Suncokret, odlično je da si ti reagirala.
Printable View
Suncokret, odlično je da si ti reagirala.
A ja sam osjetila kao glupo prizivanje tog istog, danas, nakon Domovinskog rata i mrtvih članova moje obitelji.
Inače, partizani su strijeljali svoje drugove koji su pokazivali naklonost prema istom spolu. Prijeki sud i bum! - to niste napisale.
http://www.dnevno.hr/vijesti/komenta...odrzavaju.html
mislim da ne trebamo ići u tabore četnici/ustaše, zbog primjera diskriminacije...
Mogu si samo misliti kako našu obitelj komentiraju u zbornici :mrgreen: A. je jednom spomenuo da ga je učiteljica onako u razgovoru s čuđenjem pitala zar on zaista nikad ne ide u crkvu.
On je, odgovorio da ne, ni on, ni roditelji, ni deda i baka, ali da jedna baka ponekad ide :roll: iako ne ide ni ona, ali pokušao je bar donekle ispuniti očekivanja.
Za sljedeći put treba sačuvati argument da mu je jedan pra-pradeda bio svećenik, onda će tek ostati u šoku :mrgreen:
To mi nije bio poznato. Hvala na informaciju, winnerica.
I inače, sad ću ja kao vertex :mrgreen:(mada se ne mogu podičiti alkaskim pedigreom :love2:)
I mojoj obitelji je bilo ubijenih, zaklanih i slično. Od četnika, od ustaša i od talijanskih fašista.
Tvoje je pravo misliti da je to prizivanje glupo.
Meni, u kontekstu ukazivanja na diskriminaciju, nije.
Ne znam koliko vas je shvatilo winnericin post…ja nisam predzadnji, ali mi je bilo jasno što želi reći u zadnjem.
Koja nacionalna manjina je ugrožena u RH? Koja prava im se osporavaju i krše? Ni ja nisam zato da se sad i ovdje miješaju kruške i jabuke…jer homoseksualci zaista nemaju neka prava...
Devedesetih nas je sve bilo strah i svi smo prolazili kroz patnju, bili manjina, bili većina, to se često zaboravlja.
Uh…otišli vi daleko dok sam ja stisnula slanje :-)
moja prateta je bila u ustaškom zatvoru jer je bila salonski komunist u 2. svjetskom ratu, pa ju je od tamo izvukao stepinac, koji je bio povezan s tetinim ocem, mojim pradjedom.
Pradjed je bio liječnik, i plakao je, odrasli čovjek je plakao, kad je vidio što su ustaše radile. svi u obitelji smo hrvati, čisto da se zna.
ajmo na sadašnjost, please...
Nisam od prve shvatila winnericu, jer smo u drugačijem svjetlu shvatile usporedbu. Mislim da nitko drugi nije pomislio da se govori o položaju manjina danas.
Ali ono što sam napisala stoji - uvrede u školi moje djece su peder, cigan, srbin (nekako mi teško uvredu pisat velikim slovom pa pišem malim, glupo valjda, ali eto....)
Ah, sad su i partizani dobri! :lol:
Winnerice, zaboravila si na vrijeme koja srećom ne staje, već teče i teče... prvo su partizani ubijali homoseksualce, pa je do pred 30-tak godina homoseksualnost bila kažnjivo djelo, pa onda više nije bila, pa se sad polako izjednačava s hetero... polako, ali sigurno dolazi sve na svoje.
evo još jedan krasan osvrt sa dnevno.hr stranice... http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatsk...dnika-jna.html
Ja mislim da se situacija polagano mijenja. Ali naravno, puno ovisi o samoj školi, osoblju, vodstvu. I razredu naravno. Prijateljica mi radi u dvije osnovne škole, u jednoj je situacija ovako kako opisuje suncokreta, a u drugoj ovako kako kaže vertex.
U mojoj široj obitelji u središtu jedne južne županije, je u drugoj polovici devedesetih dijete ateist, roditelja ateista..itd negdje u drugom osnovne odlučilo da ne bi išlo na vjeronauk. Jasno je da je cijeli razred išao, bez obzira na vjeru, nevjeru.
Uglavnom da skratim priču, u kućnu posjetu obitelji ! su se izredali :mrgreen:ovim redom:
Vjeroučiteljica, učiteljica, direktor škole, župnik crkve u to dijelu grada (roditelji ne idu u crkvu).
Detalje razgovora ne bih prepričavala. :mrgreen:
Sve u svemu dijete je nastavilo ići na vjeronauk.
Mislm da je takav način u globalu gledano prošlo svršeno vrijeme. I drago mi je kad vertex priča, da je kodnjih normalno.
Tanja b, da te utješim, mislim da takve stvari tvog sina za par godina neće dirati.
A nije zgorega, ni da u razgovoru s učiteljicom joj diplomatski pripomeneš par stvarčica. :mrgreen:
O religiji kao privatnoj stvari pojedinca,
Ili
Je naprosto onako pomalo začuđenu počnes ispitivati:
A Vi stvarno idete u crkvu? Svaki dan, ili samo nedjeljom?
I cijela Vaša obitelj. I djeca? Ma stvarno?
Zaista?
I molite se svaku večer prije spavanja?
Zaista?
.......
seni, ti si u formi danas :lol:
Seni je usvojila nova znanja :))))
Meni je facinantno kako je nas Hrvate lako zavaditi. I kako u svaku raspravu, ma taman i o pelenama, možemo uplesti vjernike, ateiste, komuniste, ove, one, i svi su ti drugi krivi jer je tako kako jest...
Super onda! Vidim da smo se razumjele ipak; zato valjda i niste nigdje napisale ništa o podršci ženama silovanima u Domovinskom ratu, čiji "ugroženi" silovatelji abolirani dan danas šeću po Vukovaru nekažnjeno. I knjigu "Sunčica" isto valjda iz tog razloga niste spomenule...
Ima puno ugroženih ali istinski ugroženih osoba, bilo bi bolje da njima posvetite dio svog vremena i pažnje umjesto što tu evocirate NDH i WW2 s ciljem pljuvanja po Domovini. J. ga, osjetljiva sam na nju jer nemam rezervne.
Mene zanima hoću li ja svojoj kćerkici smjeti doći na pričest? Hoće li me svećenik ljubazno zamoliti da napustim "sveto tlo" ili će me u najmanju ruku prijekorno gledati? Smijem li se pričestiti, što iskreno i nemam želju, a ni potrebu za tim, jedino u svrhu izjednačavanja s ostalim roditeljima, da djetetu ne pravim frku u glavi....?
Vertex, Stroma, ne mogu naći smajlić koji plazi jezik, pa ću samo :mrgreen:
Winnerici naravno neću plaziti jezik. Samo ću ostati bez teksta.
Molim vas, stanimo sada.
Ima mnogo ugroženih skupina, i ne bih voljela da krenemo u raspravu kome je gore. Svatko nosi svoj teret i njemu je najteži. I neka svatko od nas pomogne kako i koliko može, i svijet će biti bolje mjesto.
I mislim da se nas dvije definitivno nismo razumijele, a ni ne trebamo se razumijeti.
Dovoljno velika je i Hrvatska i svijet i svemir.
Oprosti, Storma, ali ipak bih odgovorila winnerici.
Nismo razgovarali o tim žrtvama (iako mislim da i jesmo, ali ne nadugo), kao što ni na vjerskom topicu ne pišu svaki čas forumašice: molim često za žrtve ratnih silovanja u Vukovaru...Nismo razgovarali jer ovo nije sistematična i sveobuhvatna diskusija.
Ali jesmo na forumu na jednoj temi o tome razgovarali, i meni je to bilo praktički prvi put da čujem i shvaćam u kakvom su položaju te žene. I zar nisu njihove riječi da su im, nakon zločina čije su bile žrtve, podršku uskratili svi, i domovina, a često i najbliži?
A kad bih željela takve niske udarce zadavati kakav je ovaj tvoj, mogla bih te pitati zašto ovaj elan, organizacija, umreženost i novci potrošeni od strane Građanske inicijative nisu upotrijebljeni da se zločinci dovedu pred sud?
I još: ova domovina je i moja, također meni jedina.
Na vjerskom topicu forumašice više uopće ne pišu, topic je kvalitetno zatučen.
Znam, Dijana, ali to nije važno za moju poantu.
Neznam Vertex, na vjerskoj temi ovog foruma nisam nikad pisala, isto kao i na vašoj temi (do nedavno). Kad s nekim želim razgovarati o vjerskim iskustvima onda volim poznavati tu osobu, pogledati je u oči. Pitaš MENE za Građansku inicijativu?! Zbog čega???!!! Ja sam se na vašu temu i javila prvi put samo zbog pljuvanja po religiji, Bogu i ostalome, a sad po pljuvanju po domovini (neposrednoj), ne zbog homoseksualaca, ne zbog zelenog ajvara, ne imputiraj mi ono što nisam nikad izrekla. Još uvijek sam fala Bogu prisebna.
Osvrt na silovane žene iz DR nije se odnosio na ovaj forum nego na ovu temu; u kontekstu ugroženosti i obespravljenosti. Nadam se da si sad razumjela što sam mislila reći. Eto, radi emancipacije, ženske solidarnosti, empatije i svega drugog moglo se i o njima pisati, a ne izvlačiti NDH i druge gadarije iz rukava. Ali nije... Jel to isto niski udarac? Je!
I drago mi je da dijelimo domovinu, još da svi podijelimo i osjećaje za nju, gdje bi nam bio kraj. Hvala i doviđenja!
Doviđenja i tebi, winnerice.
ako se ne varam, mislim da sam upravo ja stavila link na organizaciju "ženskog suda" koji se planira i na temu ratnih silovanja. zašto? jer sam dio pravnog tima feministkinja koje se bave tom temom. tako da, razgovara se o tome, kako da ne. i razgovaralo se i na ovom topicu. samo što se ne čini, ne koriste se muke jedne skupine da bi se drugoj skupini osporila prava, a to je upravo činila (u jednoj emisiji prošle godine) gospođa koja promovira "sunčicu".
i btw, nisam pričala o prošlim vremenima... pričala sam konkretno o kerumu koji ne bi zeta srbina (ili tko je ono to izjavio?) i vrlog nam prvog predsjednika koji je rekao da je sretan što mu žena nije (srpkinja ni) židovka. tako da, ne... nisam govorila o II. svj. ratu. goorila sam o hrvatskoj danas. možemo slobodno spomenuti i ružu tomašić.
iskreno se uzasavam ljudi sa mentalnim sklopom like ifi, da se blago izrazim.
A sta radite u tom pravnom timu? Sta se konkretno radi po tom pitanju?
Tim zenama, muskarcima i djeci (u kucama oznacenima bijelim zastavama - kucama za silovanje nisu bile samo zene) smo svi skupa okrenuli ledja.
Nitko ne skuplja medeke niti potpise, nitko se ne ljubi pred katedralom, nema "i ja sam bio silovan" fejsbuk grupe, nema parada, nema toples protesta. :(
neću se spuštati na ovakvu razinu rasprave. fakat neću. to nema veze s iskrenom sućuti i interesom za te žene, nego se one evo i u tvom postu koriste kako bi se opandrčilo po gay ljudima.
možda je među tim silovanim ženama bilo i lezbejki... ili čak možda, o gle čuda... srpkinja? koje su silovale pripadnici hrvatskih postrojbi.
MarijaP nije nikog poštedila kritike. Vidiš da su tu i medeki (Nepomireni) i "i ja sam bio (embrij)"...Ako sam ja dobro shvatila.
To nije bio nizak nivo rasprave. Ukljucila sam se jer si spomenula da radis na tome. Stvarno me zanima sta se radi po tom pitanju.
Bas nitko ih nigdje ne spominje u zadnje vrijeme, a baratalo se njima u predizbornim obecanjima.
Ja bih isla na proteste da se tim ljudima vrati dostojanstvo. Samo, izgleda, nikome nisu zanimljivi. Bas nikome nisu zanimljivi. To zakljucujem jer ih nigdje niti ne spominju.
Mislim da zasluzuju da se nesto napravi po tom pitanju. Sta i kako, ne znam.