Stranica 78 od 92 PrviPrvi ... 2868767778798088 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,851 do 3,900 od 4557

Tema: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala . Bili smo jučer kod pedijatrice pa sam ju pitala (opet bronhitis, grrrr...).
    Ona kako sam skužila nije neki fan tog cjepiva, objasnila mi je i zašto i rekla da to cjepivo daje zaštitu tek oko 2 godine tako da ga baš i ne preporuča. Po njoj je ako se već odlučimo bolji Prevenar, za L. još nije kasno.
    Mi smo prošli i bez toga (iako su mi predlagali) s djetetom koje je bilo u jaslicama-vrtiću-školi od najranijeg djetinjstva, ali to ne znači da je i za drugu djecu tako.

Idite na more čim uspijete i ostanite što dulje. Svaki put kad preskočimo ljetovanje na moru, moji dečki su osjetljiviji na boleštine čim krene jesen. Možete i na doznaku - upravo je susjeda s djecom u Crikvenici (mi nismo nikada išli jer mi je bilo teško poslati malu djecu bez pratnje, a mi nismo mogli s njima) itd.

Nama super odgovara slana soba 1x tjedno (po potrebi 2x tjedno, recimo kada E. hripa i kašlje "posolimo" ga češće, pa iskašlje hrpu šlajma i prođe mu bronhitis u roku nekoliko dana, bez temperature) ali to nije pravilo za svako dijete - treba probati. Već se godinama nakanjujem kupiti lampu od himalajske soli za dječju sobu, ali budući da nam je slana soba u susjedstvu, nisam to napravila iako ne bi škodilo.

I tako - s astmom se živi. Ja već odavno ne razmišljam o tome da dijete ima astmu, to je jednostavno dio naše svakodnevice kao i peludne alergije mm-a i u manjoj mjeri starijeg sina... sve ide u rok službe! Samo pakiram još i inhalatore i lijekove kad idemo nekamo i to je sve. Djeca to brzo nauče i nema problema.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam presretna sto idemo sutra u crikvu jer obje opet kaslju i gusi ih pa sto je to ove godine nikad nam nije bilo tako. Jucer sam im na sred lunaparka davala ventolin, dobro da ga uvijek imam u torbi. Jedino kaj sam dala direkt iz pumpice pa je pitanje jel to kaj vrijedi uopce.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure kakva su vam iskustva s tjelesnim u skoli ? moje ce u 5 r. i tjelesni im nekada pravi problem ali to smo uspjesno rjesavali porukom uciteljici da kaslju i da ne vjezbaju i nije bilo problema. no sada smo 5 r. i nisam pametna kaj napraviti. njih kad uhvati nemogu vjezbat, jako kaslju , tesko disu itd.jel ima neki nacin osim stalnog dizanja ispricnice. a i bojim se da im ne skine ocjenu zbog nevjezbanja zbog bolesti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam presretna sto idemo sutra u crikvu jer obje opet kaslju i gusi ih pa sto je to ove godine nikad nam nije bilo tako. Jucer sam im na sred lunaparka davala ventolin, dobro da ga uvijek imam u torbi. Jedino kaj sam dala direkt iz pumpice pa je pitanje jel to kaj vrijedi uopce.
    Naravno da vrijedi! Mene i mog sina je liječnik na hitnoj (Rebro) učio kako da to napravimo u slučaju hude sile kad je dijete imalo neke 3 godine ili malo više, ne sjećam se jer je bilo jako davno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

cure kakva su vam iskustva s tjelesnim u skoli ? moje ce u 5 r. i tjelesni im nekada pravi problem ali to smo uspjesno rjesavali porukom uciteljici da kaslju i da ne vjezbaju i nije bilo problema. no sada smo 5 r. i nisam pametna kaj napraviti. njih kad uhvati nemogu vjezbat, jako kaslju , tesko disu itd.jel ima neki nacin osim stalnog dizanja ispricnice. a i bojim se da im ne skine ocjenu zbog nevjezbanja zbog bolesti.
    Pa možda ti nije pogođena terapija kako treba... MOj se ovako gušio na atletici i jedne godine smo ga morali ispisati i pauzirao je. Sat tjelesnog nije mu bio toliki problem, ali svi su znali u školi za njegovu bolest (doneseš papir na početku školske godine). Nisu ga tlačili na tjelesnom, ali veći problem mu je bio glazbeni i solfeggio u glazbenoj školi jer nije zbog promuklosti i hripanja bio u stanju ništa otpjevati. Treba samo ljudima objasniti. Kakvo crno skidanje ocjena... S druge strane, treba profesoru reći što smije i može (pitaš doktora), da ne ispadne da ne smije ništa. Moj nije smio puno trčati (a obožava trčanje) ali sad uz dobru terapiju može čak i to ako ne pretjera i ako nije u nekoj bronhitičnoj fazi. Sve s mjerom... S druge strane - ja ne dam da se izvlači na svoju bolest. Astma ili ne - stvari za tjelesni mora imati svaki put. Naš profesor više gleda na to nego da li dijete vježba, a ja se slažem s njim. Uostalom, imaš informacije za tjelesni, imaš razrednika - treba samo razgovarati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj neasmatičar je upravo završio 5razred,ali je imao trenutke ( tjedne) intenzivnog kašlja, tada smo dobili papire od doktorice, mada sam par puta i poslala po njemu papirič direkt profaču.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nocas ludilo od kaslja od jedne do druge trcala s ventolinom. Javim se iz crikve , sutra smo na pregledu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Koliko dugo (u danima) se smije koristiti Pulmicort?
    Dajem mu jutro i večer, plus ventolin na babyhaler, da izbjegnemo injekcije solumedrola.. ali postoji li ograničenje s Plulmicortom da ne prekoračim dozu?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nocas ludilo od kaslja od jedne do druge trcala s ventolinom. Javim se iz crikve , sutra smo na pregledu.
    i moji su kašljali ali za sad još nisam dala ventolin već beskonačno čišćenje nosa

lunahor jer vama buljević kaj mjenja terapiju, ili zadržava osnovnu od primarnog specijaliste?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.06.2013. at 13:23

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ima li vas koji se kontrolirate u dvije bonice? Dobijete uputnice za obje?
    Nama ih pedijatrica ne da za dvije, da se trebamo odlučiti gdje se vodimo..a dobro dođu dva mišljenja..

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi smo u jednoj sve imam tam za klince, ali sam sad ošla u Sveti duh za orl za najmanjeg jer nisam mogla čekati 3 mjeseca za narudžbu, ali mi je sestra sama rekla da će me za idući put naručiti kod drugog doktora u istoj bolnici koji radi samo jedamput na tjedan da i on pogleda malo klinca, nadam se da mi oni koji daju uputnice ne budu ništ komentirale.

jedino sad kad ćemo ići u crikvu ćemo službeno dobiti papire za liječenje dole.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj bubica27 prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li vas koji se kontrolirate u dvije bonice? Dobijete uputnice za obje?
    Nama ih pedijatrica ne da za dvije, da se trebamo odlučiti gdje se vodimo..a dobro dođu dva mišljenja..
    Pa donekle, ali ne za iste stvari. Ja sam svog mlađeg sina osim na Srebrnjak vodila na Merkur (ORL) kad je trebalo, jer nije imao samo alergijsku astmu nego mu je trebala i operacija mandula. Tek su svi zajedno uspjeli riješiti njegove probleme. Otkad su mu pogodili terapiju + operirali mandule, dijete je višemanje zdravo, ostali su samo povremeni problemi zbog alergije. Nije bilo nikakvih problema kod dobivanja uputnica.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi u tri idemo ha ha. Al ja priznam samo crikvu , dr b. Odredi terapiju a ostali rutinski prepisuju..

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo nas s pregleda. Guzva standardna, od 9 ujutro tek smo maloprije rijesili.i jedna i druga su u blagom spazmu al nije tak lose s obzirom kako jako kaslju. Lu je na ventolinu pa i sutra moramo na kontrolu. Dobro da sam ponesla ventolin u kapima i f. O i svoj inhalator pa nemoramo i navece na ventolin. Opet su nekaj preuredivali pa taman zapamtim kud moram sve a oni promijene.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kaj su preuređivali pred godinu dana su sređivali ulaz u hotel

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To su sad dovrsili i tu prebacili salter za narucivanje tj upis za kontrolu.
    Cure su koma. Dobile atrovent ventolin i pulmicort zbog jakog kaslja. Oslabljeno disu al strasno kaslju.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malo manje kaslju, ovaj atrovent je cudo. Zasto nam to nitko nije prije davao. I dalje moramo 2x na ventolin i atrovent kod njih a 2 x doma ventolin. Jeste vi kad uzimali atrovent?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Malo manje kaslju, ovaj atrovent je cudo. Zasto nam to nitko nije prije davao. I dalje moramo 2x na ventolin i atrovent kod njih a 2 x doma ventolin. Jeste vi kad uzimali atrovent?
    Ajde, super! Atrovent je koja "linija" lijekova - ala pulmicort, ili ala flixotide-seretide-singulair?

Kod nas... onako, relativno dobro, ta njena astma se svake godine mijenja, ove godina je prošla na seretideima, ne znam hoćemo li preko ljeta biti skroz profilaksa-free, pulmo je rekla možemo probat, ili modža ipak flix. U stvari, sad joj se nekako priča zavrće i postaje relativno sklona vlažnim grlenim kašljevima, nije to baš kao jaki lavež, nego više onako kao da će krenut na laringitis, tako da ove godine relativno često (4x) posežemo za pulmicortom na prvu naznaku toga, uz redovan seretide 2x2 potiska, 5 godina i 20 kg. I tako ti kašljucevi počnu iz "punog zdravlja", bez temp, a ne mogu ih povezati ni sa čime jednoznačno, to ide svaku tipa mjesec-dva, a godina je meni "školska godina", znači, od rujna-lipnja dosad 4x. Zasad mi se čini da smo još po uzlaznoj terapiji profilakse (sve jače i jače), doći će valjda i obrnuti smjer i neka pauza. Definitivno to kod moje izgleda svake godine sve bolje, vjerojatno kombinacija jače terapije i rasta.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i dosta se i sportom bavi....

Riječ ohrabrenja za astma-početnike, s malom djecom, ako je kod moje ovo i samo pauza, opet je nešto iz čega crpim snagu i nadu:

So far so good, kuc-kuc, ovako se da sasvim OK živjeti bez pretjeranih ograničenja i razmatranja koliko sad bakterija kola u zatvorenom prostoru i koliko djece je u njega ušlo, jel' ispod ili preko 10 i koliko ćemo se sad nakon toga tjedana patit, zbog te "lakomislene" odluke ići ili ne na rođendan ili zimi u šoping centar ili odlaska u vrtić, što je bio moj modus operandi u njenoj 2 i 3. godini, s 4 je došlo olakšanje (u stvari, tu se dosta toga poklopilo - i rast djeteta, i konačno dobivanje dijagnoze i uvođenje stalne profilakse), meni je kao patnja ostao onaj dio - je astma-nije astma-treba terapija-ne treba terapija-probajte izvan vrtića-onda ipak terapija itd., taj dio mi je bio nekako najteži dosad jer je bilo jedno... lutanje i traženje, s puno nepoznanica, i dosta straha.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.06.2013. at 10:29

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene i dalje muci taj dio je nije jer nema alergije dokazane a i feno je vrlo nizak. Tako i kod nas ina to izgleda al mi samo u proljece jezimo. Ventolinski test im je uvijek pozitivan kao i metakolin a feno nizak. A citam o fenu da on mora bit visok iznak 20 ak imas astmu. I sad ti znaj.
    Atrovent je slican ventolinu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mojoj je femo 8 vele da je to normalno ima alergiju i to doposta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, hvala! Kod nas je ipak cijela godina, ne mogu izolirat proljeće kao posebno problematično... nekako mi se čini da je astma moje male najviše trigerirana nekim (pa i najblažim) infektićima tipa curkanje nosića koje neko ne bi niti osjetio, ali fakat nemam pojma. Mislim da je još nisu priheftali kakva je (imala je ige povišen jednom, više ne), mislim da joj pišu ipak astma bronhijalna, dakle nealergijska. A... pokazat će se već kakva je, samo da je ovako držimo pod kontrolom. So far so good, u naporu nema (zasad) nikakvih problema.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a tvoja je na tom atroventu

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sada trenutno ak mene pitas. I ventolin i atrovent. Obje. Manje odmah kaslju al su u spazmu i dalje. Ventolin4x a atrovent 2x. Sad idemo na plazu pa opet u 9 u crikvu na inhalacije. Ujutro opet kontrola.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Feno je jednoj trenutno 2,2 a drugoj 4,4. Prije je bio 14. I 8 .

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sada trenutno ak mene pitas. I ventolin i atrovent. Obje. Manje odmah kaslju al su u spazmu i dalje. Ventolin4x a atrovent 2x. Sad idemo na plazu pa opet u 9 u crikvu na inhalacije. Ujutro opet kontrola.
    pitala sam prvenstveno inu

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aaa, ja mislila mene. Atrovent sluzi kao ventolin inace. Danas bje, uspjeli i vjezbe odradit kod zokija. Sad u 4 moramo opet nemogu viseee

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    pitala sam prvenstveno inu
    Jok, nije, moja nije na atroventu, nego je trenutno na profilaksi seretide 2x2 od 50 (pojačano jer smo imali 2 ili 3 medrol epizode ove vrtićke godine). Počela je s trajnom terapijom pred cca 3 godine, prvo je to bio flixom 2x1, pa se penjalo na flix 2x1 + singulair, pa seretide 2x1, pa seretide 2x2 - i njoj je i bivalo sve bolje, sve manje je kašalj epizoda, ali kad dođu, znaju na naglo "zaokrenut" na loše, što nama znači cjelonoćni suhi neprestalni kašalj, nije imala epizode gušenja, jednom je, na početku svog "astma CV-a" u dobi od 2,5 godine kad je tek započela s kolektivom, a mi mislili da samo trebamo "malo izdurat" jer je razbolijevanje normalno, imala bronhopstrukciju koja je bila dramtična s plitkim disanjem i hitnom hospitalizacijom).

Kako je dosad za nas bila maksima "the only way is up", volim se informirat što ima od farmakološke palete available (budući da za homeo paletu nisam, ne vjerujem u to). Of kors... nadam se da će uskoro biti i za nas "the only way is down", makar onako... da uslijedi i faza downregulacije profilakse, ali o tom, po tom, nije mi to primarni cilj, cilj mi je da mi mala bude dobro.

Osim toga, čini mi se da joj ventolin više ne djeluje kao prije (prije je to nekako bilo više pozitivno dramatično), a da dosta moramo davat medrola, a znam da se te terapije stalno mijenjaju i evoluiraju, koliko shvaćam, to je stalna bitka bolest vs. available farmacija, jer i bolest se naoružava pa se i lijekovi stalno moraju mijenjat.

To jest, moja je sad trenutno na kombinaciji seretide 2x2, pulmicort 2x1, ventolin 2x2 jer je bolesna (jučer temp 38, kašalj nije strašan, meni se čini da čujem "pooštreni šum disanja", kod dr-a ćemo vjerojatno sutra ili u petak (da je posluša i da vidimo kako će se to kretati vezano za temperaturu, je li neka viroza ili što, koliko shvaćam, prije nema niti smisla krv vadit da se vidi viroza ili ne). Tako da ipak nije alergija, ne znam... zasad mislim da je moja primarno infekti-triggered astma.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.06.2013. at 12:31

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Aaa, ja mislila mene. Atrovent sluzi kao ventolin inace. Danas bje, uspjeli i vjezbe odradit kod zokija. Sad u 4 moramo opet nemogu viseee
    vjerujem dati je frka svako malo sim pa tam,a jel bi tio pasalo da ze,eš nekaj za klopu sa sobom, pa se instaliraš dole na plažu kod policajaca, pa otiđeš kad trebaš samo gore?

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma sad sam ga nazicala da doma sami dajemo preko vikenda tj od sutra , Moja ce mi dr. dat recept za atrovent pa cemo ga u spreju davat od sutra. Nije mi to opcija s plazom jer imamo i peseka pa ga ostavljam samog u app. Ali ako bas bude tak gadno budemo, vec jesmo tako jedne godine. Dolje je ok, ima hlada i dobra je plaza.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo konacno se rijesili ventolina dalje nastavljamo s obicnim inhalacijama.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo nakon skoro dva mjeseca opet opstrukcija i to na famoznom moru
    Svi pričaju počevši od pedijatrice - njoj bi bilo najbolje na moru, što duže to bolje, a kad ono...
    Bili smo dole 5 dana, već drugi dan je počela kašljati a treći je već sasvim plitko disala i zviždala, jedva hvatala zrak, s tim da nije bila prehlađena, krenulo iz čistog mira.
    Srećom, sad imamo uvijek sa sobom sve što treba u tom trenutku, ali ne mogu vjerovat da je izvan vrtića, na čistom zraku, s jedne strane borova šuma s druge more, da je u takvom ambijentu tako reagirala.
    Jel se vašima tako događalo kad su promijenili ambijent?
    Sad se užasno bojim "pravog" godišnjeg kad će bit dole mjesec dana i više...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojoj napadi počinju zimi, pa nam se to znalo i događati kada bi otišli u planine. Ali ništa posebno strašno.

MM je svoj prvi napad astme imao baš na moru. Moja kolegica je pak alergična na cvijet masline, pa joj je isto na moru lošije.
    Jedne godine sam na skijanju upoznala puno roditelja djece s astm - i čudom se čudila da kako. Svi nam pričaju da je more lijek za bolesti dišnih puteva, no to očito nije tako jednostavno. Tko zna što djeci smeta.

Buba klara, nemoj se bojati lejtovanja i godišnjeg odmora. samo nosi lijekove sa sobom, i biti će sve dobro

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Buba klara- i nama tako bude..more more, svi preporučuju more, a svaka promjena klime njemu bude loše..ajme zima zbog zime, ajme proljeće zbog cvjetanja, ajme ljeto promjena klime na moru...al korak po korak, bez strahova unaprijed..ne možemo u stakleno zvono

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    Evo nakon skoro dva mjeseca opet opstrukcija i to na famoznom moru
    Svi pričaju počevši od pedijatrice - njoj bi bilo najbolje na moru, što duže to bolje, a kad ono...
    Bili smo dole 5 dana, već drugi dan je počela kašljati a treći je već sasvim plitko disala i zviždala, jedva hvatala zrak, s tim da nije bila prehlađena, krenulo iz čistog mira.
    Srećom, sad imamo uvijek sa sobom sve što treba u tom trenutku, ali ne mogu vjerovat da je izvan vrtića, na čistom zraku, s jedne strane borova šuma s druge more, da je u takvom ambijentu tako reagirala.
    Jel se vašima tako događalo kad su promijenili ambijent?
    Sad se užasno bojim "pravog" godišnjeg kad će bit dole mjesec dana i više...
    Da, i to baš tako kako opisuješ... Traje to par dana kod mog mlađeg dok ne izbaci šlajm i gadosti iz sebe, a onda je bolje. Nevjerojatno koliko se toga skupi u dječjim plućima ... užas. A nakon nekih tjedan dana bude super i tako ostane do zime. Eh, sad... to vjerojatno nije pravilo za svakoga. Njemu je bilo tako.

Legendarna priča - mali je imao neke 3-4 godine, ljetovali smo u Istri (Rabac) i on je isto iskašljavao žutozeleno (bolje da ne opisujem). Kupa se u moru, iskašlje se, pljune u more (na moj užas) a istog trena dođe mali šparić i proguta to što je dijete ispljunulo! Bravo za ribu, održava more čistim!

Uvijek mi je žao što ne mogu djeci priuštiti više od 10 dana mora godišnje jer mi se čini da bi bilo bolje da su dulje tamo, ali ne treba biti nezahvalan.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 26.06.2013. at 12:54

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz tog razloga mi pokušavamo što duže u komadu ostati na moru. Uspijemo ponekad 4 tjedna, nekad manje. Iako mi je ponekad žao da nisam poslodavcu donjela djetetovu povijest bolesti, kako bih mirno mogla na moru ostati 4 tjedna. prvi tjedan je prilagodba i svaki put bude drugačije.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I nama bude gore na promjenu, ranije smo vec u karlovcu i amo i tamo poceli kasljat. Da bi more imalo koristi u vidu ljecenja citala sam u knjizi iz losinja o adtmi trebalo bi bit na moru najmnanje 2-3 mjeseca. Mi smo oko 5 tj na moru a od toga 2 na inhalacijama i bude ok do proljeca kad im ocito smeta nesto na sto su alergicne..
    5 dana mora je nista, velim za klimatolosko ljecenje minimalno 2 mjeseca neprekidno sto je nama nemoguce

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo sad sam nasla neki rad od frkovica i kaze da je normalno i cesto da se simptomi pojacaju kod promjene klime a da na moru treba biti duze od prilagodbe koja iznosa 4-6 tjedana.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos mora, meni je rečeno da se na more, da bi imalo svoj učinak, treba ići prije ljetnih vrućina i ostati minimalno 14 dana da bi to išta značilo. Upoznala sam astmaša koji su se i selili, pa opet kad dođu na kontinent koma. Upoznala sam onih trajno preseljenih - pa prvo super (prvih, recimo, 20 godina), a onda se tijelo navikne i reagira na alergene iz novog okoliša pa opet isto, a nećeš sad ko u onom vicu, svakih 20 godina mijenjat lokaciju stila crna marica 1-2-3, ma samo nek je muving. Astma ne bira - upoznala sam ih na Visu, na Krku, u ZG-u....

Evo vam i mog primjera - alergični rinitičar, na moru (ST) koma koma (zimi uglavnom lošije, nema grijanja, grinje itd.), procvala dolaskom u ZG na početkiu studija i susretom s centralnim grijanjem. Nakon 20 godina idile, evo opet isto, sad pak ambrozija koma.

Mislim da je u Slavoniji što se toga tiče koma ljeti - em vruće, em odjednom kad sve krene, uff.... (ko je na trave alergičan). Tj. nema magije, ima relativno i dugotrajnog benefita od promjene.

Opet... potpisujem cure - ne može se ispod staklenog zvona.

Moja mala ide cijelo ljeto, ne znam kako bi bilo da ostaje u ZG-u, ali to samo znači da će ta 2 mjeseca eventualno imat pauzu (događaju se i dolje kašljuckanja), čim takne ZG, čim počne memla, evo kašljuca nazad.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.06.2013. at 12:39

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ali, s lijekovima, rastom.... ide to nekako na bolje... ili se ja manje bediram, nemam pojma više. U svakom sluačju, najgore mi je bilo doba 3-5 kad smo se od svega izoliralil, bili na lijekovima, pa opet stalno bolesna, a svaki dječji rođendan je bio = antibiotik.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    A propos mora, meni je rečeno da se na more, da bi imalo svoj učinak, treba ići prije ljetnih vrućina i ostati minimalno 14 dana da bi to išta značilo. Upoznala sam astmaša koji su se i selili, pa opet kad dođu na kontinent koma. Upoznala sam onih trajno preseljenih - pa prvo super (prvih, recimo, 20 godina), a onda se tijelo navikne i reagira na alergene iz novog okoliša pa opet isto, a nećeš sad ko u onom vicu, svakih 20 godina mijenjat lokaciju stila crna marica 1-2-3, ma samo nek je muving. Astma ne bira - upoznala sam ih na Visu, na Krku, u ZG-u....

Evo vam i mog primjera - alergični rinitičar, na moru (ST) koma koma (zimi uglavnom lošije, nema grijanja, grinje itd.), procvala dolaskom u ZG na početkiu studija i susretom s centralnim grijanjem. Nakon 20 godina idile, evo opet isto, sad pak ambrozija koma.

Mislim da je u Slavoniji što se toga tiče koma ljeti - em vruće, em odjednom kad sve krene, uff.... (ko je na trave alergičan). Tj. nema magije, ima relativno i dugotrajnog benefita od promjene.

Opet... potpisujem cure - ne može se ispod staklenog zvona.

Moja mala ide cijelo ljeto, ne znam kako bi bilo da ostaje u ZG-u, ali to samo znači da će ta 2 mjeseca eventualno imat pauzu (događaju se i dolje kašljuckanja), čim takne ZG, čim počne memla, evo kašljuca nazad.
    E, to je razlog zbog kojeg ja šaljem djecu cijelu školsku godinu u slanu sobu minimalno 1x tjedno - to je kompenzacija za more, kad već ne možemo osigurati dulji boravak tamo. Isprobali smo i ustanovili da je dobro.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mojoj isto paše slana soba, samo što smo ju ove godine preskočili. Baš nam je jedna dobra ali nije nam baš blizu, pa mi se nije dalo voditi ju.
    Meni se čak čini da moja ima više problema pri prilagodbi na zimu i visinu, iako ja baš inzistiram na odlasku u planine. Kako njoj sve počinje s lijeskom, koja zadnjih godina počne cvasti dosta rano (u prosincu), baš bude loše taj prvi dan u planinama. Ali je poslije OK

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam, ko što već pisah, pitala par pulmologa oko sl. sobe - info koji sam dobila je otprilike ovakav: sub rosa info - nije dokazano.... ali ako vi mislite da vam pomaže - go for it. Doduše, znate da ja imam i anti-filter, tako da što će neko protumačiti "meni reko doktor da idem, ne može škoditi" ja tumačim "ništkorist". Iskustva nemam, tako da je ovo samo unaprijed formirani stav.... kojeg se zasad držim, vidjet ćemo, ništa nije u stijeni zapisano.

Znam da se marketira kao "zamjena za more", doduše, niknula je i na Krku i u ST-u...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.06.2013. at 13:58

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam, ko što već pisah, pitala par pulmologa oko sl. sobe - info koji sam dobila je otprilike ovakav: sub rosa info - nije dokazano.... ali ako vi mislite da vam pomaže - go for it. Doduše, znate da ja imam i anti-filter, tako da što će neko protumačiti "meni reko doktor da idem, ne može škoditi" ja tumačim "ništkorist". Iskustva nemam, tako da je ovo samo unaprijed formirani stav.... kojeg se zasad držim, vidjet ćemo, ništa nije u stijeni zapisano.

Znam da se marketira kao "zamjena za more", doduše, niknula je i na Krku i u ST-u...
    Ah, čuj, jedini način ti je da probaš....ali kao i more, to djeluje tek nakon duljeg korištenja. Moj mlađi ide 2x tjedno ako je prehlađen ili na rubu bronhitisa, iskašlje hrpu šlajma i sve pet. Susjeda ima sina sa sličnom dijagnozom - njemu je slana soba ko sveta voda - nit šteti nit koristi, a čula sam i da nekima smeta ta sol... tak da nema pravila. Moja djeca se nisu ozbiljnije razboljela već 3 zime otkad idu u slanu sobu u susjedstvu redovito. Budući da smo im stalni klijenti, dobijemo popust.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam probala te slane sibe, meni se to cini skupo a nekak mislim da je bzvz. NAsla sam neki clanak o kupkama u morskoj soli u kadi pa cu to uvest.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, ja imam drugu maksimu - vjeruj onom što je dokazano (doktori, ne pacijentski testimoniali). Naime, tako mi je kraće, a život je prekratak da bi sve isprobavala, od magarećeg mlijeka, klima, aronije, kurkume itd. - jednostavno nemam vremena za slane sobe (sve da je i dokazano, meni jednostavnije dat lijek, ali prihvaćam da svaki benefit dolazi s nekim costom, bilo love, bilo nuspojave). Naučila u IVF-u (koliko tek tamo ima plejade za isprobavanje), dobro me sad dalje služi, ali ako prestane služit (tj. na lijekove postane rezistentna, što je vrlo realna opcija) - možda se okrenem alternativi... iako... poznavajući sebe, vjerojatno nećemo onda radit ništa. Piece .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.06.2013. at 14:25

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nek ti drugi (obučeni, ono studije itd.) isrobavaju pa meni kažu što fercera, što ne, tako ja zasad barem. Slane sobe u ST-u.... što fali ST moru... vjerojatno onda govore da su to neke s Himalaja, ma jednostavno ne vjerujem u to (a nemam dokaza da radi). Mislim, i inače sam ateist, a kud ću se natjerat vjerovati u nešto što nije black-white dokazano.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nek ti drugi (obučeni, ono studije itd.) isrobavaju pa meni kažu što fercera, što ne, tako ja zasad barem. Slane sobe u ST-u.... što fali ST moru... vjerojatno onda govore da su to neke s Himalaja, ma jednostavno ne vjerujem u to (a nemam dokaza da radi). Mislim, i inače sam ateist, a kud ću se natjerat vjerovati u nešto što nije black-white dokazano.
    Ja nikoga ne nagovaram, ali to je naše iskustvo. Možda još kome pomogne. Isto kao što djeci dajem ulje crnog kima (i sebi, početkom jeseni).

Moj E. dulje od 2 godine nije trebao ventolin. Jest da se astma preraste, ali mi smo probali i druge stvari i nismo požalili. Količina lijekova (kortikosteroida koji imaju nezgodne posljedice) je smanjena na pola s tendencijom da ih uskoro ne treba, a meni je to već puno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, Peterlin, i to je vjerojatno dobrim dijelom i zbog rasta (koliko kužim) i tome se i ja nadam, barem nas tako sve (pretpostavljam) dr-ovi tješe - da je to do "puberteta", a onda duga pauza do klimaksa.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.06.2013. at 14:44

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A sve ima svoj cost-benefit, ako nema - onda je placebo (po meni).

Znači, ovako su razni cost-benefiti, kako ja to vidim i kako sam se posložila:

1) Ne liječit astmu uopće, i to je moguće i to se isto zna izrast (ovo tipa na 20 godina, pauza od puberteta do klimaksa). Mogući cost je taj da dijete ne funkcionira normalno, apatično je, ne može se normalno rast i razvijat. Ali, ne mora ga niti bit, može to sve proći još onako "normalno", a po klasifikaciji bi to bila astma ili će biti astma.
    2) Koristit kortiće po preporuci pulmologa, vjerujući da je on dobro izvagao cost-benefit na temelju svog znanja (benefit - nema opstrukcije, kašljevi, ima kisika; cost - nuspojave kortića).
    3) "Slobodne aktivnosti" - sl. sobe, aronija, kim itd..... dopuniti po vl. nahođenju (anđeo smajlić).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.06.2013. at 14:48

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •