imaju 4 predmeta bez tjelesnog. Jezik (nizozemski) iz kojeg uče čitanje i pisanje (mala pisana slova) - sad čitaju kraće knjige prilagođene za uzrast. Matematika se svodi na računanje do 20 u svim smjerovima (+,-,X,dijljeno) s tim da puta i dijeljeno još nismo počeli + skupuvi, logički slijedovi...; priroda i društvo iz koje ne uče previše - to se svodi na učenje mjeseci u godini, godišnjih doba, ptica selica, domaćih životinja; i krativni dio koji objedinjuje likovni, glazbeni... Tjelesni imaju dva put tjedno, s tim da je jednom tjelesni, a drugi put sport (svaki drugi tjedan plivanje).
Usput ide i srijedom popodne na satove hrvatske dopunske škole - što nam je primjerice puno lakše jer tamo se uče samo velika tiskana slova i radi iz knjiga (ALFA) s kratkim jednostavnim rečenicama - tipa ANA VOLI JANU.
PO učiteljici hr škole, belgijski je program navodno i zahtijevniji od hrvatskog. Meni se čini da u dijelu prirode nikako nije, da je matematika tu negdje, a za hrvatski mislim da je kod nas malo teže i da su priče složenije.
Eto
S tim da ukoliko se vratimo krajem ove školske godine, i ukoliko Petra u rujnu već bude u Zagrebu planiramo ju vratiti u prvi razred (da joj ne bude preveliki šok, ne zbig gradiva nego sveukupnog preseljenja). Ali ako se vratimo u njenom trećem, onda to više neću moći napraviti. Ovo mi ima smisla samo ukokilo ide sve ispočetka - i to uglavno jer bi ona po našem sustavu tek ove godine bila školski obveznik.
Napominjem kako mi nismo dali Petru ranije u školu - nego je ovdje bila školske obveznik lani - sva djeca rođena tijekom kalendarske 2003. morala su se upisati u prvi razred u rujnu 2009. osim ukoliko su zahvaćena nekim težim poremećajima.
Znači s njom su u razredu djeca rođena primjerice u siječnju iste godine, tj. 10 mjeseci starija od nje.
I da, od mene njen polazak u školu zahtijeva ogroman angažman, rad na zadaći, provjeravanje zadataka... što s Tomom od 19 mjeseci nije baš lako, i iskreno bilo bi mi lakše da nije morala ići...
ali mislim da bi onda ona bila ostala zakinuta.
U svakom slučaju NIKAKO ne zagovaram odlazak u školu ranije nego je to propisano, samo se ne slažem s odgodama.