MI svi vrlo, vrlo često zaboravljamo da PEDIJATRI NISU NUTRICIONISTI! Zato mislim da sve njihove savjete u vezi dohrane, a i prehrane djeteta treba uzeti s velikom rezervom.
Kako objasniti da neki pedijatar preporuča dohranu od 6 mjeseci, a neki od 4,5 mjeseci. Dakle, oni uopće nisu usuglašeni i savjetuju prema vlastitom nahođenju što smatram vrlo neodgovornim, i čak bezobraznim.
chikaboom, što znači da je dijete naprednije u razvoju pa mu treba naprednija prehrana? To što s 4 mjeseca ima zube? Što on može žvakati s dva prednja zuba? Što s četiri prednja zuba? Što sa šest, osam zubi?
MOje dijete ima godinu dana i samo dvije donje jedinice? Znači li to da bih joj ja trebala davati samo kašastu hranu ili joj uopće ne bih trebala davati dohranu jer "nije napredna"?
Kakve veze ima kada je dijete prohodalo s njegovim probavnim sustavom? Probavni sustav jednostavno nije spreman boriti se s dohranom prije nego dijete navrši šest mjeseci.
Moram priznati da ni u jednoj knjizi nisam pročitala (a pročitala sam ih ohoho) da dijete treba prisiljavati da leži do određenog doba. Svagdje piše da dijete treba pustiti da napravi ono što može samo, ali isto tako da ga ne treba poticati na bilo što (sjedenje podmetanje jastuka, hodanje stavljanjem u hodalice...) za što nije spremno samo.
A što se tiče mlijeka na kljunašicu/bočicu... Ne bi mi palo na pamet djetetu uvoditi bočicu samo zato jer je prestalo sisati, a neće drugačije piti mlijeko. Jednostavno ne bi više pilo mlijeko, pogotovo ne kravlje i gotovo. Svi korisni sastojci iz kravljeg mlijeka (koje je btw mlijeko za tele, a ne za dijete) se mogu dobiti iz drugih namirnica. Odakle krave dobivaju kalcij?
tina 55 , naravno da se ne slažeš da beba od 9,5 mjeseci treba prestati dojiti kako bi prihvatilo meso. Uostalom, u puretini i zečetini i nema toliko željeza koliko ga ima, primjerice, u crvenom mesu. No, isto tako ga ima kao što je apricot napisala, u prosu, zeljastim biljkama, ali i u kvinoji, slanutku, grahu, soji, peršinu, sezamu, suncokretu, bundevinim sjemenkama, jetrici i koliko znam, suhom voću.
No, što se tiče razvoja živčanog sustava, tu je važan vitamin B12 koji sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i živčanog tkiva, a ima ga u fermentiranim mliječnim proizvodima, ribi, plodovima mora, žumanjku. Osim njega, vitamin B3 je također neophodan za živčane funkcije, a ima ga u smokvama, datuljama, pšeničnim klicama, grašku, sjemnekama i orasima, kao i u ribi i jajima.
A pogledaj i ovo:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2718
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2109