povjerenje u vlastito tijelo
Često se može pročitati ovaj izraz na forumu, kad se piše o trudnoći i porodu, i o dojenju. Što vama znači to povjerenje u svoje tijelo? Imate li ga i kako to objašnjavate? Ja si nikako ne mogu objasniti na što misle ljudi kad to vele.
Mene taj izraz prilično nervira svaki put kad ga pročitam, u stilu "nisam išla na pregled/bila sam spremna roditi doma/ i sl. jer sam imala povjerenja u svoje tijelo" . Ja to povjerenje nemam i ne znam na temelju čega bih ga imala, kad znam da često ne funkcionira onak kak spada.
Ima li nekog tko stvarno misli da se komplikacije u trudnoći i na porodu i zdravstveni problemi općenito ljudima događaju jer nemaju povjerenje u svoje tijelo?
Re: povjerenje u vlastito tijelo
Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
Mene taj izraz prilično nervira svaki put kad ga pročitam, u stilu "nisam išla na pregled/bila sam spremna roditi doma/ i sl. jer sam imala povjerenja u svoje tijelo" . Ja to povjerenje nemam i ne znam na temelju čega bih ga imala, kad znam da često ne funkcionira onak kak spada.
Ima li nekog tko stvarno misli da se komplikacije u trudnoći i na porodu i zdravstveni problemi općenito ljudima događaju jer nemaju povjerenje u svoje tijelo?
Za mene to znači da ću, ako pratim signale koje tijelo šalje, prepoznati je li sve u redu ili nije, a ne da tijelo može/mora sve odraditi savršeno, odnosno da problemi dolaze od nevjerovanja tijelu.
Konkretno, nikakva nagovaranja na razne preglede i dodatne uzv-ove od strane liječnika nisu me mogla pokolebati u mišljenju da moja trudnoća protječe uredno, jer moje tijelo nije slalo nikakve signale opasnosti/ zabrinutosti. Da me je bilo što rečeno natjeralo posumnjati, poslušala bih sumnju, a ne slijepu uvjerenost da moje tijelo sve može. Samo mislim da je u stanju poslati mi signale kad s njim nešto (ne) valja.
Citiraj:
Često se može pročitati ovaj izraz na forumu, kad se piše o trudnoći i porodu, i o dojenju. Što vama znači to povjerenje u svoje tijelo? Imate li ga i kako to objašnjavate? Ja si nikako ne mogu objasniti na što misle ljudi kad to vele.
Ma, to mi je bas smijesan izraz..onak simpatican...smatram to onak, "popularnim izrazom."
I ozbiljnije, smatram da ga se neprimjereno i neumjesno koristi. Npr., kada se otvori topic o tome da zasto zene nemaju vise povjerenja u svoje tijelo u trudnoci...Mislim, to je divno i krasno za one koje su zatrudnjele bez problema, ali vjerojatno je za zene koje prolaze kroz postupke oplodnje, onak...neprimjereno...
Recimo, meni je prozivanje Zasto se nema vise epovjerenja u vlastitio tijelo kao izjava: Nemaju kruha? Pa neka jedu kolace...Lako onome tko moze imati povjerenja, ali nekoga vlastito tijelo bas ne slusa...
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
.Lako onome tko moze imati povjerenja, ali nekoga vlastito tijelo bas ne slusa...
Pa da, na to sam i mislila. Uvijek se to povjerenje spominje kad se piše o trudnoći i porodu. I začeće je nešto najprirodnije, pa skoro 20 % ljudi ima problema s plodnošću. Kak onda oni mogu imati povjerenje u svoje tijelo?
Citiraj:
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
.Lako onome tko moze imati povjerenja, ali nekoga vlastito tijelo bas ne slusa...
Pa da, na to sam i mislila. Uvijek se to povjerenje spominje kad se piše o trudnoći i porodu. I začeće je nešto najprirodnije, pa skoro 20 % ljudi ima problema s plodnošću. Kak onda oni mogu imati povjerenje u svoje tijelo?
Upravo tako...lako je to spominjati kada mozes, ali kako je onima koji ne mogu? Zar nije dovoljno sto imaju nek primarne probleme, a sada se usađuje krivnja jer ne mogu imati povjerenje u svoje tijelo.
I sta znaci povjerenje u svoje tijelo? Tijelo=osoba. Nemas povjerenja u tijelo=nemas povjerenja u sebe. I sta to znaci, da moras psihijatru jer nemas smopouzdanja? Instant psihologija. Sada je popularna, ko i Simonica...
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Mozes to gledati i sa druge strane, da ti tijelo odbija poslusnost jer ti zeli nesto reci?
Ovaj izraz 'nepovjerenje u vlastito tijelo' meni najvise dolazi do izrazaja u izjavi 'Cekam da mi lijecnik potvrdi trudnocu.' Ne govorim ovdje o curama koje prolaze potpomognutu ... govorim o curama, mojim susjedama, prijateljicama, koje planiraju djecu, trude se, i onda jedno jutro testic pokaze plus, mali, veliki, plavi, crveni, svejedno ... a ne, ne vjeruju one u to, pa naprave jos jedan test, i opet plus, i onda okrecu broj telefona svog ginekologa da im on, tocnije stroj ultrazvuka potvrdi da su trudne ... do tada ne vjeruju nikome ni same sebi ...
Sjecam se svog pozitivnog testa, nismo izdrzali pa smo se izlanuli svima, a jedna prijateljica mi je rekla 'Znam da jos moras kod doktora da ti to potvrdi, ali to ti je to sigurno.' dakle ni ljudi oko mene mi nisu vjerovali ...
Citiraj:
srecica prvotno napisa
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Mozes to gledati i sa druge strane, da ti tijelo odbija poslusnost jer ti zeli nesto reci?...
Iskreno, malo je to previse filozofiranja za mene...S koje god strane gledala, za mene smo tijelo i ja jedno, i ne mogu gledati na taj način, da mi tijelo nešto govori, odbija poslušnost....Imala bi osječaj da sam podvojena ličnost.
A šta se tiče potvrđivanja trudnoće:
Citiraj:
i onda jedno jutro testic pokaze plus, mali, veliki, plavi, crveni, svejedno ... a ne, ne vjeruju one u to, pa naprave jos jedan test, i opet plus, i onda okrecu broj telefona svog ginekologa da im on, tocnije stroj ultrazvuka potvrdi da su trudne ... do tada ne vjeruju nikome ni same sebi ...
Kakva je razlika da li napraviš 2 testa ili 1 test i UZV pregled? Pa to je stvar prefencije metode dokazivanja trudnoće. Nema ovdje govora vlastitog tijela. Ili, meni se čini da je problem odlazak ginekologu, tj. da je problem što se u trudnoću "umješao" ginekolog sa UZV-om?
Pa zašto onda ne postaviti direktno pitanje: Treba li ginekolog i UZV pratiti trudnoću ili smo dovoljne same sebi? Jer se meni čini da se voda ide na taj mlin....Mislim da i ima rasprava o potrebi i štetnosti UZV-a u trudnoći, a ovo mi je samo još jedna varijacija na tu temu...
Citiraj:
srecica prvotno napisa
Ovaj izraz 'nepovjerenje u vlastito tijelo' meni najvise dolazi do izrazaja u izjavi 'Cekam da mi lijecnik potvrdi trudnocu.' Ne govorim ovdje o curama koje prolaze potpomognutu ... govorim o curama, mojim susjedama, prijateljicama, koje planiraju djecu, trude se, i onda jedno jutro testic pokaze plus, mali, veliki, plavi, crveni, svejedno ... a ne, ne vjeruju one u to, pa naprave jos jedan test, i opet plus, i onda okrecu broj telefona svog ginekologa da im on, tocnije stroj ultrazvuka potvrdi da su trudne ... do tada ne vjeruju nikome ni same sebi ...
Iz ovoga iščitavam da žene nemaju povjerenja u vlastito tijelo zbog njihove neukosti...
Kod mene je nepovjerenje u vlastito tijelo upravo proporcionalno znanju koja usvajam o njemu.
Da pojasnim primjerom: U prvoj trudnoći nisam imala pojma blagoga ni o čemu, čim sam vidjela plus, objavila sam vijest urbi et orbi (svi su me zezali da sam obznanila da sam "trudna od sinoć" :mrgreen: ).
Nakon toga, u drugoj trudnoći je sve pošlo po zlu, imala sam spontani i počela sam sve više čitati na tu tematiku.
Naravno, kada sam treći puta ugledala plus, oboružana znanjem o biokemijskim trudnoćama, blighted ovumima, izvanmaterničnim trudnoćama i inim komplikacijama, nisam više baš bila sigurna u sebe dok mi to liječnik nije potvrdio da je sve u redu.
Citiraj:
Ne mislim tako. Od onih sam kojima je termin čudan, možda bi se moglo imputirati onda da nemam povjerenje u svoje tijelo... Imam kronične bolesti od relativno ranog djetinjstva i pretpostavljam da je polazište onda drugačije od skroz zdravih ljudi (ali opet, i oni se mogu razbolit). Puno toga ima u onome da je u zdravom tijelu zdrav duh, ali ja smatram da imam i u bolesnom tijelu zdravi tuh. Općenito, ne rukovodim se tim temrinom, ne razmišljam on njemu jer kroz njega iščitavam ono što je već netko rekao - što onda to znači, znači meni se dogodilo to i to jer nisam imala povjernje u tijelo i sl. Vjerujem da moje tijelo nešto može, da nešto ne može, da ga dobro poznajem i volim, a dr-ovi, u zajedinčkoj suradnji samnom, skužit što može ili ne i što bi bila optimala, a za neke izazovnije zadatke pred moje tijelo nisam, ja sam u svemu neki ziheraš. Ako nekome pomaže, a sigurno pomaže - super.