A kaj ja znam, ja sam davala ponekad
šuti, jezik pregrizla!
Da znaš da sam i ja to pomislila.
Počela je jesti teti čuvalici koja je kod nas tek par dana. Nije meni, da ne bi netko pomislio.![]()
ne znam gdje da stavim a da ne otvaram novu temu.eto imamo problem ili možda i nemamo,cura je sada 9,5 mjeseci,počeli smo sa dohranom nekoliko dana prije navršenih 6 mjeseci,do tada isključivo dojenje,a i do neki dan smo bili većinom na ciki,znači u skoro četiri mjeseca uveli smo dva zamjenska obroka,doručak i večeru uz puno sisanja kroz dan i kroz noć(min 3-4 puta).e sad gdje je problem,već neko vrijeme ja pokušavam uvesti i ručak,moram priznati da i nije nešta posebno oduševljena sa povrtnim i mesnim kombinacijama ali bi svaki dan pojela po nekoliko žličica što je meni ok ,ne forsiram ništa,problem se javlja jer grofica zadnje vrijeme odbija ciku kroz dan,neće pa neće gladna a plače odguruje se i tako i na kraju se svelo na to da zadnja dva dana sa dva zamjenska obroka mi završili na pet,noću i dalje 3-4 puta,mene brine jel to sad problem tako naglo,a i nabrzinu mi došlo pa ne znam ni sama šta da joj dajem,ima li ko šta pametno reći meni zbunjenoj
đurđa - ja ću ti samo reć da je meni mlađi od jednom počeo odbijati mlijeko. Radikalno odbijati. A gladan je i kruli mu trbušić. Pa mu dajem kašice na žlicu. To želi.
E sad, da li je naš problem prolazan ili je to njegov ukus (ni njegov tata ne podnosi mlijeko) pokazat će vrijeme.
ma ja znam da ona treba određenu količinu mlijeka dnevno i ona je pocica noću ali me brine što smo tako naglo praktički izbacili sisanje kroz dan i sad sam na sto čuda što joj davati,evo sad je pojela voće+žitarice,šta sljedeće,da joj dam povrtnu ili da ubacim jogurt(njega bi joj inače nudila poslijepodne),a što onda umjesto njega popodne,ma sto čuda!!!
jao, jao
piši pritužbu holdingu!
Poceli mi dohranu danas..kuhana jabuka...prvi tri zlicice bebonja odusevljen, otvara usta , smjeska se ...e onda je krenuo praviti face i stresati se kao da mu limun dajem, al i dalje otvara usta..ja davala dok nije krenuo puhat i izbacivat kasicu van usta...onda sam prestala...pojeo negdje manje od jedne cetvrti jabuke...kako li ce sutra biti....:O
to je sasvim dovoljno za prvi dan
Mojcadrži se draga
evo mi smo par dana na kašici cijeloj
to znači npr žličica palente s pola jabuke
ili pola kruške sa žlicom zobenih
ja sam zadovoljna
đurđa vjerujem da si malo zatečena - da joj probaš dati svoje izdojeno pripremljeno u kašici ako ti je to izvedivo?
i ponudi jogurt, zašto da ne?
polako će te već steći neku rutinu, vjeruj da je malo kome dohrana muke šale...
ajme dan drugi...rendana jabuka ...katastrofa...prva tri zalogaja ok...poslije ni otvoriti usta..nema sanse...sto je najgore..cim je malo uzeo pojavile su se crvene flekice po gornjem dijelu lica sa strane i na celu.....flekice se povukle za nekih 15 minuta...jucer je isto bilo malo crveno sa jedne strane lica, a ja mislila da se bebonja ocapao..inace ima jako svjetlu i osjetljivu kozu..cim se dotakne ostane crvenilo..al poslije ovog danas sumnjam da je slucajnost..sto da radim dalje...![]()
pa ništa
jabuku ostaviš na neko vrijeme i probaš palentu ili rižu
ili proso
Mi smo probali kelj - i svidjelo im se, ali su prduckali cijeu večer i radili scene tu noć
Probali smo i dunju, samo skuhanu, pomiješanu s jabukom. Isto im se svidjela, ali taj noćni show....
Jučer nisam dala ni kelja, ni dunje i noć je bila mirna. Paranojiram ili su ih možda kelj i dunja napuhli?
Kelj ful napuhuje! Čak i nas odrasle
To im nemoj davati za večeru, već za ručak (kao i karfiol, nikako ne za večeru, ja ga jednom bila dala, show).
A za dunju sam se i ja bila zeznula dok sam se još tražila u pojmu "bebske večere". Isto sam joj bila dala dunju (skuhala kompot) i imala je show program tu noć. Navodno je teška za probavu i zatvara... Više je nisam davala.
Pozdrav svima
Eto i nas opet ovdje.
Lara nam je narasla ima 4,5 godine a stigao nam je Leo i 15.12. je napunio 6 mjeseci pa smo počeli dohranu jabukom.
Ide nam dobro za sada ima 1-2 obroka uz dojenje i to mu je dovoljno.
Ja kako kuham i volim kelj njega boli trbuh preko moga mlijeka a vidim da ga spominjete pa ćemo vidjeti kad i za njega dođe vrijeme.
Čitamo se na temi dohrana od 6 mjeseci korak po korak.
Pusa svim mamama i bebama![]()
jelena zitarice imaju sve kao i kod nas..mozda ima jos sta novoga al nisam trazila...elem zvala ja pedijatricu sva pod uzbunom zbog jucerasnje katstrofe sa jabukom..kaze ona da probam jos jedan dan sa jabukom, ali da promjenim vrstu jabuke..odem u kupnju...pokupim sve vrste koje su imali..i onda prvo isprobavala ja na sebi...najela se jabuka za godinu dana...i uzmem onu koja mi se ucinila najmanje kisela...skuvam i gle cuda sve ok..al bebonja opet par zalogajcica i onda krene folirat...pojeo je koliko je pojeo...valjda mu je za sad to dosta ..ipak smo na pocetku...a bilo je jabuke po cijelom stanu....
Drugi put preciznije gađaj
Nemoj se ni previše ustručavati. Moj malac je tamanio i ljuto da se sve prašilo, odrasli su se plašili to gledat.
Samo polako.
eto ga peti dan jabuke..nema reakcije...jupi..al definitivno bebac nije odusevljen jabukom...pojeo bi kad sve saberem mozda po 1-2 jusne zlice po obroku..ne znam dal ti da pikam kao obrok...al sto je tu je..brine me sto kako je poceo sa dohranom ima i tvrdju stolicu , a o prdeze da ne govorim, mucio ga je stomacic, posebno dane kad smo jeli svjezu nekuhanu...obzirom da sutra uvodimo drugu namirnicu..razmisljala sma o rizi ili palenti...a sad kako i riza sam po sebi moze da stvrden stolicu..razmisljam mozda bolje ipak palenta ili pura od kukuruznog brasna...e sad ne znam jel se moze ta purica praviti il je bolje ipak palentu...
Ninolino - koliko ja znam pura=palenta=žganci - uglavnom kukuruzna krupica koja se kuha na vodi. Ona otvara. I super je u kombinacijama svih vrsta.
Moji palentu baš i nisu dobro prihvatili jer im ne paše zrnasta struktura. Ali pojedu. Glad je strašna stvar.
Kod nas se sve unormalilo, morali smo vratit dečke na njemački AD (talijanski im nije bio dobar, rjeđi je, pa mislim da ih ne zasiti dovoljno) i ukinuli smo kompot od dunje i sad se opet noću spava.
Jučer sam im skuhala jabuku, pa u toj vodi skuhala zobene i na kraju smiksala sve zajedno. Jako im se svidjelo.
U subotu će probat svježi sir - obećajem. Uvest ću fermentirane, pa kud puko da puklo.
I jaje. Ali to tek idući tjedan. U što bi mogla umiksat četvrtinu kuhanog žumanjca?
Posljednje uređivanje od Sumskovoce : 20.12.2012. at 08:37
U blitvu ili špinjak. S maslinovim uljem. To je mojima uvijek dobitna kombinacija.
Smije li dijete s godinu dana jesti škampe i kozice???
Ja ne znam. Svojoj dajem rižot od liganja. Ovo drugo nisam probala
Ja inače nama kuham špinjak/blitvu na lešo-s krumpirima i maslinovim uljem. Tako i maloj. Samo što njoj dodam i tvrdo kuhano jaje. Ti stavi samo žumanjak, ako je on to što isprobavaš.
Sad ne znam kako ti bebama daješ i jesi li davala špinjak/blitvu. I jesu li jeli krumpir. Ako sve jesi onda probaj kako sam ti napisala. Ako nisi, onda izbaci ono što nisu nikad jeli
Sumskovoce kuhan zumanjak mozes probati dati uz bezmesni rucak i sasvim sam, bez da ga u ista umijesas. Mojoj curi se sam zumanjak jako svidja.
Posljednje uređivanje od Aurora* : 20.12.2012. at 12:56
Jedno pitanje za mame beba sa atopijskim dermatitisom. Kako prepoznati reakciju na novu namirnicu? Naime, mi smo bili na testiranju i nije alergična na tipične namirnice. Uveli smo jogurt i sada uvodimo jaja. Ona konstatno ima po cijelom tijelu dermatitis koji nije jako izražen, ponekad se smiri ponekad pojača i sad ja ne znam je li to od novih namirnica ili nije... Baš mi je teško procijeniti...
Nudila sam im blitvu i špinat na početku dohrane - rasplakala sam ih. Od onda nisam, ali moram. Imam domaći, pa ga želim iskoristiti.
Aurora - zar nije sam žumanjak malo pre suh?
Jainina - oprez je ključ kosd djece koju muči AD. Uvođenje novih namirnica brzinom ranjenog puža. Oprez kod dječje kozmetike. Oprez i kod stresa ili emocionalnih situacija.
Na koje je namirnice alregična cura?
Koju kašicu kombiniraš sa žumanjkom? Neku povrćnu?
cure molim vas u kojoj dobi ste bebama davali svježi sir?
I u kojim kombinacijama?
Po recimo Rodinoj tablici dohrane svjezi sir ide od 11. mjeseca.
Ja sam ga pocela davati nakon 10 i pol mjeseci, jer mi je falilo nesto za ponuditi kao treci obrok. Zapravo, prvo sam dala jogurt, pa onda svjezi sir.
Za pocetak sam dala samo sir. Onda i malo kruha uz to. Ni jedno ni drugo nije bas proslo sjajno. Sljedece mislim kombinirati sa couscousom, jer je meni osobno to odlicna kombinacija. S time da cu umjesto svjezeg kravljeg sira taj put probati s kozjim.
Apricot, znaš li mi reći za kozice i škampe?
Nigdje ne nalazim od kada mogu nih davat.
apricot,aurora, hvala!
Aurora - dobro si shvatila, žumanjak je alternativa za meso i u danu kad se daje žumanjak, ne daje se meso.
Probam za vikend, ne znam da li ću krenut sa žumanjkom ili sirom, ali moram uvesti više proteina životinjskog porijekla, a obje namirnice su mi dobar izvor.
@Sumskovoce - stvarno pazimo na uvođenje novih namirnica, dok nismo dobili rezultate testiranja, jela je samo ono za što sam bila 100% sigurna da joj ne smeta. Sada kada je došla zima, AD joj se pogoršao i teško mi je procijeniti je li od namirnice ili jednostavno od nečega u zraku(znalo joj se tako pogoršati i bez nekog nama vidljivog razloga dok je jela isključivo namirnice na koje nikada nije imala reakcije). Testirana je na glutenske namirnice(pšenica, zob i sl.), krumpir, mlijeko, jaja, orašaste plodove i još neke namirnice i svi su rezultati bili negativni tako da ne znamo na što reagira. Kako kreće uskoro u vrtić, počele smo s uvođenjem novih namirnica(do sada jaja i jogurt) pa sam na sto muka kada vidim da joj se pogorša, najradije bi ju ostavila na jabukama i prosuMoguće je da joj smetaju raznorazni aditivi, npr. s jogurtom smo primjetili da joj se od nekih pogorša a od jednog ne... Ali je stvarno teško naći proizvode bez kojekakvih dodataka a o vrtićkoj hrani da ni ne pričam... Od kozmetike koristi isključivo za AD i stvarno joj smiruje stanje na koži.
Jainina ne znam paziš li na omekšivače i deterdžente, to je kod nas često znao biti uzrok dermatitisa
čak i sad kad je dijete veliko ja u njeno ne stavljam omekšivač, a kad je bila mala sve sam ispirala dva put
a što se tiče konzervanasa ona ni sad ne smije količinski unijeti puno tih gluposti jer odmah reagira, baš samo nekidan nakon jednog roćkasa imali epizodu ( a već sam mislila da je to daleka prošlost)
istina je da nije lako naći prizvode bez tih dodataka ali ipak se može smanjiti unos- npr. napravi joj sama voćni jogurt, nek radije pojede domaći špek nego ind. kobasicu...
u vrtići isto naglasi, nek joj daju neku alternativu...
doma joj isto možeš speći neke domaće keksiće za slatkiš kad bude smjela jesti, ima i ovdje hrpa recepata...
Deterdzenti i omeksivaci su nam bili prvi na listi kad joj se pojavio ad, isto ne koristim omeksivac i duplo ispirem tako da smo to pokrili. A gotovu "djecje" hranu joj ni ne dajemo, jednom je probala nekavu kasicu i cijela se osipala tako da smo i to prekrizili. Kako ide u privatni vrtic tesko da ce nam osigurati alternativu pa sam sva u brigama kako ce sve to skupa izgledati, uvijek mi ostaje opcija da joj sama nosim klopu u vrtic...