ja ih razumijem za vezove, al za plaze ne :)
a sta taj koji krene na tvoj mulic zna jel ga tvoj dida betonirao ili je tu za opce dobro, da konacno izvjezba skok na glavu :mrgreen:
Printable View
ovo je sada skoro pa filozofska tema.
I meni je ljepši Zagreb mog djetinjstva kada nije bilo ovoliko ljudi i kada je bilo mjesta za parkiranje, u ambulantama se nije čekalo, nisi se sudarao sa stolicama raznih kafića i da dalje ne nabrajam i svašta nešto. I kaj sad - trebali bi "zabraniti" ljudima da dolaze u veći grad jer tu imaju veće šanse za posao/ stan, školovanje, bolji život ili što već misle da ovdje imaju.
Ili ih kako je netko gore napisao za malo mjesto na moru, gdje domaćima smetaju privremeni dotepenci (čitaj: turisti), smjestiti ih dalje od centra grada kako bi domaći imali svoj mir na koji su navikli. Mislim svašta -
A mene zanima tko je točno napisao da im smetaju turisti?Može citat?
Ukazivalo se da priča nije crno bijela i da sve ima svoje prednosti i nedostatke, to da.No na ovom topicu nitko iz Dalmacije nije napisao da mu smetaju privremeni dotepenci-čitaj turisti.Ili smo čitali različitu temu?
(odogovor na pretposljednji post)
e ovo je divno i krasno, no neizvedivo :)
recimo mjestasce je u uvali. uvala ima prvi red kuca uz obalu, svak si uzme svoju plazicu i svoj mulic. al mjestasce ima i drugi red, a ima i rastrkane kuce na osami. kuda ce oni do mora?
oce u neku drugu uvalu?
inace i ja volim zaboravljene i skrivene plaze i dok nije bilo djece iskljucivo smo camcem na takve i isli. onda smo isli autom.
ali sve ih je manje jer sve vise turista otkriva divlje plaze koje postaju zaista divlje, a pri tome mislim na smece koje ostavljaju.
ja nemam problema sa guzvom, ja imam problema sa nekulturom.
npr. jucer namjerno izaberemo mjesto koje nije u guzvi radi bebe, da moze spavati u kolicima. i onda dodju 2 mame s 3 djevojcice i sjednu se pokraj kolica, iako imaju slobodnog mjesta ko u prici. i to ok mjesta. i krenu verglati, djeca vristati i urlikati...a obje komentiraju: ajme kako mala bebica.
i nista...uzmi stvari i idi dalje ako zelis da ti beba ne place. eto, te neke osnove kulture ne kuzim.
poput hodanja preko tudjih rucnika, ponasanja kao da si u moru sam...mislim, i ja s malom izvodim gluposti i bacam ju, ali to radim tako da ne smetam i ne prskam nikog oko nas.
obozavam lipanj i rujan :)
i tu je ledo kornet 18kn koji je u zg 10, a snjeguljica je 8. kuglice su 6.
srecom, na nasoj plazi nema sladoleda :)
Ja isto kuzim za vezove, makar i tu ima dosta prijepora. Ali to mi je nekako ok, ako se neko sidri tu cijele godine, nije bas red da mu neko dodje i oduzme mjesto po ljeti. Ali i to se moze rijesit nekim koncesijicama, simbolicnim (ili cak besplatnim) za domace ljude. Ali ovo za mulice koje su ljudi sami zidali pa se jedini imaju pravo kupati na njima mi je skroz bezveze.
Govorim o muliću u divljoj prirodi, i tamo vrlo rijetko dođu ljudi, a kad dođu, a dolaze sve češće, odlučila sam biti dobar domaćin, pa podijeliti s njima svu tu ljepotu.... morala sam dobro pregristi da se prilagodim, kao da ti npr. Japanac s fotoaparatom uđe u dvorište, pa slika, komoda se i sjedne na tvoju vrtnu garnituru odmorit. Pa i zađe malo u kuću, da vidi znamenitost ;) I sad šta - Japanac, pa Japanac, neka ga... ide pa slika. Tako i ovi... na muliću pa na muliću... živi čovjek s time, al hoću reći nemojte lokalce previše oštro sudit.
BTW Mi čistimo te plaže, održavamo ih, živimo, proživljavamo, ženimo se i krstimo djecu po tim ulicama... i nekako je teško vidjeti da netko baulja, ruši, prlja, pijan se dere, odvaljuje kamenje po svemu tome... (iako živim u ZG, i dalje sam morska zakleta seljanka, možeš crnca iz geta, ali geto iz crnca noup :)) Lokalni žele poštivanje kulture, dostojanstvo, pristojnost u cijeloj priči...
Zapravo, vjerujem da ima dvije vrste turizma - ono kad putnik namjernik ide na prstima po nekom autohtonom selu i upija lokalne boje, zato je i došao, da doživi, vidi i okusi; i ono kad ljudi idu na zabavu a la Las Vegas. Problem je kad se to ukrsti, pa u mjesto u kojem lokalni njeguju neke užance i način života iz 15. stoljeća dođu ljudi koji sve to uzmu za paradu svog provoda. Nix. Za to ti je Solaris, kompleksi po istarskoj obali i gdje već... Ja znam to s mulićima, i kad uđem u neko seoce, ako ima lokalnih ljubazno pitam smijem li se kupati - i svi kažu - da, i radosno pričaju o tom svom selu. Hoće oni dijeliti, ali hoće isto tako da se sve to poštuje.
A kaj reči za ljude koji si uzmu za pravo sunčati se ili skakati sa tuđih glisera, a kada ih se opomene onda su još i bezobrazni i bahati.:roll:
Možda ga je gradio, no pravo na njega ne polaže.Mol je javno dobro.
Vez je sasvim druga priča.On i košta.
pa sada...
turisti koji sidre samo preko svog godisnjeg sidre na vezovima vlasnika smjestaja kod koga su. ovdje svatko ima barem po pet vezova ;)
no oni koji imaju tu kuce, nemaju svoj vez jer nisu tu od stoljeca sedmog.
pa se preko ljeta snalaze, a preko zime ga drze u svom dvoristu umjesto u moru.
i sta kad mjesto dobije novog stanovnika? ko ce njemu dati vez pored 50 starosjedioca koji imaju 300 vezova?
mogu shvatiti da se vezovi svojataju, iako su oni jednaki kao i plaze i lezaljke na plazama jer su svi nelegalni i pravno neregulirani i nedopusteni :)
Jedno je uc covjeku u dvoriste pa slikavat i sjedit po dvoristu - tu ga imas pravo potjerat, ako ti smeta, pretpostavljam da je to ono dvoriste otvorenog tipa u koje je lako uc, - al drugo je kupati se na mulicu uz more. Sve uz more je javno dobro.
ifi, ocu i ja pp di si to :mrgreen:
ronin, jel su svi vezovi regulirani i bas se svi placaju? ili su nasljedjeni s koljena na koljeno, moj did od didovog dida?
Imati ili biti? Biti mul :) Nije to ni pravda ni pravo, to ti je više zen. Zen i umjetnost održavanja mula...
Cijele te uvalice sad su na razglednicama, i turističke zajednice beru lijepo od naknade ove i one, država ima porez, a netko je razbijao kamenje golim rukama i vukao iz mora pijesak, i gradio mul, popravljao ga kad ga potepe bura, i živio na tom mulu, dočekivao didu s mora, padao u to more s dvije godine... ja ne volim trivijalizaciju koju provodi netko tko ne zna o čemu priča.
Ne da taj mul mora bit moj i gotovo, ali cijeli pristup turizmu je upitan, bez ideje, s tim crossom kulturne znamenitosti i Las Vegasa, two in one, s četiri poreza i nimalo suvislog ulaganja.
Joj, imala bih što reći o svemu tome, al mislim da sam dosta rekla.
ja kuzim ifi...skroz.
Ma kužim i ja Ifi.
Ali što se tiče nečijeg kupanja negdje, morao bi smjeti i na taj mul i na betonsku plažu čelavog nam generala.
Jer nije ni njeno ni njegovo.
tako tu u mjestu postoji samo jedan spust za camce kojeg svojata sjor taj i taj koji uz njega zivi. da vidis sta radi talijanima i svabama :lool:
srecom ja imam simpaticnu sestru :lol:
To ti je ta banana od našeg ne-mudrog upravljanja. Parcijalni interesi kroje sudbinu ove zemlje na svakom koraku. Nitko nije mislio što će bit s parkingom, javnim površinama ili vezovima, nego su ljudi ne znam digli hotel, apartmane, vlast je trljala ruke i sad što?
Brate mili il je selo, ribarsko, il je turistička meka. Eventualno neki seoski turizam ili nešto - ali ako imaš tri kvadrata, nemreš parkirati tristo auta. Nagledala sam se turističkih mjesta gdje većinu dana tražiš parking. Tko je tu lud?
I onda su cijene 7 E za noć (sjedni i plači), narod siromašan, obala poharana, sve opožareno - i sad što?
Slazem se s tobom, ako netko ima pet vezova, a jedan brod, onda ne bi trebao imati neko pravo na njih. Mislila sam na slucaj da neko ima jedan vez i jednu brodicu i onda se ode s njom ujutro kupat, a popodne se nema di vratit, tu mi bas nije red da mu se zauzme mjesto. Ja vise govorim u lucicama u malim mistima, kuca do kuce, brod do broda.
Recimo da neko mjesto ima malu, malu lučicu, i da stvarno nema mjesta za još vezova - kako onda? Sagraditi marinu kraj toga? Mini-marinu mislim? Ograničiti broj vezova? Ograničiti gradnju na tom mjestu - ako nema infrastrukture koja prati povrećanje broja stanovnika, brodova, auta? kod nas to većinom nije riješeno...
Je, barka je divna stvar! I kamo sreće da je kod nas više kulture, pa se ne događaju incidenti koji se ne bi smjeli dogoditi. Tipa da je toliko smeća u moru da plaža preko noći bude zatrpana... S druge strane, mnoge frekventne plaže nemaju uopće kontejner... i tako....
ovo je bilo ribarsko mjesto. nekoc. dok sam ja bila mala. sad je..mislim da ima jos mozda dvije ili tri brodice i to je to. marinu su napravili. al u njoj su jahte i suhi vezovi. to za bogate strance.
mjesto ima 101 dusu, nije veliko, al ima puno puno vise vezova od kuca, a ni jednog slobodnog.
kad smo kupili zemlju, trebali smo uz nju dobit i vez :lol:
Ifi ovo tvoje s mulom me podsjeća, na priče o asfaltu. Mi imamo klet i vinograd na okolnom brdu, ali ono "oduvijek" je u obitelji ta zemlja.
Dok je tata bio dijete gore se moglo samo pješke ili s kravama, pola brijega je bilo naše, pola od druge polovine familije.
Dok sam ja bila mala napravili su cestu (makadam) naše dvije obitelji uz malo sudjelovanje općine.
Prije cca 20 godina potegnut je i asfalt, opet su financirali pola obitelji uz cestu (opet mi), a pola grad.
Išla je struja, financirali pola mi, pola grad. Telefon i plin isto tako, vodovod isto tako.
Sad su se i doselili ljudi po ostatku brijega koji je bio zapušten. Čak i puno ljudi tamo živi, nisu samo vinogradi.
Svi se služe strujom, vodom, plinom, telefonom, cestom, svime što smo mi financirali godinama.
I? Što sad?
Takva je politika.
Nije cesta naša, jer smo je mi financirali.
Da, bilo nam je ljepše dok smo bili sami na brijegu, ali da li nam to daje pravo ostale legalne stanare protjerati?
Od kud ti da su vezovi nelegalni, nedopušteni i pravno neregulirani?
Svaki vez ima svoga vlasnika, taj vlasnik plaća dotični vez. Možda u nekim pripi...nama donjim je na divlje, ali ne možeš uopćavati.
I ne, Jadranka. nije ni simbolično ni besplatno imati vez. A ni barku. Za sve država uzme svoj dio kolača. I neka uzima. Ako imaš za sebe, imaš i za državu, ili nemaš ni za jedno ni drugo,
Načelno je to ta priča. Život ide dalje.
No nije isto asfalt, makadam i mul. Stvarno nije. Jer i mi smo financirali puteve i asfalte, ali to ne spominjem uopće. Normalno mi je to da se prometnica stavi u upotrebu. I mul isto, kad smo već kod toga.
Ali, u manjim mjestima, u valicama, mul jest i bio je i mišljen je kao dio kuće, imanja, dio gdje se odvija život, obiteljski život.
I ne kažem ja tebi nemoj na moj mul. Ali, ne vidim zgorega da se lokalna kultura njeguje, da se to zna što je to i kako je to, umjesto da domaći i turisti stoje kao dvije suprotstavljene strane.
Poštuj, čuvaj, pa se kupaj.
beti3 govorim o nekim otocima, i nitko ne placa za njih. nisu prpdine. ok, nisam htjela generalizirati, maj bed.
i meni je romanticno to s mulovima
dok je pet kuca, svaka svoj mulic, uzivas
ali kad se rasiri misto, pa ima deset redova kuca
a plaza samo mul do mula, nema nasutog dijela
i gdje god stanes, na necijem si mulu
i sta cu ja sad s mahanjem didi, i padanjem i slicnim
neka budu sretni sto su uzivali toliko dugo na necem sto ustvari i nije njihovo
i gustaju u cinjenici da imaju kucu prvi red do mora
a pa sta ces, dok dur-dur
Ma ifi nije isto, ali je slično.
Eto još jedna sitnica. Preko puta nas je velika prekrasna šuma, ustvari nije u ničijem vlasništvu i onda je naša nova susjeda, koja jako voli estetiku i sve po špagi odlučila "urediti šumu".
Uzeli su motornu pilu i sve uz vanjski rub šume porezali, jer je tako njoj urednije.
To više nije šuma, ne znam kako bi to nazvala.
I što joj možeš? Nit je moja, nit je njezina. Meni je ljepša prirodna, jer smo u prirodi, a ona voli da je sve iste veličine.
da malo stanem na stranu tih groznih turista, jer nisu baš svi takvi generatori nereda.
prije x godina smo ljetovali na mljetu, uvala limuni.
velika grupa slovenaca, i nas, malo hrvata. i svako bi jutro i večer jedan momak, slovenac, uzimao 120l crnu vreću,
i skupljao smeće po plaži koje bi ili ostavili turisti na plaži, ili nanijelo more.
onome koji je plaćen za taj posao nije padalo na pamet čistiti tu plažu.
a bome ni nama, hrvatima u grupi (i sad još uvijek žalim zbog toga).
Đizs, koja logika :-o
A ko je tjerao tvog didu i ostale prije 40 godina da betoniraju mulić??? Nitko.
Moj deda je 1957 godine izgradio kuću na otoku Krku, kada tamo nije bilo živog pesa (čak dapače, tada je tamo bila teška bijeda), a o infrastrukturi da ni ne pričam. Izgradio je i betonirao silne muliće i plažice, ali ni njemu, pa bogami ni nama danas NIKAD u životu nije palo na pamet očekivati da je to naše, tj. da ćemo se samo mi tamo kupati. A još manje da ću se ko pura dreku čudit ako se netko ''drzne'' doći na ''naš'' mulić ili plažu i kupati se.
Moj deda je to gradio da bi nama, ali i svima ostalima u bližoj i daljnjoj budućnosti bilo lijepo.
Još malo pa će si svatko dat za pravo svojatati svoj dio mora. Ono, u krugu ovih 3 metra se ja kupam i nedo Bog da netko uđe u moj prostor!!??
Što se tiće mulića, moji svekiji imaju apartmane do mora, i barku kojoj su vez priskrbili betoniranjem malog dijela mrkijente, i stavili skalice za goste koji se tu žele okupati, dolazi gospođa, skida se gola i tu bi se kupala, jer, Bože moj, tu je očišćeno od ježa, pa skalice... Normalno da je svekar zamolio da se udalji, jer na apartmanima ima djece, i nije svakome do gledanja u njenu presvijetlu. Žena mu je prijetila općinom, policijom, neznam čime nije, ali nakraju se ipak premjestila dalje na stijene. To je mjesto koje ima svoju plažu, puno stijenja, i ona je odabrala baš kupati gola ispod jedine kuće na toj strani. A ima i bisera koji bez beda se dođu poslužiti tušem na kući, sjednu za stol na gablec itd.
i moji svekiji imaju svoj mul, i ne kuže kad se netko dođe kupat na njega (rijetko, ali ipak...)
ja im pokušavam objasnit da se nemaju šta ljutit, to nije njihov mul, samo su ga oni napravili ali nije njihov. ali ne kuže
na tom mulu su 2 ležaljke, i ostanu nam ručnici (suše se između 2 kupanja). dogodi se da se dođu ljudi kupat, legnu na ležaljku a ako je ručnik na njoj onda bez beda legnu i na ručnik. TO meni nije normalno. kupaj se di hoćeš, ali ležat na tuđim ručnicima?!?! pa to ne bi napravio na javnoj plaži, zar ne?
ljetos se neki lik došao kupati gol na mul do našeg. kad ga je susjeda skužila poludila je i počela se derati tako da ju je cijela uvala čula (ona se i onako uvijek na nekoga dere, takva je). uglavnom, tip se maknuo. i to mi je malo previše kad se ljudi goli kupaju na javnim mjestima, a samo 50 metara dalje počinju kilometri puste plaže di možeš radit štagod te volja (a i nema ludih susjeda koji će se derat na tebe)