Pa.... Josipa Lisac se nikad nije slikala u tangama. A nije da ne pjeva... Ovisno o afinitetu i ciljanoj publici pjevač će sebi osmisliti marketing. Netko ima dobar glas i zna posao, netko ima dobre noge.... Publika im nije ista.
Printable View
ma pjeva josipa, a to ne znači da se i njene ili interpretacije tereze kesovije ne mogu negativno komentirati. ili znači?
netko će padati u nesvijest na scenski nastup i izgled josipe, a netko severine, što od sreće, što od tuge. bez razlike.
poslala sam prerano...
bog zna da se i na josipu lisac moglo nezgodno lupiti glavom padajući u nesvijest, ne od sreće, naravno.
želim samo reći da potpuno razumijem što cvijeta misli pod licemjerstvom u ovom slučaju.
još se razglaba Severini...na kraju kad završim na njenom koncertu vi ćete biti krivi :mrgreen:
sjedim neki dan kod frizera i slušam želje slušatelja na radiu. jedno par dječice ispod 10 god. je nazvalo da im se pusti ona pjesma čiji je link netko prije bio stavio. viski od lidije bačić https://www.youtube.com/watch?v=tfbc4eZAiVQ
a par godina prije toga ženska je imala ovu pjesmu https://www.youtube.com/watch?v=gGJEvx2BMQc
meni osobno je pjesma bila dobra, ali usporedite koliko je imala pregleda na youtubu za razliku od ove druge. ajde, i u jednom i drugom spotu je izazovno obučena, ali mislim da i glazbeni laik može procijeniti koja je stvar kvalitetnija. no kvaliteta očigledno nije presudna...traži se nešto drugo. ne mogu reći da mi je to drago, ali tako je kako je. u pitanju je lova i ženska je samo valjda nanjušila dobru priliku za zaraditi. nekako ne mogu vjerovati da i ona sama misli da je to što sada pjeva neka umjetnost...
Ja na kraju mislim da bez obzira na ocigledno inputiranje, nemamo mi koji ne volimo Seve problem s njom, nego vi kojima se ona ipak dopada. Nemate brige, svatko ima svoje dirty pleasures!
a ja fakat ne kužim zašto toliko po toj Severini :zbunj:
pa koliko s.ranja ima na toj našoj estradi, Sevka je samo kap u moru
pa ovo što je Tash linkala je bogami, kudikamo gore od (po)nekih Severininih pjesama
a ona "bila bi nam lijepa beba" - majko mila, užasa
pa nemoj tako, saša, odakle ti da ima problema?
tko uopće priča da se nekome mora sviđati onaj tko mu se ne sviđa i da se još moraju slušati njegove pjesme i ići na koncerte?
to ne dolazi u obzir.
htjela sam reći da je severinin korzet važan i nevažan koliko i madonin.
i pjesma "mala je dala" je upitna koliko i "gurni mi bejbe" - ali to je valjda kao i pitanje končar ili elektrolux :lool:
nisam još čula da se po difoltu poserucka ili omalovaži josipina (woow, josipa!) interpretacija, a bome počesto pjevarlauče kao da sjedi na dildu.
n.grace, više ne pričamo o severini.
severina je samo poslužila kao primjer kako mi, na ovim prostorima, reagiramo na provokacije koje nam se osobno ne sviđaju. jer mislimo da na to imamo pravo i možemo.
AM, super ti je post :lool:
Pa ja sam bas i pricala o Severini. Jer je proglasena odlicnom autoricom i feministicom. S cim se ne slazem. Ne zato sto me provocira nego zato sto ona to nije. To je kao da me netko uvjerava da je stajaznam slavko linic maneken za donje rublje. Nije i gotovo. Ne zato jer mi se ne svidjaju njegovi politicki potezi nego zato sto nije.
ovdje je netko napisao da je Severina odlična autorica?
promaklo mi
Pa krenula je od toga da se vertex nadovezala na prastaru temu koju sam ja zacela, a pitala sam se zasto ima puno manje kvalitetnih zenskih autora. Vertex je kao primjer navela Severinu. Eto, da jednom zauvijek zavrsimo.
ja sam to potpuno drugačije shvatila, da je vertex protiv svoje volje otišla na koncert i ostala ugodno iznenađena performansom, ne autorstvom
ali nema veze
da, ja sam toliko licemjerna i snob da se ni ne druzim s ekipom koja slusa sevu
evo vertex, jesmo li se vidjele otkad si rekla da ides na koncert :mrgreen:
slusam razne stvari, ali sevu, vjekoslavine uratke, bacicku i ekipu, sve te nase poskocice, ne
ne volim, ne cijenim, ne trpim
sta sad
osim par stvari, ne slusam ni josipu
i mislim da nitko nije osporio sevino performerstvo, oko toga se sigurno ne bi puno prepirali
nitko nije napisao da je odlična autorica, nego da nije istina da nema dobrih ženskih autora.
možda je pinkica razlike, ali treba biti pošten.
je, n.grace, dobro si shvatila to za vertex i koncert.
nisam bila na koncertu, ali sam ga gledala na TV-u. i ostala preugodno iznenađena iz istih razloga kao i vertex, da sad ne pišem šta ponovo.
koncert nije samo pobrao lovu jer je bilo hormona do plafona (a nije ni bilo), koncert je lovu zaslužio.
govoreći o tome, tko su te koje su dobre? tko su ti koji su dobri?
kakve su nama ovdje kompetencije o tome pričati, osim osobnih glazbenih preferencija?
jest da severina nije bach i jest da slavko linić nije marko lovrić (to je jedan zgodan mladić iz okolice šibenika, apsolvent na veterinarskom fakultetu, ali je, yebiga, maneken, "vješalica").
ali složit ćemo se da relacije na tom nivou uopće nisu ni bile upitne.
upitno je sve ovo između toga. i upitno i podložno kritici. samo neke zakačimo puno češće nego druge. zašto? ne znam.
i mislim da je to jako nepravedno, ništa više.
nisam vertex, mi pišemo na smjenu, ona sad kupa malu :lol:
šalim se.
uopće nije u tome stvar. ne slušaš sevu i bog te veseli.
općenito govoreći (ne tebi, da ne misliš) meni je upitno samo pljuc na sevu ili trandžiranje seve.
kao da to ne bismo mogli svakome raditi kada bismo htjeli.
cvijeti ću prepustiti palicu oko sevinog feminizma. imala bih i ja šetat ćuku ko i ona, pa ne šetam :lool:
a zašto seve ne bi bila feministica?
radi što hoće, ne polaže račune nikome i još se zalaže za društveno pozitivne ciljeve
a što se tiče njene seksualiziranosti, razumijem da ne trebaš biti polugola dok cijepaš atom, ali ona je po profesiji zabavljačica (širokih masa)
Jennifer to smo vec pretresli. Mozda se ne slazes s recenim, ali vec je pisani.
A Adiomare, ako vec hoces cijepat dlaku, Vertex sigurno nije mislila na Sevkin preformans jer se direktno nadovezela na raspravu o autorstvu u glazbi. Dakle na raspravu o ljudima koji PISU pjesme. I Severinu navela kao primjer. I jos potjkrijepila stihovima. E sad, ima nas koji se s tim nismo slozili pa ispade da se samo pravimo fini. A perspektiva Severine kao zrtve zlostavljanja iliti trandziranja i napadanja me stvarno nasmijava.
Pa zapravo, čini mi se da i nismo :lol:
Meni uopće nije upitno da netko nimalo ne voli Severinu. Pa zaboga, ni ja ne volim CSI, ne bi ga više pogledala da mi plate - a šta, fina večernja razbibriga, što se ne bi pogledalo? Zato pogledam recimo How I met your mother, što je otprilike jednake umjetničke kvalitete kao i Sevine pjesme. I netko to proizvodi da, sram ga bilo! zaradi pare :D
A sad se i ti vertex malo pravis luda. Fino si pricala o autorima i rekla da sta eto fali severini? I lady gagi? Nisi li? Jos si nam i navela stihove koji su po tebi samoironicni i duhoviti? Sta to implicira nego da mislis da je kvalitetna autorica?
Vec je bio linkan. Dobar je tekst.
Ali zašto te nasmijava? Ne bi ja cijepala dlaku, ali spocitavati ženi na osnovu svojih nekih kriterija da samo vješto manipulira i ništa više, a nemos reć da nije trandziranje.
Kako to mislis? Sta je uvredljivo u konstataciji da netko vrlo vjesto koristi zadani drustveni okvir a u svrhu vlastitog probitka, no da u tome nema umjetnicke vrijednosti?
sasa, stvarno ne znam zašto bih Sevu navela kao vrsnu autoricu, kad je takvom ne smatram. Navela sam je kao autoricu, a čak sam stavila i :mrgreen: uz njeno ime, jer je išlo nakon Amy Winehouse i ne znam koga još - nekih jakih. A u jednom sam času i konstatirala da je vjerojatno nesporazum u tome što ja kantautorom smatram svakog izvođača koji sam piše svoju glazbu i stihove - što i jest, koliko shvaćam, općeprihvaćena definicija riječi. Ti si očito pisala samo o iznimno vrijednim autorima.
U tom slučaju, moram priznat da mi je bezveze što se pitaš zašto kod nas nema autorica koje su genijalne kao Tom Waits, a ne pitaš se što nema autorica genijalnih kao Tracy Chapman ili Janice Joplin, što bi bilo logično.
Ne znam. Može biti uvredljivo ako se postavljas kao autoritet na tom području, a da zapravo govorimo samo o glazbenim ukusima. A o njima se ne raspravlja. No, uvriježeno je već postaviti stvari tako da se može sramiti tko je ikad spomenuo da nije bacio radio u zid dok su puštali Severinu. Bezveze.
summer, D. je upravo vidio tvoj avatar i pitao: A zašto je ova stavila sliku svojih sisa? To nije zrelo!
:lol:
Objasnila sam da su to mliječne sise, hahaha, ali baš mi je, da vam pravo kažem, dobro leglo na temu i moje učešće u njoj!
Još bi mi pasalo da kavofob ima nešto za reći ovdje :lol:
Ali ja se nisam ljutila. Ja samo mislim drukcije. A vi mi odricete to pravo tvrdeci da ju ja pljujem i da sam licemjerna. Vertex odgovorim za pol sata.
Ja se u prvoj temi na 91. Stranici nisam referirala samo na hrvatske autore nego na svjetsku scenu. Bozemeprosti da bih ikada ustvrdila da nema vrlo vrijednih zenskih autora, no sveukupni dojam je da ih je znacajno manje nego muskih. A u Hrvatskoj se ta razlika doima jos vecom. Recimo, na music in festivalu, to je jedan mali primjer kojeg ja poznajem, vecinu izvodjaca ( koji su mahom i autori) cine muskarci - a to su mahom stranci. Ja drzim da je razlog tomu drustveni kontekst ( patrijarhalni ) u kojem zivimo. U Hrvatskoj pogotovo. Sigurna sam da prosjecni hrvatski roditelji prije 20ak godina ( kada su se neki danasnji autori "talili") nisu jednako gledali ako im je sin tamburao s bendom u garazi ili ako je to bila kcer..tako da mislim da ti mene vertex krivo razumijes, ja slusam i cijenim zenske autore i zelim da se drustvo mijenja u smjeru u kojem ce ih biti vise ( kao uostalom i zena u saboru).
shvatila sam da misliš drugačije. ali ovaj trash, onaj trash, sevin trash, no trash - de gustibus.
svega se dalo pročitati ovdje otkako se spomenulo severinino ime.
ali sve same kritike i omalovažavanje i to k'o iz topa. to mene muči.
gle, dođe čovjeku da se zapita, pa zašto? pa dođe onda i licemjerje na tapet.
što da ne, ako sam ja sad gorljivi sevin fan, što vi ne bi bile licemjerne? :lool:
šalim se.
sad me vertex sjetila nešto :-)
onaj naš vježbajući topic. sjećam ga se u počecima, ono: mama, go for it! ti to možeš, mama!
pa onda: i mame mogu biti zgodne i seksi, ne znači ako su mame da nisu žene.
u vrlo zadnje vrijeme: wow, kako dobro izgledaš, wow, koja guza, cice, noge! opla, koji mišići, kako si zgodna, ženska!
daj sliku! meni, i meni! šalji meni!
palo mi na pamet da se upravo tako razvijala i severinina karijera :mrgreen:
ali prije nego me sad pola vježbačkog foruma poželi zadaviti, ja moram napomenuti da ne mislim ništa loše niti uvredljivo, dapače.
da bar izgledam kao severina vjerojatno bih promijenila avatar :lol:
Ha, čuj, da je Edith Piaf sigurno se ne bi skidala. Ok, gospoji Piaf to nije ni trebalo. Stajala je i pjevala. I to dobro. Većina jako dobrih pjevačica ne treba bok zna kakav scenski nastup jer očaraju publiku glasom/tekstom/glazbom općenito. Ja osobno zazirem od zabavljačica jer volim dobru glazbu i obično mi se scenski nastup čini samo odvlačenje pažnje publike od vlastite prosječnosti. No, dobro, očito je da nisam Sevkin fan :mrgreen:.
AM, meni se čini da je tebi promakla bit Sasinih (jel žena Sasa ili Saša?? ) postova, a to je da tu vrstu pjevačica zbog godinama pokazanog (a ja sam se nadovezala na to njeno da mi je Sevke k'o trska-glumi kako vjetar puhne)ne možemo nazvati feministicom ni kvalitetnom kantautoricom. Ok, o ukusima se ne raspravlja, ali činjenica je da žena gradi karijeru na seksipilu, vjeri, sagi s bivšim.... već po potrebi žute štampe i publike. Gdje je tu feminizam? Osim, kao što je netko rekao, da čini što hoće i baš je briga, ali meni to nije feminizam. Pogotovo zato jer će uskoro jako dobro živjeti od djetetove alimentacije.
nije meni ništa promaklo, mim.
ali, nemam više što dodati. možemo mi govoriti o njenom privatnom životu... ali nećemo. ja neću, ne zamjeri.
ova tvoja zadnja rečenica mi se uopće ne sviđa. ne bi tako govorila ni za ženu koja živi od socijalne pomoći, a gdje što ova ima sasvim dovoljno za sebe.
alimentacija je djetetova. valjda ju dijete zaslužuje.
sasa, nakon što sam uskrsla temu, shvatila sam i napisala da i nije baš pametno ići po principu "što na umu to na forumu", pogotovo kad te uznemiruje nešto što ti nije lako objasniti.
Evo o čemu se radi: ako su ti s kojima si razgovarala već u branši, onda su se baš i mogli sjetit tih žena koje pišu glazbu! Možda njih i nije tako jako jako malo (kad ih se ja, koja uopće na to ne obraćam pažnju, mogu sjetiti), nego ih oni nisu skloni primijetiti? Možda se jedna doza seksizma u svakoga nađe - pa kako i ne bi, tako smo svi više-manje odgajani. A tako se i Seve našla u mom toku misli: ako žena puni Arene, redom, i uz to je i napisala dio svoje glazbe, kako je moguće da je neprimijećena? Naravno, tad sam još mislila da govorimo o autorima s malim a :D
I nekako, kladim se da ako izabereš 10 vrhunskih muških i ženskih Autora, da je za muške riječ "genijalan" u glazbenim kritikama upotrijebljena nesrazmjerno češće nego za ženske. To bi išlo uz onaj jenin tekst o (kojem ono) kritičaru, tj. taj tekst bi išao uz ovaj moj filing.
Ako ćemo pravo, ja sam rekla ovo. To postavlja neke subjekte u odnos, a ne daje apsolutni kriterij.
Moram priznat da slabo cijenim feminizam koji deklarativno brani do zadnjeg daha pravo žene da po ulici hoda obučena onoliko seksi koliko joj se prohtjelo bez da je itko zbog toga uznemiruje, ali ako to čini na sceni - onda u njoj više ne vidi ništa vrijedno poštovanja. Ma ne samo to, nego takvu zadesi salva opanjkavanja.
edit: ovo je trebalo ići nakon mim
ovo ni ja ne kužim, niti malo :zbunj:
netko je dobro spomenuo i povukao paralelu s Madonnom, žena je već odavno nastupala u korzetima, polugola, koliko se sjećam, pisala i nekakve provokativne seksi knjige, što li već
i sve to s jednim jedinim ciljem - samopromidžbe
i ovdje se podržava, kako reče vertex, prava žena (i muškaraca) da odjećom izražavaju svoj stil, koliko god se to nekom može činiti neprimjerenim
pa mi uopće nije jasno ovo spočitavanje Severini da "prodaje seks, nastupa polugola" itd.
to je sve točno, ali kako reče jedna naša političarka, :mrgreen: ne radi ništa što ne rade i drugi
meni osobno je svejedno kakav tko ima performans
može mi se i ne mora svidjeti, konkretno Seve i njoj slične me uopće ne zanimaju niti me uzrujavaju
Sto se tiče Severine, ona je jedna vrlo neovisna žena, koja se ne da ukalupljivati u tipične "ženske" kalupe naših balkanskih prostora. Ne slušam njenu glazbu, a pošto živim tu gdje živim, nemam priliku ni da je čujem onako usput. Ali mislim da ne bih dobila ospice da je tu i tamo čujem. :mrgreen:
Što se tiče ostalog, ja sam mišljenja sličnog kao verteks, AdioMare, cvijeta, jen...
Uopće nije važno da li se Seve deklarira kao feministkinja ili ne.
Ona je snažna žena, i drżi kormilo svoga života čvrsto u svojim rukama. Nije niti lutkica, koja se da manipulirati, niti trofejna žena. Ona je nezavisna i svoja, ima duha i šarma. I nimalo mi ne izgleda kao netko koga prisiljavaju da izlaže svoje ženske atribute.
Ona ih koristi po vlastitoj volji, kako hoće i kada hoće i u tome je jako uspješna. Njeno tijelo i njena odluka što će s njim. I nije ona u funkciji svoga tijela, seksualnosti, već je njena tjelesnost i senzualnost u funkciji nje, njenog koncepta karijere, uspjeha i života. I tina turner je imala noge u prvom planu, ali svejedno teško da bi je netko prozvao lutkicom. Kao ni madonnu.
Ne mislim da loše utječe na mlade.
Eto blue jasmin u istoimenom filmu nam nije ni jednom pokazala ni grudi, ni dupe, a svela je sebe na privjesak, nespsoban da si sama ostvari život kojem teži.
kao i nives celzijus, tijelo koristi kako ona hoce
pjeva, ironicni i saljivi tekstovi, a i pise, i nagrade dobiva
snazne, uspjesne zene
uzori za mlade
not in my book, a drugima kako se svidja
a vertex i adiomare, ako vas sevina golotinja i gradjenje karijere na tijelu podsjeca i poentirate na saljivim (i cak ne vlastitim) slikama u avatarima
i na dijeljenju slika napretka na topicu vjezbacica
onda stvarno
pojasnite mi vezu, je l' mi to sebe isto prodajemo? kome, kako, zasto?
i vise ne bum o severini, ne mogu virovat da sam par postova na nju potrosila
Ja ne znam kojim da rijecima objasnim. Stvarno se trudim, no citavo vrijeme se gubimo. Nisu ti iz branse ne primijetili zene, slusaju oni i Joan Baez i Lauru Marling i Kate Bush nego konstatirali da ih je manje. Sto je fakat. Pa smo se svadjali oko toga zasto.
A Severina tu nije nikakav argument. I stvarno mi je svejedno jel ju pola Hrvatske dozivljava kao role model i girl power. Ja samo mislim da nju ne mozemo uzimati u obzir kao nekog vrijednog autora- jer je njen autorski rad umjetnicki stvarno beznacajan. Pune Arene su super stvar. No i MPThompson ih ( medju ostalima) puni, one nisu jedini kriterij necije umjetnicke vrijednosti. Doista imam osjecaj da me se u ovoj raspravi pokusava natjerati da se osjecam krivom sto Severinu ne dozivljavam kao snaznu i krasnu zenu koja rusi granice. Ponavljam, dok Seve drzavi placa porez, bas me briga kako zaradjuje:), ali dozvolite da me njen nacin ne odusevljava. Eto.
točno to si ti rekla. to je tvoje mišljenje. nadovezala sam se na tebe i rekla da to nije moje mišljenje. dva različita mišljenja. i ništa više.
to je barem lako za objasniti. ne razumiješ bit feminizma, ne razumiješ navedenu relaciju. ali eto, bitno da je mi opanjkavamo. :facepalm:Citiraj:
Moram priznat da slabo cijenim feminizam koji deklarativno brani do zadnjeg daha pravo žene da po ulici hoda obučena onoliko seksi koliko joj se prohtjelo bez da je itko zbog toga uznemiruje, ali ako to čini na sceni - onda u njoj više ne vidi ništa vrijedno poštovanja. Ma ne samo to, nego takvu zadesi salva opanjkavanja.
http://www.algoritam.hr/?m=1&p=vijes...prikaz&id=2571Citiraj:
Razgolićene fotografije pjevačica, glumica, manekenki, ali i djevojaka iz susjedstva pronalaze svoj put do svih tiskovina i pri njihovom im se objavljivanju pridaje jednaka važnost kao i vijestima iz, primjerice, politike. Ukradene fotografije razgolićenih zvijezda među najčitanijim su člancima na portalima. Anonimnim sponzorušama daje se medijski prostor kakav je nekoć davno bio rezerviran za kulturu. O skinutom grudnjaku određene natjecateljice u nekom reality-showu danima se raspravlja po internetskim forumima. Žene, svejedno je radi li se o poduzetnicama, tatinim malim bogatim djevojčicama, pjevačicama u usponu ili glumicama, redom daju intervjue pozirajući na krevetu u razgolićenom izdanju. Časopisi nam daju savjete o ljepoti ne bismo li ovakvim zvijezdama sličili što više – da o neprestanom objavljivanju botoksiranih lica i ispijenih tijela hollywoodskih zvijezda i ne govorimo. Sve smo mi potrošna roba, sve smo zamjenjive, a koristeći svojih pet minuta slave, danas smo na naslovnici, sutra zaboravljene u nekom kutu. Mislili smo da smo napredovali, a zapravo smo nazadovali više nego što smo i mislili da je moguće. Najveći paradoks u svemu tome? To što smo takvu vrstu percepcije žene poistovjetili sa ženskom – slobodom.