primit će te svaki. i nemogućnost iznošenja trudnoće je njihova domena. sretno!
Printable View
Ljube evo počela sam skupljati!;-)
Mala Mimi htjela sam ih izvaditi da znam jer da mi se to pokazalo kao problem, onda se opcije mjenjaju. Ali kako mare41 kaže, ove koje se vade kod nas nisu te koje su nama bitne, pa tu očigledno moja ideja da bi to mogao biti moj problem staje...
Teško mi je prihvatiti ideju da je svaki put bio problem u kvaliteti embrija, baš sam onda žešći pehista...
Frćka žao mi je što ti se to sve desilo, sigurno ti nije lako. Jesi probala dosad sa kortićima?
Ja bih na tvom mjestu otišla i kod nekog privatnika po mišljenje pa možda netko drugi bude imao još koju ideju
Žužy:love2: nama dvjema je slično nažalost, sve su to bile trudnoće na samom početku, zato mi je su mi i pale na pamet NK stanice, u kombinaciji s onim što već imam, malo povišene antiTG (što već pokazuje da moj imunološki sustav napada mene, ako sam to dobro shvatila, odnosno štitnu žljezdu), na heparinu sam što se tiče ostalog preventivno i tako bila, bar ovaj put...
Prvo pomislim moram popravit imunološki sustav, a onda ne, nego srušit ga...
Frćka,meni je moja endo. rekla da imam promjenjenu štitnjaču (na uzv) i da to upučuje na autoimunu bo,i ja se več poveselila da sam konačno možda našla "nešto",ali su krvni nalazi bili ok.. ATG: 15,0 kU/L...ATPO: 28,0 kU/L, a TSH nakon zadnjeg spontanog mi je bio 1,54.
A Žužy sve se mi pitamo kako, zašto, zbog čega...i ja sam se zadnji put ulovila kao ok malo štitnjača, tu je i heparin, super, ajd idemo do kraja sto posto...i eto opet:-(
Pozz cure, radila sam nalaze nedavno i neke mi vrijednosti nisu ok, al ne kuzim se dovoljno u to pa bih vas molila da mi malo protumacite. Ugl LAC mi je pozitivan 1.52, INR 0,88 (2.0-3.5) pise preporuka za praćenje OAT, APTV omjer 0,7 L (0.8-1.2), APTV 22.2 s (22-33). Ostali koje sam radila PV, fibrinogen, antitrombin, IgM, IgG, proteini C i S i homocistein su u okviru ref. vrijednosti. Hvala :)
Može li informacija...Gdje se u ZG rade privatno NK stanice i kolika je cijena? Hvalaaa
Probaj u Batesu ili poliklinika Beta. Oni vecinom sve imaju. Nisam sigurna za NK stanice. Progooglaj ;) nazoves i pitas najbolje
Nk stanice se rade u zaraznoj i bez uputnice se placaju 2000kn. Nalaz isti dan. Za privatni laboratorij neznam.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mozda onda mozes dobit i uputnicu! ;)
Ja sam iz BiH, tako da ne mogu raditi na uputnicu. Ali je preskupo, 2000 kn :(
U Banja Luci se radi u privatnom laboratoriju, i košta 103 km, odnosno malo manje od 400 kn. nego je problem što se rade samo srijedom, a ja neću kroz BL prolaziti tada, pa kontala ako su slične cijene, da uradim u ZG, kada budeem išla na konsultacije. Ali sam se iznenadila kolika je razlika u cijeni.
Hvala :*
Jel neko radio nk privatno za 2000 kn? Zanima me nalaz
Pozdrav, nakon drugog spontanog :cry: (imam već jedno dijete) krenula sam na pretrage. Nalaz ploda još nije gotov ali sumnja se na omfalocelu. Kako imam proširene vene na lijevoj nozi (i čak jednu neuspjelu operaciju te noge iza sebe) i stvaraju mi se trombi na toj nozi (srećom ne u dubokim venama) ginekologica me poslala na ove pretrage FIBRINOGEN D-DIMEERI KKS PROTEIN C PROTEIN S APTV LAC ACL AT III (to je na jednoj uputnici) i FAKTOR V FAKTOR II MTHFR ACE ( to je na drugoj uputnici). Možete li mi reći da li je to dosta za istražiti eventualnu trombolifiju i ako je netko od vas bio na ovoj pretrazi u Splitu, gdje treba ići i koliko se čeka.
Također idem i na color doppler noge i još na neke pretrage (tipa kariogram...), a pogledala bi i štitnjaču, muža poslala na spermiogram i bris...
Voljela bih da mi se javi neko iz Splita ili okolice tko je prošao kroz to, da razmijenimo iskustva, npr. da li je neke stvari bolje raditi privatno i gdje, koliko se čeka, gdje je šta...:unsure:, hvala puno
Mogu ti reci samo da su navedene pretrage dovoljne za otkrivanje trombofilije jel ces po njima vidjeti kakve mutacije imas. I prema tome ces dobiti terapiju.
Ne znam kako funkcionira u Splitu ali u Zg se dosta ceka za neke pretrage jer je velika guzva za sve. Ili su neorganizirani.
Ja sam radila većinu tih pretraga u st, osim d-dometa i MTHFR, ne trebaš se narucivati, nalazi su mi bili gotovi za 5 dana. Samo se protein c i s čekaju duže, do 3 tjedna al su mi valjda ubrzali i to jer sam radila predoperativne pretrage u isto vrijeme.
xavii hvala puno, ginek. kaže da pričekam još 10 dana bar, prošlo je 10-ak dana od induciranog, pa da onda idem to izvaditi, da bi sada vrijednosti mogle biti poremećene zbog trudnoće...a ja bi najrađe sve to odmah sutra...
Xavii za 5 dana???? Selim u Split!!!!!
Pozdrav, prije 20-ak dana imala sam inducirani pobačaj jer je djetetu srce stalo u 16.tjednu trudnoće.
Patohistološki nalaz ploda još nije gotov, ali gotov je nalaz posteljice pa bi vas molila ako tko zna da mi ga protumači:
Materijal je posteljica vel. 10X7X2 cm, marginalne insercije pupkovine duljine 4,5 cm, koja dijelom prolazi kroz ovoje. Uputna dijagnoza:Missed ab. hbd 16+4. Mikroskopski većinu resica čine nezrele intermedijarne posteljične resice, unutar strome fokalno vidljive inkluzije trofoblasta. Vidljiv je obilniji inter i intravilozni fibrin, a koji na više mjesta sadržava manje nakupine granulocita. Vide se i veće tzv. "stem resice" sa početnom pregradnjom krvnih žila (smrt ploda in utero?). Navedene resice u cijelosti fibrozirane strome, na više mjesta se na decidui nalaze naslage krvi. Unutar decidue raspršeni limfociti. Vidljivo je i naglašeno pupanje sinciciotrofblasta, uz fokalne kalcifikate. Ovoji prožeti krvlju, pupkovina bez bitnijih promjena. INTERVILLOSITIS ACUTA.
Suprug i ja smo oboje naručeni na kariogram 15.06., ja sam danas vadila krv za proširene pretrage za trombofiliju (nalazi za 10-15 dana), planiram napraviti i TORCH i sve šta ide...
Da li nalaz posteljice ukazuje na poremećaj zgrušavanja krvi, meni se čini da da?
Citogenetički nalaz ploda nije u potpunosti gotov, ali iz onog šta je gotovo rečeno mi je da uzrok nije kromosomski, patohistološki nalaz ploda također još nije gotov.
Napominjem da sam spontani pobačaj imala i pred nešto manje od dvije godine (u 8.tjednu otkriveno je da je srce stalo pretpostavlja se u 6.tjednu)
Imam i jako proširene vene lijeve noge (i operaciju iste noge koja nije uspjela iza sebe), stvaraju mi se trombi površinskih vena, pogotovo u trudnoći, a nakon induciranog pobačaja imala sam veliku upalu vena koja sad polako prolazi. Sutra idem na color doppler vena i prekosutra na pregled kod vaskularnog kirurga (razmišljam o ponovnoj operaciji...)
Oprostite šta sam ovoliko razdužila...pozdrav
Nisam strucnjak ali ovo ukazuje na guscu krv i iduci puta obavezan niskomolekularni heparin.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvala na brzom odgovoru, proguglala sam malo ovo intervillositis acuta i to ukazuje više na neku infekciju (spominje se listerija, zlatni stafilokok...), ja sam radila briseve na početku trudnoće i bili su ok, a i urinokultura je bila sterilna...iskreno, ne znam šta bi mi bilo draže (iako je sve užasno) da je uzrok trombofilija ili infekcija...nema druge nego čekati nalaz phd ploda i rezultate pretraga za trombofiliju...a pitati ću ginek. uputnicu i za TORCH.
Užasno me živcira šta ne razumijem nalaz posteljice, šta su inkluzije trofoblasta, šta inter i intravilozni fibrin sa nakupnama granulocita, šta fibrozirana stroma , šta decidua sa raspršenim limfocitima...šta pupanje sinciciotrofblaste i fokalni kalcifikati...:cupakosu:
Bok cure,
da li se uputnica za trombofiliju dobije od soc.gin. ili me ona mora slati kod hematologa pa da me on šalje na pretrage?
Da li znate što točno mora pisati na uputnici za trombofiliju? Da li to ima veze s MTHFR? Ama bas nist ne kuzim u tom dijelu.
MPO Dr. mi je napisao da napravim i homocisetin i B12 u krvi .
Bananka,
tvoj mpo dr je tražio homocistein i B12. Tu uputnicu ti može dati tvoj primarni ginekolog. Za B12 znam da se u zadnje vrijeme može napraviti na Rebru (prizemlje zelene zgrade).
Kako vidim, tvoj mpo nije tražio analizu ostalih biokemijksih parametara (veliki koagulogram, protien C, protein S, antifosfolipidna antitijela...) i gentskih faktora trombofilije (analiza lokusa gena na pozicijama Faktor V Leiden, PAI-I, Faktor II. MTHFR i drugo).
Uputnicu za veliki koagulogram ti može dati tvoj obiteljski liječnik i primarni ginekolog.
Hvala Inesz! Ja sam pitala svog dr.da li bi mogla napraviti nalaze na trombofiliju pa je odg.na mail da moze i da usput jos napravim i homocistein i b12 u krvi.
cure jel mi može netko ovo objasnit
P-PV(udjel) 1,42(>70)
P-PV(INR) 0,8(2,0-3,5)
inače na terapiji sam clexanom
INR, laički rečeno, označava razrjeđenost krvi.
Ovaj ref.interval je za ljude na terapiji martefarinom i sl. gdje se krv treba konkretno razrijediti.
Normalni interval za ljude koji nisu na nikakvoj terapiji je 0,8-1,2.
Doza Clexana koju propisuju u postupcima (obično 0,2-0,4) nije terapijska nego prevencijska pa ne može djelovati na vrijednost INRa. Iako bi ti, po meni, vrijednost trebala biti više oko 1 nego baš na donjoj granici. Kontaktiraj svog hematologa ili mpo-ovca koji ti je propisao Clexan pa vidi što će ti reći.
Sent from my GT-I8190 using Tapatalk 2
u srijedu idem na kontrolu a moja doktorica na gd pa me zanima da li to može utjecati negativno na trudnoću i da li će mi onda smanjivati ili povećavati dozu pošto sam dobila u uputnicu za nove inekcije pa da pričekam tih par dana....sori nova sam u ovome jer još ih nikad nisam koristila tako dugo ....bilo bi do bete i to je to
Kad kreneš s heparinom ne možeš samo tako prestati ili preskakati terapiju. Njega bi trebalo koristiti kontinuirano, svaki dan u dozi koja je propisana prema nalazima krvi (a INR i nije neki pokazatelj djelovanja terapije). Doza se po potrebi može povećavati ili smanjivati ali ne znam ni za jednu koja je tijekom trudnoće prestala s pikanjem pa makar i na par dana. Na koji način bi prestanak korištenja na par dana mogao djelovati na trudnoću zaista ne bih znala niti bi riskirala da saznam. Na tvome mjestu bih nastavila s dozom s kojom sam krenula i pričekala pregled pa porazgovarala s liječnikom.
neznam zbog čega si zaključila da bi mogla prestat sa terapijom naravno da ne...možda zato što sam napisala da nebi isla po drugu mjesecnu dozu ali ne iz razloga da bi prekinula jer još imam inekcija za par dana nego da nebi podigla lijekove a on mi promijeni dozu i onda ....
Da, zato sam skužila da bi prestala s terapijom. ;) Sorry. :škartoc:
Ne vjerujem da će ti mijenjati terapiju jer su ti vrijednosti protrombinskog vremena i INR-a u biti ok. Još ako su ti ostale vrijednosti koagulograma dobre mislim da možeš slobodno podići iduću dozu lijekova. Možda samo da za svaki slučaj usput pitaš u ljekarni da li je moguće napraviti zamjenu ako ti se ipak promijeni doza. :unsure:
Curke, gdje se sve može vaditi homocistein? Da prije pretrage prestanem piti folate i B 12? Ako da, koliko dugo treba proci od prestanka pijenja do vadjenja krvi? Tnx!
homocistein se vadi na Vuk Vrhovcu,ostale bolnice ga ne rade,a što se tiče folata i b 12 nisam ti sigurna ali mislim da nema veze dal piješ ili ne
Optimist, jedino možeš vaditi na VV homocistein nigdje drugdje (tako mi je receno). Ja sam vadila homocistein na VV 21.07. i 30.07. dobila nalaz na kućnu adresu.
Mozda moze netko prokomentirati:
Homocistein je 9.1 (3.7-13.9)
Hvala!
Hvala, cure!
Bila sam kod hematologinje na Rebru pa mi je dala internu uputnicu (moja gin mi je dala D1 uputnicu) da kod njih izvadim dodatne pretrage, među njima i homocistein, tako da ga rade i tamo, ali možda samo ako zatraži njihov liječnik.
Cure moje drage...trebam malu pomoć. Dobila sam popis pretraga koje moram napraviti , a znam da Vas je većina to već radila
pa da mi kažete di se što vadi, jer danas idem po uputnice pa da znam svom gin. reći .
Znači moram raditi:
-protein C, protein S, AT3, fll, FV Leiden, homocistein, PAI-I, LAC , aCL, dali se to vadi bilo koji dan ciklusa??
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Ja sam neke radila u Vinogradskoj ovaj Lac i aCL u Petrovoj 3.
Tamo vecinu mozes obavit i najbolje ti je otic tamo i narucit se.