Može li u veću sjedalicu?
Znam da je bilo govora o tome koji su uvjeti za veću autosjedalicu - težina veća od 9 kg i samostalno (u)stajanje.
Kaleb ima 10 mjeseci, 11 kila i diže se uz namještaj i predmete sasvim sam, dobra mu je ravnoteža, može dugo stajati, spretan je (ne pada, zna se spustiti iz stajaćeg položaja, zna preći s kauča na fotelju). Korakne uz držanje za namještaj. Pušta se s jednom ručicom i isto suvereno stoji, jedino što se ne pušta s obje.
Mislila sam ipak pričekati do godine dana, ali MD-ova sestra treba u sljedeća 2 tjedna roditi i ZNAM da neće sama nabavljati sjedalicu, nego da će u igri biti jastuk/košara ( :roll: ), pa sam mislila da joj damo našu (stara godinu dana, u izvrsnom stanju, Maxi Cosi Cabrio).
Ipak...Nisam sigurna je li prerano.
Malo me muči to što ne stoji bez da se drži za nešto, makar jednim prstićem. Mislila sam čekati da prohoda, a opet, želim da i ta bebica bude sigurna...
Savjetnice, je li ok da Kaleba prebacim u veću i koju preporučate za krupnije dijete (11 kg/75 cm)? Mislila sam kupovati opet MC, ili možda bolje Romer?
Hvala. :)
Re: Može li u veću sjedalicu?
e sad, ak se možete snać u ovome i ako vam se da čitati :*
Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Znam da je bilo govora o tome koji su uvjeti za veću autosjedalicu - težina veća od 9 kg i samostalno (u)stajanje.
ovo je 100% točno i po tome tvoj Kaleb može uveću, ipak...
Citiraj:
Ipak...Nisam sigurna je li prerano.
Malo me muči to što ne stoji bez da se drži za nešto, makar jednim prstićem. Mislila sam čekati da prohoda, a opet, želim da i ta bebica bude sigurna...
caka sa ustajanjem je upravo USTAJANJE jer je za njega potrebna određena snaga VRATNIH mišića (oni upravo najčešće trpe kod sudara).
samostalno stajanje, hodanje, a pogotovo sjedenje čak i ne igra toliku ulogu. zna se dogoditi da roditelji postave dijete na nogice i ono stoji ali to nije to. ono se treba samostalno ustati potežući se za nešto.
dakle, ona dva uvjeta su minimalna. dalje je točno da je bolje što duže da se dijete vozi u suprotnom smjeru jer što je dijete starije cijela muskulatura mu postaje jača i razvijenija.
Citiraj:
Baš si me sad zbunila, znam da i autosjediličarke uredno prebacuju svoju djecu u smjer vožnje oko godine dana ili ranije i da kombinirane nisu toliko dobre - ili sam ja imala sve neke krive informacije?
mi autosjedaličarke jesmo malo pukle vezano za AS ali niti nama neki put nema pomoći :lol:
ja sam svoju P prebacila u sjedalicu 9-18 kad je imala 13mj i 10kg (išla gledat u MPG). dijete mi ulazi u perolaku kategoriju jel eto, ima 2,5godine i manje od 13kg. prebacila sam ju u veću iz razloga što ju je prerasla visinom. i da eventualno, sam mogla kupiti kombiniranu gdje se dijete suprotno smjeru vožnje vozi do 13kg, a aonda se okreće. nisam, iz razloga što sam mislila da će mi P prije doći do 13kg, a i JA OSOBNO nisam ljubitelj 2u1 riješenja.
isto tako vjerujem da je manji problem imati 2,5godišnjakinju u smjeru vožnje nego bebicu od 10mj, bez obzira što zadovoljava minimalne uvjete.
Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Naravno da svi mi okrećemo djecu u smjer vožnje oko godine dana kada kod nas nema AS u kojoj se dijete može voziti suprotno smjeru vožnje do 25kg. Ugl. se sa 9-10 kg AS mora okrenuti u smjer vožnje
ovo je istina i zapravo pomalo problem. u velikoj većini kombiniranih AS, kod nas, dijete se mora okrenuti u smjer vožnje kada dođe do 9 ili 10kg. u tom trenutku dijete često nema potrebne minimalne uvjete što se tiće muskulature. roditelji se nađu u dilemi jer su išli sa idejom da budu praktični, a na kraju to ne mogu iskoristiti.
probat ću napisat kako ja vidim kombinirane AS.
postoje dvije vrste kod nas: 0-18kg i 9-36kg
po mojem, idealna 0-18kg bila bi:
- suprotno smjeru vožnje montira se do djeteovih 13kg
- ima dovoljan broj utora za remenčiće kako bi odgovarali i bebi i većem dijetetu. suprotno smjeru vožnje pojasići bi trebali izlaziti u visini bebinih ramena ili malo ispod, a u smjeru vožnje između ramena i visine ušiju.
- bilo bi zgodno da ima uložak u kojem se vozi beba dok je mala, a poslije se makne (ako nema, za ovo postoje i neki dozvoljeni trikovi). problem je u tome što te kombinirane AS su dosta velike za malu bebu s obzirom da su namjenjene i dijetetu.
- da se savršeno montira u oba dva smjera
idealna 9-36kg je:
- da ima vlastite remene kojima se dijete veže do 18kg. ovo je prvi uvijet koji gledam kod takve AS i ako to nema križam ju sa popisa. nažalost, na našem tržištu postoji dosta ovakvih koji nemaju vlastite pojaseve
- da se naslon koristi do barem, 27kg
- da ima vodilice, utore, bilo što, čime bi se podesio pojas automobila kada se dijete njime počne vezati
- ako se u njoj planira prevoziti dijete koje zadovoljava tek minimalne uvjete gledala bi da mu nije preglomazna, odnosno da ima nekakav jastučić barem za glavu i da se može barem malo pomaknuti u ležeći položaj.
- da se savršeno montira u auto
drštvo sa projekta, nadopunite me ak se još nečeg sjetite
iako sam napisala da ne volim 2u1 riješenja, eto mene pa ja tražim jednu ovakvu savršenu (što je zapravo 3u1) ;)
ja nikako ne bi odbacila kombinirane AS ali bi jako pazila kod odabira
ovu sjedalicu ne bi savjetovala iz razloga što nema vlastite pojaseve i to zato što oni puno bolje drže dijete zategnuto u AS. bez obzira što je cijela sjedalica pojastučena dijete bi se kod sudara moglo dosta tumbati, pogotovo prema naprijed.
taj pomak prema naprijed izgleda mi problematičan upravo i zbog te pregrade koja ga drži. sva sila kod sudara prenijela bi se u tu jednu točku i to na najmekši dio tijela, trbušni dio.
ja o toj AS ne bi ni razmišljala. pojasi nas i djecu puno bolje drže. uobičajeni pojas u AS, sa 5 točki učvršćenja, ako je dobro zategnut (ne više od jednog prsta kod prsne kosti bez jakne), nas najbolje drži. probajte se sjetiti kako se vežu (su)vozači u automobilima namjenjenima utrkama.
Citiraj:
mitri prvotno napisa
Da li kombinirane sjedalice imaju isofix i da li nam je to potrebno, pošto ga imamo samo u jednom autu?
kod nas nema kombinirane sa isofixom. znam za jednu, recaro koji imaju kombinaciju postolja i sjedalica.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=27566
isofix ti nije nužan. on smanjuje mogućnost pogreške kod montiranja. dobro učvršćena AS bez isofixa jednako je sigurna kao i ona sa njime. dobro je znati: sjedalice koje imaju isofix mogu se montirati i pojasom auta, tako da ako kupite sa, investicija ne mora biti promašena.
odabir AS nikako nije jednostavan, pogotovo ako se više toga želi izvući iz jedne.
svakako ne treba srljat u kupovini i neki put treba napraviti i pokoji kompromis. nikako ne bi išla na kompromise koji u pitanje dovode sigurnost.
AS treba isprobati montirati kod kupovine, a zgodno je isprobati je i sa dijetetom.
Citiraj:
Zamišljam si scenu...Dobar dan, dobar dan. Dajte mi ovu, ovu, ovu i ovu autosjedalicu da ih isprobam. Je, je, odmah sam tu parkirana, kojih 300-njak metara, znate kako je teško naći parking. Ma znaaaaaam da je to 5000 kuna vrijednosti, pa valjda mi vjerujete da ih neću maznuti?Gospođo, zašto zovete zaštitare?
:lol:
Luna (i ostali) pa nećete isprobavat sve sjedalice u dućanu, sam one za koje ste zainteresirani. u jednomdućanu su to 1, možda dvije.
Luna, vidim ti imaš strpljenja sa AS. ti bi ih sve nagazivala. imam te u vidu za nešto ak će ići