Elly, hvala.
Kao što sam rekla, mene i ne brinu te knjige, nego više neka njegova rastresenost u drugim područjima (pa mi onda sve postaje sumnjivo).
Sad mi je lakše.
Printable View
Elly, hvala.
Kao što sam rekla, mene i ne brinu te knjige, nego više neka njegova rastresenost u drugim područjima (pa mi onda sve postaje sumnjivo).
Sad mi je lakše.
Upravo se po prvi put zalijepila za prvi fiction, fantasy ili kako se već zove ta literatura. Ne mogu vjerovati da je posudila Oksu Pollock :-)) .
Pozdrav! Ja sam nova na forumu pa da se odmah uključim u najdražu temu u našoj kući - knjige. Kod nas se čita sve i svašta, iako moram priznati da je S. (skoro 11g.) puno izbirljiviji od mene. Na njegovoj polici su u prvom planu svi H. Potteri, Gospodari prstenova, Gregovi dnevnici, Warrior cats i tome slično. Jako voli čitati te kaj ih ima u nastavcima i voli ih čitati po nekoliko puta. Mi smo počeli tako da sam mu sa 4 godine počela čitati 5 prijatelja - svaku večer jedno poglavlje i tako sve knjige, Navukla sam ga na čitanje! :-) Možda čak i malo previše čita...
oduševljena je H.Potterom. Do sada je (ljetos) pročitala prve tri knjige, tada sam zabranila daljnje čitanje istog do slijedećeg ljeta (nisam nasjela ni na zimske praznike)
također hit Gregovi dnevnici na engleskom - dovoljno su jednostavno pisani da se još prošle godine prebacila na engleski
između toga poneku lektiru ;-), Zagonetni dječak (cool), Junaci Pavlove ulice (tak-tak), ...
trenutno Rebbel Belle na engleskom - kaže čudna je i nekako nasilna ...
E (11 god.) je prosle godine procitala 63 knjige, od kojih je najodusevljenija Hobitom.
Preko zimskih praznika je procitala:
- C. Van Allsburg: "Polar Express"
- Roald Dahl: "James and the Giant Peach"
- Roald Dahl: "Fantastic Mr Fix"
- Jules Verne: "Put u srediste zemlje"
- Italo Calvino: "Marcovaldo" - za lektiru
Jucer je zavrsila "Otok s blagom", a u medjuvremenu cita "Moby Dick" za lektiru iz antologije i Odiseju za nastavu (dobila je "10 e lode" iz pismenog ispita koji se odnosio na prvih 10 cjelina :) ).
Elly, bravo za Erin!
Moj je od onih započetih završio Božićnu priču i Heidi, a i dalje čita Dvije kule i Malog lorda. Mislim da je od ET-ja odustao.
Također je pročitao petog Grega i trećeg doktora Proktora, a i MikiMama me sad sjetila da je jednog starog Grega pročitao na engleskom.
Nisu još dobili novu lektiru.
A. se dočepao knjiga Ricka Riordana, "Kradljivca gromova" pročitao je za vrijeme praznika, a u subotu je u knjižnici nabavio drugi nastavak, "More čudovišta", i sredio knjigu preko vikenda. Već je najavio da danas ide po treći dio ("Titanova kletva").
Po onome što mi priča, rekla bih da je to grčka mitologija upakirana u terminologiju prilagođenu američkim tinejdžerima :roll: (npr. Afrodita je "ljepša od Angeline Jolie", piše tako u knjizi), i da je po kvaliteti znatno ispod dugoobožavanog Harry Pottera ili Tolkiena (kojeg i dalje čita, ali polako, baš vidim da mu teže ide, iako ne odustaje). Ali neka ga, ja zadovoljna sve dok ga knjiga odvlači od igrica na ekrančićima.
moja se ove praznike navukla na gospodare prstenova. harry pottere je pročitala, sad, mislim, čita drugi dio gospodara prstenova
a ja sam joj obećala da ću pročitatizadnju knjigu HP. prvih šest sam pročitala i svidjele su mi se, koliko god ja odbijala tu vrstu literature :mrgreen:
ni kao dijete nisam voljela taj fantasy žanr, no Harry Potter me ugodno iznenadio. odraslu ženu :mrgreen:
Daniel Defoe: Robinson Crusoe
moja je malo stala
pročitala je prve dve knjige sf/krmića za mlade, malcolma rosa, demonski strijelac i izgubljeni metak
sada mora pročitati 20,000 milja pod morem, i ne ide joj
dosadno joj je
prva lektira koja ne ide
Donijela sam sinu na ogled ovu trilogiju Percy i Olimpijci koju je tanja gore preporučila (hvala, tanja :-))i pročitao je prvi roman i kaže da je preodličan.
Eto, lakše mi je knjige odnijeti da ih vidi i odluči hoće li ih čitati, nego ga odvesti u knjižnicu.
Nakon 1500 stranica sva 4 dijela Okse Pollock, pristala je pronjuškati Harry Pottera (ne bi inače, nego je dobila Kamen mudraca od nekoga za rođendan).
E.R. Burroughs: Tarzan of the Apes.
Zeli procitati i druga dva nastavka, svidja joj se jako. :)
Malo je stala sa Moby Dickom, ali svako toliko ga uhvati.... Jer nemaju zadani rok dokad ga procitati (valjda do kraja sk.god. :lol:).
Moja čita Koko u Parizu, nadam se da se neće razočarati kao ja kad shvati da je sve bio samo san.
moj T obozava percyja vec godinama, procitao sve izasle nastavke na hr nekoliko puta , sad cita na engleskom, jer mu je dugo cekati novi.
r.riordan ima jos dvije serije knjiga nakon ove, jedna se nadovezuje na ovu, the half blood prince, a druga ima veze sa egipatskom mitologijom, ne znam kako se zove.
uglavnom, zgodni su romani, pogotovo onima kojima mitologija , grcka i rimska nisu strane.
citanje na engleskom je samo benefit.
a za prva dva dijela mislim su snimljeni i filmovi.
moja je jedva pročitala kapetana nema
na kraju kaže da nije loša, ali nije je baš čitala s guštom
kada je to riješila nagrada joj je da može čitati šuplji grad, to jedva čeka
jooj pa mi smo gledali film o tom percy jacksonu, to je ono kad mali skuži da mu je Posejdon otac
Mama je kriva za sve, gore spomenuta, je lektira i to je sad pročitala, a i ja sam - pa, zabavno, ali stvarno ništa posebno, nisam znala da ima još knjiga od ZP (pitam se jesu li isti likovi, jer ovo je više kao neka malo duža pripovijetka, očekivao bi čovjek da će se sa tim likovima još nešto događati)
Michael Ende: Prica bez kraja
Kasnije smo o njoj dugo razgovarale, jako joj se svidjela.
Upravo je završio s Tolkienovom trilogijom, zadnju knjigu je još najbrže i pročitao, valjda mu je napokon sjeo taj stil.
Sad se prebacio na realističnu prozu. Nakon već spomenutog Pongrašića (kojeg ima za lektiru), sad čita "Bacit ću ti kompjutor kroz prozor" Jasmine Tihi-Stepanić.
Preletjela sam knjigu, čini mi se da nije loša, ali nije ni neka vrhunska književnost. Onako, nešto kao Miro Gavran za tinejdžere :mrgreen: Dohvaća dobre teme - razvod roditelja, prve simpatije, ovisnost o igricama, kvartovsko huliganstvo. Jest da je rasplet malo ubibože, ali takve knjige ipak moraju imati hepiend, pa ću zažmiriti na nelogičnosti.
Nakon Percyja, moj se vratio Gardašu i pročitao Miron na tragu svetog Grala.
Slijedila je Natko veliki: nitko kao Natko, a to je nešto jako slično Gregovom dnevniku, uglavnom manje od 2 sata čitanja, ali OK, to su 2 sata manje na tabletu :mrgreen:
Sad čita Povratak vitezova.
Moja je na ne znam više kojem nastavku HP (zatočenik nekoga na A).
Mlađa ne čita gotovo ništa, katastrofa :cupakosu: . Istina, prvašić je, ali ukupno tečno čita duže nego ova 4g.starija. Tu i tamo dograbi enciklopedije kad nešto želi provjeriti :roll:.
Zatočenik Azkabana, onda je na trećoj knjizi. Tu sam i ja još izdržala pročitati, ali nakon četvrte mi je već bilo previše HP-a.
Što se tiče mlađe, stigne se preobratiti još, nije ni moj u 1. razredu puno čitao knjige (osim što je Gregov dnevnik progutao u 1 dan), a onda ga je "primilo" ljeto između 1. i 2. razreda. Sad voli čitati, ali malo je previše pod dojmom pročitanog. Jučer je zgotovio spomenutu knjigu "Bacit ću ti kompjutor kroz prozor", i cijeli dan je bio nekakav neraspoložen i namrgođen, baš kao i glavni lik iz knjige (koji je osmaš), i gunđao da "ni njemu u životu ništa nije u redu, kao ni onom dečku u knjizi" (inače, dečko u knjizi markira iz škole, roditelji su mu razvedeni, ovisnik je o igricama, gleda cure i laže svima oko sebe, a na kraju ga prebiju huligani u parku - baš pravi primjer za identifikaciju :roll:) Skoro da poželim da se vrati na Tolkiena i fantastiku, tu bar neće povlačiti krive paralele s vlastitim životom.
Azkabana, moja najdraza! :heart:
Sirius mi je najdrazi HP lik.
Inace nikad prije nisam citala HP dok moja djeca nisu izrazila zelju da im citam. I tako sam otkrila da su knjiga jako dobre, iako ja nisam neki fantasy ljubitelj.
Moja mladja je isto prestala s citanjem, a bas kao i tvoja, ranije od sestre je pocela citati i tad je citala sve Anice i Mase i Lili. Sad je to procitala i vise joj se ne da.
Posudila sam joj Stjuarta i razvlaci ga vec tri tjedna :roll:
Ha ha, i meni je Sirius najdraži lik iz HP, a ovo je već drugi puta danas da to govorim - na kavi je nas 6 odraslih ljudi raspravljalo o tome tko je kome najdraži u HP serijalu.
Moja je inače pročitala Blizanke, to je sad za lektiru, a prije toga je pročitala neki od dijelova Kronika iz Narnije.
Blizanke sam joj već prije ja čitala, ali kaže da je sve zaboravila, sad planira čitati Emil i detektivi.
mi smo ovaj vikend zgotovili nekoliko knjiga; lektiru gricki top koja joj uopce nije sjela, postala je neznatno bolja tek nakon pustih objasnjenja. procitala je timija promasaja- specifican humor, jako zabavna i "pitka".
odusevile su je kradljivac munje i more cudovista ( morali smo i filmove pogledati). ja joj navecer citam po poglavlje dr. proktora jer sam knjige nasla online i to bude bas lijepo druzenje prije spavanja. sad smo na vremenskoj kupki odlicna je!
balansiramo : )
Tanja, nadam se da malo samo nije našla nešto što bi je dovoljno privuklo, nakon svih tih Anica, Maša i sl. (ruku na srce) bedastoća bila je pročitala skoro sve Priče iz davnine i onda stala. Imam dojam da joj se ne da čitati po 20-ak stranica svaki dan, nego nešto uzme i pročita ako se može u jednu kratku večer (jer zaspi čim vidi krevet). Ako ne, onda ništa.
Ne bih se ja brinula za mlađu, čokolada.
Ako je već krenula ozbiljno s čitanjem, doći će joj opet to.
I moj sin čita više u valovima, nego kontinuirano.
X
Identično. Dijete koje je pročitalo nekoliko knjiga HP (ni ja ne znam što jest, što nije - šestica se povlači po noćnom ormariću) i Hobbita sad već dugo zaobilazi Tolkienovu trilogiju. Tja, valjda mu je bilo dosta - HP imaš kaj čitati... Sad opet čita Kishona. Kojeg možeš čitati gdje god otvoriš. Nema strpljenja za romančine. I da - Adrian Mole mu se svidio kad su ga imali za lektiru, ali da bi se baš sam primio toga - teško...
A stariji - taj ne čita ništa što nema veze s bilo kakvom tehnikom. Ali voli SF. To je jedino što čita mimo lektire. Ovo mu se dopalo: http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...ctedId=5007161
:lol::lol:
Moji čitaju Crveni alarm, za poludit, nadam se da neće krenut s identifikacijama :mrgreen:
meni su blizanke tako bolesna knjiga
rastaviti sestre, oduzeti u potpnosti jednoj oca, drugoj majku, koma
znam da nema veze s temom, ali morala sam
mojoj su za kaznu oduzete 6. HP i Šuplji grad i to je skriveno kod mene u ormariću, jer je počela dobivati loše ocjene, ništa ne uči, samo satima neprekidno čita
e ne može
A. Dumas: Tri musketira
BTW, ovdje u 8. razredu imaju drzavni ispit-valuaciju edukativnog sistema (prove INVALSI), i vec se pomalo spremaju za njega.
U petak su imali jedan od ispita pripreme, radilo se o razumijevanju dijelu teksta iz Quidditch through the Ages, J.K. Rowling. E. ga je 'razvalila'. :mrgreen: :mrgreen:
Preporuka je bila ili knjiga ili film "Ja se ne bojim" (film je rezirao Gabriele Salvatores), pa smo odabrali pogledati film.
Atmosfera jest mucna, to mic-po-mic otkrivanje sto se Filippu stvarno dogodilo i zasto je tamo gdje jest. Fotografija je prekrasna, glumci su odlicni.
E. je film dozivjela dosta dobro: napeto ga je pratila, odahnula kad je Filippo spasen, a iz filma je izvukla pouku da nema gore zlocestoce od ljudske zlocestoce.
Tipicno djecje, bilo joj je bitno znati da su i Michele i Filippo dobro, a teroristi uhvaceni.
Oprostite na eventualnim spojlerima, knjigu nisam citala pa ne bih znala da li vjerno prati film, iako je scenarij napisao autor pa vjerujem da nema (vecih) odustupanja.
Vjerujem takodjer i da je knjiga, zbog atmosfere, mucnija od filma.
Sve u svemu, drago mi je da smo ga pogledali.
Od novoprocitanog na njenu listu dodajem A. Dumas, "Grof Monte Cristo".
Hm, davno sam čitala knjigu, ali iz ovog što si napisala čini mi se da su kraj na filmu prilično promijenili :|
Kod mog sina u razredu, dobili su kao "bonus lektiru" ovaj mjesec "Ključić oko vrata" Nikole Pulića (nije im obavezno da pročitaju, ali preporuka je).
Ja sam tu knjigu dobila za 10. rođendan, sjećam se da sam je tada pročitala u jednom danu i da mi je bila super.
A. je čita, počeo je s voljom, ali ubrzo je rekao da mu je knjiga dosadna, razvlači je nekako, dogurat će do kraja, ali vidim da nije nimalo oduševljen. Negdje na pola knjige pitao me: "Dobro, i što će se još dalje događati?"
Ponovnim prelistavanjem knjige vidim da je u pravu - kompozicija je totalno nesuvisla, nema nikakve fabularne niti, nego se knjiga sastoji od nekoliko epizoda povezanih istim likovima i mjestom radnje, ali nisu pripovijesti, nije pravi roman - uglavnom, neodređeno. Zapleti su naivni, raspleti nelogični, sve u svemu, nije neki zgoditak. A još prije mjesec dana zaklela bih se kako je to dobra dječja knjiga. Eto kako se pogledi lako mogu izmijeniti, ako ostanemo samo na jednom (i to dječjem) čitanju :mrgreen:
Sad si me zaintrigirala pa sam nasla knjigu u pdf-u i procitala kraj - razlike su minimalne.
U film su dodali samo to da se Filippo, nakon sto mu je Michele pomogao pobjeci, vraca, usprkos tome sto se pojavio i Sergio (Michele je vec ranjen u nogu, ali ziv, otac ga drzi u narucju); Filippo i Michele si pruzaju ruku, policija nadlijece helikopterima, Sergio se predaje.
Knjiga zavrsava tako da je Filippo uz Micheleovu pomoc pobjegao, otac je Michelea ranio u nogu, drzi ga u narucju i trazi pomoc od policajaca iz helikoptera.
Ok, priznajem da sam dosta toga zaboravila.
pa niste baš toliko trebale spojlati:-x
netko od nas bi i pročitao sam ammanitija