Meni je bilo super kad sam ljetos naletila na knjigu ostavljenu na trajektu. Znaju ljudi ostaviti i po kafićima, klupama u parku... Sve mi je bolje nego baciti u stari papir! Ina, sljedeći put, ma što bila tema, slobodno proslijedi meni :)
Printable View
Meni je bilo super kad sam ljetos naletila na knjigu ostavljenu na trajektu. Znaju ljudi ostaviti i po kafićima, klupama u parku... Sve mi je bolje nego baciti u stari papir! Ina, sljedeći put, ma što bila tema, slobodno proslijedi meni :)
Novog Franzena definitivno kupujem cim dodje na Amazon, nemam strpljenja cekati da ga izdaju kod nas. Knjige pisane na engleskom skoro nikad ne citam u prijevodu, osim ako se ne radi o renomiranom prevoditelju; precesto sam nailazila na lose prijevode. Franzena je prilicno lako citati na engleskom.
Ali Atlas oblaka cu morati procitati i u prijevodu jer mi je bilo jako tesko citati onu sredisnju pricu na dijalektu.
Laumi, mislim da će ti biti teško i u prijevodu, lol
laumi sigurno već možeš kupiti, ja sam jučer kupila dvije knjige koje izlaze tek u 10.mjesecu
:-D :sing:
E da ovdje obavijestim dragu Anci da je i Saša Stanišić napisao novi roman, zasad objavljen na njemačkom (Vor dem Fest se zove) i čini mi se bosanski prijevod
Odustajem od Mani. Imam na e-readeru jayne eyre, pa cu to citat. Ako ne krepa ereader, jer, poceo se napuhivati na jednoj strani, pa je onda i krcnuo na tom cosku, vidim mu unutrasnjost kroz pukotinu i svejedno radi. Probat cu pozeliti kinld paperwhite za bozic. Ili to ili ottolenghija. Ili franzena. Toliko zelja, a tako malo prigoda!
Zaboravila sam dodat jednog :škartoc: na cinjenicu da jos nisam jayne eyre procitala!
Pa što, ako nisi studirala englesku književnost, nikakvo čudo betty :neznam:
nego, sama si stvori prigodu za dar - slavi život, proslavi mjesec ili koliko već na novom poslu, slavi nove mišiće, što već! ja si vrlo lako nađem razlog da si nešto poklonim :mrgreen:
Ja sam to probala čitati, ali sam odustala. Ne ide mi engleska literatura tog vremena...To moraš voljeti. Moja prijateljica to obožava (kao i knjige Jane Austen) a ja sam se mučila i odustala.
S vremenom i s godinama čovjek shvati da nema svrhe patiti se s literaturom (a bome i filmovima) koji nam ne pašu.
http://www.newyorker.com/magazine/20...c-of-bad-taste
Link na odlomak iz novog Franzenovog romana.
Novog Stanisica sam nedavno probala citati i odustala :/
Iako zadnja dva mjeseca imam odlicnu koncentraciju za citanje taj mi roman nikako nije isao.
Ali neki drugi jesu, pa preporucam vec spominjane Novu finsku gramatiku i trilogiju - Velika biljeznica, Dokaz i Treca laz te novog Baricca - Mr. Gwyn, starog Vonneguta - Koljevka za macu, prvi tom Knausgaardove Moje borbe, kao i netipican ciklit - Gdje si otisla Bernadette.
X. Mislim, ja sam to vjerojatno i čitala jer sam morala, ali sam zaboravila - nije mi bilo kao Jelinek, ali niti kao nešto što me jako dira...dok je Thomas Mann bio dio službene literature i na njega sam se palila jako. Dakle - go for it, betty, definitivno barem nije "opasno" :).
Nema sanse da bih citala Jane Eyre da nisam studirala engl. knjizevnost. Opcenito mi se sve iz tog viktorijanskog perioda cinilo skroz nezanimljivo (osim Orkanskih visova i Middlemarcha). Onda, kad cujes teoriju o tim romanima na predavanjima, kad ti objasne simboliku i drustveni kontekst, skuzis da bas i nije toliko nezanimljivo. Doduse, Jane mi je zanimljiva i super kao lik, roman mi i dalje nije nesto.
Jane Eyre mi se svojedobno jako svidjela, prvenstveno zbog glavnog lika, ali i zbog još nekih detalja u samom romanu. Orkanske visove sam prožvakala u tinejdžerskoj dobi i uopće ih se više ne sjećam.
Inače, pročitala sam "Bračni zaplet", interesantan roman. Osim uvjerljivog opisa bipolarnog poremećaja (opet ta psihijatrija :roll:), oduševio me prikaz laboratorija u Pilgrim Lakeu i nobelovke Diane MacGregor, u stvarnosti Barbare McClintock u Cold Spring Harboru :mrgreen: Mala i zapravo nebitna epizoda u cijelom romanu, ali baš mi se svidjelo kako ju je prikazao, izbjegavajući stvarne osobe i mjesta, a ipak uz dovoljno aluzija da je lako zaključiti o kome se radi.
Tanja, bas sam se pitala tko je ta znanstvenica i zasto je uopce spomenuta u romanu. Mislila sam da ce imati nekakav utjecaj na tijek radnje ili na likove, na kraju mi uopce nije bila jasna njena uloga.
Betty, ni meni!
Jane Erye sam nedavno ostavila nakon stotinjak stranica, nismo se sazivjele, iako sam Jane Austen bas s gustom citala.
Anamar, bas me cudi ovo za Stanisica! Jako sam se veselila novom romanu.
Ja sam ovo ljeto bas puno citala, sad sam nekako u ne bas dobrom raspolozenju za citanje pa ne forsiram. Ili sam odabrala krivu knjigu. Ne znam.
Mani mi je bila teska, ali odusevila me i divna mi je ta knjia.
Tezak je i Novak, ali izvrstan.
Ako ste za teze, meni je ovo ljeto jak utisak ostavila knjiga Potamnjivanje, izdanje Disputa: http://www.disput.hr/katalog-knjiga/...potamnjivanje/
Bračni zaplet još nisam pročitala, ali čini mi se kao da Eugenides ima potrebu malo objasniti i znanstvenu stranu neke priče, jer tako i u Srednjem spolu malo više pažnje poklanja onom liječniku u NY kod kojeg je Caliope bila na pregledu, objašnjava njegov utjecaj i područje zanimanja. Poslije sam pročitala također da je taj lik inspiriran stvarnim doktorom.
Počela sam s Andreom Gideom, Vatikanski podrumi. Zasad izvrsno, krasan stil.
Ne znam jesam li već napisala ili ne, pročitala sam Četiri godišnja doba Nikole Batušića.
Meni se svidjela, onak' je retro, nostalgična, s tim mladenačkim putovanjima iz ondašnje Juge u inozemstvo, sa nekim danas poznatim facama, s ljubavlju prema umjetnosti i glazbi...
George Taber: Pariška presuda
za sve koje interesira vinska scena u svijetu.
počela "Djevojka u vlaku"
zasad obećava
Frank Westerman: Ararat
Za svaku preporuku ljudima koji vole publicistiku. Mislila sam da je putopis, ali sam se nasadila isto kao i autori ovog teksta: http://www.mvinfo.hr/knjiga/6692/ararat
Ararat zvuči vrlo zanimljivo, u duhu rasprave na slobodnomisliteljicama :)
Ima tu i drugih zanimljivih stvari, pogotovo sada dok je u tijeku sirijska izbjeglička kriza. Pred kraj knjige, jedan od kurdskih vodiča predviđa baš takav rasplet situacije (iako nije konkretno Sirija spomenuta) i s tog stanovišta knjiga zvuči kao proročanstvo koje se obistinilo. Nema tu ništa mistično - radi se samo o poznavanju situacije u tom dijelu svijeta i šire. Čovjek je prilično realno ekstrapolirao što će biti.
I inače jako volim Franka Westermanna, još od "Inženjera duša", tako da mi Arafat svakako ide na popis.
Eh, da - posudila Traktat o ljuštenju graha http://bestseller.jutarnji.hr/trakta...ustenju-graha/, ali loš mi je timing - nakon Westermana, to mi je presporo.
Ja nesto sporo citam Korekcije, ali pase mi tempo.
Htjela sam pitati je netko citao Najljuca jela tatarske kuhinje, naime, cula sam pohvale za tu knjigu s vise strana.
http://www.booksa.hr/knjige/proza/na...tarske-kuhinje
Ajde dajte mi preporuku,spremam se u knjižnicu upravo vratiti Šalkovića Ne primamo vilenjake ( super prije spavanja,u dvije veceri se procita) i Mitchelov Tisucu jeseni - za svaku preporuku
Dakle,da pređem na stvar B-) treba mi nesto za kisni vikend kojem je pethodio stresni tjedan i kojem slijedi mega stresni jos jedan tjedan :-P
Za napuniti baterije jednostavno rečeno
Jesi citala treci nastavak Bridget Jones, Mad about the Boy?
Peterlin, izašao je i 5. Will Trent, ali ga ima tek u dvije knjižnice
http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...edId=433002811
Upravo sam pročitala za redom tri baš takve knjige. Čitke, pametne, zabavne,lijepe, sa dovoljno humora, pitko pisane da ih u dahu pročitaš:
Graeme Simsion: Projekt žena
Jamie Ford: Hotel na uglu gorkog i slatkog
Ante Tomić: Veličanstveni poskokovi
Za napuniti baterije.
Ove dvije prve nisam čitala, al' "Veličanstvene poskokove" jesam, no nisu me toliko razveselili ko "Čudo u Poskokovoj Dragi" :mrgreen:.
ja sam se isto spremala uzeti "Poskokove" ali znači da ne očekujem da ću se opet naglas smijati kao na Jozinu puru
Jozina pura na sto načina je bila besmrtna...
Ovdje ima par štoseva, ali ništa urnebesno, i sve je malo aktualizirano, čitaj ispolitizirano :mrgreen:...
Da, Poskokovi su drugačiji. Ali, čita se u dahu, zanimljivo.