..za neprimjereno ponašanje koje traje?
e sad, o čem se radi?! - naime, je moja kikica (2,2 g) jaaako zahtjebno i svojeglavo dijete. koliko gad ja voljela tu njenu karkternu crtu, toliko i ne volim što je i previše naglašena. ona non stop provodi svoju volju. pošto se već dosta pisalo o "takvoj " djeci, da se nebi ponavljala..mene zanima dal je potrebna, i ako je, kakva kazna?
odmah da napomenem, uopće ne mislim da sam stroga mama (niti to želim biti), ali nekad stvarno ne ide "samo objašnjavanjem"-bar kod nje! :(
"po guzi" ne ulazi uopće u opciju!
sad da vam i objasnim kad mi pada na pamet to kažnjavanje. otkad se probudi, imam osjećaj da se stalno s nečim bori
- u parku sa djecom zbog igračaka (plače, viče, hoće se tući..),
- samnom kad treba jesti (plače, gura tanjur, gura glave plišanih igračaka u jelo "da i oni jedu"-ako ih ne dam opet urla)
- kad ide spavati - neće spavati ili hoće sa prljavim igračkama s kojima se igra vani po pjesku (opet urla ako ne damo..)
- kad ju stavljamo piškiti ujutro poslije spavanja, neće na wc iako nije piškila cijelu noć, a ako ju ne "silimo" popiša se u gaće..
..ma primjera milion..samo naviru..
sve ovo inače rješavamo strpljivo, razgovorom, eventualno strožim tonom da pokažem ljutnju (uglavnom ja), ali ništa ne pali, a, iskreno, i nemam baš stalno vremena sto godina objašnjavati da se npr. mora piškiti ujutro(tako jednostavna i uobičajena stvar :/ )
u zadnje počela je pljuvati na mene, baku, tatu..ako joj nešto ne dopustimo..ah zaboravila, i udarati nas dakako.. :?
e tu sam pop..la i uzela ju za ruku i odvela u njenu sobu (ona urla!!) "u kaznu"!!!
dal je to ok?do kad ju ostaviti tako da plače u sobi..šta joj reći?
"tatica" dozvoli da ju odvedem "u kaznu" ali nakon par sekundi već me tjera da idem po nju,jel to ok!? - ja ju ostavim duže i kažem joj kad se smiri da izađe van (i svakako ako se misli pristojno ponašati)
kako vi rješavate ovakve probleme (ako ih imate)?