Rominka, ne bih se složio s tobom iz razloga što je jedan dečko imao azoo pet godina (nick mu je "argrh") i dobio je toliki broj spermija da može imati dijete normalnim putem. Znači da nije baš sve tako crno - bijelo. evo jednog njegovog maila:

ovako, ja ću ti reći studije doktora i lijekova koje koristim:
1. Nemoj slušati jednog doktora
2. Trebaš obaviti prvenstveno sve pretrage ako nisi, a to su:
a) urin
b)urinokulturu
c)dks,kks (kompletnu krvnu sliku)
d)ejakulat bakteriološki
e)ejakulat na mikoplazme
f)pregled na varikocelu ultrazvukom
pregled ako imaš problema sa mokrenjem, onda prostatu (jer rijetka pojava je da kod muškarca bude tzv. retrogradna ejakulacija, tj. da se spermiji zadrže u mjehuru prilikom ejakulacije)
g) da li si imao kakvih upala zuba,uha,pio antibiotike, prebolio zaušnjake (mums)???
h) neznam trenutno točan naziv pregleda da li je urođeno, neki kromosom se gleda....

dalje, pročitao sam da ti je neka infekcija sa ureom. Trebaš znati da svaki antibiotik utječe jaaaaaako na stanje spermija,spermatogeneze...

Tribestan nije loš, pokušaj, ali koliko vidim ti imaš nizak nivo testosterona, a znaš li koliko ti je slobodni testosteron, koliki prolaktin???
Da ti pojasnim FSH.TO JE SAMO MARKER koji ukazuje da nešto nije u redu sa proizvodnjom sjemena.On se nemože regulirati,ali on ti je ne baš prevelik, sličan mome, ali vidim da ti je testosteron mali. Tribestan povećava testosteron koliko znam, ali mislim da "koči" hormon LH...jbg, zato je meni klomifen propisan koji je digao testosteron nakon već 2,5 mjeseca na nivo da su se pojavili bili spermiji (uz njega sam pio vitamin e200) svakih 7 dana pa 2 pauza.

Pitanje broj 1. da li te je doktor uopće uputio da radiš bris uretre? (klamidija)
2. da li te pitao za upale neke?
3. da li te pitao za zaušnjake?
4. da li ti je rekao da uz optimalne okolnosti ponoviš spermiogram nakon 3 mjeseca?
5. da li ti je uopće rekao da li ima u ejakulatu stanica spermatogeneze?
6. da li ti je rekao da li ima u ejakulatu sertolijevih stanica?

Pa drugi mail: o.k., ja bih ovim redom išao da eliminiraš sve moguće čimbenike mogućeg uzroka poznato u medicini a to su ove pretrage:
1. DKS (KOMPLETNU KRVNU SLIKU)
2. URIN
3. URINOKULTURU
4. DOPLLER SONOGRAFIJU SCROTUMA (PREGLED NA VARIKOCELU) jer se ona često nemože vidjeti "golim okom"
5. BAKTERIOGRAM EJAKULATA (ejakulat bakteriološki)
6. BAKTERIOGRAM URINA
7. EJAKULAT NA MYCOPLASME I UREAPLASME
8. ODREĐIVANJE HORMONALNOG STATUSA FH, FSH, PROLAKTIN, TESTO, SLOBODNI TESTO, ESTRADIOL, IZOENZIM LDH, KISELA FOSFATAZA, FRUKTOZA, LIMUNSKA KISELINA, CINK

Nakon svih tih pretraga koje ti mogu biti gotove u roku od 8-15 dana, otišao bih urologu ili točnije endokrinologu, te bih poslušao njegov savjet. Ukoliko se pokažu svi nalazi u redu, osim što si rekao da trenutno imaš fiziološku floru uretre, to samo dobro operi mrcinu ujutro mlakom vodom i stvar bi trebala biti riješena. Nadalje, kada riješiš sve te pretrage, ako ti je sve u redu i opet imaš visoki FSH, to nije kraj. Poslušaš šta će ti reći urolog ili endokrinolog, moraš dobiti terapiju neku, jednostavno-moraš!
Ti sada piješ tribestan i to je o.k., nisam farmaceut i nije važno, znam pouzdano da dobro djeluje.Međutim, ja bih pokušao KLOMIFENOM s obzirom na visoki FSH a istovremeno niskim Testosteronom, jer je Klomifen ipak klinički ispitan i provjeren-testiran na neplodnosti muškaraca. Kako imamo vrlo slične referentne vrijednosti hormona, pio bih ga ovako:
Na početku kroz 5 dana uzimao bih 2x1 tabletu Klomifena dnevno, a kasnije bih nastavio samo jednu tabletu Klomifena 3xtjedno (ponedjeljkom, srijedom, petkom). Uz to bih uzeo vitamin E200, i pio na način 5 dana po jednu tabletu, pa 2 dana pauza. Ako pušiš, onda nebi možda bilo loše i vitamin C uzeti i piti na način 20 dana po jednu, pa recimo 5 dana pauza. U prehranu bih ubacio malo svježeg nemasnog mladog kravljeg sira, dovoljno ti je 10-15 dkg dnevno, pa ponekad mladog luka, malo rotkvice i špinata i to je u biti to. E sad, najvažnije je to kakvi će tebi biti nalazi koje sam ti gore naveo da obaviš, ali ako budu u redu, trebalo bi se dogoditi nakon recimo otprilike 45 dana da odeš na kontrolni spermiogram i po mogućnosti da im kažeš da ga uzmu odmah na analizu, te također da ako ih nema u nativnom ejakulatu, neka pogledaju u centrifugatu ejakulata. Isti dan bih napravio obavezno kontrolni pregled hormona, i tada bi trebalo doći do porasta testosterona, a ako dođe do porasta testosterona, doći će i do razvijanja spermija i spermatogeneze.
Naime, klomifen djeluje ovako: Zamisli da si pustio vodu na slavini i začepio prstom da ne curi. Kada nakon nekog vremena pustiš prst, voda pod velikim pritiskom ide...Tako i klomifen, nakon 40-50 dana pokaže u principu minimalni pomak kod 1/3 muškaraca sa niskim testosteronom. Ako bi došlo do pomaka, nastavio bih piti klomifen slijedećih 9 mjeseci i to bi bilo to. Nakon toga se može pričati o rezultatima spermiograma i ostalog.
Da te utješim, ja sam bio 5x radio spermiogram uz FSH 15,1, TESTOSTERON JE BIO 15,5, SLOBODNI TESTOSTERON 50(norm. 30-147). Nakon svih pretraga koje sam ti naveo gore, dobio sam terapiju klomifena i prvi malo bolji rezultat je bio tek za 2,5 mjeseca jer ga nisam radio prije toga. Onda je svaki slijedeći kontrolni pregled koji sam radio oko 1,5 godine na VV prosječno svakih 45-50 dana, rezultat spermiograma iz apsolutne nule bio u početku da je porastao testosteron, pa su našli opet u centrifugatu nešto spermija, pa opet samo u centrifugatu, onda odjednom nakon 5 mjeseci su našli nativno 16 komada, pa slijedeći put 0,5 mil, pa sam zadnju kontrolu imao cca 5.0mil/mil spermija, i tek tada smo krenuli u postupak oplodnje, sve skupa, oko 1,5 godinu VV sa naglaskom da sam pio točno 9 mjeseci klomifen. Sveukupno, od 2008.god sam saznao za azoospermiju, sa tim da 2009.g nisam mogao nikakve pretrage raditi 6 mjeseci radi težeg prijeloma noge na nogometu kojem sam se vratio radi gibanja i rekreacije, a sport je također poželjan za bolji spermiogram i sve ostalo.
Eto, ljudino, ako ti šta nebude jasno,pitaj, ali ako si krenuo sa tribestanom, nemoj slučajno poslušati mene mimo znanja doktora i savjet: napravi te pretrage, to nekošta ništa...
svako dobro, a ako zatrebaš klomifen, nekupuj ga u RH jer je skup a neide na recept, nego u Bosni ga imaš od proizvođača Belupo i košta kutija 6KM(25KN), a kod nas je kutija bila mislim oko 130kn i to više nije Belupo, već neki drugi proizvođač.
Zaboravio sam na ovu pretragu, a važna je jako:
0. BRIS ILI EJAKULAT NA KLAMDIJU (savjet, probaj ejakulat ili urin dati, a ne da ti gura "cijevčicu u penis")
1. DKS (KOMPLETNU KRVNU SLIKU)
2. URIN
3. URINOKULTURU
4. DOPLLER SONOGRAFIJU SCROTUMA (PREGLED NA VARIKOCELU) jer se ona često nemože vidjeti "golim okom"
5. BAKTERIOGRAM EJAKULATA (ejakulat bakteriološki)
6. BAKTERIOGRAM URINA
7. EJAKULAT NA MYCOPLASME I UREAPLASME
8. ODREĐIVANJE HORMONALNOG STATUSA FH, FSH, PROLAKTIN, TESTO, SLOBODNI TESTO, ESTRADIOL, IZOENZIM LDH, KISELA FOSFATAZA, FRUKTOZA, LIMUNSKA KISELINA, CINK.
Lijep pozdrav