...za sediranje ili pokretanje masa.
Printable View
...za sediranje ili pokretanje masa.
U antičko vrijeme na primjer abortus je bio dopušten, čak i poželjan, zagovarali su ga i Platon i Aristotel. U antičko vrijeme nerođeno dijete niti je imalo pravo na život, niti se smatralo da ima dušu.
Dok ste vi marljivo tipkale, ja sam mirno spavala, pročitavši sve, nekako sam se sjetila maestralnih, neponovljivih Montyevaca. Usudila bi se reći da ih elor nije gledala.
https://youtu.be/AsWxkU0g9Z4
I
oprosti, ali cijelo vrijeme pričaš o tome kada počinje život, a ne o tome kada skupina stanica postaje čovjek.
s biološkog i psihološkog stanovišta, ovo drugo je kontinuum (ta skupina stanica postupno postaje čovjek), a ne jedna jasno definirana točka kao što je to s teološkog stanovišta. mislim da je, bez obzira što skupina stanica nije čovjek, potrebno etički pristupati njezinom pravu da se razvije u čovjeka, ali ne mogu pravo te skupine stanica pretpostaviti pravu druge žene da odluči kada ta njezina skupina stanica postaje čovjek. to je moje mišljenje i nikakav ti drugačiji odgovor ne mogu dati. nema tu rasprave, koliko god ti mislila da je moguće naći zajednički odgovor, on ne postoji.
slažem se s kangom, jedino bih istaknula boldano mjesto kao mjesto prijepora. dakle, mislim da pojedinac nije taj koji o tome može i treba odlučivati jer onda si markićke svašta umisle pa pizde po centru.
kako god to bilo zakonom definirano, ja ne mogu drugačije nego kako meni moja nutrina govori. s tim, da ne znam što bi mi govorila da se nađem u situaciji u kojoj se, hvala Bogu, nisam našla. dok teoretiziramo, sve je dobro.
pa tako, kad god potencijal iz dvije spojene stanice odlučimo nazvati čovjekom, ranije ili kasnije, granica je, po meni, nevažna, žena i tada ima pravo odlučiti sama. ne je li to njoj čovjek ili nije, nego što će učiniti.
naravno, mislim na dosadašnje zakonske okvire u kojima je regulirano pravo na prekid trudnoće.
I ja se slažem i sa Kangom i AM.
a zakoni se i razvijaju i predlažu i donose u interdisciplinarnim komisijama sa iskustvom i znanjem, koje mnogo faktora uzimaju u obzir.
pa nije ni čudo, da je npr. u zapadnoj Europi zakonska legislativa vrlo slična.
ja sam bila jučer na skupu. onom manjem naravno. nažalost, prikladno je za komentirati na ovom topicu, ali statsale su nove generacije na sliku i priliku onih koji su ih odlučili odgajati bogom, domovinom, nacijom. mladi jedri i vedri ljudi jučer su marširali s osmijehom na licu kako bi meni/nama poručili da će oni odlučivati o mom tijelu i mojoj slobodi, za moje dobro. radnička su prava daleko iza nas, gay populaciju se više manje stavilo na svoje mjesto, žene su sljedeće- i neće se stati na abortusu. al neka nama vjeronauka u školama- jer kog je on išta krivo naučio?
Sasa, tebi i svim onim ženama i muškarcima duboki, duboki naklon. :heart:
Cvijeto, ako je ovo stvarno istina, onda me ta istina iskreno rastužuje. Ne ovo o neimanju posljedica, to je OK, nego ovo o olakšanju.
Ako je olakšanje razlog prekidanja icijeg života, tada je to jako, jako loš razlog.
A o razlozima možemo koliko hoćemo, ima ih, samo nemojmo dati da "olakšanje" bude razlog.
Najbolje od svega mi je onaj klasični spin:
red ljubavi
red balona
red Hrvatske
red ljubavi
red prava
red socijale
...
pa kad pitaš o zakonu, onda naravno ide: ne branimo mi nikome izbor, naravno da žena bira, :mrgreen::mrgreen:
mi samo govorimo o zivotu, slavimo ljubav, zivot, bila, bla, bla....
A radi se samo i prvenstveno o zakonu. Kojim se pravo na izbor zabranjuje.
I o ničemu drugome.
joj isuseibože, žene su u muci ovakvoj ili onakvoj jer ne žele zadržati trudnoću pa kad abortiraju osjete olakšanje. evo. u čem je točno problem?
smiju abortirati ako će se dovoljno dugo kajati nakon toga?
što reče jedan transparent jučer: I cannot believe I still have to protest this shit.
Tako da ja samo čekam, tu fantastičnu lingvističku kombinaciju, koja ce glasiti otprilike ovako:
pravo na izbor, je zapravo biranje izbora, da izbora nema.
i kladim se u sto god hoćete, da ce to prije ili kasnije u tom "hodu za život", a i na ovom topiku, ta akrobacija osvanuti
x
i ja sam za to da se djeluje u smjeru da broj pobačaja bude što manji, tko nije? a kako je cvijeta rekla, zna se crno na bijelo kako se to postiže, to nije filozofska kategorija nego mjerljivo i dokazivo; edukacija, dostupnost zaštite, prevencija silovanja..
ali ironično je da oni koji su marširali jučer, bili su vrlo nedavno protiv uvođenja spolnog odgoja u škole, zvanično su i protiv kondoma i protiv masturbacije. Ja to ne mogu svoditi na neke sitne dijelove filozofskih pitanja, ne mogu izbrisat kontekst nikako. Niti ignorirati pitanje "kamo mi to idemo?"
a što se tiče trenutka kada zametak postaje čovjek, ne slažem se da tu može postojati samo jedna istina. To pak je nekakav s ljudske strane zamišljen konstrukt "što čovjeka čini čovjekom?", nije udaljenost među zvijezdama pa da je samo pitanje preciznih instrumenata da je izračunamo. U krajnjoj liniji, mnogi od nas nemaju nikakav moralni problem sad u svibnju okrenit janjca koji sasvim sigurno ima puno više osjećaja, doživljaja, pamćenja od nekoliko tjedana starog zametka, pa možemo i na to proširit debatu.
nije utjeha reci: tražili ste gledajte.
niti
drage građevine, to što ste htjeli i na izborima izglasali, sada imate.
ali ako ovaj spin - koji je savršeno uspio na referendumu o braku- naravno, da mi ne dovodimo u pitanje pravo na izbor, ma kakvi, ma jesi luda...mi samo slavimo život. (a zakoni su tu samo tako neke usputne stvarčice, jelda, jer mi zapravo razgovaramo samo o životu...bla, bla, bla)
zaista prođe,
onda mogu samo zaključiti da vrijeme u kojem pametni šute, glupi viču, a fukara se bogati, će kod nas trajati jako, jako dugo.
ako netko ima neki dobar slogan protiv ovog "hoda za represiju", te za sve "razumne ljude" koje ne samo da bi se sramili biti dio tog hoda, nego se srame i za sve one sudionike tog hoda, pošaljite mi.
mogla bih malo osvježiti svoj potpis.
Tang, ne moraš ići do janjaca.
Možemo ostati i kod ljudi.
U ovom zadnjem ratu, mi smo pretpostavili naše pravo na slobodu i nezavisnost, pravu neprijateljskih vojnika i paravojnika na život. Dakle ako je apsolutnost zaštite života, apsolutna kategorija, te kako nam elor kaže, kad to riješimo, zakoni ce se posložiti sami od sebe :mrgreen: (to naravno spada u red lingvističkih mudrolija, kako bi se izbjeglo reći, da: ja sam za no choice)
kako je moguće, da u svim državama, ne samo u našoj, to onda nije kažnjivo djelo?
da odmah odgovorim.
jasno da je moguće, jer se i ti zakoni, kao i svi drugi donose uzimajući u obzir mnoge faktore, te u skladu sa društvenim konsenzusom definira hijerarhiju prava.
seni, baš sam razmišljala o tome kako je markićka i ta ekipa vrlo vješta marketinški
kad pogledaš, i ova akcija i ona prošla, bile su protiv-akcije u svom smislu, akcije zabrane i ograničavanja
ali ne smiješ imati negativne izraze u kampanjama
zato postoje oni nespretni i čudni slogani tipa "recite da nepušenju"
ali ovi su vrlo vješto sebe prvi stavili uz riječ za, da smo u prošloj kampanji tu riječ vezali upravo za njihovu opciju, druga opcija je ostala zatečena i pokupila preostalu riječ protiv
i to je zez, oni se pripreme i izađu, a mi onda reagiramo.
a budući da je za očekivat da će jedna od sljedećih borbi biti i borba protiv MPO, živo me zanima kako će onda formulirati i objasniti to da hodaju za život
Vidim sad, nije razumna, nego razborita...
Točno Tang.
samo nisu oni toliko vješti, koliko su ovi drugi nevješti, ili nezainteresirani.
ja uvijek tjeram mak na konac, jer sam na te spinove i muda/bubrege (sjetite se hitlera i sveg užasa koji je prouzrokovao) zaista alergična.
Idemo valjda gdje i Irska, u njoj još do nedavno rastava braka bila zakonom zabranjena. Španjolska se pak uspješno othrvala zabrani.
Zašto je početak kao početak nešto značajno?
Napisala sam svoj kriterij: živčani sustav. Nekome je to ovo da embrij ovisi direktno o drugom organizmu, pa stoji i usporedba sa sljedećim. Kada bi bila jedina osoba koja može donirati krv nekome, inače će taj netko umrijeti, ima li te itko pravo prisiliti na doniranje, bez obzira što je postupak bezopasan za tebe?
Kako nije? Iz nečijeg kuta se radi o ljudskom životu. Čak mislim da pro liferi tek oplođenu jajnu stanicu vide kao super minijaturnog čovjeka. Ono, sve je tu: oči, kosa, nokti. Bio je dobar meme negdje, ne mogu ga naći.
Ha? Ne pratiš crnu kroniku.
Hm, pa naravno da je olakšanje ako je abortusu prethodila noćna mora. Da nije prethodila što bi to značilo? Da se žena ležerno odšetala do klinike i obavila ga s lakoćom poput jutarnjeg mokrenja? Ili bi trebala nastaviti proživljavati noćnu moru jer je tako ispravno?
Na spomen Hitlera uvijek mi prođe kroz glavu misao da li bi Njemačka danas bila drugačija da se nije dogodio Hitler, konzervativnija, zatvorenija, nefleksibilnija. Vjerujem da bi. Nisu mase njemačke nacije evolurirale tako brzo, evoluirali su srećom samo zakoni. I opet samo neki.
o bez brige, široko je polje ...:mrgreen:
prvo će se naravno praviti ludi i puni razumijevanja, ma stvarno bi prijedlog zakona mogao pogoditi neke žene... Ojeje, moram to malo bolje proučiti..
pa će zatim odnekud iskočiti 20 000 zamrznutih embrija...., doktori koji tvrde ovo ili ono...itd
a sve preliveno gustim čokoladnim preljevom ljubavi, razumijevanja, brige i slično.
neizbrušenu, grezu varijantu možeš naći i na topnicima na ovom forumu, od prije 10 godina, pa do danas. :mrgreen:
Nažalost (možda zato što živim bez facebooka) nisam ni znala za prosvjed za pravo na izbor :(
Btw, dobila danas u mailu zgodnu sprdnju kuda nas to ideje Markićke i sličnih vode .
Ovo možda nije toliko bitno ali evo .
Za mene ova reproduktivna priča možda više nije toliko bitna ali sad se radi o pravima naše djece!
Nikad još politiku nisam doživljavala toliko ozbiljno i bila toliko zabrinuta (a nije da nismo prošli i rat) možda baš zbog njih.
Tolika strka oko nerođene djece. A oko rođene, zanemene i često zlostavljane sa strane obitelji, sustava - ni a ni b.
Zanimljivo.
Sent from my iPad using Tapatalk
i inače- nisam sklona teorijama zavjere ali nemoguće je ne primjetiti Tevu u kontekstu Željke i Tevu u kontekstu premijera, a također i toplo prijatesljtvo između premijerove supruge i Željke. Tako da znamo tko nam politiku kroji.
Da, upravo sam tako shvatila cvijetin post, kao da se većina žena ležerno odšeće i napravi abortus i dva sata kasnije sjedi u kafiću. Mislim da nije tako. Ima takvih, ali mislim da je više ovih drugih, kojima je odluka teška, koje partner tjera da abortira, kojima možda treba samo malo podrške da odustanu od odluke.
moje je mišljenje da je ppriča o početku najbitnija i da je seni izbjegava samo da izbjegne svoje suočavanje sa činjenicom gdje bi je priča o tome mogla dovesti
Ili kojima ne odgovara imati dijete jer se u tom periodu ne osjećaju dovoljno spremne biti majke. Meni su ok i takvi manje dramatični razlozi. Na kraju, mislim da i ne bi trebali ulaziti u nečije razloge.
Nisi pojasnila zašto je bitan početak.
Da podrzavamo ubojstva?
Noup, krivo si shvatila. Prica o pocetku, opet, i dalje, nije bitna.
Bitna je zena i zakon koji joj omogucava da do tog i tog tjedna odluci.
Edit: nakon elor
Ne kuzim elor na sto ciljas i koje je to suocavanje i s cim.
Napisi otvoreno.
Elor, a gdje bi tebe ta prica mogla odvesti? Do toga da si ipak protiv prava na izbor ako bi se ispostavilo da zivot pocinje zacecem? I to je stav, ali iskazi ga jasno, ovako se stice dojam da nas zavitlavas.
Evo kamo bi nas priča mogla dovesti: jednostavno, ako se ukine pravo na abortus, hoće li se sutra ukinuti pravo na kontracepciju? Realno, to nije priča o izboru nego priča o temeljnim ljudskim pravima i slobodama.
Elor, što bi ti učinila da se nađeš suočena s neželjenom trudnoćom u situaciji da nemaš nikoga da ti pomogne, da nemaš prihoda ni sredstava za život ni za sebe? Ili da si žrtva silovanja? Netko je gore napisao da društvo koje zagovara rađanje ne brine o onima koji su rođeni. I što sad? Koji problem se rješava zabranom abortusa? Ja ne znam, ali mi se čini da bi se neki mogli pojaviti, npr.crno tržište i ugrožavanje zdravlja žena. Ufff ... Pričamo o tome,a istovremeno nema kvalitetnog spolnog odgoja u školama.
Brišem s topica, muka mi je pri pogledu na svijet koji čeka moju djecu.
Ma naravno da nas zavitlava, kako si to lijepo rekla.
Prica o pocetku je bitna jer nas zeli poduciti, zeli da same shvatimo kako smo u krivu, kako podrzavanjem prava na izbor podrzavamo pravo ubijanja nerodjenih ljudi. Podrzavamo ubojstvo, podrzavamo ubojice.
Ne zeli reci, glupe ste, zeli da si to same kazemo.
Samo nazalost, s takvima u ovoj tami od drzave imamo vec dovoljno iskustva pa ne nasjedamo.
Ne mogu znati pouzdano, ali mislim da nas ne zavitlava, nego nije načisto. Mnogi koji su izašli na ove prosvijede dam se kladiti nisu načisto i nitko im podrobnije nije objasnio stvarne posljedice jednog takvog zakona. Ljudi, mase ne razmišljaju previše u budućnost. A takvi tek kad ih napadneš s visoka, tek onda se zainate. I rekla bih sa punim pravom. Za svađu i inat koji proizlazi iz svađe je potrebno dvoje.
Zanimljivo je u biti kako se Hrvatska našla na istoj valnoj duljini sa Poljskom, Irskom, Španjolskom jer Hrvati nikad nisu bili toliko ekstremno religijski narod. Čak je i u Italiji abrotus zakonom dozvoljen. Hrvate koje ovdje srećem, a sad ih srećem podosta kroz Hrvatsku školu i razne priredbe koja se održavaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji, ne skaču nam odmah u oči na spomen da smo ateisti, da je crkva samo još jedna institucija za zgrtanje para i političke moći. Za razliku od recimo Poljaka koji bi nas najradije pojeli. Osim nas dodouše ne poznajemo do sada jednog još Hrvata ovdje čija djeca ne idu na vjeronauk, pripreme za pričest, ali kada povedemo razgovor o religiji, više su stavova, (osim jednog ekstrema) ma to je ta neka naša tradicija da djeca to obave.