zabica hvala na odgovoru
imali jos itko iskustva, posebno me zanima ova micijska
zabica hvala na odgovoru
imali jos itko iskustva, posebno me zanima ova micijska
Ima. Meni je 1,5 godišnja kći prošli tjedan puštena s Rebra, gdje je provela tjedan dana zbog uroinfekcije (e.coli 10x5). Tamo joj je napravljena i mikcija. Radi se o pretrazi u kojoj se uvede kateter u mokraćovod i potom mjehur napuni tekućinom. Onda se rendgenom snima puni mjehur i njegovo pražnjenje, odnosno protok urina. Tako se vidi ima li refluksa i kojeg je stupnja. Pretraga ne traje dugo i puno je bolnija kod dječaka jer im je teže uvesti kateter.
mi smo sa 6 mjeseci ležali u bolnici s upalom bubrega i tamo (na Zaraznoj) su nam radili mikcijsku. pretraga je rengenska, a dijagnosticiran nam je refluks visokog stupnja (III/IV). Nama se nakon te upale uz stroga pravila liječenja i prehrane (1x mjesečno kontrola urina i UK, često mijenjanje pelena, profilaksa iliti svakodnevne niske doze antibiotika, Cranactin, probiotici, zdrava prehrana, puno tekućine..) više nije pojavljivala E.coli.
Ono što bi ti definitivno preporučila je da se javiš u polikliniku Helena ( http://www.poliklinika-helena.hr/hrv...nici/index.asp ), koja je specijalizirana za mokraćne probleme kod djece..kod njih se može napraviti ultrazvučna cistografija - pretraga koja je manje invazivna od mikcijske, a također detektira refluks. jedini je problem što se dugo čeka (mi smo se naručili godinu dana unaprijed) i skupa je (1500 kn)..no u svakom slučaju, tamo ćeš dobiti i savjete oko borbe s E.coli. Sretno!
vigo ja imam djecaka, pa mi je zato i muka jer nezelim da ga boli. i nama je bila 10x5, sad je 10x4, danas idem kod pedice da vidim sta ona misli a u petak kod nefrologa. hvala ti na odgovoru!
peppy mi smo u dubrovniku, pa mi je daleko, ali svakako cu pogledat njihovu stranicu. brzo putujemo u Njemacku, pa cu tamo trazit jos misljenja i mozda uspijemo tu pretragu tamo obaviti. hvala ti!
Problem je u tome što je kod dječaka taj refluks puno češći, pa je njima zapravo pretraga i potrebnija nego djevojčicama. I koliko sam čuo boraveći kod kćeri u bolnici, oni na Rebru mikciju rade svima koji se prvi put pojave kod njih zbog uroinfekcije. To ti dođe već kao standard. Supruga, koja je je bila uz curicu dok su joj uvodili kateter i snimali mjehur, ispričala mi je da su dosta brzi i vješti u tome i da se trude da prođe što je moguće bezbolnije.
I s obzirom na to da sam na vlastitoj koži iskusio što znači ostaviti dijete tjedan dana u bolnici zbog e.coli, mogu ti reći da je u ovom slučaju bolje pretrpiti par minuta suza pa znati točno na čemu si, jer se s tom bakterijom nije za igrati.