Kopriva za decu - da slobodno! Čak se preporučuje. Naročito za oni decu sa slabijim apetitom i lošim gvožđem.![]()
Majčina dušica (dobar antiseptik i zatvara), ali nije dobra u trudnoći.
Timijan - nikako.
Menta (nana) u ranoj trudnoći nije dobra.
Peršun (u obliku čaja i u većoj količini) ne! Naravno, ona količina koja ide u supu i u druga jela nije problematična.
Origano, ruzmarin i bosiljak treba vrlo, vrlo umereno koristiti. Ja sam ih preskakala kad sam začinjavala jela
Kamilica vrlo umereno.
Matičnjak (melisa) takođe umereno - najbolje uveče pred spavanje, jer umiruje. Isto tako ga treba popiti ako se trudnica iznervira, ako je loše volje, ima nesanicu... Ja sam ga u tim situacijama kombinovala sa kamilicom. 1 kk matičnjaka i 1 kk kamilice na 0.5 litara vrele vode.
Dobar je i šipak (naravno, ne kuvan), ali povremeno, jer ima dosta fitoestrogena
Kopriva može svaki dan. Čak i bez pauze. Isto tako i čaj od maline - ne od kupine kao što piše u prvom postu. Ja ga nisam uzimala stalno, samo pred kraj, jer i on zatvara, a to mi je bio problem No1 u trudnoći. Veruje se da on pomaže materici da bude elastičnija, da se lakše i efikasnije otvara i da se kasnije brže vrati u svoje normalno stanje pre trudnoće. Osim toga sprečava krvarenje jer stiska krvne sudove, ali u isto vreme potiče proizvodnju mleka u prvim nedeljama nakon poroda.
Nikako ne uzimati neven, hajdučku travu (stolisnik), kadulju (žalfiju), macinu travu (bilo koju), kantarion (gospina trava).
Vrkuta bi trebalo da sme, ali nigde nisam našla neki izričit podatak, tako da je ja nisam pila u trudnoći. Samo u početku nešto malo.
hibiskus takođe nisam uzimala, usled nedostatka podataka o njemu kao potencijalno štetnom čaju u trudnoći
Uopšteno, sve biljke koje su emenagoge treba izbegavati u trudnoći.
Ima i onih koje su jako opasne, ali se one obično ne koriste za svakodnevnu uobičajenu pripremu čajeva.
Ajd ako se setim još koje, dopisaću posle...