ne znam sta bi ti savjetovala da sam na tvom mjestu. ako se bunis stigmatiziras dijete a ako se ne bunis oni ti uce dijete necemu sto ne zelis. ne znam, dala bi djetetu dva poklona jer je super biti razlicit. eto to mi je prvo palo na pamet.
Printable View
Dala sam citat njemačke wikipedije, jer za razliku od hrvatske objašnjava sto je evoluciju zakletve, te to kako se ona danas tumači. Ne naravno kao izvor znanja i razumijevanja.
principjelno babacivanje internetskim izvorima bilo koje vrste, ne rezultira niti znanjem, niti uvidom.
A kada netko iz cijele zakletve izabere, a sto bi drugo nego začeće, haleluja, pa se onda pravi lud:
Pa pita, da li da mijenjamo zakletvu? Ja ostanem bez teksta.
no ako si ti uvjerena u genijalnost svog pitanja (čiji smisao još dokučila nisam), prijavi liječnike ili zakletvu ili obadvoje europskom sudu, ujedinjenim narodima... Itd
mozda zaista taj prestrašni problem, zdravstva i Hipokratove zakletve još nitko dosada nije primijetio.
:lol::lol:
ja se slazem da bi trebalo za kvalitetnu raspravu koji su relevantni izvori. ne mislim da sam genijalna nego pitam jer mi nije logično. a ti ne trebas odgovarati, ne treba nitko.
I tebi je ovo ok seni? A radiš ovo i prečesto. Ne samo ti ovdje. Čast iznimkama. Nisam primjetila da elor od ikoga radi budalo.
I zašto je ispreskakuješ s visoka kao da je idot? U tome je tvoja veličina, intelekt, nadmoćnost? Priključiti se hordi napadača kao još jedan čavao više.., mislim doista žene, ovo stvarno nije način.
To je smijeh rezignacije.
A on ne prijeći niti tebe Safran, niti bilo koga drugoga, da Eleor odgovori na njena mnogobrojna pitanja.
Ima tema za hrvatski, ali nema potrebe za njom, kad imamo hjp. Kaže ovako za začetak: "početak onoga što će se razvijati; nastajanje, postajanje". Tako je arbitrarno što je začetak. Hoćemo biti picajzle, onda nije ni oplođena jajna stanica začetak života. Moramo ići u sami, sami začetak 3.5 milijarde godina nazad. :)
Svodi se na onu raspravu od par stranica ranije.
Nego, bilo bi zanimljivo čuti medicinare što kažu.
Šafran, kako se ja razgovaram, je moj problem.
Meni su elorina pitanja u istom kosu ko npr. tvrdnja da se ateisti redom bave pedofilijom jer nemaju morala. Zato cu se i dalje suzdrzavati od rasprave.
Evo da se ispravim da se niko ne moz pravit blesav vise, dakle elorina pitanja mi spadaju u isti kos ko tvrdnje tipa da su ateisti redom incestuozni pedofili jer nemaju morala, jer ga kakti nisu imali gdje steci.
Cula preko nekoliko puta iz raznih izvora, poduprto i retorickim pitanjima tipa onih koje je spomenula, cini mi se, seni, tipa sta ima lose u vjeri, pa do mudrolije tipa kako ateisti uopce mogu zivjeti bez da znaju sto je ispravno.
Ako je ispod pasa to sto spominjem gadarije kojih sam se naslusala, a izgovorenih ili meni osobno il onako usput nekom imaginarnom ateistu, i to na ovom topicu, onda neka je.
Mislim da sam u konačnici ja idiot.
Razumijem to što ti govoriš i sama se toga gnušam, mislim da je besmisleno uopće to naglašavati, takve svinjarije izjavljuju ekstremisti, kao i što su to naciji, rasisti itd.., ali hej ne razumijem zbog čega to dovodiš u vezu sa ovom forumašicom, možda i ona sada i ovdje od tebe prvi puta čuje ovakvo nešto. Ona govori iz svog ugla i njena pitanja niti su otrovna niti su provokativna, da ga hebeš ja ih ne vidim takvima.
I još nešto. Elor koliko imaš godina ako smijem pitati?
Pitam ovo jer dobna zrelost isto određuje poglede na svijet. Hoću reći možda se radi o mladoj osobi koja je upala u kokošinjac nas starih kvočki i umjesto da je se sasluša i na koncu i pita direktno što točno hoće, krene se aprirori predrasudom i anuliranjem svega što taj nick uopće napiše.
cuj iz mog iskustva puno su mi puta ateisti bili blize jer imaju ljudski i logičan zaključak nego vjernici. tako da sta se mene tiče ovo ne vrijedi. moral nije kategorija koja se uči u crkvi. dapače, tamo ima svega kao i u običnom životu. onaj tko tvrdi da su vjernici superiorniji samo zbog toga sto se tako deklariraju kod mene nema prolaz. doba r covjek je dobar covjek. n
Joj, nemoj s tim. To je najgore što možeš u raspravi napraviti da nekog diskreditiraš.
Zašto starija osoba ne bi bila otvorena i raspoložena za raspravu?
A kao mlad je onda naivan i budala jer postavlja pitanja.
Sve što vidim je pokušaj kažnjavanja onog koji dođe s jednostavnim pitanjima.
Pa i ako kaže da joj nije jasno zašto su nekome Crkva i vjera loše, a pitanje ti se čini banalnim, onda ti je lako odgovoriti. Ako ti se ne da jer nemaš vremena onda valjda nema vremena ni za cerekanje i trolanje.
Ma joj znam, bezveze mi je pitanje. Htjela sam reći da u biti nitko ne može znati nečiju životu priču, backgraund života nečijeg, a ičć njene postove strpat u isti koš sa izjavama da su ateisti svi redom incestuoizni pedofili mi je jednostavno previše.
Mislim da safranino pitanje nije bilo u svrhu diskreditacije.
Cinjenica jest da se sa godinama mjenja pogled na svijet.
Pa tako i nacin razgovora.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
U biti baš to, postovi mi djeluju sviježe, potentno, neopterečeno.
I još nešto što elor spominje sam doživjela evo u jednoj drugoj zemlji bašt tako kako je i rečeno..Citirat ču da ne parafraziram...
U našem vrtiću se to događa, a i u gradskom do nas i u jaslicama gdje na ide sin. Tete u grupi redovite provode svoje stavovoe po pitanju odgoja djece, iako odgoj zapravo nije njihova domena. I tu dolazi do mnogostrukih problema. Ima slučaj gdje se ševica strogo pridržava gradskih naputaka pa zna često iskriti između šefice i zaposenica, ili slučaj gdje šefica svesrdno podržava što zaposlenice provode (recimo dijete se ispovračalo jer ga silie da jede brokulu, pa je još završilo u drugoj prostoriji u kazni) pa nastaje pakt kojeg niti jedno roditeljsko vijeće ne može probiti.
prisutnost vjerskih sadržaja u vrtićima u Hrvatskoj mi nikako ne može proć pod "svaka teta svoju politiku vodi", tj još dosad nisam čula za vrtić i tetu di se ne radi čizmica za svetog Nikolu, di se taj nalazi?
mislim, ja sam po tom pitanju jedna od spomenutih indiferentnih vjernika, ali vjerski sadržaji su defaultni u vrtićima, individualno je samo u kojoj mjeri, hoće li teta pitati djecu jesu li bili na misi, kao i za Uskrs, hoće li bojat jaja i pravit piliće od papira, ili recitirat pjesmicu o gospodinu koji je umro za naše grijehe
Irelevantno je. Ako raspravljaš i muči te nečiji motiv za postavljanje pitanja, a pretpostavljaš da je mlad - znači naivan, ili star - pa kako ne zna, onda takvo pitanje je samo u svrhu diskreditacije. Na ovaj ili onaj način sugovorniku suptilno poručuješ da ne bi trebao pitati zbog tog što on je - mlada/stara osoba. Vrsta ad hominema.
Ma i to je posve irelevantno. Osnova je da umjesto da se zabaviš pitanjem, baviš se osobom koja ga je postavila, iz ovog ili onog razloga. To je no no u diskusijama.
To komentiram općenito, ne ide striktno tebe šafran.
Mene ovaj topic ponekad podsjeti na ex Jugoslaviju, samo u drugom kontekstu.
Sjećaš se, nije bilo vrtića ili škole bez Druže Tito mi ti se kunemo.
Pa opet evo nas. Prošlo sve to, i svtako od nas je manje više sam izabrao na poslijetku kakav će biti čovjek.
Ja moram odgojiti svoju djecu i izvesti ih na put, dati im kruh u ruke najbolji što mogu. I što sad da radim na pitanje pri upisu u školi da li mi je dijete kršteno, pardon, čak je i prespotavljeno bez pitanja, kao i što čitava škola zna kada je prva pričest i tko je bio, a tko ne. Svaki kvart je ovdje selo moje malo za sebe. Pa onda krene, aha nije se pričestio, aha stranac, aha da vidimo što su roditelji po zanimanju, pa u kojem kvartu živi...
I onda, onda na kraju sve ovisi opet o samo jednoj osobi, učitelju ili učiteljici u prva 4 razreda prije upisa for life.
Pa onda ili imaš sreće pa učitelja nita ne zanima osim rezultata, ili učitelja kojeg zanima sve osim rezultata, pa zagorča život i djetetu i tebi i još ako si je dobar sa referadom ili šeficom škole, onda si tek u banani.
Ovo nisu moja osobna iskustva, ali su stvarna iskustva.
S obzirom da hr wikipedia nije relevantan izvor, mislim da se list med. fakulteta može uzeti kao dovoljno pametan, tekst ženevske zakletve je na str. 46
http://stariweb.mef.hr/meddb/slike/p...file2671p1.pdf
Citiraj:
U času kad stupam među članove liječničke struke, svečano prisežem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i štovanje. Svoje ću dužnosti obavljati savjesno i dostojanstveno. Čuvanje narodnoga zdravlja i dobrobit bolesnika bit će moje najvažnije brige. Čuvat ću tajne onoga tko mi se povjeri. Svim svojim snagama održavat ću čast i plemenite tradicije liječničkoga zvanja. Kolege će mi biti braća. U obavljanju dužnosti prema bolesniku na mene neće utjecati njegova vjerska, nacionalna, rasna, politička ili klasna pripadnost. Ljudski ću život štovati od samoga začetka. Ni pod kojom prisilom neću dopustiti da se moja medicinska znanja iskoriste protivno zakonima humanosti. Ovo prisežem svečano i slobodno, pozivajući se na svoju čast. "
Ženevska prisega", ustanovljena na Kongresu Međunarodnog saveza liječničkih društava u Ženevi 1948. godine i na nju prisežu studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
meni uopće nije jasno zašto bi tekst star 2500 godina trebao biti nekakav standard ili korektiv medicinske skrbi u 21. stoljeću. samo značenje prisege mi se čini čisto simbolične naravi, a evo i jedan zanimljiv tekst, kome se da
https://blogs.commons.georgetown.edu...’s-precepts/
Jenn, jako ti se dobro čini. A naravno to je više nego logično. Jer zakletva je promijenjena u smislu, da je ona simboličke naravi, a ne zakonski obavezujuća. I ima simboličnu vrijednost, ne zakonodavnu.
Uz to, "zamijenjena" je ženevskom zakletvom, koja je donesena 1948, te revidirana 1968, 1983, 1994, 2005, 2006 godine, kako bi se prilagodila današnjim standardima.
Tako je npr. citirana rečenica ovako glasila
1948:
Ich werde das menschliche Leben von der Empfängnis an bedingungslos achten. - bezuvjetno ću paziti/štovati ljudski život od njegovog začeća.
1968:
Ich werde die äußerste Achtung vor dem menschlichen Leben von der Empfängnis an bewahren - truditi ću se jako, poštovati ljudski zivot od začeća.
2006
Ich werde jedem Menschenleben von seinem Beginn an Ehrfurcht entgegenbringen - poštovati ću ljudski zivot od njegovog početka ( Hrvatska verzija ima začetak, mada je meni Beginn logičnije prevesti sa početak)
engleska verzija:
I will maintain the utmost respect for human life; u kojoj nema ni začetka ni početka. Ni začeća.
Ja nisam ni lingvista, ni prevoditeljica, tako da je ovo vrlo brzinski prevedeno, ali je sasvim vidljiva prilagodba današnjim standardima, tako da zakletva nije u suprotnosti sa praksom.
osim toga, sto je najvažnije, ni Hipokratova ni Zenevska zakletva u npr. Njemačkoj, Austriji nisu uopce obavezne kod "approbation" , dakle nisu zakonski obavezujuće.
Služe u smislu globalnih okvira u diskusijama o etičkom kodeksu ili kodeksu časti.
Ne radi se uopce o tome da tekstovi Hipokratove i Zenevske zakletve na Hrvatskoj Wikipediji nisu ispravni, radi se o svemu onome vezanom na te zakletve, sto nije napisano. Fali. Nedostaje.
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Eid_des_(kršitelj koda)okrates
To mi se stvarno ne da prevoditi, ali engleski wiki je još detaljnija. A onii koje to tako jako zanima, ce se valjda potruditi pročitati.
Dakle fali kompletna geneza, razvoj, te najvažnije relevantnost u današnjem vremenu. Sto članak čini prilično beskorisnim, jer se svodi na jednu golu, kompletno dekontekstualiziranu informaciju.
U stranim wikipedijama izricito su i navedeni djelovi koji danas nisu relevantni, kao npr. zabrana operiranja žučnih kamenaca, zabrana prekida trudnoće, zabrana eutanazije...
kao sto su navedeni i djelovi koji su relevantni i tiču se liječničke etike, tipa: nemoj naškoditi, zabrana davanja podataka o pacijentima drugim osobama i slično. Također je objašnjen i prelaz na ženevsku zakletvu, njena geneza, te uopce zakonodavna, obavezujuća komponenta, koja kao sto gore rekoh, u npr. Njemačkoj ne egzistira.
inače ovdje, kad se poteže pitanje relevantnosti zakletve, onda je to u cilju rasprave, koliko je dvoklasno zdravstvo ( ono bogati imaju pravo na bolju skrb, kako je to donedavno objašnjavao jedan domaći političar), koje sve vise postaje realnost i u Europi, kompatibilno sa etičkim kodeksom liječničke struke. Takođe pitanje eutanazije, iznimno skupih terapija protiv karcinoma, ili jako rijetkih bolesti i slično.
No u Hrvatskoj su kao sto vidimo problemi, reforme....itd iz drugog univerzuma, pa može biti da je kod nas sve drugačije. :mrgreen:
odlicno. znaci vracamo se na raspravu zuteminute i mene...što je početak? ne znam tko je bio ukljucen jos ali za nas tri su tri razlicita pocetka , ali ne stoji da je moje dijete zivo kao zametak a necije drugo nije. pitanje je, kako odrediti početak? tko ga određuje? i ako nađem referencu iz 1988 ili 1995 da li to vrijedi ili ce biti da je to zastarjelo ko i hipokratova zakletva. a doktori koji se u to zaklinju (barem ovi koje sam uspjela priupitati od jucer) tvrde da svi znaju da zivot krece od zaceca ali da im se ne da s tim gnjaviti. isto tako jedan stariji ginekolog je rekao da u jugi nije bilo priziva savjesti i da on zna da je ab ubojstvo i da ih je on radio znajuci da to nije u redu. svi su pa i on.