Naslov treba promjeniti u "što novorođenče NEtreba" :mrgreen:
Printable View
Naslov treba promjeniti u "što novorođenče NEtreba" :mrgreen:
:lol:
Ja imam x takve robice koja nije za javnost :lol: I kad prijama proslijeđujem robicu to im kažem da i nemoraju uzeti,al meni treba i takve robe....za po šumama i gorama :mrgreen:
Mi idemo u subotu u sloveniju po sve.. kolica.. krevetic..komodu.. kadicu...
Ako bi bio netko dobra dusa pa mi sastavio mali popis sto mi sve treba.. najvise me muci velicina bodija.. manja je bebs.. da uzmem najmanje brojeve pa par vecih?
Kapice i to.. prevruce je sad ili?
Dude..flasice.. kaj za cistiti flasice.. ?
Nemam nazalost s kim o tome razgovarati.. :/
Kaj od toga svega uzeti u bolnicu? Ili mi ne treba tam nis...
Kaj da za sebe uzmem?..
1000 pitanja..... ispricavam se.. :mrgreen:
Ne stignem puno pisati, sigurna sam da ce cure napisati nesto mudro.
ja cu ti samo reci da ti nikakve bocice ne trebaju, sad je vrijeme da se dobro informiras o dojenju
javi ako zelis da ti posaljem materijale.
To mi je prodavacica nudila sama zadnji put kad smo dosli pogledati izbor....
Ne znam kad ti je termin, mi smo rođeni u 7. mj. i znam da mi je super bilo one hlacice sa stopalima... U biti sam takve koristila jako dugo... Kombinacija bodica i takvih hlacica mi je bila najbolja! Inače, bodiji za prvih par mjeseci su mi najbolji oni koji se cijeli mogu otkopcati (na preklop naprijed)... Moja curka se rodila sa 51 cm i 3720 g pa nam ona najmanja robica nije bila dobra... Najbolje je da si par tih stvarčica kupis zadnje kad ćeš znati otprilike kolika je beba.
Na početku bebe znaju dosta bljuckati pa je meni bilo zakon što sam u Zari kupila 2 kom slintaca koji se prekriže preko leđa i zakopcaju ispod ruke. Beba ih ne može maknuti i prebaciti preko lica a puno mi je bilo lakše mijenjati slintac nego bodi :)
U biti, svašta sam napisala a ništa što si pitala... :/ ne sjećam se točno koliko mi je robice trebalo.
Lee Lo naucit ces sa vremenom da prodavacice nude svasta:lol:
Ta zena je educirana da prodaje a ne za to sto bebi treba, javi se curama i informiraj se o dojenju tako da budes spremna.
Jos uvijek nisam dobila odgovor. :D
Barem sto se tice toga kaj da ponesem u bolnicu sa sobom :D i kolko toga..
A sti se tice dojenja i ostaloga. Ne zanima me neka velika filozofija a valjda budu mi nekog boga i tam rekli...necu da ispadne da mi tu jedno govore o tome a tam drugo pa da neznam na kraju kaj da napravim..
Kopiram sebe samu sa stranice prije.
Evo još jedan Rodin tekst o potrepštinama http://www.roda.hr/article/read/sto-...e-za-rodiliste.
Što se tiče opreme za hranjenje, ja ne bih ništa kupovala unaprijed jer toga bar ima u skoro svakom dućanu, a ako vam dojenje krene ništa ti od toga neće trebati.
I slažem se sa curama da se informiraš o dojenju sada i po mogućnosto od savjetnica za dojenje (doista nude najbolje savjete) jer, iako je to nešto nama sisavcima tako prirodno, nažalost ne ide uvijek glatko i nagonski. Trebaju neka predznanja.
A život je toliko lakši kad dojiš-treba ti samo pelena, beba i cica i možete kud god hoćete, za razliku od termosica, bočica, deterdženata, kutija mlijeka, iskuhavanja...
Ako te još što zanima pitaj, al i prošvrljaj malo prethodnim stranicama, ima puno korisnih stvari.
U rodilište za sebe uzmi i sve to spakiraj u malu torbu da ne tražiš kad počnu trudovi:
spavaćicu,
jednokratne gaćice (ima ih u ljekarnama i dm) i
uloške. Uzmi mekane uloške i velike, jer se prvih 2-3 dana jako krvari, a ako budeš imala epiziotomiju, treba ti što mekše na rani.
bočicu vode
vlažne maramice
mobitel
Sve ostalo ti može netko donijeti drugi dan, ali pripremi da znaju. Četkicu, zubnu pastu, labelo ili što već koristiš.
Svako rodilište ima svoja pravila, pa ih treba poštovati. Ja sam morala i lančić skinuti. Drugi dan ćeš opet biti sva svoja i sve napraviti kako želiš.
Za bebu pripremi ono u čemu će doći doma i to točno naglasi gdje je i u čemu, jer u strci, može se dogoditi da fulaju :)
Tanko odijelce, neko lijepo, ne mora biti praktično, jednom se dolazi iz rodilišta :) br 50
Bodi na duge ili kratke rukave br 50
pamučne papučice
pamučnu kapicu ( novorođenčad gube jako toplinu preko glavice i treba ju zaštititi)
jednokratnu pelenu
dvije tetra pelene
dekicu tanju i deblju ( ne vunenu, nego štepanu) - nikad ne znaš kakvo će biti vrijeme
autostolicu
A gdje ćeš roditi? Najbolje da se informiraš u rodilištu što da poneseš sa sobom za sebe dok si u rađaoni i kasnije na odjelu i za bebu, većinom trebaju pelene, vlažne maramice,spavačica ako zatreba slučajno ili u rodilištu ponestane, papuče/natikače za pod tuš, ručnik ( 2 komada pa ti tvoji dofuraju kad dođu u posjetu), mob,punjač,fotić, jednokratne gaćice, ulošci.četkica,kaladont.
A za bebu doma - ja sam se ravnala po spisku koji se nalazi tu na Rodi i super mi je došao. Pa probaj tako.
Ok, ovo da te ne zanima neka velika filozofija...na tvom mjestu bih preduhitrila eventualne probleme kod dojenja i oslonila se na savjete iskusnih zena koje se educiraju i svoju dobru volju ulazu kako bi pomogle majkama od pocetka.
Za bolnicu ce ti trebati par spavacica ako je praksa da nosis svoje, lagani orgtac, ulosci pamucni, jednokratne gacice, jastucici za dojenje, grudnjak, nesto za piti(za hranu i pice ti se uvijek moze naknadno donjeti)pelene za bebu,ne znam za vlazne maramice...pribor za higijenu, robicu za izlazak(isto moze kasnije se donjeti) Za odlazak bebe iz rodilista autosjedalica.
Lol pa kud prije ste sve napisale haha
Na ovo ti moram napisati par riječi. :)
Znam da si jako mlada, napisala si to.
Dojenje ti nije nikakva filozofija. To je jednostavno, kao i svaka prirodna stvar. Mi, ljudi, to zakompliciramo.
Ovako, mama ima cice. U cicama se stvara mlijeko. Kod gotovo svih. ( uvijek postoje izuzeci). Beba je gladna. Ima usta i većina novorođenčadi zna kako sisati, tj imaju refleks sisanja.
Sva mudrost je u tome, kako to dvoje spojiti. :) Bez filozofiranja, ali treba malo znanja, pogledaj malo slikice, filmiće, poslušaj one koje znaju kako.
Majčino mlijeko je upravo ono što svako novorođenče treba. I posve je besplatno. Svaki dan dojenja više je veliki plus bebi. No, ne treba sebi stvarati osjećaj krivnje ako ne ide sve lagano sa dojenjem. Pita se i proba, pa možda krene sve kako treba, prirodno.
LeeLoo procitaj rodine brosure o dojenju
Sestre u vz rodilistu ce ti pomoci, al moras nesto znati i sama
I vjeruj mi, nece ti reci nista razlicito od onog sto pise u tim brosurama
Sretno!
Ako ti se vec neda informirati o dojenju, ja cu ti napisat par crtica koje su mene iznenadile jer se nisam dovoljno informirala. Da sam znala, bilo bi mi puno lakše.
1. Dojenje me boljelo
2. Imala sam krvave rane po bradavicama
3. Moje dijete mjesec dana nije znalo pravilno prihvatit bradavicu, ali onda je naučio..
4. Dijete je stalno bilo na cici. 0-24. Stalno. Ludila sam.. Ali sam izdržala.
To su neki razlozi koji bi te mogli pokolebati u dojenju.
I ono najbitnije: što dijete više cica to se mlijeka više stvara, i dijete koje plače i oće na cicu nije gladno nego si stvara mlijeko. A ako ces dojiti na djetetov zahtjev (u pocetku stalno) - imati ces mlijeka.
Što se tiče odjeće za bebe, po meni je bez veze kupovati najmanje brojeve jer ih bebe strasno brzo prerastu.. Broj veci je uvijek super, samo se malo potfrkne :) A ni mjere na uzv ti nisu uvijek točne, nemoj kupiti premalo..
Vidi nase Apsu sto je mudra :-)
Al sve si dobro rekla
A ja bih dodala da je ne informiranje o dojenju korak vise prema odustajanju od njega
Ako je suditi prema primjerima iz moje okoline, jel...
Jer, uvijek netko oko tebe "zna bolje" i ako majka nije sigurna u sebe i ne barata informacijama....fijuuu...ode samopouzdanje i eto posustajanja
Da sam ja slusala svoju okolinu (osim mame i mm-a) od mog dojenja ne bi bilo nista
Stvar je u tome da smo uzeli minus radi kolica i krevetica pa bi zato sad sve odma pokupovala da sam poslije bez brige...
I ja bih dodala...svaka minuta koju sam potrošila čitajući brošuru ili u gnijezdu je jako dobro potrosena minuta. Moja cura je dobro sisala od početka, ali opet...navala mlijeka, ogromne cice..treba znati položaje koji mogu pomoći, masaže...ili sto ce već trebati.
A sto duže dojim, to vise uživam. A početak je najteži, svakako.
A da kupiš kolica i krevetić preko njuškala? Puno jeftinija opcija, bolje je što manje otići u minus..
Ja sam svoj kinderbet recimo kupila preko njuškala, beba nije htjela spavati u njemu nego je spavala sa roditeljima u krevetu, tako da sam jeftino dobila skoro nov kinderbet. Kolica isto imam rabljena, di bi došla da sam davala 5 tisuća kuna za kolica ( inače, bilo bi ti dobro pogledat malo koja su kolica ok, neka su teška, neka se teško voze, na nekima se teško okreču kotači, neka su preglomazna itd). Moj P. se tek sada sa 6 mjeseci voli voziti u kolicima, prije je vrištao pa sam ga stalno nosila u slingu ili mei taiu, te nosiljke su pravi spas za roditelje, bebe ih obožavaju pa kad se oporaviš od poroda i krenete u šetnje pogledaj da nabaviš neku nosiljku, imaš veliki izbor, samo ne kupuj običnu klokanicu jer nije zdrava.
Za bebicu ti treba i kadica u kojoj ćete ju kupati, to ti nije skupo, ima po svakakvim ducanima toga..
Ono što ti ne treba i ne daj da te prodavačice navabe:
-Šamponi, mirišljave kupke za bebe, vlažne maramice za guzu. Bebe na koži imaju prirodan zaštitni sloj koji se šamponima nepotrebno skida. U kadicu kod kupanja možeš staviti kap maslinovog ili bademovog ulja. Vlažne maramice su pune kemikalijka i bebe znaju loše reagirati na njih pa je najbolje( i najjeftinije) brisati guzu običnom vodom i vaticama.
- dude, bočice, nastavci za bočice, adaptirano mlijeko. Imaš sisu, to je sve što ti je potrebno. Duda varalica ti barem u početku ne treba jer ćeš joj svaki puta kada će beba imat potrebu cicati, staviti u usta cicu, a ne plastiku.
- potrebna ti je samo krema za guzu, ostala mlijeka za bebe i brendirana ulja za bebe itd jednostavno zamijeni sa bademovim uljem. Evo mojih 100ml bademovog su nakon 6 mjeseci tek pola prazni, isplati se..
sjetit ću se još..
Moje iskustvo je takvo da sam dudu iskoristila odmah drugi dan još u rodilištu... Beba je imala izrazito jak nagon za sisanjem i doslovno bi sisala čitavo vrijeme, a ja još nisam imala mlijeka. Tad mi je uspjela napraviti rane pa sam se dogovorila sa sestrama da joj ipak daju jesti jer je gledna a ja sam ju povremeno stavljala da vuče i masirala se ostatak vremena... Tako da, nema pravila, meni je duda bila spas... A mlijeko je došlo idući dan :)
Od stvari koje kupujes stvarno ti je doba opcija kupiti rabljeno... Mi smo imali sreće pa sve skoro posudili . Jedino sam kolica izabrala po svom guštu.
Moja greška, kupila novu nosiljku i koristila ju 3 puta... Bačenih 700 kn :/
Lee Loo Apsu ti dobro govori.
probaj krevetić kupiti preko njuskala, bilo gdje, kupi si samo ako zelis novi madrac, koji i nije tako skup. Kolica, ja sam obozavala, moje prvo djete se nije bunilo, ali zato drugo nije podnosilo.
Kakva kolica kupiti je ziva filozofija. Moja su prva bila krvia, tj. neprakticna.
Moja neka lista za pocetak bi bila:
za odjecu ce ti svako napisati neku filozofiju, ali ja cu probati s prakticnim stvarima.
* Tetra pelene, iako ih neces koristiti za ono za sto su koristene u moje doba djetinstva, vrlo su prakticne, kao podloske, kao dekice u vrucim danima, za ciscenje sebe i bebe. ma to je naisplativiji komad krpa koje sam ikad kupila
* Svedske pelene, su nekad bile popularne za tzv. siroko povijanje, koje je u medjuvremenu postalo precjenjeno. No naravno ovisi sve o kukovima novorodjenceta.
* Ja sam kupila u ljekarni par metara gaze, koju sam isjekla, i oprala. nista nisam porubljivala niti ista drugo s njom radila. nije se cufala.
paket najmanjih jednokratnih pelena ako se za njih odlucis, ili pak platnenih ako se za njih odlucis.
* najobicniju kremu za guzu. ja sam koristila onu od JGL Djecija mast.
* za kupanje djeteta imala sam dobijeni termometar, i kadicu. meni je kadica bila bitna za moja ledja. stavila bi je dovoljno visoko da ne moram se saginjati za kupanje. Pri kupanju koristila sam bademovo ulje, ali ni sa maslinovim neces pogrjesiti.
* s obzirom da su moji ljentna djeca imala sam skroz lagane dekice, ali sam jednom isrobala savjet od Apri da pokrijem obicnim rucnikom djete. i taj rucnik jos uvijek koristim, a bome je jeftiniji bio od bilo koje dekice koja je moderna.
* kupi obicnu vatu, onaj jedan paket. trebat ce ti vec za nesto.
* dude, bocice i sl. ja sam imala bocice i koristila sam ih jer sam se s prvim djetetom dosta izdajala. ne savjetujem taj put, jer sam se s drugim potrudila da mi ne bude potrtebno. iscrpljujuce je. no vjerujem i danas da se nisam izdajala da bi moje starije djete jelo forumulu, sot nissam zeljela.
* o djojenju se malo raspitaj, procitaj. Apsu ti je istinu veliku napisala. probaj si kupiti lanolinsku mast. trebat ce ti za bradavice. pisem broj rodinog SOS telefona 01 61 77 520 i 091 22 77 220, koji je velika podrska i tamo su sve osobe tako smirene i drage, da prvi neugodni trenutci kad zoves vrlo brzo nestanu pod podrskom kou ces tamo dobiti. no prije uvijek se pripremi da znas koliko imas popiskenih i pokakanih pelena. mozes ga zvati Na telefon možete zvati svaki dan: radni dan 15-21 sat, vikendom i blagdanom 9-21.
* djete kad se rodi treba tebe, ja sam svoje gledala prvo ko svejtsko cudo, a onda sam prihvatila da je to nesto ovisno o meni.
kupovina djecijih stvari je nesto sto smo svi uzivali, uvijek potrosili vise nego smo planirali, jer je sve slatko. zato procitaj onaj popis koji ti je stavljen na linku na rodin portal. jer zbilja sve one stvari koje vidis u ducau nisu neophodne.
za sad toliko, mozda jos ukljucim mozdak.
NIsam savjetnica za dojenje, ali ovo sto si napisala po meni bas i ne stoji. ovo govorim kao osoba kojoj je biokemija i procesi site bliski.
dakle nemas mlijeka, a imam sisavca koji to zeli. onda ako stavis sisavca na prsa i taj sisavac tvom tijelu na taj nacin kaze alooooooooooo daj mi nesto, tvoje tijelo ce krenuti u prozivodnju i dat ce trazeno.
no ako sisavcu uvaljas dudu, pa ni tvoje tijelo nece trositi svoje vrijeme, energiju i resurse, na nesto sto nije neophodno.
Tako da ako zelite uspjedno dojenje, djete na prsa, kad god traze, to bi trebalo dovesti do brze i efikasne produkcije mlijeka.
i ne nastaje odmah mlijeko, vec imamo i kolostrum, koje je vrijedno kao zlato vasoj novorodjenoj djeci. tamo ima svega sto im osigurava dobra start u zivotu. I tijelo majke zadovoljit ce zahtjeve i potrebe svog djeteta, samo ako im se prepusti normalan tijek bez da se uplice neko ili nesto iz vana.
no tezak je to proces za majku, jer mnoge od nas su nesigurne, mnoge od nas sumnjaju u sebe, a i hromonalni disbalans nam ne pomaze.
ma imali smo mogućnost uzeti i od sestre kinderbet ali smo za malo novaca našli i komodu i krevet i komplet posteljinu s madracom u sloveniji... a i kolica kakva nam se sviđaju.. 3 u 1 za duplo, čak i troduplo manje novaca od ostalih takvih.....sa velikim debelim kotačima s obzirom da u štali na ranču nije asfaltirano... to je jedna stvar.. druga stvar je da mm ne želi da se njegovo djete vozi ili spava u nečemu tuđem.... ima on svoju neku filozofiju u glavi...
jučer sam "grizla".. vjerujem da me shvaćate... uzet ću koji dan prije poroda vremena i pročitati ovo o dojenju..
Sto vise procitas, sto vise znas, bit ce ti lakse. Nemoj ocekivati da ces u rodilistu dobiti prave i tocne informacije (dva puta sam rodila u Vz i naslusala se zbilja svega -vecina info i savjeta koje sam u rodilistu dobila bili su pogresni). Prvi tjedni dojenja nose nekoliko uobicajenih problema i mogucih prepreka. Znanje ce ti dati samopouzdanje i sposobnost da te situacije na vrijeme prepoznas i rijesis.
Nas je iznenadila nešto manja bebica (49/2950) i broj 56 koji je bio najmanji što sam pripremila nam je bio preeevelik, tako da je MM drugi dan po povratku iz rodilišta
išao u šoping dječje robice br. 50. I nije problem podvrnuti rukave, već se otvor oko vrata protegne skoro do pupka, pa je bebica polugola. I još jedan savjet je količina. Bebina robica se tako brzo prlja da osim ako ne želiš svaki dan uključivati polupraznu mašinu, preporučujem malo više komada odjeće.
Što se tiče bolnice, raspitaj se što ti treba da ne nosiš bezveze. Meni u RI rodilištu osim jednokratnih gaćica, uložaka i japanki te stvari za osobnu higijenu nije trebalo doslovno ništa. Ogrtač i papuče su mi bili potpuno suvišni (bilo je prevruće, a rodila sam po zimi), a zauzmu cijelu torbu.
A dojenje... najljepše iskustvo u životu.:zaljubljen: Informiraj se o osnovnim stvarima, ali po meni najbitnije je da slijediš svoj instinkt i ritam bebe. I dobro se naspavaj prije proroda!!!;)
Gdje se još, osim u Adaxu, mogu kupiti ili naručiti one spužvaste podloge za prematanje na komodici? Prošla koju sam imala se raspala, toliko o kvaliteti.
One obične? Ima u Baby Centeru, u Bubamari...
Hm, nisam primjetila gdje god sam bila... al dobro pogledat ću opet. Jesu li negdje kvalitetnije ili je to sve isti šund, spužva zašivena nepropusnom podlogom?
Višemanje sve isto.
Gle ovo, možda ti pomogne: http://www.bebenova.eu/proizvodi/kom...revijanje.html
http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/50251798/
meni ova podloga godinama služi
Da, sve je to isto, a opet znatno jeftinije nego u adaxa. Hvala vam. Ova iz Ikee je prekrasna, kao i sve ostalo kod njih
Iako sam mislila da mi će ova treća beba naslijediti sve od starijih, skužila sam da će joj ipak trebati nešto novo :-)
(neka i njoj, da mi poslije ne prigovara da je sve rabljeno koristila :-):
naime, u medjuvremenu smo renovirali kupaone i sada imamo tuš kadu, doduše duboku, al u nju ipak ne stane klasične kadica za bebe.
E sad - Tummy tub varijante bi tu vjerojatno stale, ali kako to nisam ranije koristila, imate kakav pametan savjet u vezi te kadice? koliko sam skužila imaju sa postoljem i bez njega? I moze li se nabaviti u Zagrebu?
hvala!
Toplo preporučam Shantalu (malo veća od Tummytuba).
Mi smo ju koristili do kojih 11 kg, a stao bi u nju i duže, ali sam procijenila da će mu obična kadica biti zanimljivija, a imam kadu za nju.
Ako se ne varam, ovaj webshop je i uvoznik za Hr http://www.crobebe.com/index.php/com....html?Itemid=0
hvala!
Ja sam nedavno narucivala bas sa ove linkane stranice i Shantala je stigla vec iduci dan. I super je stvarcica, toliko prakticna, sa starijom sam koristila obicnu kadicu, ovo je neusporedivo bolje.
Preporucam Shantalu ( ili TT) svima koji se dvoume.
Moze li mi netko objasniti jel se beba onda spusti u tu Shantalu da sjedne ili se ipak pridrzava jednom rukom?