Ishrana sedmomjesecne bebe
Cao svima, imam par pitanja vezano za ishranu mog pilenceta. Usle smo u 7. mjesec i trenutno se hranimo:
07h30 dorucak - flasica
12h00 rucak - 200ml slanog (povrce, meso)
16h00 - voce
19h00 vecera - rizolino i malo hapice za laku noc
cini mi se da je to malo?
gdje grijesim?
i sta joj sve smijem davati?
hvala svima :)
Re: Ishrana sedmomjesecne bebe
Citiraj:
Minja prvotno napisa
Cao svima, imam par pitanja vezano za ishranu mog pilenceta. Usle smo u 7. mjesec i trenutno se hranimo:
07h30 dorucak - flasica
16h00 - voce
19h00 vecera - rizolino i malo hapice za laku noc
Sara sad ima 8,5mj i situacija je slijedeća:
oko 7 - flašica
10.30 voće+keks na mlijeku
14 - povrće+meso+krumpir ili žitarice
17 - neki Lino ili riža s voćem
19.30 flašica
po noći cica kolko hoće (4-5 puta)
Ja bi možda na tvom mjestu malo smanjila razmak izm. doručka i ručka, da ti malo češće jede. Možda će manje pojesti ali mislim da bi razmak trebao biti max 4 sata radi lučenja inzulina i to. Onda ti je i ručak malo kasnije, voće malo pomakneš i opet večera u isto vijeme-voće je lako probavljivo. Eto. Mislim da bi ukupno trebala ostati na 500-700 ml mlijeka po danu, što iz flašice/podoja, što iz mliječnih obroka.
Super je kad malci hoće raznoliko jest, jelda?!
Ja bi možda na tvom mjestu malo smanjila razmak izm. doručka i ručka, da ti malo češće jede. Možda će manje pojesti ali mislim da bi razmak trebao biti max 4 sata radi lučenja inzulina i to. Onda ti je i ručak malo kasnije, voće malo pomakneš i opet večera u isto vijeme-voće je lako probavljivo. Eto. Mislim da bi ukupno trebala ostati na 500-700 ml mlijeka po danu, što iz flašice/podoja, što iz mliječnih obroka.
Super je kad malci hoće raznoliko jest, jelda?![/quote]
Ok, jutros smo krenuli sa jabukom nakon dorucka i dobro je ruckila - rizolino + tikva.
Popodne sam joj dala voce u standardno vrijeme, vidjet cemo veceru. Ja sam mislila da joj dam mlijeko i malo voca.
Vidim da neki daju i mlijeko i zitarice i voce, pa kako to sve pojede, pa jos nocu jede?! :?
Ona meni nece, ima određeni momenat kad više neće ništa u sebe i tačka.
A gubim se sa tim "zitaricama". Cini mi se da vecina ima glutena u sebi. ja jos nisam pocela sa hranom koja u sebi sadrzi gluten i ne namjeravam jos nek 2-3 mjeseca. Niki su tek krenula 2 prva zuba, pa ne znam bas da li joj mogu davati rendano voce. Ja trenutno preferiram (kršitelj koda)ove kasice, jer ne razmisljam sta je i da li je prskano.
Pedijatrica mi je rekla da za 2 sedmice krenem sa juhom, najprije sa povrcem, pa sve izmiksam i da joj toga pomalo dodajem za rucak. Tek za nekih mjesec je predlozila da dodam i teleci misic.
Citiraj:
Minja prvotno napisa
Vidim da neki daju i mlijeko i zitarice i voce, pa kako to sve pojede, pa jos nocu jede?! :?
Noću se više umiruje uz cicu nego što jede zbog gladi, i ja se ponekad pitam gdje mu to sve stane :) .
Citiraj:
Minja prvotno napisa
minja, nadam se da joj ne solis hranu? :? njen organizam jos nije spreman za sol, niti joj je potrebna sve do prvog rodjendana. secer, sol, preradjene namirnice kao sto je lino - nista od toga joj ne treba, stovise, moze joj samo stetiti.
zeko ima 9 mjeseci i doji milion puta dnevno, a od druge hrane jede samo 50g dnevno. i to je sve. kad bude spreman, jest ce vise. ima vremena, nitko nije zauvijek ostao na mlijeku...
Citiraj:
Minja prvotno napisa
Ok, jutros smo krenuli sa jabukom nakon dorucka i dobro je ruckila - rizolino + tikva.
Ona meni nece, ima određeni momenat kad više neće ništa u sebe i tačka.
A gubim se sa tim "zitaricama".
Stvar je u količini, pomalo svega. Ja recimo najčešće žitarice dajem za ručak-riža, palenta. proso. To ništa nema glutena, a služi kao kalorijsko napumpavanje i sredstvo za zgušnjavanje jela. Nekako mi se čini da je sa žit. kompletan obrok. Palentu kuham instant, rižu koju imam, a proso je jako fino i možeš ga kupit u dm-u npr.
Teletinu smo uveli sa 7 mj, nakon piletine i puretine, također i zeca (uzgaja sveki). Neki kažu teletinu sa 7, neki sa 8mj, Sara jako voli povrće iz teleće juhe.
Meni ti je otkriće na početku bio štapni mikser s kojim možeš apsoutno sve usitniti na konzistenciju istu kao iz kupovnih kašica.
Nekako mi se čini da je sa žit. kompletan obrok. Palentu kuham instant, rižu koju imam, a proso je jako fino i možeš ga kupit u dm-u npr.
To znaci da zitarice skuhas i izmiksas pa joj dajes ili? Kuhas ih u vodi?
Teletinu smo uveli sa 7 mj, nakon piletine i puretine, također i zeca (uzgaja sveki). Neki kažu teletinu sa 7, neki sa 8mj, Sara jako voli povrće iz teleće juhe.
Ja cu sa juhom uskoro krenuti, koliko sam shvatila i u juhu izmiksas povrce i meso?