Pokazuje rezultate 1 do 50 od 183

Tema: Odgoditi školu ili ne?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imaju 4 predmeta bez tjelesnog. Jezik (nizozemski) iz kojeg uče čitanje i pisanje (mala pisana slova) - sad čitaju kraće knjige prilagođene za uzrast. Matematika se svodi na računanje do 20 u svim smjerovima (+,-,X,dijljeno) s tim da puta i dijeljeno još nismo počeli + skupuvi, logički slijedovi...; priroda i društvo iz koje ne uče previše - to se svodi na učenje mjeseci u godini, godišnjih doba, ptica selica, domaćih životinja; i krativni dio koji objedinjuje likovni, glazbeni... Tjelesni imaju dva put tjedno, s tim da je jednom tjelesni, a drugi put sport (svaki drugi tjedan plivanje).
    Usput ide i srijedom popodne na satove hrvatske dopunske škole - što nam je primjerice puno lakše jer tamo se uče samo velika tiskana slova i radi iz knjiga (ALFA) s kratkim jednostavnim rečenicama - tipa ANA VOLI JANU.
    PO učiteljici hr škole, belgijski je program navodno i zahtijevniji od hrvatskog. Meni se čini da u dijelu prirode nikako nije, da je matematika tu negdje, a za hrvatski mislim da je kod nas malo teže i da su priče složenije.
    Eto
    S tim da ukoliko se vratimo krajem ove školske godine, i ukoliko Petra u rujnu već bude u Zagrebu planiramo ju vratiti u prvi razred (da joj ne bude preveliki šok, ne zbig gradiva nego sveukupnog preseljenja). Ali ako se vratimo u njenom trećem, onda to više neću moći napraviti. Ovo mi ima smisla samo ukokilo ide sve ispočetka - i to uglavno jer bi ona po našem sustavu tek ove godine bila školski obveznik.

Napominjem kako mi nismo dali Petru ranije u školu - nego je ovdje bila školske obveznik lani - sva djeca rođena tijekom kalendarske 2003. morala su se upisati u prvi razred u rujnu 2009. osim ukoliko su zahvaćena nekim težim poremećajima.
    Znači s njom su u razredu djeca rođena primjerice u siječnju iste godine, tj. 10 mjeseci starija od nje.

I da, od mene njen polazak u školu zahtijeva ogroman angažman, rad na zadaći, provjeravanje zadataka... što s Tomom od 19 mjeseci nije baš lako, i iskreno bilo bi mi lakše da nije morala ići...
    ali mislim da bi onda ona bila ostala zakinuta.

U svakom slučaju NIKAKO ne zagovaram odlazak u školu ranije nego je to propisano, samo se ne slažem s odgodama.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj petra prvotno napisa Vidi poruku
    imaju 4 predmeta bez tjelesnog.
    Samo?

E je imala 10 predmeta + jos ocjenu iz ponasanja i + ocjenu iz alternativne aktivnosti (umjesto vjeronauka). Gradivo je prilicno zahtjevno (primjera radi, potrosili su 14 biljeznica A4 formata, od toga 5 iz talijanskog, 5 iz matematike). Ja sam se, priznajem, angazirala minimalno - tek toliko da zna da cu prekontrolirati zadacu, ukazati joj na gresku, ispitati ju ako je slijedeci dan bilo zakazano usmeno ispitivanje, poslusati ju dok cita naglas. Skolske obveze je uzela prilicno ozbiljno - to je ono cega sam se bojala, s obzirom na njenu dob prilikom kretanja u skolu, isto kao Petra, nije imala niti 6 godina!- no izgleda da se nisam trebala bojati, jer je ona to uzela kao njen 'posao', zadacu bi napravila cim bi dosla kuci iz skole.

Ono sto mi je bilo takodjer jako bitno je da je u razredu omiljena medju nastavnicama (hendlaju ih nastavnice iz matematike i srodnih predmeta, talijanskog i drustvenih predmeta, ticerica, i profesori tjelesnog odgoja koji su se izmjenjivali) i medju ucenicima, nasla je svoju 'grupicu' i fino se uklopila, pa se u skoli osim s obvezama, osjeca i dobro medju prijateljima.

Ja nisam imala stava o odgodama, zapravo sam samo u glavi imala sliku hrvatskih prvasica koji idu stariji i zreliji u skolu od ovih nasih 'europskih', no odgodu nisam imala na cemu bazirati, prilagodila sam se stavu da je 'to ovdje tako', i usprkos pocetnom strahu, sad mi nije zao.
    Prosla je sa odlicnim uspjehom kao jedna od rijetkih u razredu - ovdje je ocjenjivanje prilicno strogo i nemaju svi prvasici po defaultu sve petice (kod nas desetke), dapace, ima ih sa svakakvim uspjehom.

Ona je sada, sa svojih 6g8mj i zavrsenim prvim razredom, dosta zrelija od nekih njenih prijatelja - vrsnjaka iz Hrvatske koji ce sada krenuti u skolu, samostalnija je, ali istovremeno je i dalje dijete i neke stavove tipicne 6+-godisnjakinje nije izgubila. :D

Eto, nemamo iskustva s odgodom, ovo je samo neko moje razmisljanje nakon zavrsenog 1. razreda.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •