Nedoumice vezane za posvajanje
Drage moje, eto i mene s potpomognute i kod vas. Uzevši u obzir loše nalaze vezano za mogućnost začeća izvantjelesnom oplodnjom (iako ne odustajemo) odlučili smo podnijeti zahtjev za posvojenjem. Bili smo na informativnom razgovoru u našem lokanom centru za socijalni rad (u prizmelju zgrade di stanujemo, susjedi su nam). Rekli su nam da djece za posvojenje jednostavno nema, a ona koja jesu uglavnom su starija i na neki način bolesna i da nam preporučaju da podnesemo zahtjev za udomiteljstvom, oni će nam pokušati pronaći čim zdravije djete pa se za godinu, dvije, tri možemo odlučiti da li ćemo zadržati djete ili ga vratiti ako će se bolest jače manifestirati, a ako ga odlučimo zadržati možemo ga direktno posvojiti. Ostala sam šokirana takvom izjavom, pa di ću dijete, ma koliko bolesno bilo, vraćati centru nakon godina provedenih sa nama?!
Odlučili smo da ćemo ipak dati zahtjev za posvojenjem a ne udomiteljstvom i čekati kad bude djece. Samo što nećemo tako brzo u obradu jer je psiholog bolestan i pitanje kad će se vratiti na posao, osim ako ne daju naš predmet školskom psihologu na obradu.
Kakva su vaša iskustva prvog posjeta centru i jesu li vam rekli išta slično ovome?
Re: Nedoumice vezane za posvajanje
Naprosto sam iznenađena ovim sto si napisala. Ne znam na kakvu ste osobu naisli u centru, ali moje je misljenje da nije kompetentna.
Nije istina da nema djece za posvojenje, ima ali puno manje nego je zahtjeva za posvojenjem, o tome govori podatak da se u Hrvatskoj posvoji godisnje oko 150 djece, a zaprimi se oko 400 zahtjeva ( neka me neko ispravi ako nije tocan podatak, ali mislim da je tu negdje).
Roditelji djece, koja se smjestaju u udomiteljske obitelji, imaju roditeljsko pravo, ali se iz nekih osobnih razloga ne mogu brinuti o djeci. Da bi se izbjeglo odrastanje te djece u institucijama ona se udomljuju u obiteljima i obitelji za to primaju naknadu mislim da je po novom oko 2000 kn, ali naravno da to nije osnovni motiv ( bar se nadam ). Ti direktno ne odlucjes o tome da li ce to djete ostati kod tebe godinu, dvije ili cijeli zivot, jer njegovi roditelji imaju roditeljsko pravo,,,,,ukoliko izgube roditeljsko pravo ili ga se svojevoljno odreknu tek tada to djete moze ici u proces posvajanja.Neka me netko ispravi ako sam nesto pogresno napisala.
Ja i MM smo nedavno predali zahtjev za posvojenje i iscekujemo poziv za prvi susret.
Razgovarala sam telefonski sa psihologom u nasem maticnom centru i takvih iskustava kao ti nisam imala.