Results 1 to 50 of 532

Thread: Prijava poreza na dohodak za 2009. godinu

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Leeeaaa's Avatar

imam jedno pitanje....2009 godine sam se vratila s porodiljnog u 2mj, radila 3 mj u staroj firmi i prešla u novu....nemam prekid radnog staža (samo prelazak iz jedne u drugu).

Da li kod prijave poreza ispunjavam dva formulara ili samo jedan?

Tj. dal ispunjavam jednu prijavu za firmu xxx od 01.01.2009-31.05.2009 a drugi za firmu yyyyy od 01.06.2009-31.12.2009?

jelena.O's Avatar

:wink:
    Quote Originally Posted by Leeeaaa View Post
    imam jedno pitanje....2009 godine sam se vratila s porodiljnog u 2mj, radila 3 mj u staroj firmi i prešla u novu....nemam prekid radnog staža (samo prelazak iz jedne u drugu).

Da li kod prijave poreza ispunjavam dva formulara ili samo jedan ?
    Jedan obrazac, s time da i 1 i 2 mjesec pišeš olakšicu 1800 kn, trebaš priložiti R1 od prve i druge firme !

Tj. dal ispunjavam jednu prijavu za firmu xxx od 01.01.2009-31.05.2009 a drugi za firmu yyyyy od 01.06.2009-31.12.2009?

jelena.O's Avatar

LEeeaaaa samo je jedan obrazac priložiš R1 iz obadvije firme, u olakšice pišeš olakšice kroz cijelu godinu 1800 kn

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    LEeeaaaa samo je jedan obrazac priložiš R1 iz obadvije firme, u olakšice pišeš olakšice kroz cijelu godinu 1800 kn
    ne postoji obrazac r1 za prijavu poreza. radi se o ip obrascu (izvješće o plaći za 2009.) koju dostavlja poslodavac svakom radniku do kraja siječnja.

Darijae's Avatar

Imam jedno pitanjce..naime MM je dobio IP od firme i u njemu je vidljivo da za 4 mj nisu uplačeni ni doprinosi ni plača . E sad u 12 mj oni uplačuju te zaostatke i naveden je osobni odbitak od 3600,00 ...e sad da li je to o.k znam da se prije nije mogao koristit dupli odbitak nego samo jedan bez obzira koliko plača isplatili taj mjesec. Zna li itko išta o ovom

Maja's Avatar

Quote Originally Posted by Leeeaaa View Post

Da li kod prijave poreza ispunjavam dva formulara ili samo jedan?

Tamo gdje upisuješ dohodak imat ćeš dva retka, po jedan za svaku firmu, tako sam ja lani.

pužić's Avatar

i još jedno pitanje mimam, mm ima kredit za stan na sebi, dobili smo iz banke papir koji treba priložiti za povrat poreza, no on je nezaposlen, ja sam ga stavila sebi na poreznu prijavu kao uzdržavanog člana..što sad?ima li on pravo napraviti svoju prijavu i tražiti povrat ili ne?ako ima kolika je olakšica?

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Quote Originally Posted by pužić View Post
    i još jedno pitanje mimam, mm ima kredit za stan na sebi, dobili smo iz banke papir koji treba priložiti za povrat poreza, no on je nezaposlen, ja sam ga stavila sebi na poreznu prijavu kao uzdržavanog člana..što sad?ima li on pravo napraviti svoju prijavu i tražiti povrat ili ne?ako ima kolika je olakšica?

ako je TM bio nezaposlen cijelu godinu i nije ostvario nikakav priliv s osnove rada ili nekog drugog izvora prihoda, onda vjerovatno nije uplatio niti ikakav porez. Ako nema uplate poreza (i prireza), nema niti povrata. Naime, nema se što vratiti.

pužić's Avatar

hvala mamma san, dakle bez obzira što smo uredno plaćali kredit s njegovog tekućeg računa nema pravo na povrat zato što je bio nezaposlen cijelu godinu.

Imam pitanje.. Prošle sam godine radila dva mjeseca i dohodak mi j bio manji od 9000 kn. Ako ja podnesem poreznu prijava, može li me muž za ostale mjesece u prošloj godini staviti za uzdržavanog člana? Unaprijed hvala na odgovoru.
    Last edited by sandrolina; 01.02.2010 at 17:06.

Quote Originally Posted by sandrolina View Post
    Imam pitanje.. Prošle sam godine radila dva mjeseca i dohodak mi j bio manji od 9000 kn. Ako ja podnesem poreznu prijava, može li me muž za ostale mjesece u prošloj godini staviti za uzdržavanog člana? Unaprijed hvala na odgovoru.
    možeš ako je ukupni bruto primitak bio manji od 10800 (uključujući i porez i doprinos). uz godišnju prijavu suprug mora dostaviti vjenčani list novijeg datuma i potvrdu s burze.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by pužić View Post
    hvala mamma san, dakle bez obzira što smo uredno plaćali kredit s njegovog tekućeg računa nema pravo na povrat zato što je bio nezaposlen cijelu godinu.
    Postoji i fora da supružnici mogu koristiti to pravo u slučaju nezaposlenosti, hajde pitaj točno na 0800/669933 ( ali samo sa fiksnog telefona, i to ne onog s zajedničkih centrala, kakav mi imamo na poslu) koji još papir trebaš uz to!

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Postoji i fora da supružnici mogu koristiti to pravo u slučaju nezaposlenosti, hajde pitaj točno na 0800/669933 ( ali samo sa fiksnog telefona, i to ne onog s zajedničkih centrala, kakav mi imamo na poslu) koji još papir trebaš uz to!
    ne postoji fora. korištenje kamata po namjenskom stambenom kreditu može koristiti isključivo bračni drug na kojeg glase uplaćene kamate i koji je ujedno i nositelj stambenog kredita. naravno, uz uvjet da je ostvario oporezivi dohodak u prošloj godini.