Drugi put preciznije gađaj :lol:
Nemoj se ni previše ustručavati. Moj malac je tamanio i ljuto da se sve prašilo, odrasli su se plašili to gledat.
Samo polako.
Printable View
Drugi put preciznije gađaj :lol:
Nemoj se ni previše ustručavati. Moj malac je tamanio i ljuto da se sve prašilo, odrasli su se plašili to gledat.
Samo polako.
eto ga peti dan jabuke..nema reakcije...jupi..al definitivno bebac nije odusevljen jabukom...pojeo bi kad sve saberem mozda po 1-2 jusne zlice po obroku..ne znam dal ti da pikam kao obrok...al sto je tu je..brine me sto kako je poceo sa dohranom ima i tvrdju stolicu , a o prdeze da ne govorim, mucio ga je stomacic, posebno dane kad smo jeli svjezu nekuhanu...obzirom da sutra uvodimo drugu namirnicu..razmisljala sma o rizi ili palenti...a sad kako i riza sam po sebi moze da stvrden stolicu..razmisljam mozda bolje ipak palenta ili pura od kukuruznog brasna...e sad ne znam jel se moze ta purica praviti il je bolje ipak palentu...
Ninolino - koliko ja znam pura=palenta=žganci - uglavnom kukuruzna krupica koja se kuha na vodi. Ona otvara. I super je u kombinacijama svih vrsta.
Moji palentu baš i nisu dobro prihvatili jer im ne paše zrnasta struktura. Ali pojedu. Glad je strašna stvar.
Kod nas se sve unormalilo, morali smo vratit dečke na njemački AD (talijanski im nije bio dobar, rjeđi je, pa mislim da ih ne zasiti dovoljno) i ukinuli smo kompot od dunje i sad se opet noću spava.
Jučer sam im skuhala jabuku, pa u toj vodi skuhala zobene i na kraju smiksala sve zajedno. Jako im se svidjelo.
U subotu će probat svježi sir - obećajem. Uvest ću fermentirane, pa kud puko da puklo.
I jaje. Ali to tek idući tjedan. U što bi mogla umiksat četvrtinu kuhanog žumanjca?
U blitvu ili špinjak. S maslinovim uljem. To je mojima uvijek dobitna kombinacija.
Smije li dijete s godinu dana jesti škampe i kozice???
Ja ne znam. Svojoj dajem rižot od liganja. Ovo drugo nisam probala
Trina hvala, ali ima li tko ko zna??!
Ja inače nama kuham špinjak/blitvu na lešo-s krumpirima i maslinovim uljem. Tako i maloj. Samo što njoj dodam i tvrdo kuhano jaje. Ti stavi samo žumanjak, ako je on to što isprobavaš.
Sad ne znam kako ti bebama daješ i jesi li davala špinjak/blitvu. I jesu li jeli krumpir. Ako sve jesi onda probaj kako sam ti napisala. Ako nisi, onda izbaci ono što nisu nikad jeli
Sumskovoce kuhan zumanjak mozes probati dati uz bezmesni rucak i sasvim sam, bez da ga u ista umijesas. Mojoj curi se sam zumanjak jako svidja.
Jedno pitanje za mame beba sa atopijskim dermatitisom. Kako prepoznati reakciju na novu namirnicu? Naime, mi smo bili na testiranju i nije alergična na tipične namirnice. Uveli smo jogurt i sada uvodimo jaja. Ona konstatno ima po cijelom tijelu dermatitis koji nije jako izražen, ponekad se smiri ponekad pojača i sad ja ne znam je li to od novih namirnica ili nije... Baš mi je teško procijeniti...
Nudila sam im blitvu i špinat na početku dohrane - rasplakala sam ih. Od onda nisam, ali moram. Imam domaći, pa ga želim iskoristiti.
Aurora - zar nije sam žumanjak malo pre suh?
Jainina - oprez je ključ kosd djece koju muči AD. Uvođenje novih namirnica brzinom ranjenog puža. Oprez kod dječje kozmetike. Oprez i kod stresa ili emocionalnih situacija.
Na koje je namirnice alregična cura?
Koju kašicu kombiniraš sa žumanjkom? Neku povrćnu?
cure molim vas u kojoj dobi ste bebama davali svježi sir?
I u kojim kombinacijama?
Mi žumanjak kombiniramo s špinatom i prosom.
Po recimo Rodinoj tablici dohrane svjezi sir ide od 11. mjeseca.
Ja sam ga pocela davati nakon 10 i pol mjeseci, jer mi je falilo nesto za ponuditi kao treci obrok. Zapravo, prvo sam dala jogurt, pa onda svjezi sir.
Za pocetak sam dala samo sir. Onda i malo kruha uz to. Ni jedno ni drugo nije bas proslo sjajno. Sljedece mislim kombinirati sa couscousom, jer je meni osobno to odlicna kombinacija. S time da cu umjesto svjezeg kravljeg sira taj put probati s kozjim.
Apricot, znaš li mi reći za kozice i škampe?
Nigdje ne nalazim od kada mogu nih davat.
hvala!
apricot,aurora, hvala!
Aurora - dobro si shvatila, žumanjak je alternativa za meso i u danu kad se daje žumanjak, ne daje se meso.
Probam za vikend, ne znam da li ću krenut sa žumanjkom ili sirom, ali moram uvesti više proteina životinjskog porijekla, a obje namirnice su mi dobar izvor.
@Sumskovoce - stvarno pazimo na uvođenje novih namirnica, dok nismo dobili rezultate testiranja, jela je samo ono za što sam bila 100% sigurna da joj ne smeta. Sada kada je došla zima, AD joj se pogoršao i teško mi je procijeniti je li od namirnice ili jednostavno od nečega u zraku(znalo joj se tako pogoršati i bez nekog nama vidljivog razloga dok je jela isključivo namirnice na koje nikada nije imala reakcije). Testirana je na glutenske namirnice(pšenica, zob i sl.), krumpir, mlijeko, jaja, orašaste plodove i još neke namirnice i svi su rezultati bili negativni tako da ne znamo na što reagira. Kako kreće uskoro u vrtić, počele smo s uvođenjem novih namirnica(do sada jaja i jogurt) pa sam na sto muka kada vidim da joj se pogorša, najradije bi ju ostavila na jabukama i prosu :) Moguće je da joj smetaju raznorazni aditivi, npr. s jogurtom smo primjetili da joj se od nekih pogorša a od jednog ne... Ali je stvarno teško naći proizvode bez kojekakvih dodataka a o vrtićkoj hrani da ni ne pričam... Od kozmetike koristi isključivo za AD i stvarno joj smiruje stanje na koži.
Jainina ne znam paziš li na omekšivače i deterdžente, to je kod nas često znao biti uzrok dermatitisa
čak i sad kad je dijete veliko ja u njeno ne stavljam omekšivač, a kad je bila mala sve sam ispirala dva put
a što se tiče konzervanasa ona ni sad ne smije količinski unijeti puno tih gluposti jer odmah reagira, baš samo nekidan nakon jednog roćkasa imali epizodu ( a već sam mislila da je to daleka prošlost)
istina je da nije lako naći prizvode bez tih dodataka ali ipak se može smanjiti unos- npr. napravi joj sama voćni jogurt, nek radije pojede domaći špek nego ind. kobasicu...
u vrtići isto naglasi, nek joj daju neku alternativu...
doma joj isto možeš speći neke domaće keksiće za slatkiš kad bude smjela jesti, ima i ovdje hrpa recepata...
Deterdzenti i omeksivaci su nam bili prvi na listi kad joj se pojavio ad, isto ne koristim omeksivac i duplo ispirem tako da smo to pokrili. A gotovu "djecje" hranu joj ni ne dajemo, jednom je probala nekavu kasicu i cijela se osipala tako da smo i to prekrizili. Kako ide u privatni vrtic tesko da ce nam osigurati alternativu pa sam sva u brigama kako ce sve to skupa izgledati, uvijek mi ostaje opcija da joj sama nosim klopu u vrtic...
Bok društvo, eto mene nakon dosta vremena. Ovako, imam poprilično specifičnu situaciju pa ne zamjerite na malo opširnijem postu. Kopirat ću na još par tema, veće šanse da prije dobijem odgovor. Malac je 4. rujna završio na Rebru, leukemiju ima. Zasad dobro guramo, usprkos naglom odvajanju po noći, izgurali smo s dojenjem usprkos tome,blisteru, sooru itd. No, sad smo u situaciji da ja vjerojatno neću moći biti uz njega nekoliko dana jer me lovi nešto, prehlada, gripa, nešto je, najvjerojatnije neću smjeti na odjel. Ipak im nešto takvog može doslovno ugroziti život. Izdajanje i pohranjivanje mlijeka u frižider u sobi mi ne dozvoljavaju jer je to ipak bolnica, kao to bi moralo biti u sterilnim uvjetima, da ne uđe neka bakterija itd. Moram postaviti ono mrsko pitanje, za koje znam da ne mogu dobiti odgovor ovdje, pa ako može, šaljite mi u inbox. Koje mlijeko da mu dam? Ja veze nemam o tim stvarima, s tim da moram naglasiti da se čini da su kemoterapije ubile i prijašnju osjetljivost na mliječne prizvode. Ima godinu i mjesec dana. Pls, nemojte me ignorirati, na sto muka sam, pošizit ću. Sve smo izgurali, i sad ovo...
Jako mi je žao da ti prolazite. :( Čvrsto držim fige za malog hrabricu. :heart:
Za mlijeko nemam pojma, da pokušaš pitati u bolnici, oni će znati.
Gabrielle uh , žao mi je da prolazite takvo što i malcu želim što brži oporavak :love2:
misliš na adaptirano mlijeko?
ja sam prvo dijete kraće dojila i bila ja na (kršitelj koda)u
ima hrpa proizvoda ali ne mogu sa sigurnošću reći koje je bolje ili lošije
savjerujem ti da odeš u neku ljekarnu pa da se tamo raspitaš?
Gabrielle, naravno da bismo u ovome slučaju napravili iznimku :heart:
Ali ja dosita ne znam kako da pomognemo; možda je najbolje da pitaš u bolnici.
Zašto uopće misliš da treba kupovati formulu, maleni ima 13 mjeseci.
Mislimo na vas, dršte se ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gabrielle, zao mi je zbog okolnosti u kojima ste se našli . Iz mog osobnog iskustva i dugotrajnom hospitalizacija na tebi je da izaberes formulu. Ako ti ne izaberes za očekivati je da u bolnici daju kravlje mlijeko obzirom na dob ( ako ne postoje zdravstveni razlozi tipa alergija da ne smije kravlje mlijeko). U slučaju da se odlučite za formulu tada razmislite o dodatnim potreba ako postoje ( npr. Veći broj kalorija ako je potrebno ) , a i probiotici bi bili korisni. Nadam se da će maleni prihvatiti bilo koju alternativu koju mu ponudis , i da će promjena proći sto bezbolnije.
mi vec treci dan dans na palenti, za razliku od jabuke bolje prolazi...bebacu se izgleda svidja..prvi dan dala mu 2 ravno punjene jusne zlice, drugi 3, treci dan 4...cini mi se on bi mogao i vise, al me bilo strah da ne pretjeram, ne znam grijesim li sto mu to ogranicavam...:O
meni sporo dolazi update..ne znam da li zbog daljine ili sto...tek sad sam vidjela Gabrijelin post..i neumjesno od mene ovako da uletim sa svojim tempom dohrane, sory...Gabrijela zelim sve najbolje za bebaca...saljemo molitve iz Caira da sto prije ozdravi...
Citam, citam i ne mogu da nadjem.... Moze li mi neko napisati bilo kakav recept za domace keksice. Ovi kupovni su puni secera a to bih za sad da izbjegnem.
1 van.šećer,2 jaja, 2 dcl.vrhnja,1pec.prašak,malo korice limuna,25dkg masti,2dcl šećera,pečeš sve na 175stupnjeva da požute...inače se zovu keksi na mašinu...e da i 90dag oštrog brašna..sretno
Hvala... Samo bi izbacila mozda bjelanjak iz jajeta jer ce ga beban tek sa 13 mjeseci probati.