http://www.ikea-dostava.com/
Ima li netko iskustva s ovima?
Ne kužim (ovo sad općenito), zar nije njihova nagrada MWS+%= 40-50%?Pa to je ludnica biznis! Dakle, isplati se samo ako trebaš neku sitnicu, a ako trebaš nešto veće....
http://www.ikea-dostava.com/
Ima li netko iskustva s ovima?
Ne kužim (ovo sad općenito), zar nije njihova nagrada MWS+%= 40-50%?Pa to je ludnica biznis! Dakle, isplati se samo ako trebaš neku sitnicu, a ako trebaš nešto veće....
od ovako nepismenih ljudi. ne bih uzela ni orahe u ljusci
sramota!
Pa piše na stranicama da je "nagrada" 25%. Apri, koliko Mravci računaju? Jesi li ti ono naručivala preko njih? Može li se dogovoriti sastavljanje namještaja s njima?
znam od frendice da se inače ne plaća dodatno 25%, već ta mafija zapravo unovči sebi merverštojer. ovi znači zarade 25% + merverštojer - što je oko 50%.
idem reć MM da se zguzi s carinicima i otvori isti ovakav biznih, haha...
zato Ikea nije ni došla u RH. nisu platili dovoljno velik reket, al su se naši fino izorganizirali da ga na ovaj način ipak dobiju, samo ne od Ikee, već od nas.
mi smo naručili neke stvari preko mrava i oni uzimaju 30%, tak da je ovo bolje onda, i preko mrava ti neće dostavit, ako naručiš manje od 150 E i ne smiješ naručit stvari koje koštaju manje od 8E, tako da ja nikako ne mogu dobit neke stvarčice koje su mi se jako svidjele jer koštaju samo 1E
ma baš su se razbahatili s tim uvjetima, no nama se nije isplatilo ići za malo stvari i tak smo naručili
Zar ne plate oni PDV na granici? Neno je nekad uzimao samo 22%, onda je povecao na 25. Ne znam jel u medjuvremenu jos naraslo.
ekipa je uigrana, ništa oni ne plate. sve je po principu ruka ruku mije. carina ih pusti zauzvrat dobije kauč, pa to su standardne šeme.
tina55, a šta nisi za te sitnice pokušala nekog poznatog zamoliti ili nekog od cura s foruma za neku sitnu naknadicu?
Posljednje uređivanje od bubička : 14.03.2010. at 18:58
a tad još nisam znala za ovaj super forum
a i bed mi je nekog daviti da tamo traži sitnicu od pola eura, kad znam da i sebi svatko dosta toga traži pa da mu ne oduzmem puno vremena
poslala sam mail ovima da li oni dostavljaju stvari od npr. 1euro, pa ako da, i ako nema ograničenja da moram naručiti veliki iznos, naručit ću par sitnica
kad moj mali švrćo malo poraste, možda se i uputimo u ikeu
zanima me kakva je kvaliteta njihovih igračaka, ako netko ima iskustva?
sorry cure, al ne vjerujem da je netko dovoljno naivan da misli da oni plaćaju PDV i carinu.
Mene fakat nije briga plaćaju li ili ne plaćaju. Zašto bi mene to bilo briga ??
nije ni mene briga (osim čisto jer ne volim da netko zarađuje na tome što, za razliku od mene, ne plaća davanja državi, nego ju muze), samo odgovaram na gornje dileme)
E pa mene je briga jer štete nama koji radimo pošteno posao.
A koliko vidim nisu niti registrirana firma nego sve rade na crno.
Ali bože moj, sigurna sam da će klijente uvijek naći.
Nisam niti otvorila stranicu ove nove firme za dostavu tako da to neću niti komentirati, no osvrnula bih se na vaše komentare ostalih dostavljača. Možda me vaši komentari smetaju tim više što sam i sama nekad tako razmišlajala a onda kada sam dobila informacije o načinu i veličini njihove zarade dobro sam se posramila. Moj kum je carinik na graničnom prijelazu gdje između ostalih idu i "dostavljači" iz Ikee i oni MORAJU svaki kombi ili kamion, pa tako i njihov, plombirati i poslati na Jankomir. Ti ljudi plaćaju špediciju, carinu i šta već sve ide s tim. Ti ljudi se dobro namuče za ono što dobiju, a vjerujte mi uistinu ne dobiju puno. Točnu cifru ne znam mi smo to onako zajednički računali koliko bi to moglo otprilike biti i ajde neka tu bude +- nešto sitno što prošvercaju eventualno, ali nije to neki primjereni iznos za taj rad. Velika većina nas ne bi ni u ludili činila toliko kilometara, skakutala po ikei i nanašala toliko stvari za tu sumu novaca.
Isto tako sam znala par slučajeva gdje im je Neno donio stvari i samo ih iskrcao ispred vrata pa čak kad bi pred njim bila trudnica ne bi joj pomogao nositi stvari. Ofkors da sam ga držala za kretena, a onda čujem da frajer ima groznih problema s kukovima i ni u ludilu ne smije ništa teško nositi, u ikei mu ukrcaju robu i zato i traži od vas da tu robi sami nosite. Eto drage moje cure nemojte griješiti dušu i tako ružno pričati o stvarima u koje niste upućene. Za nevjerne tome imam prijedlog, lijepo unajmite, posudite kombi, uzmite hrpu narudžbi, evo i ja ću vrlo rado naručiti nešto od vas, pa idemo put Austrije, carina, čekanja, špedicija, dostava,...Garantiram vam užitak kupovanja!
Ajd super da je netko ovako nešto napisao. Meni je fakat više blesavo braniti N.-a k'o da mi je neki rod, a nisam ga vidjela u životu osim preko video nadzora kad mi je zvonio na ulazna vrata. Ja nemam pojma odakle svi znaju da on i ostali dostavljači ništa ne plaćaju na carini, da im mašu rukom itd. Ja to stvarno ne znam. Znam da je N. dovozio za merwer dok nije uveden PDV, a onda je digao cijenu za taj postotak.
Pa evo ja sam dovoljno naivna da mislim da plate PDV, carina na namjestaj je ionako 0%. Mozda ne svaki put, al ne vjerujem ni u to da ih toliki carinici pustaju ovlas mahnuvsi rukom i svaki put kad prevezu cijeli kombi pun namjestaja. Prije cu povjerovati da su propustili konvoj slepera za nekoh hrvatskog tajkuna nego kombi Nene Nenica koji ljudima dovozi fotelje i police iz Austrije. Tim vise sto sam nekad znala nekog tko je radio na carini pa znam koga je gledao, a koga nije. Znaci kad ides autobusom, onda platis PDV, a kad Neno il Pero voze kombi pun robe, onda im tetka samo mahne s prozora.
Evo, krumpiric, planiram si staviti u potpis: "Naiva, ne moze mi pomoc Pliva ni Belupo skupa kad sam glupa...."
Od trenutka kad sam ja u 38.-om tjednu trudnoće platila PDV na kinderbet od 99,90 EUR uz nas dvoje u autu-vjerujem u sve. I u to da netko plati na 100 EUR PDV (tada, sad je povećan taj iznos) i na to da ne plati na 1000 EUR. Sve je stvar sreće...
A i nekako mi se čini da ako i posudite kombi i ide vas 5, a limit je sad 1000 kn po osobi, mislim da se isplati više nego ovo što oni rade...uz to još tax free...ovi em su nepismeni em muljaju...
No, ionako će IKEA uskoro u Hrvatsku pa će nam svima biti lakše![]()
marta, što si tako osjetljiva?
ne mislim da si glupa, možda sam ja glupa što mislim suprotno![]()
Posljednje uređivanje od krumpiric : 15.03.2010. at 21:05
ovi stvarno imaju katastrofalni web, nepismeno i zbrčkano
ja uistinu ne znam da li oni plaćaju carinu ili ne, Mrav je registrirana firma i mislim da nije moj problem što oni plaćaju, a što ne, postoje službe čiji je to problem, a sad da li funkcioniraju...???
ako ti trebaju stvari od oko 200 eura, upitno je koliko se isplati ić u Graz, na to se plati 60 eura njima, e sad koliko košta put: gorivo + vinjete?
mislim da je do nedavno bilo 50 eura po osobi, ali kinderbet je u jednom komadu i ne može se podijelit na dvije osobe i stoga prelazi 50 eura
mi smo nedavno unajmili kombi sa soferom nadjen preko burze jer smo isli kupiti vise toga. Prijevoz smo platili 100 eura. Ukupan racun je bio 300 eura i platili smo pdv, i prosli cijelu proceduru na granici. Pa cisto okvirno da znate kako se tu cijene krecu (Ikea Italija - RI).
cure, ja mislim da je najbolje da si međusobno furamo stvarčice koje nisu velike ili pak preskupe
ana84, baš koma... ja bih isto morala po kinderbet i madrac (i naravno, još hrpetinu stvari) i bojim se da će me oderati iako isto budem išla s trbuhom do zuba
Ali može li se unijeti 1000 kuna bez PDV-a (sumnjam) ili se tu radi samo o carini?
Da, po novom zakonu od 1.1.2010. se može unijeti 1000 kn po osobi. Ali mislim da svaka osoba mora imati račun na maksimalno 145 EUR ili koliko već to ispada ovisno o tečaju tog dana. A s bubičkom se slažem, ja sam ponijela jednoj našoj dragoj forumašici nešto sitno iz Ikee, iako je do tad nisam nikad vidjela![]()
Ako vas ide dvoje, već je veća vjerojatnost da neće. Mi smo recimo kupili kinderbet i madrac u Ikei za 140 EUR. To staviš na jedan račun. A na drugi kupiš posteljine, ogradicu i što ti već treba. I onda te ne smiju cariniti jer je sve po zakonu. Još uzmeš i tax free i superJedino što je kinderbet dosta velik, tako da ukoliko imaš neki prosječno velik auto, moraš spustiti zadnja sjedala i na kraju vas može ići samo dvoje...
Kod mene je bio problem što sam išla kad je granica bila 50 EUR po osobi, dakle po računu, a kinderbet nisam mogla razbiti u dva računa![]()
Samo FYI: carina se ne plaća na robu porijeklom iz EU. A za to se mora imati deklaracija o podrijetlu robe, koju treba izdati Ikea. (Navodno da u Grazu to više ne izdaju odmah, već sljedeći dan (???).)
Apropos Nikolišinog komentara o tome kako su jadni i vrijedni dečki koji voze iz Ikea-e: jadni su i rudari jer rade u prašini - ta tko bi to radio, jadni su smetlari jer skupljaju smeće - ta tko bi to radio, jadne su medicinske sestre - mijenjaju kahlice, ta tko bi to radio..... I da, naravno da carinik mora zapečatiti kombi i poslati ga na Jankomir. No pitanje je da li se svaki kombi zapečati. I zapravo sam ja jedna jadna intelektualka, koja pošteno radi svoj posao, živi od plaće, radi pod menadžerskim stresom, ne šverca, i iz svojih poreza sponzorira skupa sa vama sve "jadne" koji čini se rade na crno i ne plaćaju poreze...
Tsumami i ja sam eto jedna od intelektualki koja pošteno zarađuje svoj kruh, ali isto tako ima puno intelektualaca koji nepošteno zarađuju isti. Možemo dakle tako promatrati i druge od rudara, čistačica pa nadalje...Jedino što sam htjela reći i to će biti moje zadnje polemiziranje na ovu temu, je da zato što možda znamo/pretpostavljamo da netko tamo negdje nešto i nekad prošverca ne prozivamo i ne okrivljujemo ljude koji svoju plaću zarade na ovaj ili onaj način i pri tom uredno plaćaju davanja državi. Prije sam razmišljala slično i kad sam se suočila s golim činjenicama bilo mi je krivo i žao, eto za duše slične mojima napisala sam gornji post, ali eto kako bi se reklo svakom na svoju dušu..
a kad bi se plombirao svaki kamion i slao na prihvatnu carinarnicu, tko bi u tom sličaju bio uvoznik? Taj koji vozi.Pa bi na njega glasili računi za svu kupljenu robu, pretpostavljam. Pa bi se taj isti naplačao i špedicije i robnih terminala i pdv-a i carine te mu možda više ne bi baš bilo tako isplativo, jelte...
Pa onda ako je on uvoznik..kako, majku mu, svima nama na crno "prodaje" tu istu robu...A svime se bavi pošteno. Mhm...
E pa sad nije da se razumijem, ali N. upravo traži presliku osobne radi toga što kaže da robu onda uvozi na ime onoga tko je naručio.
Carina se ne plaća na robu koja je porijeklom iz EU, ali PDV da. Samo da ne brkamo dvije različite stvari...
a kako onda pokupi merwer? Obzirom da carinik na izlazu iz EU za ovjeru treba original dokumente...Preslika je, koliko mi se čini, dovoljna samo da bi se račun izdao na traženo ime...
I da ne bude zabune oko poštenja i carinskih davanja-ovo o čemu pričamo, nulta stopa carinjenja na robu podrijetla iz EU, te oslobođen unos robe do vrijednosti 1200 eur na namještaj odnosi se isključivo na putnički promet...Koji prestaje biti putnički čim koristiš usluge prijevoznika a onda slijedi redovno carinjenje po svim propisima![]()
namještaj koji je podrijetlom iz EU do 1200 eura ,u putničkom prometu, dakle ako sama voziš, ne podliježe carini ,plaća se samo PDV
Za namještaj koji nije iz EU carini se po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10% i to do iznosa od 5.000 kn. Preko tog iznosa nije moguće ocariniti na putničkom prometu već granična carina traži da se carini na jednoj carinarnica, dakle treba uzeti špeditera. U tom se slučaju carini redovno, a ovisno o tarifarniku i zemlji podrijetla robe.
@ petarpan: Hvala ti, sad mi je jasnije.
Da li netko zna provjerene dostavljače koji voze i u Dalmaciju, Split?
Pp molim
ma znam to za račune i za veličinu kindača - dovukli smo si hrpu namještaja iz ikee... ali bed je što trebam puuunoo stvari... ma meni je najsmješnije što nekad pređem sa 600 eura računa, a da me nitko ni ne pregleda, a nekad mi već na 300 oderu finu svoticu
e a s obzirom da planiram uzeti i madrac, jel on onih dimenzija kakvih i je ili je malo vakumiran u najlonu pa je smanjen?