https://ibb.co/fHCsxYj
Hvala enela.
Printable View
https://ibb.co/fHCsxYj
Hvala enela.
Nano buraz očito nije nikad jeo kremšnite
Zhang je kruh ispao odlicno. Usudila bih se zakljuciti da je mozda zato sto je streberica.
Uglavnom taj je kruh nesto sto ja jedem za dorucak, uz sir i maslac. Svaki bozji dan. I mogu ako treba ne jesti do navecer bez problema. Divan je.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja ću se malo odmorit od kruha. Skužila sam da mi nije problem količina vode u mješavini nego starter. Neki dan sam radila eneline pogačice, nahranila starter i sav je pribujao. Sinić sam ponovila i ništa.
Tak da ja se javljam za sasine vrećice s kvasom. Svoj sam pisoremila u frižider jer mi ga je žao bacit. Star je 13 dana.
Ja sam maloprije zamjesila tijesto, dodala sam sol. U toj sam fazi. Sad sam skuzila da ce mi mozda predugo stajati kad ga oblikujem. Da li ga mogu navecer peci, s obzirom na te okolnosti?
Mislim da je moj Vragec spreman, večeras bi zamjesila tijesto no nemam kuda s njime....
I muči me zdjela. Otišla sam na ikeu vidjeti koliko koštaju i kakvi su pekači pa sam si naručila tavu i još hrpu nečega sto mi bas treba, a pekač opet nisam...
Imas vatrostalnu?
Imam, neku manju. U njoj ću peći.
Palo mi na pamet da bi se moglo i pod pekom peći taj kruh. Šta mislite?
Ako je manja, mozda na 3 dijela da podijelis kruscice?
Za peku nemam ideju bi li funkcioniralo.
Znam da je moja baka na selu kruh pekla u krusnoj peci, ali kako tocno, ne znam...
https://www.kaminihoyan.hr/kako-funkcionira-krusna-pec/
Peka bi isto funkcionirala ako se dooobro ugrije.
Zhang, mozes ga ostaviti vani 3-4h i onda peci ili do sutra u frizider, moze ti ici danas popodne do sutra bez problema. Ja sam znala staviti ga oko 5p popodne u nedjelju i peci tek kad dodjem s posla u pon. Frizider JAKO uspori fermentaciju i nece ti biti prekisel. Osobno bas preferiram odlezani kruh, tj uvijek se trudim da mi provede 12+ sati u frizideru. Nano nema problema, mozemo preko pp, kad god hoces.
Hvala ti. Budem ga probala ostaviti vani pa onda popodne peci. Taman ce mi biti dobar eksperiment za usporedbu koji mi je bolji.
Ja ne pečem ništa sad dok ne riješimo razne ostatke hrane po kući, ali sam samo došla reć da mi se kvas ponaša puno bolje otkad ga hranim raženim, više mi naraste nakon svakog hranjenja
Ja sam danas opet pekla kruh :)
S time da sam jedan ostavila vani, ovako kako je sasa, napisala, a drugi sam stavila u frizider pa cu i sutra peci i imati topli kruh :zaljubljen:
Stariji djecak kaze da mu je danasnji bolji, valjda je manje kiselkast... Meni su obje varijante :njam: :njam:
od čega mislimo da je manje kiselkast?
Od kraceg stajanja tijesta, bar sam ja tako ubrala, da se duzim stajanjem razvija veca kiselost...
jedan od ovih dana ću sigurno htjeti raditi pizzu sa starterom
ajmo, iskustva, recepti! saša, munkice?
Pizza je neusporedivo bolja sa starterom. Jedino nemam precizne mjere kao Sasa.
Po meni je jako vazno 00 brasno. Obicno na brasno za 2 pizze (bule) cca 250 g stavim zlicicu startera. Promijesam ljepljivo tijesto i ostavim da odstoji 1-3 sata na sobnoj pa dodam sol i jos brasna dok tijesto ne bude gipko.
Podijelim na bule, nauljim i spremim u frizider preko noci.
Drugi dan izvadim prije pecenja da tijesto dodje na sobnu temperaturu, rastegnem na pobrasnjenoj podlozi i pek papiru jer nemam kamen (na klik sam od narucivanja Emile Henry kamena), i stavim na pleh koji se grijao na najjace cca sat vremena.
Inace, danas sam nakon dugo vremena imala fijasko. Potentni Lubert je podivljao i focaccia se u par sati utrostrucila i nejestivo je kisela, a kruh se ukiselio 2 sata nakon dodavanja startera...
Mantram da nije moj dan.
pa ja mislim da se to meni dogodilo, to s ukiseljenim tijestom, s kruhom
nisam ga trebala ostaviti ona dva sata unattended
munkice, čime si hranila starter?
ja sam svom dodavala integralnog brašna, mislim da je od toga podivljao
sad sam ga stavila u frižider na hlađenje
kamen imam! i to baš taj, Emile Henry.
al kako nemam lopaticu, a i ne znam bih li znala njome rukovati, i ja tijesto razvučem na pek papiru i tražim nekog da mi pomogne prebaciti na kamen
nisam baš vješta u razvlačenju tijesta za pizzu, moje budu svakakvih oblika
zanima me ovaj dio nakon što se razvuče - treba li se ostaviti još malo da se digne? i samo žličica startera na 250g?
Moze i 2 zlicice :) Sad sam na focacciu stavila 100 g startera na 800 g brasna pa je podivljao.
Ne ostavljam da se digne, ali mi volimo napoletanu. Tanku i hrskavu. Jedino imam u*ranu plinsku pecnicu pa se s gornje strane rub bas ne zapece i napuhne po ps-u.
Ja normalno i kod tijesta za pizzu ukljucujem mnogo milovanja. Ali nazalost nema sanse da stignem elaborirati ovih dana. Nadam se mirnom vikendu pa cu onda!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam ovim kruhom odusevljena, jucer sam pekla i sutra opet ponovo i jedva cekam :-D
Jucer smo sprasili skoro cijeli jedan taj kruh :mrgreen:
Ovaj kruh mi spada u ono: jednu vjestinu koju trebamo savladati u ovom periodu :mrgeen:
I ostala mi je buba u uhu za trosak pecnice pa sam isla malo pogledati... Prosjecan trosak jednog sata rada pecnice je 1,5kn. Za ova dva kruha, to je sa zagrijavanjem nesto manje od 3h, znaci recimo 4kn, neka bude i 5kn. Trosak kile brasna je 6kn.
Od te kile brasna, s vodom i starterom ispadne nesto ispod 2kg kruha. Znaci, za 2kg kruha, to je trosak od 11kn, neka bude 12, racunajuci dodatno brasno za starter.
Prosjecna cijena u ducanu za 500g kruha je 8kn, znaci za 2kg kruha 32kn.
Razlika je da se doma ispece 6kg kruha za 2kg kruha u ducanu.
Tako da ovo nije skuplje, nego je cak usteda.
Uz cinjenicu da ovakav kruh ne mozes kupiti u ducanu. :)
Zhang, ti si početnica, ali dobra učenica. Daj napiši koje brašno koristiš i koliko vode stavljaš.
Iako je moj kvas i dalje u frižideru, opet me svrbe prsti
Moj je jučer počeo smrditi na šljivovicu. Frend kaže to je ok, njegov smrdi na sedam rakija skupa. Danas zamjesila...vidjet ćemo
Držim da se prvi mačići bacaju u vodu
Ja sam to streberski do te mjere da sam proucavala pokrete ruku kako preklapa tijesto i doslovno ponavljala radnju :lool:
Par puta sam prije svake faze gledala, vrtila video naprijed-nazad, ponavljala u glavi pa ponavljala rukama... Zivi smijeh...
Stavim za levain 50g startra, 100g brasna (20g razenog, 80g bijelog)
Koristim podravkino glatko, 1kg. 700g vode +50g u kojoj je sol, ukupno 750g vode. 20g soli.
Nije za baciti :). Djeluje ok, ima malo rupa...
Nismo ga još probali
Mi još uvijek imamo i jedemo ovaj zadnji poluspješni kruh. Inače me MM stalno zeza i veli da odustanem kad mi ne ide. A sinoć veli: ma baš ti je dobar ovaj kruh, skroz ima drugačiji, bolji okus.
Tak da moram izvaditi kvas iz frižidera i krenuti opet u " avanturu"
Kosjenka, vjerujem da je bio fin...
Nano, pa super! Samo ga ti pravi :)
Rižinog brašna ima u Bipi. 17 kn/kg.
Iako se meni kruh nije zalijepio za krpu. Posipala sam ju gkatkim brašnom iz mlina
ja sam jutros pekla, maloprije izvadila
tijesto mi se puno bolje ponašalo nego prošli put, nije mi onoliko bježalo, lakše sam ga oblikovala
posudu sam grijala sat vremena :mrgreen:
i onda idem ubacit kruh unutra i u sekundi zaboravim da je to vrelo i samo uzmem rukama
dobro sam i prošla, jer sam odmah uronila u kantarionovo ulje, sad imam samo jednu malu opekotinu
ali me to totalno umelo i zaboravila sam razrezat tijesto
tako da se rascvjetao na vrhu, ali lijepo je narastao, baš me zanima kakav je unutra
aaaaajmeee tang, dobro je prošlo.
ja se još uvijek sjetim sase i stapnog miksera.
Ok zadovoljna sam, di stavljate slike? :mrgreen:
Ajme tang. No na kraju si ipak dobro prošla. Daj fotku
Vraćam se normalnom kruhu. Kupila sam pola kg kvasca u lokalnom dućanu.
Baš kvasca u pekari?
Da, Digo, svježi pekarski kvasac za profesionalce, 500g, 7,20 kn. Rok trajanja 13.5.