Re: mm AP postaje problem?
Citiraj:
M.a.r.t.a prvotno napisa
sve argumente sam potrošila. mm gleda iz svoje perspektive i ja ne znam kako da se uopće ponašam. ponavljam, karlo je super beba kući sa mnom, vani u kolicima, nosiljci, ali 2h na jednom mjestu ga izlude. kako bebi od 15mj "objasniti" da se ne dere, da bude miran.
Nas shopping traje 30 - 45 minuta. Nemoguce ju je drzati duze na jednom mjestu. Mozda najbolje da prestanes pokusavati (tj. ne dovodis dijete u situaciju kad ce izgubiti zivce).
A sto se TM tice. I s njim moras strpljivo. Svaki dan malo pricati. Jos strpljivije nego s djetetom i malo po malo ces uspjeti. Vjerojatno je najveci problem sto on zeli rezultati ODMAH i SAD, a to je nemoguce. Mozda da mu pokusas pribliziti ideju da sav vas trud u ovim godinama ce rezultirati boljim ponasanjem u pubertetu :mrgreen: .
A do tad ti zelim puno strpljenja :* :love: .
Citiraj:
M.a.r.t.a prvotno napisa
vidno iživcirani
Mislilm da je to problem jer sam to uocila kod nas. nasa kci u sekundi osjeti kad smo mm i ja nervozni i onda reagira na nacin na koji jedini moze da nas zaustavi - postaje nemoguca, skrece paznju na sebe.
Odvrti film, obrati paznju, u kojim je trenucima on takav? onda kad tvoj muz ne pomaze, a u tebi kipi, kad ne mozes privuci njegovu paznju? Probaj sve takve situacije predvidjeti.
Znaci, jos u autu se dogovori s muzem o tome tko ce raspremati namirnice, a tko ce se baviti malim.
Ako vec idete svi zajedno u shopping (mi smo odavno od toga odustali), dogovorite se da ce jedan kupovati, a drugi s malim npr. uciti vrste voca i povrca na tom odjelu, proucavati odjel igracaka, pokazati mu kako je kod frizidera hladno, a drugdje toplo i sl. (mozda nesto od namirnica u toj igri i stignes ugrabiti).
Citiraj:
ali ne, on to tako ne doživljava. On ne vidi kako smo Karlo i ja dobar par i kako funkcioniramo kad njega nema, a kad je tu normalno da želim da ga malo odvoji od mene.
apsolutno normalno. s time da ces muzu to morati "nacrtati", dakle jasno i glasno reci - pomogni mi sad, treba mi samo pola sata, sat, moram odmoriti, daj im neku zanimaciju, nek skacu, bacaju loptu ili sto vec vole, i naravno kasnije ih obojicu pohvali kako su se lijepo igrali, kako se super slazu.
izgleda da tvoj muz nije tip od teorije pa mu nista ne znaci to sto mu govoris, vjerojatno mu je i odbojno. sljedeci put kad ti predlozi lupanje, hrabro se postavi i jasno reci da TI to nikada neces dopustiti.
ako ti prigovara da mali krici, objasni mu da je to dijete, da nije napravio robota koji se pali i gasi pritiskom na dugme.
Citiraj:
M.a.r.t.a prvotno napisa
...Normalno da se derem u nadi da ću privući pažnju mm i da će prestati gledati National Geografic i odvojit dite od mene i namirnica.
ali ne, on to tako ne doživljava. On ne vidi kako smo Karlo i ja dobar par i kako funkcioniramo kad njega nema, a kad je tu normalno da želim da ga malo odvoji od mene. ...
on ni ne može vidjeti kako ste ti i karlo dobar par kada nije s vama. moraš mu reći kako ti u tome uspijevaš.
nije normalno da se dereš u nadi da ćeš privući njegovu pažnju. oni su protiv toga cijepljeni. dođi do njega i lijepo mu reci da si na kraju snaga i da se ne možeš boriti s radoznalim djetetom i namirnicama koje treba pospremiti i zamoli ga da on obavi nešto od toga.
govorim ti to iz iskustva jer sam i sama mislila da se podrazumijeva ako vičem da mi nešto ne štima i da će mm sav zabrinut dotrčati i ponuditi pomoć, a on je, valjda, mislio da ja to tako uvijek i nije smatrao potrebnim da se uključi.
probaj s drugačijim pristupom. :love:
tm i mm su vrlo slični po tom pitanju, čini mi se. mi više ne odlazimo u šoping čoporativno jer samo jedan na drugog prenosimo nervozu. ili mm ode sam ili ja s djecom. ovisi o raspoloženju.
Citiraj:
fegusti prvotno napisa
Citiraj:
M.a.r.t.a prvotno napisa
...Normalno da se derem u nadi da ću privući pažnju mm i da će prestati gledati National Geografic i odvojit dite od mene i namirnica.
ali ne, on to tako ne doživljava. On ne vidi kako smo Karlo i ja dobar par i kako funkcioniramo kad njega nema, a kad je tu normalno da želim da ga malo odvoji od mene. ...
on ni ne može vidjeti kako ste ti i karlo dobar par kada nije s vama. moraš mu reći kako ti u tome uspijevaš.
on vjerojatno neće niti čuti što mu ti to pokušavaš reći, jer je u svom filmu. moj ti je savjet da lijepo postaviš kameru dok ste ti i mali sami i izdvojiš mu, u nekom mirnom raspoloženju, par situacija gdje se točno vidi kako mali reagira kad je sam s tobom, a za koje isto tako TM zna kako završavaju kad ste svi zajedno.
naravno, nemoj mu to prezentirati kao "e sad ćeš vidjeti kako je to sve fino kad smo sami, a kad tebe nema onda je zvjerinjak", nego "vidi kako se maleni danas lijepo igrao, ili napravio toito, pa sam baš išla snimati..." možda mu se "preklika" kad vidi živi zapis, rješavanje problema bez deračine - bilo čije ;) . a knjige, definicije, razne formule i istomišljenike izbaci iz vaše međusobne komunikacije.