Isto kao i natjecanja u sportu, zboru ili tehničkom ili robotici to ovisi o nastavniku.
Printable View
Isto kao i natjecanja u sportu, zboru ili tehničkom ili robotici to ovisi o nastavniku.
Točno, to sam i rekla. Jedino što se natjecanja u zboru ne boduju za upis u srednju školu. Za robotiku i tehnički ne znam.
Naravno da ne ovisi samo o dobroj volji učitelja, ali ako nema dobre volje učitelja nema niti natjecanja, odnosno može dijete biti i motivirano i pametno i voljno učiti, ako ga netko ne pošalje na natjecanje onda neće ići na natjecanje.
Ili, ako ga i pošanje, ali ga ne priprema - opet ništa. U tom smislu nisu sva djeca u ravnopravnom položaju da dobiju dodatne bodove za upis.
Pa zar je zaista, u gradu (jer većina ovdje priča o Zg) u kojem su razlike u OŠ po uspjehu drastične (a djeca su zdravom logikom barem donekle slična), sad problem onih 20 s IPP i PP?
Ovo sa sportom me živcira jer je neadekvatno složeno (osim što vrhunski sportaš sporta koji nije HŠS ne može dobiti ni boda, uz to npr. naš nastavnik tjelesnog ne želi uopće prijaviti ekipe, pa ni za plivanje za koje nema nekog zalaganja, ne da mu se, ko to provjerava?)
Meni je puno veći problem razlika među školama (ono, od 2 do 22 odlikaša po razredu) najezda djece s 5.0, najezda sa svih strana, a onda riješe test u miocu za nulu i jedinicu.
Iz razgovora s osobom koja sudjeluje u organizaciji takvih natjecanja stekla sam dojam da je ovakva situacija češća u srednjoj školi. Gledajući svoje dijete i njemu sličnu djecu koja idu na takva natjecanja, zaključila sam da u osnovnoj ipak oni jako ovise o nastavniku, počevši od motivacije, pa do praktičnih detalja oko pripreme.
Ja isto mislim da će dijete u OŠ teško samo pokrenuti odlazak na natjecanje, pa se još i pripremati.
Tu se jako varaš. Postoje područja - npr informatika - u kojima državni natjecatelji uglavnom nadilaze kompetencije svojih učitelja, pa i preuzimaju inicijativu.
Ja osobno sam doživjela da mi je učenik došao s pitanjem - mogu li ga ja prijaviti na natjecanje jer je nadležna profa na bolovanju, a bilo je 5 do 12 za prijave.... Nije se radilo o informatici.
Koliko se to puta dogodilo? Ima naravno svakakve djece, no vjerojatnost da će dijete otići na natjecanje je puno veća ako to organizira profesor. I da će bolje proći na natjecanju ako ga profesor pripremi. Znači, uspjeh na natjecanju a time i potencijalni bodovi za upis u SŠ ne ovise samo o djetetu, nego i o okolnostima, tj. školi u koju ide. A to je cijela poanta onoga što sam rekla - da za svaku vrstu dodatnih bodova možemo lamentirati da su nepravedni.
Može. Ali je za sport, po meni poseban problem jer postoje škole gdje apsolutno nikakvu mogućnost djeca nemaju.
A opet, stoti put...najveci je problem već dobro poznat. I za djecu kojoj onda SŠ bude šok.
ako i je angažman djeteta iza njega se, cast izuzecima, krije angažman i ambicije roditelja
znam primjere gdje su roditelji, kod nekih bake, vec ljeto prije počeli raditi s djecom (kompetentni su za to)
ljeto prije se proslo gradivo cijelog tog razreda, cijelo prvo polugodište su se uzimale instrukcije za pripremu za natjecanje
za neku djecu sam cula (ne na placu, pouzdani izvori) da nisu na skijanje isla da bi se preko zimskih praznika pripremali za natjecanje
i to bas neki srednjoškolski profesori koji su na glasu kao odlični pripremaju djecu za natjecanje, najviše sa ciljem dobivanja dodatnih bodova
naravno radi upisa u mioc
Ajme alex to još nisam čula! U principu informatičari imaju organizirane pripreme, tijekom svih praznika, ali iza toga stoje neke udruge.
Naši profesori znaju organizirati pripreme za natjecanja tijekom praznika (zimskih i proljetnih) za djecu koja su u Zagrebu, nije da sad netko izostaje sa skijanja radi toga.
i ja sam se čudila
i nisam vjerovala kad su mi to pričali
Ja ne razumijem što se čovjeku točno promijeni u životu kad upiše i završi MIOC, da je to postalo kao da druga škola ne postoji. :)
Pošto sam studirala s pola MIOCa, mogu reći da im je na mojem faksu bilo puno lakše nego nama ostalima, bili su spremni na točno to. Ali sumnjam da su u takvoj poziciji oni koji su odabrali neki drugi fakultet.
Meni je npr. baš zanimljivo ovo dvojezičnim školama, škole koje vode djecu van malo, prijavljuju se na erasmuse itd.
I meni je pala na pamet informatika ;) ali mislim da je to malo specifičan predmet. Specifičan po tome što školski program uglavnom ne prati suvremene trendove, a pogotovo ne kompetencije učenika. Već se pisalo o tome. Zato me ne čudi da djeca koja se natječu iz tog predmeta sama preuzimaju inicijativu.
Za druge predmete, stvarno mi je teško zamisliti da se netko u osnovnoj školi priprema potpuno sam i još se tako plasira na državno natjecanje i osvoji neku od nagrada? To mora da je zbilja iznimno dijete, u svakom pogledu.
A ovo mi zvuči bolesno :scared: ali me nekako ne iznenađuje.
Iako - moj sin se svake godine (počevši od 2. razreda oš pa dosad) za zimske praznike priprema za neko od glazbenih natjecanja - ali to je zahvaljujući ogromnom angažmanu njegove profesorice koja priprema djecu mimo svog radnog vremena. A za ta natjecanja će pri upisu u srednju školu dobiti frišku figu, pa to na kraju krajeva nema nikakve veze s upisom :mrgreen:
Potpis na krumpi, osim sto nisam studirala na njenom faksu.
Naravno da je MIOC vrhunska skola i cestitam djeci koja su upala, ali zasto se na ovom topiku gotovo samo o MIOC-u pise?
Imam filing da ljude zanimaju i druge skole, a bed im je na ovoj temi pitati.
I da, bas je svinjarija sto se za sportske rezultate dobivaju bodovi, a za glazbene skole ne. I jedno i drugo zahtijevaju puno vremena i angazmana ucenika.
laumi, ne dobiva se ni za sport.
moje dijete trenira 3h svaki dan, ali taj sport nije dio HŠSS i ne može dobiti ni boda.
Za slične sportove u HŠSS se nastavniku tjelesnog ne da ni prijaviti ih.
Tako da nacionalni prvak u karateu ili veslanju neće dobiti bod, ali ekipa koja je osvojila mjesto u HŠSS hoće - oni uopće ne moraju biti toliko posvećeni da im sport oduzima svaki dan nekoliko sati.
Uostalom, moj je stav da se ne treba dobiti za ništa. Moja djeca idu u GŠ ili treniraju, samo jer ne trebaju kopat, čistit i radit po kući. I jer mi vozamo, pratimo i plaćamo.
To je sve privilegija, vrijedni su, ali i privilegirani.
Ocjene+ prijemni!! i to je to. Prva 3 na državnom u temeljnim predmetima - jedino posebno.
Stvari nikad neće biti apsolutno poštene, ali ovo natezanje (u kojem netko tjera dijete na pripreme ljeti da dobije bod za MIOC) je postalo sprdnja.
slažem se da je oko mioca nastala prevelika fama
moja razmišlja o njemu jer nam je (osim preloga) nekako najbliža pm gimnazija
ali je usmjeravam prema drugima, vjerojatno prelogu
ne samo da je uopce pitanje upada vec nisam sigurna da joj želim toliko kompetativnu atmosferu
inzistiranje na odličnom uspjehu u srednjoj, a pogotovo 5.0 mi je malo previše
Znam, krumpi, da se boduju samo uspjesi koji se ostvare u sklopu skolskog sportskog saveza. I slazem se.
Ja se dam kladiti da u MIOCU osim natjecateljskog kruga postoji i 'normalni' krug djece koja nisu baš takvi savršeni odlikaši, niti su posebno kompetitivni.
Mislim da je to super škola, dobro organizirana, dobre atmosfere, s puno izvannastavnih aktivnosti, djeca se mogu baviti svim i svačim itd.
Ali sigurno da ima i drugih odličnih srednjih škola, i to sve više - jedino što izgleda da što je više odličnih škola to je više i odličnih đaka :mrgreen:
Pisalo se jer nas je nekoliko kojima su djeca u Mocu, a bile smo aktivne na ovoj temi.
Možda je to razlog.
Zar nije normalno onda pisati o iskustvima koje imamo s tom školom, jer imamo informacije iz prve ruke?
Simple as that.
A meni je sad, iskreno, bed svraćati ovdje kad vidim koliko negativne energije je usmjereno prema toj školi, a vjerujte, bez razloga.
(Doduše, kad bolje razmislim, mnogi pišu o Miocu :mrgreen:, ponekad čak neutemeljeno, ali fama volat, što se može :roll:)
Potpis na Forku.
I meni se ovo smučilo.
Ispada da se moramo sramiti što nam djeca idu u Mioc.
Ili da nam djeca nisu normalna, ili da su se upisala kao lažni odlikaši i lažni bolesnici s brdom dodatnih bodova.
Ma dajte.
A na kraju svi pišu kak je Mioc super škola i očito tiha patnja mnogih.
A inače, edukacije radi, Mioc je s razmjenom učenika prvi počeo.
Još za vrijeme Juge. Tak da prvo se raspitajte, a ne pisati dezinformacije bez veze.
Ove godine npr. Mioc ima razmjenu čak s Tajlandom.
Ali ZAŠTO se upisujete redovnim upisom ako imate pravo na izravni? Naravno, za to svi u lancu trebaju odraditi svoj dio posla.
Pa trebala vas je škola uputiti na testiranje (profesionalnu orijentaciju) u HZZ, da bi se mogli izravno upisati preko Gradskog ureda za obrazovanje i sport. Tako su se upisivali moji dečki, ne zato jer smo to tražili, nego zato jer je to bio logičan slijed nakon IP u osnovnoj školi.
Mislim, upisali bi se moji sinovi i bez toga jer su imali bodove (čak sam bila u dilemi da li im to treba) ali rekli su mi i u osnovnoj školi, a i stručne službe u obje srednje škole da je bolje nastaviti IP kad već postoje papiri + to zaista pomaže. Ne radi se SAMO o upisu, nego o primjeni IP dalje kroz srednju školu. Zašto tvoj sin to ne bi imao i dalje? A ako ima, imate pravo i na ovo. Niste obvezni upisati se redovno, iako možete (ako recimo od HZZ ne dobijete preporuku za željene škole). Ja sam se nervirala jer preporuka HZZ za mog mlađeg sina nije bila u skladu s mojim mišljenjem, nego rezultatima testiranja i NJEGOVOM željom, ali nakon završenog prvog razreda sa 4.0 nemam primjedbi. On je zadovoljan, a ja sam se okanila pametovanja. Nije mu lako, da se razumijemo, ali brate - to je srednja škola, nek grije stolac.
Inače, moje iskustvo sa stručnim službama srednjih škola je značajno bolje nego u osnovnoj, tako da - iako se niste upisivali direktno, ne bi škodilo da pripomeneš taj IP koji imate, da ga u školi uzmu u obzir. Možda će vas nadležni školski liječnik poslati na dodatno testiranje (mog starijeg su poslali, mlađeg ne) ali to se odradi.
Znam da sad nisi mislila na mene, ali ipak ću napisati. Meni je MIOC samo jedna od nekoliko vrhunskih škola, uz X., V., XVI., Tituša i još neke. Ali smatram da se jako dobro obrazovanje može dobiti i u većini ostalih gimnazija, naročito ako je učenik vrijedan I zainteresiran.
Nisam baš sigurna da se ovdje o MIOC-u negativno piše, nego su ljudi nezadovoljni jer se piše većinom o MIOC-u, a ima nas I kojima trebaju informacije I o drugim školama, I ne samo o gimnazijama :-)
Moja curka je upala I u XVI. I u IV.; radije bi u IV., bila je na Danima otvorenih vrata, pisala tamo prijemni I sve joj se sviđa. Znam da je XVI. puno poznatija, a kakva je razlika u kvaliteti, ima li netko informacije?
Dodatni plus za IV. je jednosmjenska nastava.
Forka, poanta je u tome da to imaju i druge škole :) I druge škole imaju razmjene, ovo, ono.
Tanči, ne da mi se, uspjeh moje djece je samo njihov :)
Stvar je u tome da zbog osjećaja da će postati fejl ako ne upišu nekoliko izvrsnih gimnazija, djeca i roditelji manijakalno guraju prosjeke 5.0, koji su probili sve statistike, svake godine sve više škola ni ne prima djecu ispod 79 bodova. Tako izvrsnost i gubi poantu, bit izvrstan, imati 5.0 sve je zbilja iznimno. Ne raste kompetetivnost u nabijanju razine znanja, samo kompetetivnost u nabijanju prosjeka i bodova. A ako je motiv za to upis u nekoliko gimnazija, onda je teret reklame tih gimnazija kao garancije bilo čega u životu isto - pa velik.
Zato sto je dobio preporuku za :
a) racunalnog tehnicara
b) ekonomistu
pod a) je imao premalo bodova za upisnu kvotu u odnosu na ostale prijavljene
pod b) nismo niti naveli kao zelju. Ne svida mu se program i mislim da ta skola ( smjer) nije za njega obzirom da se tamo trazi organiziranost i struktura pod 1.
nama su otvoreno u Uredu rekli da ide na redovite upise ako ne upise jer su svjesni da su kvote male u odnosu na broj preporuka. IP se moze traziti naknadno nakon upisa, Pravilnik tako kaze.
Mislis da sam ja odusevljena sto moram na redovite upise nakon gnjavaze i hodanja po gradu ( od vise dana) za predupise?
Ne dvojezicni, nazalost nije imala bodove iz ocjena. Prijemni je dobro napisala.
I da ponovim : ne postoji direktan upis za IP!
Preporuka ne znaci da ce upasti u ( te male kvote) ako ima puno prijavljenih , a oni imaju bolje ocjene.