Evo konacno se rijesili ventolina :) dalje nastavljamo s obicnim inhalacijama.
Printable View
Evo konacno se rijesili ventolina :) dalje nastavljamo s obicnim inhalacijama.
Evo nakon skoro dva mjeseca opet opstrukcija i to na famoznom moru :-)
Svi pričaju počevši od pedijatrice - njoj bi bilo najbolje na moru, što duže to bolje, a kad ono...
Bili smo dole 5 dana, već drugi dan je počela kašljati a treći je već sasvim plitko disala i zviždala, jedva hvatala zrak, s tim da nije bila prehlađena, krenulo iz čistog mira.
Srećom, sad imamo uvijek sa sobom sve što treba u tom trenutku, ali ne mogu vjerovat da je izvan vrtića, na čistom zraku, s jedne strane borova šuma s druge more, da je u takvom ambijentu tako reagirala.
Jel se vašima tako događalo kad su promijenili ambijent?
Sad se užasno bojim "pravog" godišnjeg kad će bit dole mjesec dana i više...
Mojoj napadi počinju zimi, pa nam se to znalo i događati kada bi otišli u planine. Ali ništa posebno strašno.
MM je svoj prvi napad astme imao baš na moru. Moja kolegica je pak alergična na cvijet masline, pa joj je isto na moru lošije.
Jedne godine sam na skijanju upoznala puno roditelja djece s astm - i čudom se čudila da kako. Svi nam pričaju da je more lijek za bolesti dišnih puteva, no to očito nije tako jednostavno. Tko zna što djeci smeta.
Buba klara, nemoj se bojati lejtovanja i godišnjeg odmora. samo nosi lijekove sa sobom, i biti će sve dobro
Buba klara- i nama tako bude..more more, svi preporučuju more, a svaka promjena klime njemu bude loše..ajme zima zbog zime, ajme proljeće zbog cvjetanja, ajme ljeto promjena klime na moru...al korak po korak, bez strahova unaprijed..ne možemo u stakleno zvono
Da, i to baš tako kako opisuješ... Traje to par dana kod mog mlađeg dok ne izbaci šlajm i gadosti iz sebe, a onda je bolje. Nevjerojatno koliko se toga skupi u dječjim plućima ... užas. A nakon nekih tjedan dana bude super i tako ostane do zime. Eh, sad... to vjerojatno nije pravilo za svakoga. Njemu je bilo tako.
Legendarna priča - mali je imao neke 3-4 godine, ljetovali smo u Istri (Rabac) i on je isto iskašljavao žutozeleno (bolje da ne opisujem). Kupa se u moru, iskašlje se, pljune u more (na moj užas) a istog trena dođe mali šparić i proguta to što je dijete ispljunulo! Bravo za ribu, održava more čistim!
Uvijek mi je žao što ne mogu djeci priuštiti više od 10 dana mora godišnje jer mi se čini da bi bilo bolje da su dulje tamo, ali ne treba biti nezahvalan.
iz tog razloga mi pokušavamo što duže u komadu ostati na moru. Uspijemo ponekad 4 tjedna, nekad manje. Iako mi je ponekad žao da nisam poslodavcu donjela djetetovu povijest bolesti, kako bih mirno mogla na moru ostati 4 tjedna. prvi tjedan je prilagodba i svaki put bude drugačije.
I nama bude gore na promjenu, ranije smo vec u karlovcu i amo i tamo poceli kasljat. Da bi more imalo koristi u vidu ljecenja citala sam u knjizi iz losinja o adtmi trebalo bi bit na moru najmnanje 2-3 mjeseca. Mi smo oko 5 tj na moru a od toga 2 na inhalacijama i bude ok do proljeca kad im ocito smeta nesto na sto su alergicne..
5 dana mora je nista, velim za klimatolosko ljecenje minimalno 2 mjeseca neprekidno sto je nama nemoguce :(
Evo sad sam nasla neki rad od frkovica i kaze da je normalno i cesto da se simptomi pojacaju kod promjene klime a da na moru treba biti duze od prilagodbe koja iznosa 4-6 tjedana.
A propos mora, meni je rečeno da se na more, da bi imalo svoj učinak, treba ići prije ljetnih vrućina i ostati minimalno 14 dana da bi to išta značilo. Upoznala sam astmaša koji su se i selili, pa opet kad dođu na kontinent koma. Upoznala sam onih trajno preseljenih - pa prvo super (prvih, recimo, 20 godina), a onda se tijelo navikne i reagira na alergene iz novog okoliša pa opet isto, a nećeš sad ko u onom vicu, svakih 20 godina mijenjat lokaciju stila crna marica 1-2-3, ma samo nek je muving. Astma ne bira - upoznala sam ih na Visu, na Krku, u ZG-u....
Evo vam i mog primjera - alergični rinitičar, na moru (ST) koma koma (zimi uglavnom lošije, nema grijanja, grinje itd.), procvala dolaskom u ZG na početkiu studija i susretom s centralnim grijanjem. Nakon 20 godina idile, evo opet isto, sad pak ambrozija koma.
Mislim da je u Slavoniji što se toga tiče koma ljeti - em vruće, em odjednom kad sve krene, uff.... (ko je na trave alergičan). Tj. nema magije, ima relativno i dugotrajnog benefita od promjene.
Opet... potpisujem cure - ne može se ispod staklenog zvona.
Moja mala ide cijelo ljeto, ne znam kako bi bilo da ostaje u ZG-u, ali to samo znači da će ta 2 mjeseca eventualno imat pauzu (događaju se i dolje kašljuckanja), čim takne ZG, čim počne memla, evo kašljuca nazad.
Ali, s lijekovima, rastom.... ide to nekako na bolje... ili se ja manje bediram, nemam pojma više. U svakom sluačju, najgore mi je bilo doba 3-5 kad smo se od svega izoliralil, bili na lijekovima, pa opet stalno bolesna, a svaki dječji rođendan je bio = antibiotik.
mojoj isto paše slana soba, samo što smo ju ove godine preskočili. Baš nam je jedna dobra ali nije nam baš blizu, pa mi se nije dalo voditi ju.
Meni se čak čini da moja ima više problema pri prilagodbi na zimu i visinu, iako ja baš inzistiram na odlasku u planine. Kako njoj sve počinje s lijeskom, koja zadnjih godina počne cvasti dosta rano (u prosincu), baš bude loše taj prvi dan u planinama. Ali je poslije OK
Ja sam, ko što već pisah, pitala par pulmologa oko sl. sobe - info koji sam dobila je otprilike ovakav: sub rosa info - nije dokazano.... ali ako vi mislite da vam pomaže - go for it. Doduše, znate da ja imam i anti-filter, tako da što će neko protumačiti "meni reko doktor da idem, ne može škoditi" ja tumačim "ništkorist". Iskustva nemam, tako da je ovo samo unaprijed formirani stav.... kojeg se zasad držim, vidjet ćemo, ništa nije u stijeni zapisano.
Znam da se marketira kao "zamjena za more", doduše, niknula je i na Krku i u ST-u...
Ah, čuj, jedini način ti je da probaš....ali kao i more, to djeluje tek nakon duljeg korištenja. Moj mlađi ide 2x tjedno ako je prehlađen ili na rubu bronhitisa, iskašlje hrpu šlajma i sve pet. Susjeda ima sina sa sličnom dijagnozom - njemu je slana soba ko sveta voda - nit šteti nit koristi, a čula sam i da nekima smeta ta sol... tak da nema pravila. Moja djeca se nisu ozbiljnije razboljela već 3 zime otkad idu u slanu sobu u susjedstvu redovito. Budući da smo im stalni klijenti, dobijemo popust.
Ja nisam probala te slane sibe, meni se to cini skupo a nekak mislim da je bzvz. NAsla sam neki clanak o kupkama u morskoj soli u kadi pa cu to uvest.
Ma, ja imam drugu maksimu - vjeruj onom što je dokazano (doktori, ne pacijentski testimoniali). Naime, tako mi je kraće, a život je prekratak da bi sve isprobavala, od magarećeg mlijeka, klima, aronije, kurkume itd. - jednostavno nemam vremena za slane sobe (sve da je i dokazano, meni jednostavnije dat lijek, ali prihvaćam da svaki benefit dolazi s nekim costom, bilo love, bilo nuspojave). Naučila u IVF-u (koliko tek tamo ima plejade za isprobavanje), dobro me sad dalje služi, ali ako prestane služit (tj. na lijekove postane rezistentna, što je vrlo realna opcija) - možda se okrenem alternativi... iako... poznavajući sebe, vjerojatno nećemo onda radit ništa. Piece :).
Nek ti drugi (obučeni, ono studije itd.) isrobavaju pa meni kažu što fercera, što ne, tako ja zasad barem. Slane sobe u ST-u.... što fali ST moru... vjerojatno onda govore da su to neke s Himalaja, ma jednostavno ne vjerujem u to (a nemam dokaza da radi). Mislim, i inače sam ateist, a kud ću se natjerat vjerovati u nešto što nije black-white dokazano.
Ja nikoga ne nagovaram, ali to je naše iskustvo. Možda još kome pomogne. Isto kao što djeci dajem ulje crnog kima (i sebi, početkom jeseni).
Moj E. dulje od 2 godine nije trebao ventolin. Jest da se astma preraste, ali mi smo probali i druge stvari i nismo požalili. Količina lijekova (kortikosteroida koji imaju nezgodne posljedice) je smanjena na pola s tendencijom da ih uskoro ne treba, a meni je to već puno.
Super, Peterlin, i to je vjerojatno dobrim dijelom i zbog rasta (koliko kužim) i tome se i ja nadam, barem nas tako sve (pretpostavljam) dr-ovi tješe - da je to do "puberteta", a onda duga pauza do klimaksa.
A sve ima svoj cost-benefit, ako nema - onda je placebo (po meni).
Znači, ovako su razni cost-benefiti, kako ja to vidim i kako sam se posložila:
1) Ne liječit astmu uopće, i to je moguće i to se isto zna izrast (ovo tipa na 20 godina, pauza od puberteta do klimaksa). Mogući cost je taj da dijete ne funkcionira normalno, apatično je, ne može se normalno rast i razvijat. Ali, ne mora ga niti bit, može to sve proći još onako "normalno", a po klasifikaciji bi to bila astma ili će biti astma.
2) Koristit kortiće po preporuci pulmologa, vjerujući da je on dobro izvagao cost-benefit na temelju svog znanja (benefit - nema opstrukcije, kašljevi, ima kisika; cost - nuspojave kortića).
3) "Slobodne aktivnosti" - sl. sobe, aronija, kim itd..... dopuniti po vl. nahođenju (anđeo smajlić).
A dobar vijest je, barem ja to tako vidim, što svima, bez obzira radili a), b) ili c) ili koji god miks svega toga, ako su sreće i ako nije astma koma koma, slijedi taj dio pauze/lakšeg disanja u razdoblju od cca 20-tak god od puberteta do klimaksa... barem koliko ja kužim priču. To je onako.... nada svima nama.
evo, moja ove godine nije išla u slanu sobu, a uzimala je još manje lijekova nego prošle godine kada je išla. Dijete raste, i lakše joj je (kuc, kuc), ali znam po mužu, da stvarno nema pravila i da je svaka godina drugačja
Da, a moze i obicna morska sol.
Jeste koristili tu Aroniju sok? Nama je imunitet poslije bronhitisa i antibiotike katastrofa, usta puna gljivica i afta, mislila sam kupiti aroniju, ali ne piše doziranje za djecu
Bas sam gledala u apoteci . Nisam probala. Cini mi se blago. Ja mojima dajem svakoj dve spiruline.
Nedavno sam pričala s mamom koja se kune u aroniju kako je super super i kako je popravila apetiti itd. (ono.. ja sam to slušala kao što i inače imunitet-pripravke slušam, doduše, imunitet-plejadu sam čak svojedobno i probala - ne aroniju nego matične mliječi, propolise itd - bačene pare u našem slučaju). U svakom slučaju, ona je to davala djetetu koje ima mislim 10 godina nakon operacije i isto kašljanja nekog i kao super pomoglo (doduše, i dijete je bilo tada i na astma profilaksi klasik tipa).
Ja nisam od ni ceg primjetila bilo kakve pomake. Eventualno od colostruma.. A stalno isto bacam lovu ...jednako slabo jedu, i uvijek su nekako isto bolesne u isto vrijeme.. 2-6 mj svake godine..
I kod nas se kupuje sve i svašta i koristi periodično, onda nakon nekog vremena počinjem sumnjati, da joj možda i smeta, toliko o djelovanju....npr. Spirulina, prestala sam joj davati jer si mislim da joj smeta, jednostavno imam takav osjećaj...
Sad sam kupila ulje crnog kima u kapsulama i stiže mi neka bomba matične mliječi, nekako tako se zove...+ multivitamini od child life...itekako zarađuju na meni.
Ali primijetila sam da je Bio bio jako skup, neki proizvodi se nađu u Mulleru ili na webu nevjerojatno povoljnije nego tamo, stvarno ga pretjeruju sa cijenama.
Ah, ne znam, samo znam da me od tog niskog imuniteta hvata panika svako veče dok zaspi, bojim se za nju i ne mogu si pomoći, evo večeras ju jako boljelo koljeno, a nije da ju nema od čega, cijeli dan su bili aktivni i vani, ali mene jeza hvata kad ju vidim koliko je krhka. Cijeli dan na otvorenom i naravno da je jedva disala na nos večeras, a testovi ne dokazuju alergiju, mah...
Bila sam uvjerena da se morska voda moze zadrzati u boci u korisnom stanju al sam jucer procitala da ne moze, da gubi sva svojstva nakon 24 sata.
Jel vi koristite one aqva marise i sl i koje?
Pa... ma, ne baš, ono, više meni kao placebo podrška stila vlažim joj nos, u te svrhe i fiziolkoška.
Imunitet-pripravci sam već razgovarala s nekim dr-om, a čula i drugu curu da je rekao pedijatar na to stila - a možete i mineralnu kupovat, isti učinak. Mislim da je to doslovno samo zarada farme, a bez benefita (osim placeba), osim što cost tu nije nuspojava, nego lova. Ali ja isto mislim o lukovima koji se vješaju po krevetima u sezoni gripe i slično - meni bi to još bio i alergen koji bi mi ziher nadražio oči, tako da niti ne pokušavam.
Iako, i ja podlegla, pa dam svaku toliko tekući c.
Kad je cura bila mala radi problema prije vađenja mandula i poslije. dr savjet je bio puno tog aqua marisa ili fiziološke...inhalacije nama nikad nisu pomagale, nažalost.
Uglavnom, sa današnjeg gledišta mislim da je bilo previše toga i ništ koristi. Tako da joj sad ponekad špricnem samo da olakšam jutarnje ispuhivanje nosa.
Ali smo zato investirali u onaj ovlaživać i ishapljovač i čistać zraka, tako da on unese potrebnu vlagu zraku, očisti možda problematične alergene,i tako ne diram njezin nos, najviše se vidi pomak dok spava, znala se je buditi po noći bez zraka, a uz taj uređaj stvarno puno lakše diše po noći, a moram priznati i ja. Naravno to je tek mala pripomoć dok počnu pravi problemi.
Što se tiče imuniteta, ja sam svjesna da njoj pada jer odbija jesti puno povrća i kad na to padne antibiotik nastane krah.
I u tom slučaju se mogu držati za te pripravke i izbacim slatkiše i nadam se da će barem nešto pomoći iako sam svjesna da je puno od toga sveta vodica.
Da, zimi, obično u kombinaciji s propolisom (Propolsalt spray - ima za nos i za grlo). To koristimo samo u slučaju kongestija ili grebanja u grlu, redovito ne. Za grlo koristimo i ispiranje slanom otopinom (obična kuhinjska sol u vodi, 1 najmanja žličica na čašu od 2 dl). Treba samo paziti da ne bude previše koncentrirano.
mi koristimo isključivo rhino horn. i to je prva relativno 2alternativna" stvar koju je MM pohvalio. On o astmi ima stav identičan ininom (možda zato jer se snjom bori već 5 desetljeća)
Ako mi dopustiš, zagrljaj TM-u. Ma, imam ja isto dva takva atmaša za frenda, kraće se bore, alergijska, ali sve je to jedna klackalica, čas ovako, čas onako, bez obzira na obzire, jedan urednije troši lijekove (noviji u dijagnozi), jedan i ne (dulje traje, pa mu se manje da, već se navikao itd.). Njihovo dijete je bez terapije i obrade, i zasad se to pokazuje ko OK strategija, problemi su "izrasnuti", a dalje....a vidjet ćemo, ko to može znat, dok je dobro i bez lijekova - hurej - i that's all there's to it. Ukratko... nisam ful niti sigurna u onu da bolje na astmu navalit odmah lijekovima da kao bude blaža (netko je tu na topoicu bio to napisao), iako sam ja obgrlila kao tu strategiju, na kraju, nešto se moraš odlučit, a i vidila sam da je mojoj na lijekovima puno bolje, iako.... možda smo samo koju godinicu away da to sve prestnae djelovat, ma ko će to znat, onda šaraš jedan pa drugi, uzdam se i u te novije generacije, to je stalna bitka - astma - lijek - ko što je stalna bitka bakterije vs. antibiotici, nema tu nikad kraja, samo neka primirja, na kojima treba bit zahvalan i ne razmišljat puno o sutra.
Jel netko radio 24 satnu ph metriju? Mi cemo morat nakon povratka?
Mi na Srebrnjaku.Što te zanima?
Sve si mi ppom super objasnila. S moba tipkam pa nemrem obrisat poslane poruke , ;)
L. Imala nocas napad gusenjem opet :( pa je dok zakljucio da je kiselina mozda. I sad popodne opet. A nije bilo kiseline, bar ju nije osjetila.. Umrla sam od straha. Uglavnom popodne se smijala pa pocela kasljat i vise nije mogla disat. Stavila sam ju u polozaj koji sam citala da je najbolji kod astmatskog napada, sjest, nagnut se naprijed, i s njom pplako prodisavat. Dala joj sodu i ventolin. Poslije 5 min ko da nis nije bilo .
kolko si joj sode dala i jel s vodom?