Što se tiče rezervacija mjesta i ja sam protiv toga.
Što se tiče rezervacija mjesta i ja sam protiv toga.
Ja ne mogu skužit da itko svojevoljno ide ljetovati tamo gdje se mora boriti za mjesto za ručnik... Jadran ima najrazvedeniju obalu u ovom dijelu Europe. Ima mjesta za svih, gdje ljudi navru tamo gdje si moraju sjedit na glavi...
I ja, ali imam i neku satisfakciju: osobno sam par puta vidjela kako su se psi popišali po ostavljenim ručnicima/ležaljkama u hladu - logično, jer ih ostave ispod drveta (ukupno 6 kom na našoj plaži), pa navečer i ujutro, kad psi krenu u šetnju, taman za zapišavanje. Pa tko voli, nek izvoli, ja ipak ne bi ležala na psečoj pišalini, nije mi to godišnji o kom sanjam.
U Dubrovniku nema problema s rezevacijama, ovdje pak domaći uništavaju domaće.
Dodijeli se koncesija nekom baji koji poploča većinu plaže velikim plastičnim ležaljkama-naslonjačima i suncobranima, pa se domaći, kojima ne pada na pamet platiti 80kn za isto, skupe ko vrane na onom malom preostalom dijelu kojeg opet isti baja okupira parkiranim kanuima, kajacima, bananama i sl., u plićaku pretače bezin u barku (koja vuče banane), sve smrdi i sl.
Druga varijanta je da na javnoj plaži nelegalno izgradiš kafić, svake godine ga dozidaš za 10m2, na koncu stvoriš ogromni restoran (još uvijek nelegalan), a grad ti za nagradu, brendiranje plaže i dobro poslovanje dodijeli koncesiju, koju onda CIJELU (iako ne smiješ cijelu!) pokriješ ležaljkama i suncobranima, pa ako hoćeš negdje postavit šugaman, prvo moraš bacit veliku plastičnu ležaljku (šezlon) u more, onda dođe vlasnik, pa se svađaš, pa prijetiš policijom i sl. Eto, tako je (bar u istočnom dijelu) DU.
A zašto vlasnik koncesije pokrije baš cijelu plažu ležaljkama? Zato što ima ugovor s turističkom agencijom koja za goste s kruzera(!) organizira specijalni izlet - sunčanje u Dubrovniku.
Ajde, beat that!
Ifi, a ja ne razumijem koji dio ti ne razumiješ.
Mogu ti na svojem primjeru.
MM i ja vrlo kasno dogovaramo GO, ne svojom voljom, nego zato jer ga trebamo uskladiti s potrebama posla i brdom kolega.
Onda kad uskladimo termine, ispadne neki bezvezni termin (po največoj gužvi).
Ljetnog go koristimo samo dva tjedna (ne svojevoljno), a ove godine se poklopilo da smo od toga tjedan dana bili zajedno.
Znači prvo je bio MM tjedan dana, pa tjedan skupa, pa ja još tjedan dana.
Druga stvar - nemamo neograničenu količinu novaca.
Treča stvar - dijete je užasno osjetljivo na vožnju, pa da se tzv. odmor ne bi pretvorio u sate i sate povraćanja, biramo bliže destinacije.
Suma: ograničeni smo vremenom, lovom, razdaljinom prostora i raspoloživosti apartmana, jer se radi o srcu sezone.
Da li ima još nejasnoća?
Posljednje uređivanje od Anemona : 17.08.2012. at 11:44
Da dodam: bez obzira na sve ne kupamo se tamo gdje ne možemo staviti ručnik, ako treba odemo autom dalje.
RazmemAl govorim stvarno u najboljoj namjeri, sa željom da podijelim gušte, stvarno mi nije želja ikoga povrijediti... Obišla sam komad po komad lijep dio Jadrana i znam čega sve ima, pa mi je čisto žao da ne znaju i svi drugi... Možda da napišem vodič najljepših mjesta, najboljih apartmana blizu nenapučenih plaža
Al onda bi se to opet napučilo, pa opet nismo nigdje
![]()
Koliko mogu vidjeti, najgore je u Dubrovniku.
Iako sam se ja prvi put u svom životu kupala među drekovima i to na plaži Gusarica u Komiži. i to sve zato jer su gradski oci Komiže ili tko već, u nedostatku mjesat u lučici, stavili bove za jedrilice i glisere ispred plaže, a isti ti vrli "nautičari" bacali svoje smeće u more.
Ne trebam niti reći da mi je ovaj godišnji odmor protekao s najmanje plivanja ikada u životu. Nisma mogla više uopće zaroniti glacvu od straha što ću ugledati kada izronim.
Blažena naša barka stara 32 godine i motor od 4 konja.
I obala s otocima.
Takve nauticare koji bacaju smece u more bi trebalo dobro kazniti. A bilo bi i zgodno da su ti sto su stavili bove, ponude i neki sustav za odvozenje smeca. Al cak i da ga ne ponude, to nikako ne pravda takve nauticare.
Ja čitam i ne mogu vjerovati. Živim u Rijeci, kupamo se na pola sata vožnje od grada, sasvim pristojna plaža sa dovoljno sadržaja, hlada i ne prekrcana. Imam još dvije mogućnosti, jedna pješke otići na plažu, 10 min hoda od stana, također ok, i druga na 10 min autom koja je koma od gužve.
Ljetujemo 7 do 10 dana, ove godine bili na Rabu. Predivno, normalno, kuglica sladoleda 6 kn, plaža ispod apartmana, prosječna, ostale na biranje, na max pola sata ugodne vožnje autom.
Ja ne kužim logiku odlaska na plažu gdje je ručnik na ručniku, borba za mjesto u hladu, katastrofa.
Ja ću da uletim još jednom: Grčka!
Malo ste me odbili sa ovim opisima od Hr primorja. Mene užasavaju kafići na plaži koji drmaju nesnosnu tuc-tuc muziku, cela plaža pokrivena ležaljkama koje se naplaćuju, benzin u plićaku od skutera i ostalog... brrrrrr
Joj, kaj se žališ, imate onaj super tobogan.
Meni u Baškoj idu na živce oni suncobrani sa ležaljkama, ali mi se obično smjestimo između njih, s obzirom da je večina nezauzeta (s obzirom na cijenu).
Tako da imaš hlad, a ne plačaš ga.
I super je kaj vam je na šetnici otvoren Konzum, tako da se više ne mora gore u mjesto po ručak.
A da je gužva, je...........
LOL
Ima toga, al ja te ljude razumijem. Kad je gradio kuću, on je gradio i plažu, i prije ciglih možda 40 godina nitko nije uopće zalazio na ta mjesta, i sad odjednom neki ljudi. Imam i ja mul. I čudim se čudom kad se netko krene kupat na njemu. Ne tjeram, al mi nije jasnoA tek starom didi!
Na Jadranu vjerujem da su ljudi podijeljeni - ništa im ne raste iz zemlje, pa rentaju apartmane, i to ih ne smeta. Al ih smeta kad turisti idu na njihov mul, i uopće hodaju uokolo. Kad bi se nekako moglo spojit da ljudi odspavaju u sobi na tavanu, plate i da je to to - to bi bilo divno. Ja ne volim turizam kao takav; puno barbazirma i gužve i strke. I uništi duh gradića. Ja volim neka mjesta gdje ljudi sagrade kućicu, poštuju druge, daju si prostora i mjesta, tipa ljetnikovac i nikoga ne diraju. Odluka da neko mjesto bude turističko zapravo je jako bolna za lokalne ljude, iako nisu toga svjesni dok dižu deke na kućama.
Nekako mislim da je najfer prema svima dislocirati turističke lokacije van gradića, pa nek to živi za sebe (iako je jako teško nagovoriti lokalne da se odreknu svog maslinika tik uz more...); tamo gdje su već sagrađeni sadržaji, tamo ljudi to prihvaćaju, ali vjerujem da svako daljnje širenje nailazi na otpor... tako da je naš turizam baš razapet između te dvije želje - da ga se ima i da ga se nema, pa to svi osjete na svojoj koži.
ja sam turist, iako ljetujem na istom mjestu skoro 30g. zivim u zg, stoga sam turist. iako imam obiteljsku kucu, placam onu obiteljsku koja se spominje...a sada o lezaljkama i rezervacijama...da to prebacim malo na kontinentalni dio: one su u rangu osoba koje stoje i cuvaju parking mjesto svom autu koji je tamo negdje na putu...a cak ga ni ne placaju, platit ce kad auto stigne. al se maknut nece. samo ce stajat i cuvati.
zar takve ljude ne bi rocketlauncherom gadjao? e, sad zamisli da su one prazne lezaljke, rucnici, luftici kojih je vise nego na standu na rivi, ti ljudi koji cuvaju parking mjesto, a auti koji trebaju tek doci i parkirat se vlasnici lezaljki
odmah prica dobiva drugaciju dimenziju, zar ne?
ovo je sada skoro pa filozofska tema.
I meni je ljepši Zagreb mog djetinjstva kada nije bilo ovoliko ljudi i kada je bilo mjesta za parkiranje, u ambulantama se nije čekalo, nisi se sudarao sa stolicama raznih kafića i da dalje ne nabrajam i svašta nešto. I kaj sad - trebali bi "zabraniti" ljudima da dolaze u veći grad jer tu imaju veće šanse za posao/ stan, školovanje, bolji život ili što već misle da ovdje imaju.
Ili ih kako je netko gore napisao za malo mjesto na moru, gdje domaćima smetaju privremeni dotepenci (čitaj: turisti), smjestiti ih dalje od centra grada kako bi domaći imali svoj mir na koji su navikli. Mislim svašta -
A mene zanima tko je točno napisao da im smetaju turisti?Može citat?
Ukazivalo se da priča nije crno bijela i da sve ima svoje prednosti i nedostatke, to da.No na ovom topicu nitko iz Dalmacije nije napisao da mu smetaju privremeni dotepenci-čitaj turisti.Ili smo čitali različitu temu?
(odogovor na pretposljednji post)
Posljednje uređivanje od ronin : 17.08.2012. at 13:35
e ovo je divno i krasno, no neizvedivo
recimo mjestasce je u uvali. uvala ima prvi red kuca uz obalu, svak si uzme svoju plazicu i svoj mulic. al mjestasce ima i drugi red, a ima i rastrkane kuce na osami. kuda ce oni do mora?
oce u neku drugu uvalu?
inace i ja volim zaboravljene i skrivene plaze i dok nije bilo djece iskljucivo smo camcem na takve i isli. onda smo isli autom.
ali sve ih je manje jer sve vise turista otkriva divlje plaze koje postaju zaista divlje, a pri tome mislim na smece koje ostavljaju.
ja nemam problema sa guzvom, ja imam problema sa nekulturom.
npr. jucer namjerno izaberemo mjesto koje nije u guzvi radi bebe, da moze spavati u kolicima. i onda dodju 2 mame s 3 djevojcice i sjednu se pokraj kolica, iako imaju slobodnog mjesta ko u prici. i to ok mjesta. i krenu verglati, djeca vristati i urlikati...a obje komentiraju: ajme kako mala bebica.
i nista...uzmi stvari i idi dalje ako zelis da ti beba ne place. eto, te neke osnove kulture ne kuzim.
poput hodanja preko tudjih rucnika, ponasanja kao da si u moru sam...mislim, i ja s malom izvodim gluposti i bacam ju, ali to radim tako da ne smetam i ne prskam nikog oko nas.
obozavam lipanj i rujan
i tu je ledo kornet 18kn koji je u zg 10, a snjeguljica je 8. kuglice su 6.
srecom, na nasoj plazi nema sladoleda![]()
Ja isto kuzim za vezove, makar i tu ima dosta prijepora. Ali to mi je nekako ok, ako se neko sidri tu cijele godine, nije bas red da mu neko dodje i oduzme mjesto po ljeti. Ali i to se moze rijesit nekim koncesijicama, simbolicnim (ili cak besplatnim) za domace ljude. Ali ovo za mulice koje su ljudi sami zidali pa se jedini imaju pravo kupati na njima mi je skroz bezveze.
Govorim o muliću u divljoj prirodi, i tamo vrlo rijetko dođu ljudi, a kad dođu, a dolaze sve češće, odlučila sam biti dobar domaćin, pa podijeliti s njima svu tu ljepotu.... morala sam dobro pregristi da se prilagodim, kao da ti npr. Japanac s fotoaparatom uđe u dvorište, pa slika, komoda se i sjedne na tvoju vrtnu garnituru odmorit. Pa i zađe malo u kuću, da vidi znamenitostI sad šta - Japanac, pa Japanac, neka ga... ide pa slika. Tako i ovi... na muliću pa na muliću... živi čovjek s time, al hoću reći nemojte lokalce previše oštro sudit.
BTW Mi čistimo te plaže, održavamo ih, živimo, proživljavamo, ženimo se i krstimo djecu po tim ulicama... i nekako je teško vidjeti da netko baulja, ruši, prlja, pijan se dere, odvaljuje kamenje po svemu tome... (iako živim u ZG, i dalje sam morska zakleta seljanka, možeš crnca iz geta, ali geto iz crnca noup) Lokalni žele poštivanje kulture, dostojanstvo, pristojnost u cijeloj priči...
Zapravo, vjerujem da ima dvije vrste turizma - ono kad putnik namjernik ide na prstima po nekom autohtonom selu i upija lokalne boje, zato je i došao, da doživi, vidi i okusi; i ono kad ljudi idu na zabavu a la Las Vegas. Problem je kad se to ukrsti, pa u mjesto u kojem lokalni njeguju neke užance i način života iz 15. stoljeća dođu ljudi koji sve to uzmu za paradu svog provoda. Nix. Za to ti je Solaris, kompleksi po istarskoj obali i gdje već... Ja znam to s mulićima, i kad uđem u neko seoce, ako ima lokalnih ljubazno pitam smijem li se kupati - i svi kažu - da, i radosno pričaju o tom svom selu. Hoće oni dijeliti, ali hoće isto tako da se sve to poštuje.
A kaj reči za ljude koji si uzmu za pravo sunčati se ili skakati sa tuđih glisera, a kada ih se opomene onda su još i bezobrazni i bahati.![]()
Možda ga je gradio, no pravo na njega ne polaže.Mol je javno dobro.
Vez je sasvim druga priča.On i košta.
pa sada...
turisti koji sidre samo preko svog godisnjeg sidre na vezovima vlasnika smjestaja kod koga su. ovdje svatko ima barem po pet vezova
no oni koji imaju tu kuce, nemaju svoj vez jer nisu tu od stoljeca sedmog.
pa se preko ljeta snalaze, a preko zime ga drze u svom dvoristu umjesto u moru.
i sta kad mjesto dobije novog stanovnika? ko ce njemu dati vez pored 50 starosjedioca koji imaju 300 vezova?
mogu shvatiti da se vezovi svojataju, iako su oni jednaki kao i plaze i lezaljke na plazama jer su svi nelegalni i pravno neregulirani i nedopusteni![]()
Jedno je uc covjeku u dvoriste pa slikavat i sjedit po dvoristu - tu ga imas pravo potjerat, ako ti smeta, pretpostavljam da je to ono dvoriste otvorenog tipa u koje je lako uc, - al drugo je kupati se na mulicu uz more. Sve uz more je javno dobro.
ifi, ocu i ja pp di si to
ronin, jel su svi vezovi regulirani i bas se svi placaju? ili su nasljedjeni s koljena na koljeno, moj did od didovog dida?
Imati ili biti? Biti mulNije to ni pravda ni pravo, to ti je više zen. Zen i umjetnost održavanja mula...
Cijele te uvalice sad su na razglednicama, i turističke zajednice beru lijepo od naknade ove i one, država ima porez, a netko je razbijao kamenje golim rukama i vukao iz mora pijesak, i gradio mul, popravljao ga kad ga potepe bura, i živio na tom mulu, dočekivao didu s mora, padao u to more s dvije godine... ja ne volim trivijalizaciju koju provodi netko tko ne zna o čemu priča.
Ne da taj mul mora bit moj i gotovo, ali cijeli pristup turizmu je upitan, bez ideje, s tim crossom kulturne znamenitosti i Las Vegasa, two in one, s četiri poreza i nimalo suvislog ulaganja.
Joj, imala bih što reći o svemu tome, al mislim da sam dosta rekla.
Ma kužim i ja Ifi.
Ali što se tiče nečijeg kupanja negdje, morao bi smjeti i na taj mul i na betonsku plažu čelavog nam generala.
Jer nije ni njeno ni njegovo.
tako tu u mjestu postoji samo jedan spust za camce kojeg svojata sjor taj i taj koji uz njega zivi. da vidis sta radi talijanima i svabama
srecom ja imam simpaticnu sestru![]()
To ti je ta banana od našeg ne-mudrog upravljanja. Parcijalni interesi kroje sudbinu ove zemlje na svakom koraku. Nitko nije mislio što će bit s parkingom, javnim površinama ili vezovima, nego su ljudi ne znam digli hotel, apartmane, vlast je trljala ruke i sad što?
Brate mili il je selo, ribarsko, il je turistička meka. Eventualno neki seoski turizam ili nešto - ali ako imaš tri kvadrata, nemreš parkirati tristo auta. Nagledala sam se turističkih mjesta gdje većinu dana tražiš parking. Tko je tu lud?
I onda su cijene 7 E za noć (sjedni i plači), narod siromašan, obala poharana, sve opožareno - i sad što?
Slazem se s tobom, ako netko ima pet vezova, a jedan brod, onda ne bi trebao imati neko pravo na njih. Mislila sam na slucaj da neko ima jedan vez i jednu brodicu i onda se ode s njom ujutro kupat, a popodne se nema di vratit, tu mi bas nije red da mu se zauzme mjesto. Ja vise govorim u lucicama u malim mistima, kuca do kuce, brod do broda.
Recimo da neko mjesto ima malu, malu lučicu, i da stvarno nema mjesta za još vezova - kako onda? Sagraditi marinu kraj toga? Mini-marinu mislim? Ograničiti broj vezova? Ograničiti gradnju na tom mjestu - ako nema infrastrukture koja prati povrećanje broja stanovnika, brodova, auta? kod nas to većinom nije riješeno...
ovo je bilo ribarsko mjesto. nekoc. dok sam ja bila mala. sad je..mislim da ima jos mozda dvije ili tri brodice i to je to. marinu su napravili. al u njoj su jahte i suhi vezovi. to za bogate strance.
mjesto ima 101 dusu, nije veliko, al ima puno puno vise vezova od kuca, a ni jednog slobodnog.
kad smo kupili zemlju, trebali smo uz nju dobit i vez![]()
Ifi ovo tvoje s mulom me podsjeća, na priče o asfaltu. Mi imamo klet i vinograd na okolnom brdu, ali ono "oduvijek" je u obitelji ta zemlja.
Dok je tata bio dijete gore se moglo samo pješke ili s kravama, pola brijega je bilo naše, pola od druge polovine familije.
Dok sam ja bila mala napravili su cestu (makadam) naše dvije obitelji uz malo sudjelovanje općine.
Prije cca 20 godina potegnut je i asfalt, opet su financirali pola obitelji uz cestu (opet mi), a pola grad.
Išla je struja, financirali pola mi, pola grad. Telefon i plin isto tako, vodovod isto tako.
Sad su se i doselili ljudi po ostatku brijega koji je bio zapušten. Čak i puno ljudi tamo živi, nisu samo vinogradi.
Svi se služe strujom, vodom, plinom, telefonom, cestom, svime što smo mi financirali godinama.
I? Što sad?
Takva je politika.
Nije cesta naša, jer smo je mi financirali.
Da, bilo nam je ljepše dok smo bili sami na brijegu, ali da li nam to daje pravo ostale legalne stanare protjerati?
Od kud ti da su vezovi nelegalni, nedopušteni i pravno neregulirani?
Svaki vez ima svoga vlasnika, taj vlasnik plaća dotični vez. Možda u nekim pripi...nama donjim je na divlje, ali ne možeš uopćavati.
I ne, Jadranka. nije ni simbolično ni besplatno imati vez. A ni barku. Za sve država uzme svoj dio kolača. I neka uzima. Ako imaš za sebe, imaš i za državu, ili nemaš ni za jedno ni drugo,