"Žitarice" u svim ovim slatkicama su ekstrudirano smeće i odlične su za izbjegavanje.corny prvotno napisa
"Žitarice" u svim ovim slatkicama su ekstrudirano smeće i odlične su za izbjegavanje.corny prvotno napisa
Nisam do sada radio jogurt od alternativnih "mlijeka" i nemam pojma kako bi izgledali. Znam da je to izvedivo, čak u prodaji postoji "yofu", jogurt od sojinog "mlijeka". Soju ne preporučujem nikome - tko je još pri zdravoj pameti. Doslovno stišće mozak, izaziva migrene, radi hormonalni rusvaj i još svakakvu drugu štetu. O tome treba razmisliti dok se još ima čime.corny prvotno napisa
xxxxDavor prvotno napisa
to ti je utjecaj reklama.
u svim tim plocicama nema ni z od onoga zbog cega zitarice vrijede.
a secer + svu "umjetnocu" da ni ne spominjem
davno sam procitala onaj tvoj link o soji i nije da nije interesantan.Davor prvotno napisa
sojino mljeko nit pila, niti pijem, jer mi ne smeka, a ne vidim ni previse smisla u njemu.
sve one sojine komadice takode ne rabim.
medutim rado pojedem tofu u woku ili slicno, ne precesto, cca jednom tjedno, ali ti me uvijek tako streses s negativom o soji...
a opet mislim cijeli istok jede taj tofu, pa su noramalni i ok.
dakle, davore molim ocitovanje![]()
joj, a ona reklama milky way kad mama doktorica uzme milky way minute umjesto doručka. Strava i užas :shock:
a joj Davore... Thanks svejedno. Prvo "gumiberšeni" pa sad i "žitarice"...![]()
Pa šta slatko da jedem, a da nije, otrov u neku ruku? :?
finu pravu crnu cokoladu (min.70%), kombinacije suhog voca, palacinke, domace kolace ili dobre kekse...corny prvotno napisa
sve ono na cijem pakovanju nema 20 E-ovih, E-onih i opcenito sastojaka koji zvuce nerazumljivo i ne bude povjerenje...
Radi se o prividu. Istok je vatromet okusa, izbora namirnica i načina pripreme. U stvarnosti se na istoku troši puno manje soje nego što je to marketing "zdrave hrane" u stanju podnijeti. Probaj prihvatiti da te varaju.seni prvotno napisa
Uostalom, Nordijci jedu lutefisk, ali cca. jedamput godišnje. Svejedno se radi o nacionalnom jelu.
E Davore hvala jos jednom. :D
Na bavila sam ga, i vec koristila.
Nego sam u nedoumici da li treba da je u cvrstom ili u tecnom stanju(ovo koje ja imam je u cvrstom).
Zna li neko kako se radi zobeno mleko. Radim bademovo i od indijskih oraha i to mi je super ali bih probala i zobeno.
Takodjer, na istoku ne konzumiraju sojino mlijeko, niti preradjevine istog, nego uglavnom fermentirane sojine proizvode. Kad jednom napravis tofu doma, sama, onda shvatis i zasto je to tako. Ja si pravim tofu doma. Ponekad kupim dimljeni, jer jos nisam skuzila kako da nadimim ovaj svoj. Any thoughts?Davor prvotno napisa
znam to za mlijeko i sve te preradevine. njih ni ne koristim. mi jedemo samo tofu, tamari i miso juhu.marta prvotno napisa
marta, ne kuzim, sto si mislila s tim "kad jednom napravis tofu sam" onda shvatis.
sto shvatis?
kuzim ja to o marketingu davore, ali mi se ipak cini da istocnjaci taj tofu, miso i soja sos (tamari ili sohou) jedu ipak cesce od jednom godisnje.
vidi se da volim tofu i miso, pa pokusavam li ga pokusavam..![]()
Ne znam kako ti pomoći. Možda da prekopaš siteove po Japanu s jelovnicima tamošnjih restorana?
Davore, nemam zavjesu. A ni pušnicu. Imam na raspolaganju samo veliki zidani rostilj.
Seni, ostala sam totalno nedorecena, skuzila sam to i sama, al mi se nije dalo popravljat. Mislila sam, ako prodje, prodje... Uglavnom, pravljenje tofua je veliki posao. Iziskuje par sati rada. I ne mogu uopce zamisliti da to netko radi svaki drugi dan. Ja ga radim recimo, jednom mjesecno, pa ga podijelim na dva obroka. Okare isto bude puno, pa si racunam da nam je to dovoljno, i previse soje za mjesec dana.
staviš zobene pahuljice u gazu, umočiš u vruču vodu, 10-ak min i ocjediškole prvotno napisa
tako nekako
aha, kuzim.marta prvotno napisa
sjecam se da je u jednoj knjizi a. kushi pisala kako su u njenom djetinstvu u japanu ujutro prodavaci s kolicima prodavali tofu, onako kao kod nas mlijeko u davna vremena.
moram reci da ja vecinom kupujem dimljeni, jer ima dobar okus i ne trebam ga marinirati.
A ja došla danas na forum da pitam kad smijem bebi dati sojino mljekoKatastrofa! Stvarno neznam šta bi da nema rode!
Pomiri se s činjenicom da svi mi i dalje "pušimo" jako puno marketinških nebuloza unatoč silnom trudu. Svejedno je bolje potruditi se i ne pasti baš na svakom ispitu.
I ja sam nekidan na nekom topiću pitala kad mogu dati sojino,a kad rižino mlijeko. Nisam znala ovo što sad čitam. Btw gdje je taj Davorov link o sojinom mlijeku? Koje vi mlijeko dajete djeci. Inače dojim, ali me zanima s čim bi , osim s mojim mlijekom, mogla pravit jela od žitarica i sl.
S vodom.
O štetnosti soje sam pisao na više mjesta, ali mislim da je nekako najjezgrovitije ovdje: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?p=871639
Tamo sam stavio dva manje-više lako čitljiva linka:
http://www.mothering.com/articles/gr...soy_story.html
http://www.cure-guide.com/Child_Heal...oy_unsafe.html
Soja se koristi kao izvor hidroliziranih bjelančevina, a radi se samo o prikrivanju MSG-a u industrijski silovanoj hrani. Više o prikrivenim slobodnim glutamatima: http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html
Glutamati i aspartati su prepoznati kao ekscitotoksini, a uz povećanu koncentraciju dovode do uništavanja moždanih stanica. Dugotrajnom upotrebom soje u prehrani mozak atrofira. Bebe koje trpaju sojinom formulom su posebno na udaru. Više o ekscitotoksinima ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Excitotoxicity
Restorani nastoje privući goste tako što im u hrani nude pojačivače okusa. Ukoliko se hranite u restoranu i nakon klope imate (eruptivni) proljev, srčanu aritmiju, a kroz duže periode migrene - odmah promijeniti restoran: truju vas ekscitotoksinima.
Davore, ako si negdje već odgovarao na ovakvo pitanje, molim te uputi me, nisam našla.
Ako možeš ukratko o svojim prehrambenim smjernicama. Kako otprilike izgleda vaš dnevni, tjedni meni? Isčitala sam neke stvari (npr. neponavljanje iste namirnice 24 sata, tvoj stav prema pojedinačnim namirnicama i sl.), ali zanima me više. Vodiš li brigu o nekakvim omjerima žitarica, povrća, voća... naginješ li nekom već postojećem konceptu i koje je uopće tvoje mišljenje o pojedinim konceptima (ako ih mogu tako nazvati) kao npr. montignac, makrobiotika, ayurveda, sirova prehrana i ostale vrste vegetarijanstva, 4 krvne grupe, zona...
Nadam se da ne pitam previše.
Pa jesam već na nekoliko mjesta. Orijentacija mi je primarno Ajurvedska, uz nastojanje da se namirnice ne ponavljaju dan za danom. Tjedne menije ne radim i u takvu vrstu planiranja ne vjerujem. Povremeno spremim nešto egzotično za učiniti trpezu interesantnijom i to je to. Ne robujem ograničavanjima količine hrane, nego reguliram njenu hranjivost. Apetit je sezonski promjenjiva kategorija i u Vata periodima je normalno jesti k'o vuk.
U zadnje vrijeme nastojim osvijestiti upotrebu alkaličnih namirnica, a gledam da uz svaki obrok bude nešto sirovo.
Decit.
davore šta misliš o ovoj stranici:
http://www.frot.co.nz/dietnet/
Obećava. Pregledao sam naslove i izgleda mi kao mjesto za preporučiti nekome tko još ne kuži čime se sve truje. Ovako nakrcano na jednom mjestu može izgledati drastično.
pročitala staru temu (stavila u favorites da se mogu vratiti opet i opet)i postaje mi jasno (ili barem mislim da mi je jasnije) zašto moje dijete reagira alergijski na moje mlijeko (još je isključivo dojen) kad ja popijem dosta mlijeka. užas je to, mene mlijeko vuče i teško se kontroliram iako znam da mu smeta. to pak u meni stvara osjećaj krivnje...
uglavnom, drago mi je što uopće ove teme postoje a davor je spreman podijeliti svoja iskustva i zasnanja s nama.
toliko od mene zasad. uključim se još koji put...
Zna li netko koja je nutritivna vrijednost ekstrudirane riže? Je li kao i kod skuhane obične bijele riže? Ili je možda to isto ko i smoki (prazna hrana)? Moj klinac od 9 mjeseci se voli igrati sa zrcima ekstrudirane riže, vježba na njima pincentni hvat. Znam mu ih dati za vrijeme ručka nas odraslih da se nečim zabavlja.
Vezano za gluten, je li netolerancija najvise izrazena kad je psenica u pitanju ili se o psenici uglavnom govori jer je najcesce upotrebljavana zitarica?
I jos nesto, postoji li veca razlika u probavljivost bijelog psenicnog i crnog psenicnog brasna?
Pšenica i srodne žitarice sadrže gluten, neke više, a neke manje. Za ekipu s celijakijom je skoro sasvim svejedno koliko je glutena kad ga ne smiju uopće.
Pšenica sadrži više glutena od ostalih žitarica i zato je odlična za izradu kruha - više glutena bolje dizanje.
Bijelo brašno je bolje za malu djecu jer vlakna smanjuju apsorpciju hranjiva. Ne da mi se sada opet o tome.
Važno je skužiti da bio uzgoj ne znači nužno najcrnje s posijama. I žitarice iz bio uzgoja mogu isto tako biti polirane i smljevene u bijelo brašno.
ok a gdje ima kokosovog ulja u zg-u za nabaviti i proizvođač (malo sam opet unazad čitala)?
Davor, jedno pitanjce. A. se navukao na kuhana jaja. Poceli smo onako za dorucak uz neki vocni namaz na integralnom tostu. Sada bi samo jeo kuhani bjelanjak, znaci ne jede zumanjak. Nece ni da proba. Svakih 1-2 sata cvili 'jaaajeee'. Obecam mu stime da pojede dobar regularni obrok, znaci to mu je ko desert.Pojede i do dva bjelanjka na dan. Znam protein je, cak sam i pedicu mustrala. Veli 'neka jede koliko hoce, cak i zumanjak. Nebi se brinula oko puno jaja jos je mali' :shock:
Sta ti velis...on inace ima problema sa jetrom i zuci pa me brine.
Hvala
Ne znam. Uz klopanje jaja idu i problemi, ali se tiču cijelih jaja. Kolesterol je uglavnom u žumanjku, ali za razliku od popularnog vjerovanja kolesterol uopće nije tako loš, osobito za djecu.
Povećani unos A vitamina škodi jetri, ali to je opet povezano sa žumanjkom.
Fakat ne znam.
Davore, ovo sto pises o glutenu za ljude s celijakijom je ok i razumljivo. Mene zanima je li bolje za ljude koji je nemaju izbjegavati npr. psenicu i uzeti neko drugo zito, cisto radi lakse probave. Na gorespomenutom linku stoji napisano da dosta ljudi ima problem s glutenom nevezano za celijakiju.
Mislim da je važno kuhane žitarice termički obraditi do kraja, a sirove ne zagrijavati uopće. Možda ovo zvuči kao krajnosti, ali u prvom slučaju nema enzima i potrebno je hranu "spaliti" do kraja, a u drugom su prisutni i enzimi, recimo amilaza, i šteta je termički ih poubijati.
sad sam kopajući po forumu naišla na informacije o štetnosti sojinog mlijeka!!
ja sam zaprepaštena!
mi već 10 mjeseci dajemo sojino mlijeko našem djetetu jer je alergično na kravlje.
da li su rižino ili zobeno išta bolji?
PLIZ recite mi!
A koliko ti je staro dijete?
Ja osobno i rizino i zobeno mlijeko smatram samo kozmetikom u prehrani, ne znam zasto ih uopce nazivaju mlijekom.![]()
sad ima 20 mjeseci, i ispravljam se, dajemo joj sojino u zadnjih 8 mjeseci, od njezine godine danaZorana prvotno napisa
kaj da radimo?
da uopće ne dajemo mlijeko, jer je naravno još uvijek na cici (bar ujutro, navečer i prek noći, i prek vikenda).. :D
jesmo li jaako zeznuli?? tj. koliko smo lošeg napravili??
pls odgovor
prema krvnim grupama, npr. B i 0 trebaju izbjegavati pšenicuZorana prvotno napisa
Moj je stariji sin bio alergican na kravlje mlijeko i sve mlijecne preradevine do skoro trece godine. Sojino mlijeko nije htio ni primirisati, a nije bio odusevljen ni rizinim, tako da je sto se tice mlijeka dobijao samo cicu - bio je zdrav i lijepo napredovao.
koliko ste zeznuli neka vam kaže Davormama pticica prvotno napisa
ja ne znam
ali na vašem mjestu općenito bih izbjegavala ta mlijeka iz tetrapaka, i radije pogledala koji jednostavan recept za rižino, zobeno itd. pa radila kod kuće,
ali čak ni to mislim da nije potrebno, mislim da ta mlijeka služe više da psihološki zamjene mlijeko onima koji žele (iz ideoloških razloga) ili moraju (iz zdravstvenih razloga) ukinuti kravlje mlijeko u prehrani, a navikli su na pripravke od mlijeka. Pa onda za misle, kavu, frape i slično posluže ti pripravci. Ali sastav ima je nešto sasvim drugo.
Tim više što je još na cici. A i inače, dovoljno je da pije vode, biljne čajeve, možda ponekad voćne sokove - ali ja bih isto preferirala domeće izrade.
Što se tiče kalcija - također ima drugih izvora, kelj i drugo lisnato povrće, sezam, riblje kosti (npr ako jedete papaline s kostima, to je navodno najbolji izvor kalcija). Pretpostavljam da je alergičan i na sve mliječne proizvode pa jogurte i sir ne smije.
Neki su na rodi spominjali da su im čak i pedijatri savjetovali kravlje mlijeko ne uvoditi do druge ili treće godine, bilo dijete na cici ili na ad! Tako da te nema što mučiti.
Ja mojoj dajem mliječne proizvode, ali samo mlijeko ipak izbjegavam, dobije ga ako baš nemam ništa drugo, ponekad kad radim kavu dam joj pjene za zabavu, ali daleko od toga da je to namirnica bez koje se ne bi moglo.
[quote="pomikaki"]hvala pomikaki, tek sad kad smo razmislili mm i ja došli smo do istog zaključka...mama pticica prvotno napisa
a ja jučer otišla kod pedijatrice i prokomentirala sve s njom,
žena je naravno upoznata s grozotama koje soja i prerađevine mogu napraviti.. /ali nam je svejedno preporučila..
ukratko, dobili smo uputnicu za pretrage i jetre i štitnjače i još neke pa ću sa zadovoljstvom s vama podijeliti kad nalazi dođu rezultate o tome koliko je sojino mlijeko "pomoglo" našoj T koja ga je jela (barem 5x tjedna umjesto mlijeka s pahuljicama ili u grisu..) u proteklih 8 mjeseci.
[quote="mama pticica"]ček, ona je upoznata, preporučila vam je sojino, a sad vam je dala uputnice za pretrage??pomikaki prvotno napisa
Zvuči suludo...
A kad spominješ griz, ja sam mojoj kuhala na vodi, bez šećera, uz dodatak sitno ribane jabuke - jako jako fino!