struke,od "poznanika":
"Blastocista ? Precijenjeno. Sam Mardesic mi je rekao da je morula dovoljna. Da li se dijeli ili ne
oni ne znajiu dok ne prodju 48-72 h jer su u inkubatoru bez O2 u anaerobnim (CO2) uvjetima. Ne mozes
znati unaprijed da li ce se oploditi ili podijeliti. U praksi se samo 1/3-1/2 oocita oplodii dođe
do nekakvog 8-16 st. nivoa- znaci od 3: ev.1
Zato se ide na veci broj j.s. i veci broj pokusaja. Cista matematika /statistika.
Ti shvati da si pojedinac i da si na terapiju odreagirao vrlo dobro i da , pokusaj ponoviti terapiju. I to va banque, uoči idućeg postupka.Ionako si samo na njega dobro
odreagirao,a na njega u praksi odreagira svega 1/3. xxxxx je otisao, novog kolegu je zapala andrologija. BTW on je internist kao i moja
zena, kod nas u HR nema andrologije kao subspecijalizacije , tako da se ljudi bave tim zato sto
moraju , a bez posebne edukacije.
Profertil ? Koliko se sjećam on je bio jeftiniji od predlozenih a oni su ionako koktel
suplemenata.....ne odmazu a mogu pomoci."
toliko, cisto da se nesmatra da sam "rijesen" pacijent i da sam "ozdravio", samo iznosim cinjenicu koja je rekla da iz apsolutne 0 spermiograma, dosao/sli smo da bez poteskoca mozemo i idemo u postupke MPO...
Lijep pozdrav...